IFAK Ressukäyttöön

Kuten todettua nenänieluputki sopii potilaalle jonka kasvot ovat turpoamassa umpeen, mutta häntä ei voida intuboida.
Pelkkä nenänieluputki ei kuitenkaan ole se ratkaisu, koska se hoitaa luotettavasti vain yläosan hengitysteistä, ei nielua. Kyse on siis todella kapean erikoistilanteen erikoisvälineestä.

Toisaalta intubointi on sellainen juttu, että ainakaan minä en sitä halua/uskalla lähteä kokeilemaan taistelukentällä näin maallikkona... Nenänieluputki on aikalailla helppokäyttöinen ja ainakin se auttaa rajallisesti, joten sillä on paikkansa IFAKissa, vaikka tokikaan tuollaisella paketilla ei ole tarkoitus ihan kaikkea mahdollista tehdä, kunhan vain pidetään mies hengissä, jotta saadaan evakuoitua parempaan hoitoon hoitoketjussa. EHP:llä jokatapauksessa on yleislääkäritason hoito ja lääkintämiehet ja lääkintäaliupseerit ovat lähi-/sairaanhoitajia jos tavoitetila täyttyy. Eli: henkeä pelastava ensiapu joukkueessa ja mahdollisimman nopea evakuointi osaavien ja kunnollisilla lääkintäkamoilla olevien luo.
 
Elossa olevan potilaan intubointi vaatii kunnon anesteetit, joten se ei ole mikään helppo juttu.
Olet kyllä oikeassa, ei ehkä ole huono idea ostaa itselleen sopiva.
 
Onko jotain sotilaslääketieteellistä tutkimusta tehty siitä, kuinka näiden välineiden käyttö onnistuu tositilanteessa? Harjottelusta ei varmasti ole haittaa. Tulipahan vain mieleen, että stressitilanteessa voi yksinkertaistenkin asioidenkin tekeminen olla vaikeaa..
 
Onkin, löytyy ihan omakohtaista kokemusta vastaavasta, vaikka taistelukokemusta ei olekkaan. Sopivasti addua elimistöön ja yksikertaiset asiat menevät vaikeaksi.
Siksi ensihoidossa pidämme KISS-säännöstä.

Nuo välineet, nenänänieluputki ja esim. Halo sidos ovat kuitenkin melko yksikertaisia käyttää, oikea käyttöpäätös on vaativin juttu. Tämä ei silti tarkoita, etteikö tarvita harjoittelua.
Halon kohdalla toki täytyy muistaa vahtia mahdollista jänniteilmarintaa, koska toisin kuin venttiili mallit, tämä ei automaattisesti hoida ongelmaa.
 
Video jossa addun aiheuttama häsis näkyy hyvin.
Video on saattanut olla linkattuna tänne aikaisemminkin.
 
Jep. Eli ei hankita välineitä ja jätetä niitä pölyttymään odottelemaan oikeaa tarvetta, vaan täytyy muistaa harjoitellakkin. Tosin kyllähän tämän varmaan kaikki täällä tietää.
 
Ehkä kaikkein tärkein pointti Tetralta. Tän lisäksi voisin vatuloida tähän, että kannattaa hommata yhet kamat harjottelua varten ja sitten toiset pitää varastossa tilannetta varten. Esim. kiristysside saattaa sanoa niks naks poks tarpeen tullessa eteen, kun se on ensin pari vuotta roikkunut tetsareissa auringonvalossa ja pakkasessa.
 
Päivittelin ensiapu kamoja.

Mitä mieltä olette, kannattaako pitää tikkientekovälineet repussa ja hyvät puhdistusvälineet mm alkoholitonta puhdistusainetta. Esim luoti/oksa on raapaissut viiltohaavan käteen eikä evakoiminen syystä tai toisesta onnistu 24h tuntiin.
Haava saadaan puhdistettua hyvin ja todetaan että kevyt viiltohaava vain. Lähtisittekö tikkaamaan?
Tikkaus nopeuttaa haavan parantumista ja suojaa sitä mutta huonolla puhdistuksella voi tehdä aika otolliset oltavat bakteereille kun sen viellä sulkee. Puudutusmahdollisuutta ei ole, ellei jollain kylmäpussilla saa turrutettua

Unohdetean nyt pistohaavat ym minkä puhdistaminen on koht vaikeaa kenttäoloissa, sekä pahat viiltohaavat
 
Itsensä ompelu on mielestäni vähän elokuvatemppu.
Jos nyt jotain tuollaista välttämättä haluaa, suosittelisin ns. haavahakasia. Ne ovat valmiina pienessä "nitojassa" ja niiden käyttö on paljon helpompaa. Nitoja on kertakäyttöinen.
En vain ole nähnyt niitä myynnissä missään yksittäis kappaleina.
 
Joo tiedän laitteen, olisi huomattavasti helpompikäyttöinen.
Mutta saatavuus vain aika vaikea ja mikä olisi hinta.
 
Joo tiedän laitteen, olisi huomattavasti helpompikäyttöinen.
Mutta saatavuus vain aika vaikea ja mikä olisi hinta.

Näitä ei tule osteltua, käyttämisestä puhumattakaan, joten en osaa sanoa mitään tästä, mutta tässä yksi mahdollisuus.

http://www.quirumed.com/fi/kertakayttoinen-steriili-kirurginen-nitoja.html

Hinta ei ole paha, mutta kuten yllä puhuttiin osata vähintään kaksi ja harjoittele kaupasta ostettuun siankylkeen(jossa nahka).

Silti sanon, ettei tämä ole mielestäni mikään välttämätön, tai hyvä ostos maallikolle.
Haavateipillä pääset helpommalla.
 
Tässä oma pikku nyyttini, PV:n uusi pull-out ifakki, sisältönä ihan vain yksinkertaisimmat perusjutut. Hassuna huomiona myös sakset mahtuvat tuonne lipastaskuun joten pakkasin nekin mukaan.

m05ifak1.webp m05ifak2.webp
 
Näyttää olevan CAT, celox gauze ja iippo side. Noilla pärjää jo hyvin isojen vuotojen kanssa.
 
Näyttää olevan CAT, celox gauze ja iippo side.
Celoxin "tavallinen" raepussi itseasiassa, tuppo olisi kyllä kovempi vaihtoehto. Tuossa tuo side on 4", mutta taskuun mahtuu myös 6" malli. Täytyy sanoa, että kaksi neuvostoperimälipasta on yllättävän monikäyttöinen tilamittayksikkö.
 
Kuulin hevosmiehiltä vähän huhua että näitä pakettaja oltaisiin hankkimassa vähän useammallekin taistelijalle
 
En kyllä määrää muista, kuitenkin isompi satsi. Tarkoitus olisi että suurinmissa riskissä oleville kaikille saataisiin tuo jaettua.
 
Supernovalta löytyy IFAK:iksi sopivaa ensiapuataskua joka ei oo ees kallis.

Brittiarmeijan Osprey ensiaputasku, MTP, käytetty tai uudenveroinen 15,95€
Ensiaputaskun takapinnassa on kaksi MOLLE/PALS/OSPREY/yms. -yhteensopivaa, “The Pull Dot” -nepparillista jäykistettyä kiinnityshihnaa ja kolme riviä kiinnitysluuppeja. Taskun ulkopinnassa on MTP-sävyinen ensiapuristi. Ulkopinnassa on littana velcrosulkeinen tasku ja taskun päätilan sisällä toinen vastaava. Taskussa monesti hippu aitoa aavikkopölyä!

Tasku on vetoketjusulkeinen ja taskun saa vetoketjun avulla avattua kokonaan “alasaranansa” varaan. Taskun sisällä on lääkintätarvikkeita varten nylon-kääre, jonka sisäpinnassa on kaksi riviä pientarvikkeiden kiinnittämiseen tarkoitettuja kuminauhaluuppeja. Luuppeja on yhteensä yhdeksän paria. Nylon-kääre suljetaan päätyvelcropinnoilla ja kääreen saa myös kokonaan irroitettua taskun seinämän isosta velcropinnasta, jolloin taskusta tulee yksi jakamaton tila. Päätilan pohjalla on vedenpoistoaukko.

Taskun mitat täytettynä: n. 20cm x 22cm x 7 cm.
MTP%20Medical%20001.JPG

https://www.supernova.fi/product/3087/brittiarmeijan-osprey-ensiaputasku-mtp-kaytetty-tai-uudenveroinen

 
Hyviä taskuja.
Jämäkkää tekoa ja kaiken saa näkyville.
Aika kattavasti mahtuu kaikki esille, taskun päällä on myös tasku mihin mahtuu esim sakset.
Suosittelen, värjää vaikka vihreeksi jos suomen oloissa käyttää.
 
Back
Top