Suomalaiset ennustavat Isisin sotilaallista loppua.
Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijaupseeri Antti Paronen kertoo, että Isisin sotilaallinen voima on heikentynyt niin, että sillä ei ole mahdollisuuksia uusiin hyökkäyksiin. Myös sen tulonlähteet ovat vähentyneet merkittävästi.
http://yle.fi/uutiset/tutkijaupseeri_isisin_hyokkayskyky_on_mennytta/8857561
Suomalaiskenraalin arvio: Isisin joukot voivat nujertua vuoden sisällä
Terroristijärjestö Isisin kukistuminen Irakissa ja Syyriassa on jo lähellä, arvioi maavoimien operaatiopäällikkö Petri Hulkko
http://yle.fi/uutiset/suomalaiskenraalin_arvio_isisin_joukot_voivat_nujertua_vuoden_sisalla/8857401
Yhdysvaltalainen sotilas on saanut surmansa Irakissa taistelussa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Kyseessä on vasta kolmas yhdysvaltalainen kuolonuhri elokuussa 2014 alkaneen sotilasoperaation aikana.
Mediatietojen mukaan kuollut on nimeltään Charlie Keating IV, joka kuului Navy Seal -erikoisjoukkoon.
Pieni yhdysvaltalaissotilaiden ryhmä ei ollut taistelutehtävissä, vaan yli kolmen kilometrin päässä kurdien Peshmerga-joukkojen etulinjasta Pohjois-Irakissa, kun Isis aloitti koordinoidun suurhyökkäyksen. Kyseessä oli suurin Isisin operaatio alueella kuukausiin.
Isis iski jalkaväen, puskutraktorien ja itsemurhapommittajien voimin. Terroristit käyttivät jälleen autopommittajien aaltoja ja saivat tiistaina aamulla haltuunsa 28 kilometrin päässä Mosulista sijaitsevan Tel Asqufin kylän. Yhdysvaltalaiset osallistuivat taisteluun, ja Keating sai Reutersin irakilaisen lähteen mukaan surmansa ”suorassa tulituksessa”.
Kurdijoukot valtasivat kylän takaisin myöhemmin tiistaina. USA:n johtama koalitio teki seudulla yli 20 ilmaiskua. Isis menetti lopulta pieleen menneessä hyökkäyksessä lähteestä riippuen 80-121 taistelijaa ja 25 ajoneuvoa. Keatingin ohella ainakin 10 kurditaistelijaa kuoli, kurdiviranomaiset kertoivat.
Yhdysvallat ei virallisesti vahvistanut kuolleen sotilaan henkilöllisyyttä, asemaa tai kuoleman olosuhteita.
– Tämä oli taistelukuolema ja, tietenkin, hyvin surullinen menetys, Saksassa vieraileva puolustusministeri Ash Carter tyytyi sanomaan toimittajille.
Carterin tiedottaja Peter Cook sanoi, että yhdysvaltalaissotilas oli 3–5 kilometrin päässä etulinjasta.
Isis käyttävää räjähteillä täytettyjä autoja terrori-iskuissa, mutta myös taistelutehtävissä. Kuva Bagdadista maanantailta. AP
Uhreja halutaan välttää
Aiemmat menetykset Yhdysvallat kärsi viime maaliskuussa, kun merijalkavän sotilas kuoli rakettitulituksessa sekä viime lokakuussa, kun erikoisjoukkojen sotilas kuoli panttivankien vapautusoperaatiossa.
Yhdysvaltojen kokonaisvahvuus on Irakissa 4 000–5 500 henkeä laskentatavasta riippuen. Syyriassa erikois- ja tukijoukkoja on noin 300. Yhdysvaltalaisjoukot eivät suoraan osallistu maataisteluihin, vaan tarjoavat koulutus- ja konsultaatiotukea kurdijoukoille, määräävät kohteita ilmaiskuille sekä suorittavat erikoistehtäviä, kuten täsmäiskuja Isis-johtajien surmaamiseksi.
Sekä Valkoinen talo että useat asiantuntijat ovat tyrmänneet ajatuksen siitä, että Yhdysvallat lähettäisi laajemman sotajoukon taistelemaan Isisiä vastaan. Myös kansan mielipide on tiettävästi sotilasvoiman kasvattamista vastaan. Irakin ja Afganistanin sodissa kuoli lähes 7 000 yhdysvaltalaista ja yli 50 000 haavoittui. Yhdysvallat pyrkiikin minimoimaan omat tappionsa.
– Laajojen taisteluiden mahdollisuus ei tule kysymykseen, Brookings-instituutin asiantuntija Michael O’Hanlon kommentoi AFP:lle.
Presidentti Barack Obaman kausi päättyy vuodenvaihteessa, mutta linjaan tuskin tulee O’Hanlonin mukaan muutosta.
– Voisin kuvitella, että yhdysvaltaissotilaita olisi enintään joitakin tuhansia, tai äärimmäisessä tapauksessa kymmeniätuhansia, mutta ei pääasiallisissa taisteluoperaatioissa, edes uuden presidentin alla. Sitä on jo yritetty.
– Olemme oppineet tärkeän läksyn viime vuosikymmenen aikana. Tiedämme, että Yhdysvallat ei tule onnistumaan, jos Yhdysvaltojen joukot toimivat paikallisten joukkojen korvikkeena, Valkoisen talon tiedottaja Josh Earnest kommentoi.