IFAK Ressukäyttöön

kimmo.j

Respected Leader
Kiristyssiteellä on useita käyttökohteita siviilipuolella, esimerkiksi metsureilla pitäisi ehdottomasti olla kunnollinen "yhden käden kiristysside" mukanaan. Samoin rakennustyömailla tai muualla jossa raaja on vaarassa jäädä puristuksiin tai/ja murskautua kiristysside on paikallaan ensiapulaukussa.
Metsästäjälläkin kiristysside on poikaa, eli on hieno ja hyvä keksintö.;)
 

Sala

Korpraali
Onhan se. Mutta jos työskentelee esimerkiksi toimistossa, niin missä sitä siellä tarvitaan? :lanssi:
 

Latvasta laho

Korpraali
Lääkm. kirjoitti:
Mutta jos työskentelee esimerkiksi toimistossa, niin missä sitä siellä tarvitaan? :lanssi:
Ei mihinkään, mutta esimerkiksi itse joudun useasti toimimaan erillaisten leikkaavien työkoneiden, nostovälineiden ja terä-aseiden kannssa jolloin aina on olemassa mahdollisuus että jokin raaja jää puristuksiin tai jää jonkin terän väliin, useasti tulee myös työkenneltyä yksin jolloin on ehdottoman tärkeää että saa verenvuodon tyrehdytettyä yhdelläkädellä eikä tarvitse kaverin apua. Ensiapuvälineitä ei muutenkaan ole saatavilla ainakaan mitään laastaria suurempaa tai sitten ea-kamat ovat jossain lukkojen takana jonka takia on tuo aloitusveistillä kuvattu setti aina mukana.
 

karvanalle

Korpraali
Onko PV:llä (tai jossain muualla?) aktivoiduttu opettamaan TCCC:tä, vai mistä kaikki tämän voorumin jannut on keksineet alkaa kokoamaan reisipussiin lääkintänyssäköitä joissa on nenänieluputkea, hemostaattia, pelejä ja vehkeitä?
 

sups

Korpraali
Se on kato muotia nykyään, että kaljanhakureissullakin kulkee mukana kaikki samat pelit ja vehkeet mitä us special forceillakin. :a-cool: Itsellä on auton ensiapulaukussa pari ensisidettä (iippo ja pv:n vanhempi), kiristysside, lämpöpeite, laastaria, käsidesiä, sakset, taskulamppu, kumihanskoja ja celox-pussi.
 

baikal

Supreme Leader
Tässä ketjussa on moneen kertaan mainittu "kiristyssiteen väärä käyttötapa" ja siitä seuranneet vammat. Miten kiristyssidettä käyttää normitolkussa oleva ihminen väärin? Olin ammoin kaiketi varsin laadukkaassa ea-koulutuksessa mukana ja silloinen kouluttaja sanoi: "kiristyssidettä kiristetään niin pitkään ja tiukemmalle vaan, kunnes verenvuoto tyrehtyy. Ja se pojat tyrehtyy kyllä, kun remmi on tarpeeksi tiukalla". Se tuli selväksi, että kiristyssiteen käyttämiselle pitää olla vammakin sellainen, että verenvuoto on pakko saada seis.

Ja pahassa paikassa menetetyn raajan uhallakin pitää tietty olla ronskit otteet, ettei uhri kuole. Proteeseja saa kyllä, henkeä ei kelata takaisin.

Onko pahaan nivusvuotoon oikein mitään muuta tepsivää konstia kuin nämä kemikaalit, mitä arvelette? Toinen paha paikka ollee kaulanreunat torsoon ja päähän nähden?

Mukava seurata tätä jsp-miesten ketjua...pojat ovat selvästi vihkiytyneet aiheeseen.
 

karvanalle

Korpraali
baikal kirjoitti:
Tässä ketjussa on moneen kertaan mainittu "kiristyssiteen väärä käyttötapa" ja siitä seuranneet vammat. Miten kiristyssidettä käyttää normitolkussa oleva ihminen väärin?
Onko pahaan nivusvuotoon oikein mitään muuta tepsivää konstia kuin nämä kemikaalit, mitä arvelette? Toinen paha paikka ollee kaulanreunat torsoon ja päähän nähden?

Mukava seurata tätä jsp-miesten ketjua...pojat ovat selvästi vihkiytyneet aiheeseen.

1. Tekee omista välineistä liian kapean kiristyssiteen ja kiristää sen liian tiukalle -> kireä naru puristaa alla olevat hermot ja suonet pilalle -> distaalinen raaja on pilalla jo paljon aikaisemmin kuin siteen avaamisen aikaikkunat on täynnä. Teoriassa tämä on mahdollista myös kaupallisella kiristyssiteellä, mutta epätodennäköisempää. Mitä leveämpi side, sitä kudosystävällisempi - ainakin noin teoriassa. Leikkaussalikäytössä olevat "kiristyssiteet"=painemansetit on olkavarressa semmoset 20 senttiä leveetä, reidessä ~30 senttiä leveet.

2. Ei avaa kiristyssidettä riittävän aikaisin -> raaja on menee kuolioon.

3. Ei tajua kiristää siteen painetta yli systolisen verenpaineen -> vuoto jatkuu.

4. Laittaa kiristyssiteen raajaan jossa ei ole merkittävää vuotoa, jolloin jokainen em. hasardi voi sattua turhaan.

Ihmiset voi olla tosi idiootteja. Jos vaan on joku sössimisen mahdollisuus, niin aina joku pöljä keksii tehdä vielä jotain pöllömpää. Mutta jos kyse on oikeasti lyhytaikaisesta käytöstä (johon amerikkalaisten evakuointimallit sopii), haitallisen tunaroinnin riski on pieni.

Proksimaalisiin vuotoihin ei oikein ole mitään tosi hyvää kikkaa olemassa. Suora painaminen ja hemostaatit on ainoat käytettävissä olevat konstit. Suomalaisessa ensihoidossa näitä tököttejä vaan käytetään tosi vähän, osin siitä syystä että tämmösiä nivus/kaula-alueen akuuttivuotoihin törmää tosi harvoin.
 

noska

Ylipäällikkö
ja tosielämässä tapajhtunut (ei teittävästi kuitenkaan Suomessa)

5. laittaa sen kiristysiteen kaulaan

ja tämän viimesien itsekin arvasit jatkokysymyksestä päätellen.
Niin ja tekijä oli tiettävästi muuten ihan normitolkussa mutta ajatus ei vain kulkenut kunnolla onnettomuustilanteessa jossa oli useampia uhreja. Ei ole mitenkään harvinaista ett ns. mormaalitolkkuinen ihminen ei pysty ajattelemaan järkevästi yllättävässä tilanteessa.
 

winsu

Kapteeni
karvanalle kirjoitti:
Onko PV:llä (tai jossain muualla?) aktivoiduttu opettamaan TCCC:tä, vai mistä kaikki tämän voorumin jannut on keksineet alkaa kokoamaan reisipussiin lääkintänyssäköitä joissa on nenänieluputkea, hemostaattia, pelejä ja vehkeitä?

Meillä Afgojen rotaatiolle koulutettiin CAT- kiristysside, Celox- pussi, injektori ja se kääre ynnä nenänieluputken laitto ja painesiteen teko. Lisäksi niskatuen ja sen muovisen kantolastan käyttö rankavammaa epäiltäessä. Näitä sitten vielä treenattiin hyvinkin realistiseksi tehdyillä case- rasteilla.
 

Zero The Hero

Luutnantti
Varusmiesten perus EA-koulutuksessa ei vieläkään opeteta varsinaisesti kiristyssidettä, koska perusopetus perustuu SPR:n suosituksiin. Se, mihin suositukset perustuvat, en tiedä. Ei ainakaan mihinkään taistelukentän oloihin. Syventävässä TCCC koulutuksessa kiristyssiteet sitten koulutetaan "combat lifesavereille" ainakin meidän meidän yksikössä.
Oppimani mukaan kiristysside on ensimmäinen vaihtoehto tapauksessa jossa amputaatio on jo käytännössä tapahtunut, tai vamma on katkaissut valtimon. Lievempiin vammoihin yritetään ensin painesidettä, ja jos ilmenee että sillä ja celoxilla ei saada verenvuotoa tyrehtymään, laitetaan kiristyside jos vamma on raajassa johon se voidaan laittaa.
Itse pidän pakkauksessani kiristyssiteen, painesiteen, celoxin, hakaneulan, ashermanin ja gummihanskojen lisäksi myös ihan laastareita ja käsidesiä sekä korvatulpat.
 

noska

Ylipäällikkö
Nyt täytyy kysyä ZTH, että miksi ne korvatulpat on sinulla juuri tuossa pakkauksessa?
 

winsu

Kapteeni
noska kirjoitti:
Nyt täytyy kysyä ZTH, että miksi ne korvatulpat on sinulla juuri tuossa pakkauksessa?

Meidän rotaatiolle korvatulppien tai muun kuulonsuojauksen käyttöä ja mukanapitoa painotettiin IED- uhkan ynnä aseiden painevaikutusten vuoksi. Kuulovaurio kun ei ole ainut syy, vaan kova ääni saa aikaan myös tasapainoelinten häikkää ja kaveri saattaa olla hetken pois pelistä jo siksi.

Pahoittelen, minulta kun ei kysytty. Vaan mikäpä olisi parempi paikka noita kuskata, kuin se IFAK. KV- hommissa kulkevassa taskussa on vieläpä se ulompi vetoketjulla toimiva pikkutasku.
 

noska

Ylipäällikkö
Lähinnä juuri kyselin juuri tuota sijoituspaikan valintaa miettein että löytyykö niille joku mystinen käyttö, jota en tiennyt. Itse kun sijoitan tulppia milloin mihinkin. Useimmiten taitaa löytyä vähän joka taskusta.
Meillä taisi olla aikoinaan tyystin erilainen oussukka käytössä. En ainakaan muista mitään pikkutaskua siinä. Oli kyllä syytäkin sitä päivittää parempaan versioon.
 

Latvasta laho

Korpraali
Pientä päivitystä.

Aloitetaan taskupakkauksella. Päivitin parempi laatuiset kuvat, kun kamera suostui toimimaan.

Pakkaus pitää sisällään vain yhan perustavarat ja on yritetty saada mahdollisimman pieneksi.

Pakattuna
0013.jpg


Pakkaamattomana
0023.jpg


Taskupakkaus pitää sisällään:

PV:n ensisiteen
Pienen ensisiteen
harsotaitoksen
Jessaria
Kumihanskat


Sitten seuraavaksi repun sivussa oleva hieman isompi pakkaus.


Itse pakkaus
0012-1.jpg


Pakkaus auki Tarvikkeet on jaoteltu siten että minigrip pussissa on hengen pelastavat välineen ja muut ovat sitten pakkauksessa irtonaisena.

0022.jpg


"Trauma pakkaus" puretuna
0052.jpg


Trauma pakkauksessa on:

Iiposide
Cat-kiristysside
QuikClot 1st Response
Käsidesi pyyhe
Nenänieluputki
vaatesakset
kumihanskat


Ja sitten muut tavarat
0042.jpg


Muihin tavaroihin lukeutuu.
Valotikku
Isompia sideharsoja
Pienenpiä sidehrsoja
Sideharsorullua kaksi kappaletta
Kolmioliina
Coban tukiside
Jessaria
Rakkolaastareita
Punainen tussi
Ja ruttuisessa pienessä minigrip pussissa sokerinpaloja.
 

pstsika

Haukka
Henkilökohtaisessa EA-paketissa kulkee seuraavanlaisia tavaroita.

Metsäversio:
2 kpl ensisiteitä mallia SA-Int
2 paria kumihanskoja
urheiluteippirulla
pussi Celox hemostaattia
avaruuslakana

[attachment=514]

Kiristysside puuttuu toistaiseksi. Mitään nenä-nieluputkia en kanna, koska en osaa sellaista käyttää. Buranat, hiilitabletit, rakkolaastarit, kortsut yms "ei-ihan-niin-tärkeät" tarvikkeet on repussa, koska niin kiire niiden kanssa ei tule etteikö ehtisi muutamaa minuuttia odottaa.

Työversio:
Celox
ensiside
pikkurulla urheiluteippiä
nippu kumihanskoja

Aika samantyyppistä varustusta kuin muillakin, mutta vähän pelkistetympää.
Osaamattoman ei kannata pitää mukana sellaisia vehkeitä mitä ei osaa käyttää. :p
 

Liitteet

  • EA1.jpg
    EA1.jpg
    228.1 KB · Luettu: 42

pstsika

Haukka
Laskeskelin tässä omahankinta-IFAKin hintaa mietiskellessäni taisteluensiapujuttuja.

Tasku ja pidike ainakin toiselle kiristyssiteelle. Min. 50€.
Sakset. Min. 10€.
Kiristysside 2 kpl 60-70€.
Paineside 2 kpl Min. 20€.
Nenänieluputki 10€.
Chest seal 1-2 kpl 20-40€.
Urheiluteippi 5€.
Hemostaatti 60€.
Kumihanskat, potilaskortti, kynä ja tussi. Muutama euro.

Eli hintaa vähintään tuollainen ~250€. Toki tuo on monikäyttöinen ja soveltuu sellaisenaan myös mm. ampumaradalle mukaan otettavaksi eikä ainoa käyttötarkoitus suinkaan ole sotaan varustautuminen.
 

koponen

Kenraali
Nenänieluputken käyttö taitaa olla noista hankalin omatoimisesti harjoiteltava. pstsian kamat oikein oivalliset, tai ainakin omiani muistuttavat, helppo boostata. Sakset pitää omassani vielä päivittää vinkkelimallisiin, nykyiset "askartelusakset" ovat kyllä tylppäkärkiset mutta huonot työskennellä.
 

kimmo.j

Respected Leader
Älä kuitenkaan satsaa saksiin kauheasti.
Mieti mihin aiot saksia pääsääntöisesti käyttää.
Olen itse päätynyt siihen lopputulokseen, etteivät perinteiset vaatesakset ole mikään paras mahdollinen väline vaatteiden leikkaamiseen. Ne ovat kyllä halvat ja toimivat kohtuullisesti.
Täältä saa niitä kohtuu hintaan.
Paras väline on tuo vieressä oleva S-cut leikkuri, on vain syntisen hintainen ja siten ei välttämättä järkevä hankinta tällaiseen käyttöön.
Lethermanin tylppä sahalaitainen terä ajaa hyvin asiansa sekin.
 
Top