Jussi Halla-aho Ottawan miinasopimuksesta: ”Laiva on kääntymässä”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho esittää omana arvionaan, että Suomi irtautuu Ottawan sopimuksesta ”ennemmin tai myöhemmin”. Eduskunta tutkii nyt, voiko se käsitellä yli 50 000 allekirjoitusta saanutta kansalaisaloitetta.
Eduskunnan puhemies
Jussi Halla-aho (ps) arvioi Iltalehdelle, että ”laiva on kääntymässä” nyt siihen suuntaan, että Suomi olisi irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta. Suomi liittyi sopimukseen vuonna 2012.
Kansalaisaloite jalkaväkimiinat kieltävästä sopimuksesta irtautumiseksi sai maanantaina kokoon eduskuntakäsittelyyn tarvittavat 50 000 allekirjoitusta. Valtiosääntöoikeuden professori
Veli-Pekka Viljanen arvioi kuitenkin Helsingin Sanomien
haastattelussa, että kansalaisaloite ei voisi edetä eduskunnan käsittelyyn.
Viljanen huomauttaa, että kansalaisaloiteoikeuden ulkopuolelle on rajattu kansainvälisten velvoitteiden hyväksyminen sekä niistä irtisanoutuminen.
Halla-aho kertoo tunnistavansa Viljasen esiin nostaman problematiikan. Hän toivookin, etteivät yksittäiset ihmiset tai puolueet nyt pyrkisi panemaan puhemiestä tai eduskuntaa hankalaan asemaan väittämällä, että eduskunta ei poliittisista syistä haluaisi asiaa käsitellä.
– Tätä ei ainakaan kannata yrittää minun mielestäni maalata niin, että eduskunnan suhtautuminen kansalaisaloitteeseen kertoisi jotakin kenenkään suhtautumisesta Ottawan sopimukseen. Nämä ovat kaksi eri asiaa, Halla-aho kertoo.
Hän huomauttaa, ettei Viljasen esiin nostamat seikat vielä suoraan tarkoita, etteikö eduskunta voisi asiaa käsitellä. Kaikki riippuu hänen mukaansa siitä, miten kansalaisaloite on muotoiltu, ja sitä eduskunnassa nyt tutkitaan.
– Kansalaisaloitteita on monenlaisia. Ne voivat sisältää hyvin yksityiskohtaisia lakipykäliä tai sitten ne voivat olla kehotuksia hallitukselle tai eduskunnalle ryhtyä toimeen jonkin tavoitteen saavuttamiseksi, Halla-aho arvioi.
Halla-aho kertoo, ettei hän tunne kansalaisaloitteen tarkkaa sisältöä ja muotoilua. Hän kuitenkin näkee, että jos Ottawan miinakieltosopimusta koskeva kansalaisaloite olisi muodoltaan kehote, se ei olisi niin ongelmallinen.
– Silloin tämä prosessi lähtisi joko eduskunta-aloitteesta tai hallituksen esityksestä, joka olisi tietysti saanut herätteen kansalaisaloitteesta. Eduskuntahan voi päättää kansainvälisiin sopimuksiin liittymisestä tai niistä eroamisesta.
Halla-aho kertoo, että hänen oma henkilökohtainen arvionsa on, että Suomi on nyt kulkemassa suuntaan, joka johtaisi Ottawan sopimuksesta irtautumiseen.
– Uskon, että laiva on kyllä kääntymässä siihen suuntaan, että Suomi varmaankin Ottawan sopimuksesta ennemmin tai myöhemmin irtoaa. Enkä usko, että sille löytyy laajaa vastustusta sen enempää Suomen sisältä kuin Ottawan sopimuksen muista jäsenmaista.
– On toki poikkeuksellista, että läntinen sivistysmaa ei kuulu Ottawan sopimukseen, mutta Suomen olosuhteetkin ovat hyvin poikkeukselliset, Halla-aho toteaa.