11 000 tutkijaa varoittaa: Maapalloa uhkaa ilmastohätätila – ”Paljon ennakoitua vakavampi”
Hanasaaren hiilivoimalaan tuotiin polttoainetta lokakuussa 2018. Fossiilisten polttoaineiden käytön lopettaminen listataan yhdeksi toimenpiteeksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. (KUVA: SAMI KERO)
Julkaistu: 6.11. 15:10
Tutkijat vaativat tiukkoja ja merkittäviä toimia ihmiskunnan ja luonnon pelastamiseksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY
YLI 11 000 tutkijaa eri puolilta maailmaa varoitti tiistaina julkistetussa kannanotossa, että ihmiskuntaa uhkaavat ”ennennäkemättömät kärsimykset ilmastomuutoksen vuoksi”, jos yhteiskunnissa ei ryhdytä merkittäviin muutoksiin.
– Julistamme selkeästi ja yhteen ääneen, että planeetta Maata uhkaa ilmastohätätila. Turvataksemme kestävän tulevaisuuden, meidän täytyy muuttaa tapaamme elää. Tämä edellyttää merkittäviä maailmanlaajuisia muutoksia yhteiskunnan toimintoihin sekä kanssakäymiseen luonnon ekosysteemien kanssa, kirjoittavat tutkijat
BioScience -julkaisussa.
– Ilmastokriisi on jo täällä ja etenee nopeammin kuin tiedemiehet ovat odottaneet. Tilanne on paljon ennakoitua vakavampi uhaten luonnon ekosysteemejä ja ihmiskunnan tulevaisuutta.
Tutkijoiden mukaan heillä on ”moraalinen velvollisuus ilmoittaa asiasta tällä tavoin”.
TUTKIJOIDEN mukaan ilmastokriisi on ”yhteydessä kohtuuttomaan kuluttamiseen ja vauraaseen elämäntapaan”.
Tutkijat listasivat kuusi kiireellisintä toimenpidettä:
- Energian käytön tehostaminen ja hiilidioksidipäästöille merkittävä verotus, jolla lopetetaan fossiilisten energialähteiden käyttö.
- Väestön määrän vakauttaminen panostamalla perhesuunnitteluun ja tyttöjen koulutukseen. Nykyisin maailman väestö lisääntyy 200 000 ihmisellä päivässä.
- Kasvinsyönnin suosiminen ja lihansyönnin vähentäminen sekä ruokahävikin pienentäminen.
- Metsäkadon estäminen sekä metsien uudelleen istuttaminen hiilidioksidien sitomiseksi.
- Metaanin, mustahiilen ja fluorattujen hiilivetypäästöjen vähentäminen.
- Talouskasvun päämäärien suuntaaminen muuhun kuin nettokansantuotteen lisäämiseen.
KANNANOTTO julkistettiin Geneven 1979 ilmastokokouksen 40-vuotispäivänä. Julkilausuman laatijoina on 11 000 tutkijaa ja allekirjoittajaa 153 valtiosta.
– Huolimatta 40 vuotta jatkuneista ilmastoneuvotteluista on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki jatkunut kuin ennen ja pääosin epäonnistuttu aiheen eteenpäin viemisessä.
Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun tiedemiehet ovat yhdistäneet voimansa huomion saamiseksi ilmastomuutokselle. Vuonna 2017 yli 16 000 tutkijaa 184 maasta julkisti kirjeen, jossa varoitettiin ”ihmiskunnan ja luonnon olevan törmäyskurssilla”.
Tutkijat vaativat tiukkoja ja merkittäviä toimia ihmiskunnan ja luonnon pelastamiseksi.
www.is.fi