IFAK Ressukäyttöön

Heiksu

Alokas
En tosiaan kritisoinut intin (tai minkään muunkaan instantssin) "tavallista" ensisidettä mitenkään turhana kapineena, mutta ainoana siteenä IFAKissa kyseinen malli on mielestäni (Vai onkohan mielipiteen sijaan jopa ihan kovaa faktaa?) iipposidettä kaikin tavoin huonompi.
Tuossa on mielestäni vinha perä siinä mielessä että maallikolle iipposide on valtavasti (parempi,) selkeämpi ja helpompi käyttää osana IFAKkia. Lääkintäväki sitten voi pitää mukanaa vaikka sideharsorullia ja taitoksia ja niiden kanssa taiteilla sitten kun tilanne on rauhoittunut.
Vaikka iipposide ei niin moneen taivu kuin perinteiset materiaalit, on se kuitenkin välittömään ampumavamman sitomiseen kentällä varmati parempi ratkaisu.

Kiitti hyvästä linkistä! Tää vaikuttaa oiken hyvältä ja hinnat on tosiaa huomattavasti halvempia kuin kotimaan.

Kotimainen tammed.fi myy Celox Rapid Z-Fold hemostaattisidettä tarjousella 94,12€ (€111,48 €) ja tuolta löytyy sama tuote €41.65
Meinasi itselläkin epäusko iskeä kun vertasin Tammedin ja Medkitin kotimaan hintoja noihin! Tottakai alvit vähän vielä tuosta nostaa mutta jos ei tilaa tullimaksujen rajaa ylittävällä summalla niin aika halvalla pääsee. Syystä tai toisesta näillä ison maailman sidostarpeiden hinnoissa on aika kovat Suomi-lisät.
 

Spadekessu

Luutnantti
Tuossa on mielestäni vinha perä siinä mielessä että maallikolle iipposide on valtavasti (parempi,) selkeämpi ja helpompi käyttää osana IFAKkia. Lääkintäväki sitten voi pitää mukanaa vaikka sideharsorullia ja taitoksia ja niiden kanssa taiteilla sitten kun tilanne on rauhoittunut.
Vaikka iipposide ei niin moneen taivu kuin perinteiset materiaalit, on se kuitenkin välittömään ampumavamman sitomiseen kentällä varmati parempi ratkaisu.
Juurikin tämän takia iippositeet varmaan ovatkin maailmanlaajuisesti Se paineside mitä IFAKessa käytetään.

Tässä vielä linkki tuohon aiemmin mainitsemaani super-iippositeeseen: http://firstcareproducts.com/hemorrhage-control/ t3
Tuolla saa tosiaan sen yhden reijän lisäksi paikattua vähän erikoisempiakin haavereita.


Tottakai alvit vähän vielä tuosta nostaa mutta jos ei tilaa tullimaksujen rajaa ylittävällä summalla niin aika halvalla pääsee. Syystä tai toisesta näillä ison maailman sidostarpeiden hinnoissa on aika kovat Suomi-lisät.
Tämä on aika mielenkiintoinen ilmiö, huvittavin tosiasia on, että tämmöisten tuotteiden jälleenmyyjät Suomessa eivät juurikaan kääri minkäänlaista katetta iippositeistä, cateista yms. Suomessa maahantuojalta tukkuhintaan ostettuna nämä tarvikkeet ovat suurinpiirtein saman hintaisia kuin yksityishenkilön tuolta suoraan Israelista tilaamina. Tiedä sitten kuinka ison siivun nuo viralliset maahantuojat ottavat siitä välistä, mutta en usko senkään olevan mikään hirmuinen.
 

AJJV

Kapteeni
Iippo side on parasta mitä EA puolella on keksitty pitkään aikaan. Mun mielestä. itse oon just pitäny 45 minuutin luennon iippositeestä, catista chestsealista, celoxista kollegoille. Meillä on firmassa ongelma siinä, että lähes kaikki mikä on sotavarusteita kohdellaan kuin ydinsaastetta. "noon niitä armeijan juttuja" samalla hymähdetään.. Onneksi sentään EH päällikkö on mun kans samaa mieltä ja oon nyt kolmen vuoden väännön jälkeen ja Eh mestareiden ohittamisen jälkeen saanut perusteltua TPAK neulat ja iippositeet. Celox ihme kyllä tuli pikku mutinalla puolessa vuodessa 2013 CAT tuli, koska sairaanhoitopiiri määräsi.. (tuosta mun luennosta tuli videoinnin jälkeen pakollista katsottavaa kaikille meidän ensihoitajille, osana sisäistä koulutusta, teemana oli vuodon hallinta)

Noita steriilejä harsotaitoksia ei saisi tuoda vuotavan haavan lähellekkään, oli haava minkäkokoinen vain. Ainoa mihin niitä voi käyttää on haava alueen puhdistaminen. Jos tuon steriilin taitoksen tumppaa haavaan ja haavaan muodostuu hyytymä, taitoksen poistaminen aiheuttaa hyytymän repeämisen ja vuodon uusiutumise, koska taitoksissa ei ole tarttumaton pinta. Noissa vanhoissa ensisiteissäkin on tuo paremmin, koska niissä on haavaan tarttumaton pinta.. Meillä on töissä haavalaukussa muutamaa erikokoa meporen haavalappuja, joissa on tarttumaton pinta. Niistä ja bulkki sideharsosta saakin jo tehtyä vaikka mitä. Vaikkei ne Iipposidettä voitakkaan.

Jos tuolta iipoista tilaa alle 150 eurolla, niin eihän siihen pitäisi tulla tullia päälle? Right? Alv vain joka on jotain noin 24%?
 

Heiksu

Alokas
Jos tuolta iipoista tilaa alle 150 eurolla, niin eihän siihen pitäisi tulla tullia päälle? Right? Alv vain joka on jotain noin 24%?
Tullin sivujen mukaan "Mikäli lähetyksen tavaroiden arvo on yli 22 euroa mutta enintään 150 euroa, tavara on tulliton, mutta arvonlisävero kannetaan[...]". Tämä siis pelkästään tavaroiden arvosta laskematta mukaan toimituskuluja.
 

pstsika

Haukka
Voi sitten käyttää läpimenevien reikien paikkaamiseen tai harson tunkemiseen minne nyt ikinä tartteekaan.
Haavan tamponointi kuulostaa näin maallikkopohjalta melko rajulta jutulta, mikäli A) potilas on tajuissaan B) Käytössä ei ole fentanyylitikkaria kovempia kipulääkkeitä.
 

AJJV

Kapteeni
Haavan tamponointi kuulostaa näin maallikkopohjalta melko rajulta jutulta, mikäli A) potilas on tajuissaan B) Käytössä ei ole fentanyylitikkaria kovempia kipulääkkeitä.
Ei se oo. Ihmiselle adrenaliini tekee ihmeitä. Perusjuttu ensihoidossa on ottaa traumapotilas kyytiin 10minuutissa, mikäli sitä ei tarvitse irroittaa. Ainoa mitä tuossa ajassa ehtii tehdä on suuren verenvuodon tyrehdyttäminen ja rangan tukeminen. Kipulääkkeillä ei siinä vielä tuusata, niiden aika tulee sitten, kun on päästy liikkeelle..

Entisessä työpaikassa kävi silleen, että työvuoro + työkavereita olipelaamassa sählyä poliisien kanssa. Kaverille sattu vahinko ja nilkka murtu, oli ihan 90 astetta vinossa. Kokeneet jätkät kysy vaan kaverilta että vetstäänkö nyt paikoleen ja suoraksi, vai ootetaanko lääkkeet? Kaveri oli vaan tuumannu että ihan sama, sattuu V*tusti. Työkaverit otti ja reponoivat jalan ja pitivät vedon päällä siihen asti että saivat lastaa ja lääkettä siihen. Myöhemmin kysyin tältä kaverilta, että eikö se sattunu, kun jätkät reponoi ilman lääkkeitä, niin kaveri sanovaan että ei se sattunu, kipu helpotti siinä. Porukassa kun tuota purettiin niin todettiin, että adrenaliini mahdollisti tuon. Jos olisivat odottaneet lääkkeitä luultavasti kaveri olis ollu entistä kipiämpi. Toki homman oli tekemässä pitkänlinjan ammattilaiset, jotka ei ollu ensi kertaa pappia kyydissä.

Ja sen tiedän ihan oasta kokemuyksestaettä lihashaavat on paljon vähemmän kipeitä kuin luusärky. eli eikuvaan Celox tamponaatiota peliin jos tarvis on..
 

VK

Alikersantti
Hauska Show And Tell -ketju!

Ensiapu tilpehöörit kiinnostaa ainakin itseäni. Varsinkin sotakentän lääkintähärpäkkeet.

Olis hauska kuulla mikä on ollut ensiapulaukkujenne käyttöaste kaikenmaailman ressujotoksilla etc.?

Omiin retkeily, (satunnaisiin) rinnepäivystys, leiri/redu tarpeisiin olen varustellut partiokokoisen I m FAG:in. Ehkä jos joskus käsky käy niin sisältö sitten varmaan osiltaan seuraa firman tarjoamaan taistelupelastajan hinttipussiin... how knows...

Mutta Show and Tell hengessä:
6 litran kokoinen norjalainen vyölaukku, jossa 2 vyötärö taskua (toisessa sakset, toisessa CAT), vetoketjullinen tasku (lääkkeet), narulukollinen tasku (>10 paria nitriilihaskoja L) ja kansiläpän tsku (jossa kynää ja paperia ja random työkaluja).
Isossa lokerossa:
sam-slint
Manuaali nibp-mittari, jonka pussissa kulkee myös stetarit, spo2.
Avaruuslakana
Urheiluteippi ja heftateippi
2 kpl Coban (idealsiteeksi, slintin kiinnitykseen)
2 kpl PV:n vanhempi ensiside (bulkki sideaineeksi)
Pieni "minikrip" tasku jossa pienet haavat -tarvikkeet (="minor wound"): laastarit, compeedit, puhdistuslaput, steristripit, histoacryyli ja 2-0/4-0 monofilamentit
Isommat haavat -tarvikkeet: T3-iipposide, Celox z-fold, CAT, TPAK, ACS.
ilmatiet punaisessa taskussa taskumaskin kanssa: 3 x oraali ja 2 x nasaali -tuubi.
Iso "minikrip" bulkki sidetarpeille 5 kpl 10x10 taitoksia, 2 kpl rasvataitos (jelonet tms.) 2 kpl Palovammaside
Vaseliini ja talkki (kakkaputkiloissa)
Epipen (jos joku joskus tarvii) Ventoline (joskus dinit) ja pieni "minikrip" käsikauppa pillereille: mm. burana, panadol, cetiritsiini, lääkehiili, imodium, 250mg asa, micropur forte, basibact, hydrocortison, osmosal etc.

Eniten olen käyttänyt Cobania ja kylmähaudetta. Sam-splintiäkin on tarvittu suunnistuskilpailussa nilkkahommissa ja liukkaalla metsäautotiellä kaatuneen taistelijan ranteen stabiloinnissa.
Toisaalta burana/panadol hupenee reissulla kuin reissulla. Samoin kuin rakkolaput ja urheiluteippi. Itseasiassa toisessa elämäni aikana käydyistä kertuuharjoituksista lähes neljännes ressuista tarvitsi tukea jalkojen huoltamisessa.

Retkireissuillakin jokaisella ryhmäläiselläkin tulisi olla mukana oma pieni laastari, burana henk. koht. lääkkeet ja rakkolaastarit jemma. Ryhmälaukulle vasta sitten kuin on oikeasta onnettomuudesta kyse.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:

VK

Alikersantti
Noita vanhoja intin ensisiteitä katsellessa tulee vaan heti mieleen kysymys, että miksi? Iippositeitähän on helposti saatavilla eivätkä kumminkaan maksa pitkää penniä, ovat varmaan itseasiassa halvin osa mitään EA-pakkausta.
Kun muuten on kaikkea kunnon hyvää tavaraa niin nuo M\Pula-aika ensisiteet pistää aina silmään! :D

Eikä siis nyt sinänsä sillä, että nuo intin tavalliset siteet olisivat mitenkään turhia, mutta kun omaa IFAKia kasaa niin kyllähän sinne nyt mielellään pakkaa parasta mahdollista.
Varmaan siksi koska PV syytää noita vanhoja ensisiteitä isoissa määrissä kaikenmaailman kinkereihin, ts. saatavuus. Luulenpa, että yksikään jolla intin vanha ensiside ei ole siitä mitään maksanut, joten hintakin. Sitä paitsi pv:n vanha ensiside on näppärässä paketissa 2 rullaa sideharsoa ja 2 haavatyynyä. Esimerkiksi "vanhan mallisen" rae-kitopussin kanssa lähes aina tarpeellinen.
 

AJJV

Kapteeni
VK heitti kysyksen miten usein on ollut tarvetta ea pakkaukselle. Tällähetkellä tarve on ollut noin kerran vuodessa. Itsrlleni muutaman kerran rakkoteippaukset jalkihin ja kaverrille. Sitte muutama isompi haava käsissä joihin oon intin ensisitritä käyttäny. Syy kuten VK sanii, en ole niistä mitäänn maksanut niin helpoin käyttää. Lisäjsi kun on noita/vastaavia opetellu käyttämään 12v nassikasta lähtien niin ovat aika luontainen vaihtoehto, kun haavasta ei selviä kaastarilla, mutta ei vuelä ihkaa henkeäkään..
 

proileri

Eversti
Tullin sivujen mukaan "Mikäli lähetyksen tavaroiden arvo on yli 22 euroa mutta enintään 150 euroa, tavara on tulliton, mutta arvonlisävero kannetaan[...]". Tämä siis pelkästään tavaroiden arvosta laskematta mukaan toimituskuluja.
Jos en ole omasta kokemuksesta ihan väärässä, niin noissa se tulli on muutamia ropoja ja suurin osa tulee tuosta 24% alvista. Nyrkkisääntönä itsellä ollut että kun laskee noin +25% noiden osuudeksi niin saa about oikean hinnan. Yleensä tulee kyllä tarkkaan kytättyä EU-nettikaupat läpi ennenku tilaa ulkopuolelta.
 

Heiksu

Alokas
En tiedä liittykö tarpeeksi aiheeseen, otan rangaistukseni vastaan jos ei.

Katselin tuossa että kotimaassa Cattien hinnat on taas aika pilvissä, mm. Operatorissa 44€. TamArms messuilla törmäsin Swat-teamin porukkaan ja huomasin että heilläkin on erä Catteja aika edulliseen hintaan, meinaan 29,95€. Halvimmillaan ulkomailla olen niitä tavannut 27,74€ @ 0% ALV.

Tuosta vielä linkkiä:
http://swat.fi/index.php?route=product/product&product_id=4912
 

VK

Alikersantti
Pienempien haavojen paikkaamiseen, mikä olisi sellainen perusmallin tarttumaton haavatyyny tai vastaava? Kelpaako esim. Melolin tai Solvaline?

https://www.yliopistonapteekki.fi/melolin-haavaside-5x5cm-steriili-1-kpl-23604.html
http://www.yliopistonverkkoapteekki.fi/SOLVALINE-N-1-KPL-10x10cm-tai-10x20cm
Kai noi on ok. Jos katsoo niitä tarvitsevan. Kunhan visualisoi itselleen minkälaisia haavoja on valmishoitamaan kotikonstein, niin kannattaa haavahoitotuotteet valita omien valmiuksiensa ja taitojensa mukaan. Vertavuotavan haavan ja omien sormien väliin olisi tietenkin hyvä saada jotain. Itse en ole (90 prosenttisesti) muuta tarvinnut kuin 10x10 tehdaspuhtaita sidetaitoksi (sellaisia jotka tulee 50 kpl:n tornissa)(retkeilyn ensiapulaukkuun sellaisia steriilejä joita on 5 kpl yhdessä). Tärkeintä on kuitenkin laadukas haavakohdan painaminen. Kylmästä ja kohottamisestakin voi olla apua. Jos tarttuminen pelottaa niin hyvä imukykyinen haavaside on exu-dry (tai vast.). Myös naisten terveysside on täysin käyttökelpoinen (ja vereen tarttumaton).

Kun verenvuoto on saatu tyrehtymään niin pitää miettiä riittäkö omat taidot vai tarvitaanko ammattiapua.

Jos olet kokoamassa tuotteita ensiapulaukkuun, niin valitse mahdollisimman monikäyttöisiä tuotteita.
Rasvalaput on ihan kunkkuja: Rasvalappu haavalle niin ei tartu sidokset kiinni (esimerkiksi asvaltti-ihottumalle, pinnalliselle palovammalle jos on tarve suojata). Rasvalapusta, sen pakkauksesta ja teipistä saa okklussiivisen sidoksen vaikka rintakehän pistohaavaan (näitä käytettiin paljon ennen kuin mitään haloja tai foxsealeja oli keksittykkään rintakehän puukotuksiin).
 

pstsika

Haukka
Noita vanhoja intin ensisiteitä katsellessa tulee vaan heti mieleen kysymys, että miksi? Iippositeitähän on helposti saatavilla eivätkä kumminkaan maksa pitkää penniä, ovat varmaan itseasiassa halvin osa mitään EA-pakkausta.
Kun muuten on kaikkea kunnon hyvää tavaraa niin nuo M\Pula-aika ensisiteet pistää aina silmään! :D

Eikä siis nyt sinänsä sillä, että nuo intin tavalliset siteet olisivat mitenkään turhia, mutta kun omaa IFAKia kasaa niin kyllähän sinne nyt mielellään pakkaa parasta mahdollista.
Päivitys: painesiteinä 2x 6" iipposidettä ja 2x 9sidettä. Sidetarpeiden osalta bleeder ja ifak ovat nyt samanlaiset. Myös HALO Chest sealit lisäilty ifakkiin, joten enää puuttuu neula.
 

AJJV

Kapteeni
Onko foorumiveljet käyttäneet noita valtion erikoisjääkärin ensihoitosarja pientä? Eli reisi kiinnityksellä olevaa tst pelastajille jaettavaa ea sarjaa? Miten tuo reisi mötikkä toimii ryynäyshommissa? Onko tiellä ajoneuvoissa ym?
 

BlackFox

Ylipäällikkö
Tullut käytettyä aika paljon.
Itse en oikein pidä sen pitämisestä reidessä. Se ei ole oikein missään tilanteessa hyvä pitää mutta reidestä sen saa nopeasti irroitettua kokonaan ja silloin siihen pääsee helpommin käsiksi.

Mutta kyllähän nuo reisi jutut ovat aina vähän tiellä jos ryömimään ym aletaan.
 

Raivaaja

Luutnantti
Onko foorumiveljet käyttäneet noita valtion erikoisjääkärin ensihoitosarja pientä? Eli reisi kiinnityksellä olevaa tst pelastajille jaettavaa ea sarjaa? Miten tuo reisi mötikkä toimii ryynäyshommissa? Onko tiellä ajoneuvoissa ym?
Viikon verran tuli kaartissa tehokäytettyä ea-sarjaa ja suht toimivaksi totesin taskun M05 varustevyössä kiinni, jos halusin että tasku on pois tieltä niin käänsin taskun selkäpuolelle, jos taas oli lääkintähommia niin käänsin taskun etupuolelle. Libanonissa tasku oli nippareilla kiinni liivissä SOP mukaan.
 

Liitteet

JSP

Kersantti
Reisihomma ei toiminut omalla kohdalla ollenkaan tositoimissa (a-maa)
Oikeassa reidessä oli korkealla reisikotelo pistoolille ja vasemmassa reidessä ei kädet yltäneet pakkaukseen riittävästi.
Tasku hakeutui liiviin heti keskilinjan jälkeen oikealle johon molemmilla käsillä ylettyy.
Kattelin sivusta kun joku kokeili reidessä mutta hankalalta näytti ja harvat pitivät.
Ei olisi toiminut tositoimissa kuten ei selän puolelle kiinnitetty pakkaus.
Mainittakoon että omien miesten laukku oli aina paikassa johon pääsi molemmilla käsillä käsiksi eikä ollut tiellä.
 

AJJV

Kapteeni
Kiitoksia. Vähän arvelinkin että osaamista ja tietoa löytyy. Tällä hetkellä itsellä liivissä keskilinjasta oikealle, kuten @JSP mutta se on vähän tiellä, kun lääkintä jutut todellakin oto. Tasku on tiellä ja suunnitelenki sen siirtoa johonkin. Liiviin bleederi/lipastasku insertillä kuten @Raivaaja . Pitää jatkaa suunnittelua, mutta alkaa päivärepun kylki näyttämään entistä houkuttelevammalta, mutta reisihärpäkkeet unohdan.
 
Top