baikal kirjoitti:
>Jos on puoli metriä lunta ja varustus maksimirynnäkkövarustus titaanilevyillä jne. niin miten koipi nousee? Ja montako tuntia jaksaa teuhata?
Näinpä. Tänään totesin just että jo pelkkä kolme ohkaista vaatekertaa joista tosin ylin on nautaeläimen ulosteen jäykistämä saa lonkan koukistajalihakset melkoisen väsyksiin... Tai liekkö se lonkankouistaja lihas joka nostaa reiden ylöspäin polvea nostaessa? Mutta se lihas kuitenkin. Ja meikäläinenkin on crosstrainer-vempulalla treenannut parisen kuukautta joten tuo lihas on saanut enemmän rasitusta kuin esim jouksulenkillä.
Entäpä kun siinä heiluu raskaanlainen munasuojus sekä kolmet-neljät vaatekerrokset joista kesimmäinen on vielä joku lämmin väliasu? On kitkat ja jäykkyydet kohdillaan ja polven nostaminen liki vaakasuoraan voi vaatia melkoisen paljon voimaa ja vaatia kestävyyttä.
Tuosta vihollisesta. Rajan takana on joukkoja jotka varmasti osaavat hiihtää ja osaavat toimia täkäläisessä maastossa varmasti ainakin lähes yhtä hyvin kuin me, ehkä jopa yhtä hyvin. Muissa osissa naapuria voi asia olla sitten toisin, vaikka kyllä kai Mosovassakin lunta on sen verran että luulisi jonkinlaiset hiihtoperinteet olevan sielläkin... Käsitääkseni kuitenkin Venäläinen suksiside on edelleen aika huono, viime sotienhan aikana makuulle meno heikäläisen siteen kanssa oli mahdotonta ilman suksen irroittamista jalasta, josta koitui monessa tilanteessa aika suurta haittaa. Joku Venäläinen military-ohjelman juontaja ainakin muistini mukaan ihasteli suomalaisen suksen sidettä ja tästä vedänkin sen johtopäätöksen että meillä on suksien osalta joka tapauksessa "laadullinen ylivoima"
Lunni:
Itse olin toissa kesänä Tasi-treenissä ja kyllä se homma muuttui asemasodaksi sielläkin, vaikka eteneminen oli helppoa. Käytännössä homma tuntui menevän siten että kumpikin osapuoli poltti ruutia niin kauan että A. Vastustajan tuli väheni sen merkkinä että sillä loppuu patruunat B. Yllättävä peliliike kuten isku selustaan toi voiton kotiin. Ylipäätään tunnusomaista on viimeiseen mieheen asti taistelu. Tositilanteessa tappiot voivat olla vain murto-osan rauhanajan "tappioista", todennäköienen syy on se että jommalla kummalla loppui taisteluhalu ja se irtaantui taistelusta.
Rauhan aikana hyvin usea erittäin tehokas sodan aikainen peliliike ei yksinkertaisesti tunnu toimivan. Rynnäkkö on kaiketi yksi selkeimmistä tässä tapauksessa. Sitä on käytetty ihan viime vuosina menestyksellisesti oikeissa olosuhteissa, rynnäkkö oli vieläpä pistin sellainen. Kun miehet tulee päälle mölisevän sonnilauman lailla ja pistimet välkehtii kuin sarvet vähintään niin siinä useimmilla alkaa ampumatarkkuus tippua ja menojalkaa nykiä.

Siis oikeissa olosuhteissa, väärissä olosuhteissa se sonnilauma varmasti muuttuu maata halaavaksi sontiaisparveksi hyvin pian puolustajan torjuntatulen alla.
Toinen merkittävä ero on epäsuoran tulen ja savutuksen puuttuminen. Kasilla ja toki Tasillakin voidaan kyllä mallintaa epäsuora tulen aiheuttamat tappiot, mutta psykologisia vaikutuksia sillä ei ole. Luulen että ylipäätään nykyaikana Taseista ja Kaseista huolimatta, tai ehkä niistä johtuen, epäsuoraa ei ainakaan kuraportaassa osata arvostaa riittävästi. Käsiaseiden tuli voidaan simuloida aika tehokkaasti, mutta epäsuoran tulen merkittävin tekijä eli taisteluhengen järkyttäminen ei onnistukaan ihan niin hyvin. Jos kouluttaja saisi lyödä kenttälapiolla kypärään aina parin sekunnin välein (ja korvatulpat otetaan pois!) niin sitten ehkä. :heart:
Toki on niin että eihän se hyökkäykset sodassakaan onnistu aina, ei likimainkaan. Yksi hyvä mainita tämmöisestä on mielestäni vuodelta -44 jossa komppanian päällikkö ei edes lähtenyt hyökkäämään kun epäsuoran tulen valmistelu meni ohi maalin. Vaati saada uuden valmistelun. Ylitettävänä oli avoin suo järjestäytynyttä puolustusta vastaan.