Jalkaväki 2020

kertakenttään

Ylipäällikkö
Mihin suuntaan sotatekninen kehitys vie jalkaväen lähivuosina? On tullut aika spekuloida jalkaväkisotilaan työkaluja ja rakentaa toimivia kokonaisuuksia todennäköisesti käyttöön tulevista ja tällä hetkellä palveluskäytössä olevista varusteista. Millainen on jääkäriryhmän ja joukkueen kalusto, millaisia viesti- ja tähystyslaitteita tai sinkoja löytyy, kuka kantaa mitäkin kilkettä? Vain maailma on rajana, kokoa oma legosotilaasi venäläisistä maastopuvuista ja jenkkiläisistä valonvahvistimista, jos niin haluat.

Olettamuksena, että yksittäinen sotilas pystyy järkevästä kantamaan sen 25-30kg ja keskitytään vain jalan kulkevaan materiaaliin eli jätetään Valtraan kiinnitettävät raketinheittimet sikseen. Tehtävä: tee lista Dream team jääkäriryhmän ja/tai joukkueen kalustosta ja kellä on mitäkin. Lähdetään siitä, että organisaatio pysyy eli kolme partiota per ryhmä ja kolme ryhmää per joukkue. Uhkakuva nykyinen, miljöö nykyinen, kaksi versiota, joita voi halutessaan venkslata: raskas suojaus eli luotisuojaliivi ja kevyt eli pelkkä kypärä ja tetsari. Luotisuojaliivi levyillä, tetsari ja ase (Rk-95) painaa yhteensä n. 13-15 kiloa, pelkkä ase ja tetsari 6-9 kiloa. Muistakaa, että patruunat painavat myös.
 
Kevyesti panssaroitu, mutta raskaasti aseistettu hajautettu ryhmä:
1. RJ Rk-62M + punapiste, kiikari+laseretäisyysmittarikombo, johtamisväline, 66KES12, yhteensä n. 21kg
2. Sinkoampuja RK-62M, NLAW, yhteensä n. 19kg
3. Tukiampuja puoliautomaattinen .338 NM + 3-6 kertaa suurentava optiikka, 66KES12 yhteensä n. 20Kg
4. PJ RK-62M + Acog + LEMI aseessa, 200 kpl .338 NM ptr, johtamislaite, 66KES12, yhteensä n. 25kg
5. KK-mies .338 NM konekivääri, 100 kpl .338 NM ptr, pistooli, yhteensä n. 24kg
6. Sinkomies RK-62M + punapiste, 200 kpl .338 NM ptr, 66KES12, yhteensä n. 24kg
7. PJ RK-62M + punapiste + LEMI aseessa, johtamislaite, 18 kpl 40x46mm kranaatteja, 66KES12, yhteensä n. 23kg
8. Kranaattiampuja M32, 24 kpl 40x46 kranaatteja, pistooli, yhteensä n. 24kg
9. Sinkoampuja RK-62M, 2kpl 66KES12, 12 kpl 40x46 kranaatteja, yhteensä n. 21kg

Eli yhteensä 6 kpl kessejä, 1 kpl NLAW, 1 kpl kk 1 kpl kranaattiampumalaite, 7 kpl RK, 2 kpl pistooli, 1 kpl tukikivääri.
 
@kertakenttään

Mihin jäi lääkintämies, viestimies ja pioneeri? Oletko luopunut heistä kokonaan? Ei kyllä tee taistelumoraalille ja -kyvylle hyvää...
 
Jos mennään realistisesti, niin:

1. RJ - RK 62M + Aimpoint, 2x VV Lite, ryhmäradio, kiikari, RJ:n päätelaite, KES 12
2. Taistelupelastaja - RK 62M + Aimpoint, VV2000, lääkintälaukku
3. Tukiampuja - RK 62M + ACOG, VV3X, LEM
4. RVJ - RK 62M + Aimpoint, VV Lite, ryhmäradio, kiikari, 2x KES 12
5. Sinkomies - RK 62M + Aimpoint, VV Lite, Apilas, KES 12
6. KK-mies - PKM + 3,4x, VV3X
7. PJ - RK 62M + Aimpoint, VV Lite, ryhmäradio, kiikari, 2x KES 12
8. Räjäyttäjä - RK 62M + Aimpoint, VV2000, viuhkapanoksia ja/tai muoviräjähteitä, KES 12
9. KK-mies - PKM + 3,4x, VV3X

Käytännnössä tämä olisi jääkäriryhmä 15 vain pienillä kalustoparannuksilla (useammalla pimeätoimintakyky ja optiikkaa). Tehtävät ja partiot ovat samat (mihin jääkäriryhmä tarvitsee viestimiestä, kun johtajilla on ryhmäradiot?) kuin alueellisten joukkojen jääkäriryhmässä nyt.

Sitten se "jos olisi rahaa" -versio:

1. RJ - RK 62M + ACOG, 2x VV Lite, ryhmäradio, LEM-IP-kiikari, RJ:n päätelaite, KES 12
2. Taistelupelastaja - RK 62M + Aimpoint, 2x VV Lite, lääkintälaukku, ryhmäradio
3. Tukiampuja - RK 62M pitkäpiippuisena + ACOG, 2x VV Lite, LEM-IP-kiikari, ryhmäradio
4. RVJ - RK 62M + ACOG, 2x VV Lite, ryhmäradio, LEM-IP-kiikari, päätelaite, 2x KES 12
5. Ohjusmies - RK 62M + Aimpoint, 2x VV Lite, ryhmäradio, NLAW, KES 12
6. KK-mies - PKM + 3,4x, 2x VV Lite, ryhmäradio
7. PJ - RK 62M + ACOG, 2x VV Lite, ryhmäradio, LEM-IP-kiikari, ryhmäradio, päätelaite, 2x KES 12
8. Räjäyttäjä - RK 62M + Aimpoint, 2x VV Lite, viuhkapanoksia ja/tai muoviräjähteitä, ryhmäradio, KES 12
9. KK-mies - PKM + 3,4x, 2x VV Lite, ryhmäradio

RK:t uudelleenpesitetty ja -piiputettu 6.5 Grendelille, jolloin tukiampujankin kantamaongelma katoaisi. Ryhmällä kantolaitteina M10 suojaliivit pelkillä kevlareilla. Luodinosumat keskivartaloon ovat metsätaistelussa kuitenkin harvemmin se tappava syy, eivätkä levyt suojaa silloin, kun ryömitään tai ollaan makuuasennossa.
ACOG:t sen vuoksi, että ainakin omasta kokemuksestani se helpottaa muilla kuin TRA-etäisyyksillä tähtäämistä oleellisesti, kun huonosti suojautuneitakin vihollisia pystyy tähtäämään tarkasti suurennoksen avulla.
Vaihtoehtoisesti RK 62M:n tilalla olisi 6.5 Grendelille pesitetty RK:n rakenteeseen perustuva ase, jonka runko olisi suunniteltu uusiksi siten, että siinä olisi erillinen ylä- ja alarunko (optiikoiden kiinnittämisen vuoksi). Tukiampujan aseessa 20'' tai 24'' piippu, jolla saataisiin esiin 6.5 Grendelin todellinen potentiaali.
 
Viimeksi muokattu:
Lähtisin siitä, että suojavarustuksesta ei voi tinkiä. Ei vain voi. Miestappioiden vaikutus on tämän päivän hybridisodankäynnissä niin iso, että ne täytyy minimoida.


Partiokokoonpanoa rukkaisin seuraavaksi:

1. Partio

-Ryhmänjohtaja (5,56 RK suurentavalla tähtäimellä, lämpötähystin, johtamisvarustus)
-Viestimies (5,56 RK punapistetähtäimellä, akkuja ryhmäjohtajalle ja ampumatarvikkeita konekivääriampujalle 300-400 patruunaa)
-Konekivääriampuja (5,56 KK punapistetähtäimellä, 400-500 patruunaa)

2. Partio

-Partionjohtaja / Ryhmän varajohtaja (5,56 RK punapistetähtäimellä, 300-400 patruunaa konekiväärille)
-Lääkintämies (5,56 RK punapistetähtäimellä, lääkintävarustus, 300-400 patruunaa konekiväärille)
-Konekivääriampuja (7,62 KK suurentavalla tähtäimellä, 300-400 patruunaa)

3. Partio

-Partionjohtaja (5,56 RK punapistetähtäimellä)
-Pioneeri (5,56 RK punapistetähtäimellä)
-Tukiampuja (7,62 TKIV suurentavalla tähtäimellä)


Varustusta muokkaisin seuraavaksi:

Vaatetuksen pitää olla huippuluokkaa pilliin vihellettäessä, vaikka varusmieskoulutuksessa on hyvä vähän kärsiäkin vilua ja märkää. Pistämättömiä maihareita ja Gore-Texistä tehtyjä maastopukuja varataan siis kaikille oikeasti taisteleville joukoille.

Suojavarusteissa mennään linjalla luotisuojaliivi ja IV-levyt eteen ja taakse, asiallinen komposiittikypärä asiallisilla kiinnitysmahdollisuuksilla (Kypärä 2020?), suojalasit (sankalasit raskaampien laskettelulasi-tyylisten sijaan tai mahdollisuus valita tehtäväkohtaisesti) ja aktiivikuulosuojaimet. Erillistä taisteluliiviä ei tarvita, koska taskut menevät kiinni suoraan luotisuojaliiviin. HAJP:n kohdalla voidaan ajatella tehtävän poikkeus mobiilista taistelutavasta johtuen: luotisuojaliivin korvaa sirpaleliivi (ilman levyjä) tai plate carrier levyillä.

Sensoreissa mennään linjalla pimeänäkölaite mieheen. Kiinnistysjärjestelyt hoidetaan niin, että pimeänäkölaitteen saa tarvittaessa aseeseen tähtäimen eteen ja/tai se päässä pystyy ampumaan tähtäimiä käyttäen. Elektroniset johtamisvälineet ovat ryhmänjohtajan heiniä, jotta viestikuri pysyy asiallisena. Viestimies toimikoon mikrotukena ja akunkantajana.

Kevyissä aseissa haetaan painosäästöä vaihtamalla RK:n ja toisen konekiväärin kaliberiksi 5,56. RK:n paino varusteineen 3,5-4,0 kg. Lippaita per RK otetaan kantoon seitsemän (1+6), paino n. 3,5 kg. Sopivat asetyypit voisivat olla SCAR-L rynnäkkökivääriksi, SCAR-H (pitkäpiippuisena) 7,62 tarkkuuskivääriksi, MG4 5,56 konekivääriksi ja MG5 7,62 konekivääriksi. Asevalinnat eivät ehkä ole optimaalisia, mutta nuo nyt onkin heitetty lonkalta lähinnä esimerkeiksi.

Optinen tähtäin on tänä päivänä peruskauraa. Suurentavalla optiikalla varustettuihin aseisiin lisäisin lähietäisyyksiä varten Trijiconin RMR-tähtäimen (tai vast.). Kranaatinlaukaisimia en aseisiin kiinnittäisi, Suomen olosuhteissa (lumi, peitteinen maasto jne.) niiden käyttömahdollisuudet ovat liian rajalliset. Kaupunkijääkäriyksiköt ovat poikkeus, ja niissä partionjohtajat ja ryhmänjohtaja tulisi aseistaa kranaatinlaukaisimilla agressiivisen etenemisen mahdollistamiseksi.

Räjähteitä ja raskaampaa aseistusta kannetaan mukana tilanteenmukaisesti. Konekivääriampujat ovat lähtökohtaisesti täystyöllistettyjä, mutta loput voidaan lähtökohtaisesti aseistaa kertasingolla tai kahdella, miehen koosta ja varustuksesta riippuen. Optio NLAW-lähipanssarintorjuntaohjuksiin olisi kiva, mutta budjetti tuskin riittää koskaan.
 
Jenkeillä ryhmän kranaatinampumalaite on RJllä ja he ovat todenneet, että siihen tehtävään pitää olla sotilas, jonka tehtävä on pelkästään ampua kranaatteja. RJllä on liikaa muutakin ajateltavaa, kuin kranaattien ampuminen.
 
Pimeätoiminta kykyä ei kannata unohtaa mm tulevat IR tähtäimet, tosin harvinaista herkkua varmasti
 
Sekin asia on otettava huomioon, että johtamislaitteiston käyttö johtaa jo joukkueenjohtajan tasolla usein siihen, että tuijotetaan sitä MATI:n näyttöä. Tällöin varsinainen johtamistoiminta ja tilannetaju todellisuudessa huononevat, kun joukkueenjohtaja ei seuraa joukkueensa tilannetta kuin sivutoimisesti. Tästä syystä ryhmän- tai partionjohtajille annettavien päätelaitteiden olisi oltava hyvin yksinkertaisia, jotta vielä enemmän nopeita päätöksiä vaativan tehtävän suorittaminen ei häiriintyisi. Lisäksi siinä missä joukkueenjohtaja ei sido itseään kivääritaisteluun kuin pakottavissa tilanteissa, on ryhmänjohtajan johdettava taistelua esimerkillään. Tällöin johtamislaitteiston käytön hyöty ryhmätasolla on kyseenalainen, kun sitä ei kuitenkaan taistelun aikana juuri voisi käyttää. Ainoastaan jonkinlainen päätelaite, joka näyttää muiden omien joukkojen sijainnin ja lähettää oman sijainnin eteenpäin, olisi tarpeen.
 
Sekin asia on otettava huomioon, että johtamislaitteiston käyttö johtaa jo joukkueenjohtajan tasolla usein siihen, että tuijotetaan sitä MATI:n näyttöä. Tällöin varsinainen johtamistoiminta ja tilannetaju todellisuudessa huononevat, kun joukkueenjohtaja ei seuraa joukkueensa tilannetta kuin sivutoimisesti. Tästä syystä ryhmän- tai partionjohtajille annettavien päätelaitteiden olisi oltava hyvin yksinkertaisia, jotta vielä enemmän nopeita päätöksiä vaativan tehtävän suorittaminen ei häiriintyisi. Lisäksi siinä missä joukkueenjohtaja ei sido itseään kivääritaisteluun kuin pakottavissa tilanteissa, on ryhmänjohtajan johdettava taistelua esimerkillään. Tällöin johtamislaitteiston käytön hyöty ryhmätasolla on kyseenalainen, kun sitä ei kuitenkaan taistelun aikana juuri voisi käyttää. Ainoastaan jonkinlainen päätelaite, joka näyttää muiden omien joukkojen sijainnin ja lähettää oman sijainnin eteenpäin, olisi tarpeen.

Tuota mietin itsekin, että ryhmä ja partiotasolla ei mielestäni tarvita muuta kuin, että se laite ilmoittaa oman sijaintinsa JJ:lle ja mahdollisesti ryhmyrille näyttö josta katsoa mitä jj piirteli näytölle. Muuten tavan radion pitäisi olla tarpeeksi. Tulenjohtajat ovat sitten toinen juttu, heillä on laitteita mitkä toivottavasti osaavat siirtää tietoja systeemiin, eli siis paikantaa vaikkapa vihollisjoukon ja siirtää sen porukan ikonin kartalle. Ja olettaisin, että systeemiin voisi myös saada kuvakkeen, joka tarkoittaa sitä, että epäsuoraa on tilattu kyseisiin koordinaatteihin.
 
Tuota mietin itsekin, että ryhmä ja partiotasolla ei mielestäni tarvita muuta kuin, että se laite ilmoittaa oman sijaintinsa JJ:lle ja mahdollisesti ryhmyrille näyttö josta katsoa mitä jj piirteli näytölle. Muuten tavan radion pitäisi olla tarpeeksi. Tulenjohtajat ovat sitten toinen juttu, heillä on laitteita mitkä toivottavasti osaavat siirtää tietoja systeemiin, eli siis paikantaa vaikkapa vihollisjoukon ja siirtää sen porukan ikonin kartalle. Ja olettaisin, että systeemiin voisi myös saada kuvakkeen, joka tarkoittaa sitä, että epäsuoraa on tilattu kyseisiin koordinaatteihin.

PJ-RJ liikenteeseen riittää pelkkä puhe, RJ-JJ puhe ja paikkatieto, näytöllinen laite tarvitsee olla vasta joukkueenjohtajalla ja tulenjohtajalla. JJ ei saa itse kantaa radiota ja päätelaitetta ja pääasiallinen johtamisväline pitäisi olla ihan puhe kasvokkain ja kartalta näyttäminen. Johtamisvälineen GPS olisi apuna suunnistamisessa kakkosvaihtoehtona ja TJPn koordinaatteja määrittäessä. Komppaniaan ja tuliyksiköihin liikenne joko dataa tai puhetta. KPÄÄL-JJ liikenne pääasiallisesti dataa. Teknisesti tällä hetkellä JJ/TJ kalusto hyvää ja toimivaa, mutta RJ/PJ radiot isoja ja kömpelöitä. Jotain pienempää ja parempaa kuin 141 olisi saatava. Päätelaitteen suurin ongelma on ehdottomasti non-milspec liittimet, jotka hajoilevat ja irtoilevat yhtenään. 241 ihan hyvä radio ominaisuuksiensa puolesta, mutta uskon kehityksen ajaneen siitä ohi komponenttien ja akun koon puolesta.
 
Pimeätoiminta kykyä ei kannata unohtaa mm tulevat IR tähtäimet, tosin harvinaista herkkua varmasti
IR on ilmeisesti infra-red=infra-puna. Harvinaista herkkua? Eikös sinne ole nyt tulossa useita IR tähtäimiä ryhmiin. Valonvahvistimien ja lämpökameroiden muodossa.
 
IR on ilmeisesti infra-red=infra-puna. Harvinaista herkkua? Eikös sinne ole nyt tulossa useita IR tähtäimiä ryhmiin. Valonvahvistimien ja lämpökameroiden muodossa.

Ei taida olla tähtäimiä vaan ihan tähystimiä, tähtäimet on vielä pelkkää valonvahvistinta. Jotain periaate ja prototyyppi kuvia jostain jenkkien high tech jalkaväen lämpötähtäimistä ole tainnut nähdä, mutta nekin ovat sellaisia maitopurkin kokoisia. Ehkä ensi vuosikymmenellä viilentämättömät lämpökamerat ovat niin pieniä, että niistä voi valmistaa käsiaseiden optiikoita.

Edit. Näyttäisi kyllä jo nyt olevan olemassa esim Flirillä noin Acogin kokoisia lämpökiväärikiikareita, mutta akun kesto neljä tuntia ja lataus USB:llä. Ilmeisesti vaihtoakku on mahdollinen.
 
Viimeksi muokattu:
Ei taida olla tähtäimiä vaan ihan tähystimiä, tähtäimet on vielä pelkkää valonvahvistinta. Jotain periaate ja prototyyppi kuvia jostain jenkkien high tech jalkaväen lämpötähtäimistä ole tainnut nähdä, mutta nekin ovat sellaisia maitopurkin kokoisia. Ehkä ensi vuosikymmenellä viilentämättömät lämpökamerat ovat niin pieniä, että niistä voi valmistaa käsiaseiden optiikoita.

http://www.x20.org/product/t14x-low-cost-thermal-rifle-scope/

Tässä TV-shop -luokan KVG-ratkaisu. Kuluttajahinta 3300USD. En ota kantaa kenttäkelpoisuuteen tai suorituskykyyn jne. Lämpökamerat yleistyvät ja halventuvat jatkossakin huikeasti. Esimerkiksi kalleimmissa autoissahan niitä jo on ajoautomatiikan apuna.

Mitä lämpötähtäimiä pv on hankkimassa? Raytheon Phantom IRXR -tähystinhankintoja on esitelty mutta onko joku lämpötähtäinkin laajemmassa hankinnassa?
 
Viimeksi muokattu:
Ei taida olla tähtäimiä vaan ihan tähystimiä, tähtäimet on vielä pelkkää valonvahvistinta. Jotain periaate ja prototyyppi kuvia jostain jenkkien high tech jalkaväen lämpötähtäimistä ole tainnut nähdä, mutta nekin ovat sellaisia maitopurkin kokoisia. Ehkä ensi vuosikymmenellä viilentämättömät lämpökamerat ovat niin pieniä, että niistä voi valmistaa käsiaseiden optiikoita.

Edit. Näyttäisi kyllä jo nyt olevan olemassa esim Flirillä noin Acogin kokoisia lämpökiväärikiikareita, mutta akun kesto neljä tuntia ja lataus USB:llä. Ilmeisesti vaihtoakku on mahdollinen.

Tuola ainakin on kunnon tähtäimiä. http://www.armasightstore.com/thermal-rifle-scopes
 
http://www.x20.org/product/t14x-low-cost-thermal-rifle-scope/

Tässä TV-shop -luokan KVG-ratkaisu. Kuluttajahinta 3300USD. En ota kantaa kenttäkelpoisuuteen tai suorituskykyyn jne. Lämpökamerat yleistyvät ja halventuvat jatkossakin huikeasti. Esimerkiksi kalleimmissa autoissahan niitä jo on ajoautomatiikan apuna.

Mitä lämpötähtäimiä pv on hankkimassa? Raytheon Phantom IRXR -tähystinhankintoja on esitelty mutta onko joku lämpötähtäinkin laajemmassa hankinnassa?

Sen ainakin tiedän, että Phantom ollut jo kolme vuotta koulutuskäytössä, Lisalla on varustettu kaikki tulenjohtoryhmät, MATIS:sta en osaa sanoa tarkemmin miten paljon tai laajalti käytössä. Varmaan turvallista olettaa jokaiselta jääkäriryhmältä ja tulenjohtoryhmältä löytyvän lämpökiikari. Luulen ettei tällä hetkellä olla hankkimassa mitään, odotetaan eka että kaikki vanhat tilaukset on täytetty.
 
Ei taida olla tähtäimiä vaan ihan tähystimiä, tähtäimet on vielä pelkkää valonvahvistinta. Jotain periaate ja prototyyppi kuvia jostain jenkkien high tech jalkaväen lämpötähtäimistä ole tainnut nähdä, mutta nekin ovat sellaisia maitopurkin kokoisia. Ehkä ensi vuosikymmenellä viilentämättömät lämpökamerat ovat niin pieniä, että niistä voi valmistaa käsiaseiden optiikoita.

Edit. Näyttäisi kyllä jo nyt olevan olemassa esim Flirillä noin Acogin kokoisia lämpökiväärikiikareita, mutta akun kesto neljä tuntia ja lataus USB:llä. Ilmeisesti vaihtoakku on mahdollinen.
Kyllä ihan tähtäimistä puhutaan sekä niitä on sotilaskäytössä hiukan parempina versijoina ja kyllä valmistetaan jo pienempiäkin. Jotain kertoo että PV:kin on jo asiasta hereillä, se että koska ekoja saataisiin PV:lle välttävää määrää niin vaikea sanoa mutta 2020 nähdään jo varmasti ensinmäisiä sekä valvonvahvistimet yleistyvät ja painopiste varmaan pysyy niissä viellä pitkään.
Pimeätoimintakykyyn kuitenkin tulevaisuudessa tullaan panostamaan.

Esim kuvassa oleva AK-74M ja siinä on kiinne venäläisten käyttämä lämpö/punapiste tähtäin.
Sekä tuossa tietoa ihan perus tähtäimestä: http://www.vhf-defence.de/en/products.html

e7c6695e87506f0233a299dc5d5f8b49b3f340ece81c3a9c6f5d16597571748a.jpeg

Edit: Eikä IR tähtäimilla ole tarkoituskaan korvata eri tähystimiä.
Sittenkun tulevat niin ovat pitkään pienen porukan hupia mutta tulevaisuuteen ne kuitenkin kuuluu
 
@BlackFox lähinnä kommentoin tuota infra-punaa. Eli valonvahvistimet ja lämpökamerat menevät molemmat termin alle. Toki voi arvailla mitä tarkoitat, mutta yksinkertaisinta olisi vain puhua valonvahvistimesta tai lämpökamerasta. Tähystin tai tähtäin voi sitten kuvata käyttötarkoitusta.


https://en.m.wikipedia.org/wiki/AN/PSQ-20
tuossa jenkkien käyttöönottama pieni lämpökamera ja valonvahvistin ominaisuuden sisältävä laite. Ei tietty sovi asetähtäimeksi
 
Valonvahvistimia on käytössä ainakin seuraavia malleja
-Wild Big
-VV2000
-VV2002
-VVLITE (VVLITE DUAL)
-VV3X
-KN252
-MINI N/SEAS
-PST-aseisiin kuten APILAS on mallit Pilkington Kite ja Sopolem

Lämpökameroista
-MATIS
-Phantom IRXR
-TWS (TA käyttöön)
-MPL15 (LISA) tietysti omaa lämpökameran ja siten lisää ainakin TJ tähystyskykyä

OPJO ja ALJO taistelevat ryhmät varmaankin varustetaan vähintään tasolle 1 lämpökamera ja 3-4 VV
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top