Jani Toivola ehdottaa osa-aika-armeijaa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Tvälups
  • Aloitus PVM Aloitus PVM

Tvälups

Ylipäällikkö
Jani Toivola ehdottaa osa-aika-armeijaa
il Keskiviikko 13.6.2012 klo 18.45

Jani Toivola kertoo Iltalehden blogissaan saaneensa yhteydenoton nuorelta mieheltä, joka oli joutunut ristiriitaiseen valintatilanteeseen oman yrityksensä menestyksekkään hoidon ja armeijan välillä.

Nuorukainen oli lopulta hakenut lykkäystä armeijan suorittamiselle.

Toivola toteaa, että puolustusvoimien sisällä on yksi ryhmä, jolle on mahdollistettu asepalveluksen ja siviilielämän joustava yhdistäminen: ammattiurheilijat.

Tämä osoittaa Toivolan mukaan sen, että asepalveluksen ja siviilielämän yhdistäminen on mahdollista. Toivolan mielestä ammattiurheilijoille mahdollistettu osa-aikainen asepalvelus on oikea suunta, jota tulee laajentaa myös muihinkin ihmisryhmiin. Esimerkeiksi hän esittää yrittäjät ja perheelliset ihmiset.

- Puolustusvoimien tulisi vastata kysymykseen, mitä tehdä tilanteissa, jossa henkilö joutuu valitsemaan asepalveluksen ja uran välillä, Toivola kirjoittaa.

Kansanedustajan mielestä keskustelu työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta tulisi koskea myös puolustusvoimia ja asepalvelusta suorittavia henkilöitä.
 
Onhan se ihan kauheaa. Puoli vuotta on kuitenkin niin pitkä aika kun iltavapaita ja viikonloppuvapaitakaan ei ole.

Sanokaas mun sanoneen: lähtölaskenta yleisen asevelvollisuuden lakkauttamiselle käynnistyi jo.

2015 tulee päätöksiä pöytään; koskee koko valtion turvallisuusalaa... Terveydenhoito on samoin keskittämisen kourissa, ei vain poliisilaitokset, pv ja kunnat.

Hätäkeskusuudistus oli pilottihanke.
 
Tvälups kirjoitti:
Sanokaas mun sanoneen: lähtölaskenta yleisen asevelvollisuuden lakkauttamiselle käynnistyi jo.

2015 tulee päätöksiä pöytään; koskee koko valtion turvallisuusalaa... Terveydenhoito on samoin keskittämisen kourissa, ei vain poliisilaitokset, pv ja kunnat.

Hätäkeskusuudistus oli pilottihanke.

Miten asevelvollisuus liittyi poliisilaitoksiin ja hätäkeskuksiin?

Onko kuntalaisen kannalta suurtakin merkitystä sillä, että patsasteleeko poliisipäällikkö kotipitäjässä vaiko naapurikaupungissa. Rivikansalaisen kannalta on olennaisempaa, että poliisipartiot ovat liikkeellä.
 
pstsika kirjoitti:
Toivola voisi mennä inttiin kokeilemaan miten ”osa-aikaisuus” onnistuu.

Onko kansanedustaja Toivola(kin) vapautettuja miehiä?

Sinällään osa-aikaisuus kyllä onnistuu erittäinkin hyvin, sillä niin paljon varusmiespalveluksessa on tyhjäkäyntiä. Meidän aikaan se luppoaika vaan piti lusia kasarmilla.
 
Kansalaisen asioidessa nykyisellään vaikka passia uusimassa on melkoisesti merkitystä seuraavilla asioilla:
-etäisyys poliisilaitokselle, ennen kotikunnassa nyt jossain ja kaukana.
-aika joka tuohon asiointiin kuluu (huomioimatta matka-aikoja edes), entisen vartin sijaan jopa 2-3h.
Tietysti mikäli ei koe asiaa peruspalveluksi ja tykkää neukkulamaisesta jonottamisesta niin sittenhän kaikki on jees.
Kummasti vain sen poliisipartion paikalletulokin on ajallisesti kasvanut kun paikallispoliisi on lakkautettu.
Sekin omalta osaltaan hillitsi rosmoja kun tiesi pollareiden olevan kylällä. Rikosten selvittäminen, aselupien hakijan tunteminen jne...

Hätäkeskukset lyötiin nippuun. Pilotti ja malli muulle valtion keskittämistoiminnalle (alkoi tosin jo läänien alasajolla).
Kummasti vain nyt ollaan koko maata ja sen laitoksia keskittämässä määrää supistaen. Säästetään kustannuksista tinkimättä.

Asevelvollisuus lentää luiskaan, sillä horisontissa häämöttää nato ja neuroopan liittovaltio: "kansanarmeija" ei sovi sapluunaan.

Tämä Toivolan ulostulo on alkusoitantaa. Hän on asiasta paras puhumaan ihan ilmeisistä syistä. Vastaväite ja olet hirviö.

Terveydenhuolto ja vanhustenhoito ottaa saman mallin käyttöön. Niin onkohan siinä kuntalaisen kannalta merkitystä, että onko se TK lääkäreineen kotikylällä vai 100km päässä?

Vaan mitäpä näistä. Tärkein luku on 1,9mrd €. Ha ha ha.
 
skärdis kirjoitti:
Onko kansanedustaja Toivola(kin) vapautettuja miehiä?

Sinällään osa-aikaisuus kyllä onnistuu erittäinkin hyvin, sillä niin paljon varusmiespalveluksessa on tyhjäkäyntiä. Meidän aikaan se luppoaika vaan piti lusia kasarmilla.

Juu. Osa-aikaisessa palveluksessa palvelusviikko olisi 3x 6 tuntia. :dodgy:
5½ kuukautta tuolla kaavalla riittää mainiosti…

Toivolan palvelushistoria ei ole tuttu, mutta minulla on vahva aavistus siitä, että hän on käynyt siviilipalveluksen tai on vapautettu.
 
Toivolan ulostulo yhden äänestäjäkontaktin perusteella ei nyt juuri ole ns. poliittisesti ankkuroitu ja ei ainakaan liity Tvälupsin esittämään "maailmanlopun scenaarioon".
 
Hyvä homma että Toivola otti pointin esille. Mielestäni oikeaan suuntaan vievää keskustelua. Ei osa-aikaisuuden tarvitse olla puoli viikkoa paikalla ja puolet poissa vaan esimerkiksi tarjottaisiin joustoa vaikkapa kasarmiviikoilla iltavapaiden suhteen.

Valvontahan tuossa on kaikkein vaikeinta. Kyllä ne ketkut (futarit) aina keksivät syyn poistua harjoitusvapaille. Niin keksisivät nekin joita ei vain nappaa.
 
Blogissaan Jani Toivola sanoo:
Puheenvuoro puolustusvoimien uudistussuunnitelmasta
Julkaistu 9.3.2012 by janitoivola
En itse ole suorittanut asevelvollisuutta. Olen aikanaan saanut vapautuksen henkilökohtaisista syistä, joten armeija ja ylipäätään Puolustusvoimat itselleni on hyvin kaukainen asia, johon on nyt pitänyt tietenkin juurevammin perehtyä. Pohjaan käsitykseni tietenkin faktoihin, asiantuntijanäkemyksiin sekä jonkinlaisiin visioihin tulevaisuudesta sekä inhimillisyyteen.

Voisi kuvitella, että vihreitä arvoja korostava miehimys menisi mielellään armeijaan miesten joukkoon. Ja erityisesti jalkaväkeen niin pääsisi viettämään runsaasti metsäaamuja. Sissiksi vaikka.
Henkilökohtaisista syistä. Onko tuo synonyymi ”terveydellisille syille”?
Eihän homous ole ollut sairausluokitus enää vuoden 1981 jälkeen ja eikös tämä kyseinen kansanedustaja ole kunnostautunut jossain kilpatanssijutuissakin eli voisi kuvitella, ettei fyysisiä esteitä ole.

Oho. Melkein unohdinkin. Eihän meillä tosiasiassa mitään yleistä asevelvollisuutta ole kuin illuusiona ja inttiin ei kenenkään ole pakko mennä, jos ei halua.

Palveluksen aikainen palveluksenvälttely ts. movettaminen voisi vähentyä siten, että vapautuspäiviä ei laskettaisi palveluspäiviksi. Urheiluvapaiden osalta sama, niitä ei laskettaisi palvelusajaksi.
Ja kaikille miehille olisi pakollinen ase- tai siviilipalvelus. Vaikeasti vammautuneet, sokeat yms. vapautettaisiin, mutta ”selkäkipu”, diabetes, vaikea astma tms. tarkoittaisi siviilipalvelusta.

Deeiii kirjoitti:
Onhan tuossa tuo juttu, että jos onnistuu urheilijoilta, niin miksei muiltakin

Onnistuuko? Onko Mikko Koivu sotilastaitojen osalta verrattavissa tavallisen intin (ei etuoikeutettua asemaa) suorittaneeseen tiedustelumieheen?

En tiedä, mutta arvaan. Ei ja ei.
 
Tvälups kirjoitti:
Hätäkeskukset lyötiin nippuun. Pilotti ja malli muulle valtion keskittämistoiminnalle (alkoi tosin jo läänien alasajolla).
Kummasti vain nyt ollaan koko maata ja sen laitoksia keskittämässä määrää supistaen. Säästetään kustannuksista tinkimättä.

- -
Terveydenhuolto ja vanhustenhoito ottaa saman mallin käyttöön. Niin onkohan siinä kuntalaisen kannalta merkitystä, että onko se TK lääkäreineen kotikylällä vai 100km päässä?

Oikeasti ne vanhat kunnalliset "hätäkeskukset" olivat oikeita surkimuksia, niistä ei vain kirjoitettu niin kuin nyt. Osaaminen oli mitä oli. Toki eroja oli silloinkin. Nykyisestä valituksesta suurin osa on pelkää itku potku raivaria kun palokunnat eivät ole saaneet tahtoaan läpi uudistuksessa.
Ambulanssi ei tule koska ensihoidon vastuulääkäri on ohjeistanut, ettei ambulanssia lähetetä jos tietyt avainsanat ei tule esiin ja potilas pääsee muulla kyydillä. Oli se sitten vaikeaa, tai ei, potilaalle ja hänen omaisilleen.
Tai syytetään hätäkeskuspäivystäjää kun ei tiedetä itse missä ollaan, onkohan vika missä?
Kummassakaan tapauksessa ei liene Hätäkeskuksen vika, ettei kansalainen ole tyytyväinen.

Tästä on puhuttu asiasta, miksi lääkärit eivät halua tulla niihin pikkukuntiin töihin? Pitäisikö siellä kunnan TK:ssa tehdä muutoksia jolla lääkärit houkuteltaisiin töihin.
 
Miksi muuten varusmiespalvelus alkaa tammikuussa tai heinäkuussa jokaisessa varuskunnassa? Jos saapusmiserien ajankohdat olisivat hieman erilaiset olisi aina valmiimmaksi koulutettuja miehiä rivissä tasaisemmin, yritykset saisivat paremmin kesäapulaisia (tästäkin joku joskus valitti, tuskin enää...) ja jotkut voisivat paremmin sovittaa varusmiespalveluksen esim. opiskelujen suhteen vai onko tämä ratkaisu kahdesta ajankohdasta tehty juuri valtakunnallisten harjoitusten vuoksi ja että jokainen kokisi suomalaiset sääolosuhteet monipuolisesti? Sinällään osa-aikaisessa armeijassa on ideaa, niinhän sen voi Sveitsissäkin tehdä. Tällä hetkellä joustavuus on käytännössä sitä että ammattiurheilijaa ei juuri kasarmilla näy. Samaan aikaan armeijassa oli eräs "urheilija", jonka lajissa kuka tahansa pärjäisi rahalla. Tämä laji oli moottoriurheilu jossa reaktioajoilla, kunnolla tai muulla ei oikeastaan ollut väliä. Kyseessä ei siis ollut mikään sellainen moottoriurheilu jota varten treenataan ajamalla tai kuntoa hoitamalla. Riitti että oli hevosvoimia. Käytännössä ko. kaveria sluipasi 6 kk:sta puolet kasarmin ulkona ja loppuaikakin oli vmtl:ää tai sitten kattoon syljeskelyä koska mitään tehtävää ei ollut E- ja J-kaudella.
 
OT

No kielikysymystä siellä megakeskuksissa ei ole hoidettu. Jos hädänalaisella suomi on heikko, niin viimeistään asioiminen menee vaikeaksi kun on hätä. Kun sitten toisessa päässä on stressaantunut ugri joka korottaa ääntään suomeksi, siinä vasta soppa syntyy ja on usein syntynyt.

Tuo on helppo hoitaa kuntoon, palkkauksella saadaan kielitaitoista väkeä vaikka megakeskus olisi suomenkielisellä seudulla.
-------

Toivolan hahmotus tuosta ongelmasta lienee aika hatara, vaikka on keskustellut "asiantuntijoiden" kanssa. Tässähän me kaikki ollaan asiantuntijoita, kuten kaikessa muussa ;)
 
adam7 kirjoitti:
OT

No kielikysymystä siellä megakeskuksissa ei ole hoidettu. Jos hädänalaisella suomi on heikko, niin viimeistään asioiminen menee vaikeaksi kun on hätä. Kun sitten toisessa päässä on stressaantunut ugri joka korottaa ääntään suomeksi, siinä vasta soppa syntyy ja on usein syntynyt.

Tuo on helppo hoitaa kuntoon, palkkauksella saadaan kielitaitoista väkeä vaikka megakeskus olisi suomenkielisellä seudulla.

Onko sulta jäänyt uutiset seuraamatta?

Jyväskylän ja Vaasan hätäkeskukset yhdistetään -> uusi Vaasaan. Samoin käy Hämeenlinnan ja Turun yhdistämisessä -> Turkuun.

Eikö Vaasa ja Turku ole ympäristökuntineen merkittäviä keskuksia ruotsinkielisille? Ymmärtäisin huolen, jos pitäisi yrittää houkutella ruotsinkielisiä Jyväskylään tai edes Hämeenlinnaan.
 
Henkilökohtaisesti en osaa juuri sanaakaan ruotsia, sääli, mutta kun kielipää on huono, niin se huono.
Kuitenkin olen ammatissa huomannut, että kaikki ruotsinkieliset osaavat suomea kun hätä on suuri, kukaan ei ole kuollut, osa ehkä loukkaantunut. Toki jos potilas haluaa, voin pyytää toisen yksikön kohteeseen. Ei ole haluttu.

En koe ruotsinkielistä vähemmistöämme mitenkään erilaisina suomalaisina, tai parempi osaisena, mutta vähemmistön on hyväksyttävä, etteivät kaikki osaa heidän äidinkieltään. Sama koskee somaleita, venäläisiä ja muita jotka eivät osaa suomenkieltä.
 
kimmo.j kirjoitti:
Henkilökohtaisesti en osaa juuri sanaakaan ruotsia, sääli, mutta kun kielipää on huono, niin se huono.
Kuitenkin olen ammatissa huomannut, että kaikki ruotsinkieliset osaavat suomea kun hätä on suuri, kukaan ei ole kuollut, osa ehkä loukkaantunut. Toki jos potilas haluaa, voin pyytää toisen yksikön kohteeseen. Ei ole haluttu.

En koe ruotsinkielistä vähemmistöämme mitenkään erilaisina suomalaisina, tai parempi osaisena, mutta vähemmistön on hyväksyttävä, etteivät kaikki osaa heidän äidinkieltään. Sama koskee somaleita, venäläisiä ja muita jotka eivät osaa suomenkieltä.

No näinhän se on, sanoipa perustuslaki asiasta mitä tahansa. Paree osata sitä valtaväestön murretta, vaikka se kourisi kuinka sydänalaa, tämä taitaa olla reality ihan jokaisessa maailmankolkassa eikä se muuksi muutu.

Lontoon aluehälytyskeskuksessa muuten on vissiin yli 160 tulkkia. Että silleen. Panee tietysti vähän miettimään sitäkin, etteikö meikäuudistuksen jälkeen voisi olla häkesysteemi, jossa ohjataan kielisiä esim. keskitetysti johonkin häkeen? Ruotsi, venäjä, englanti, saksa, viro?......ei tuo ehkä olisi sentään liikaa? Minusta se olisi kyllä ihan okei.

Eli puhelu tulee häke-tampere----soittaja on venäänkielinen, jonka häkepäivystäjä tarkistaa valmiista lapusta, jossa kysytään: oletteko venäläinen tai puhutteko vennäätä...odottakkee hetkinen........puhelu ohjautuu Vaasaan, jossa on vennäänkielinen päivystys.......homma rullaa?
 
baikal kirjoitti:
Eli puhelu tulee häke-tampere----soittaja on venäänkielinen, jonka häkepäivystäjä tarkistaa valmiista lapusta, jossa kysytään: oletteko venäläinen tai puhutteko vennäätä...odottakkee hetkinen........puhelu ohjautuu Vaasaan, jossa on vennäänkielinen päivystys.......homma rullaa?

Häke-Tampere. :a-lipsrsealed:

Eihän sellaista ole, kun ministeri Holmlund päätätti Tampereen häken siirtämisen Poriin. :a-cool:
 
Onko sillä todellisuudessa käytännön väliä missä puheluun vastataan, jos paikalle saapuu kuitenkin se paikallinen avuntuoja?
 
kimmo.j kirjoitti:
Henkilökohtaisesti en osaa juuri sanaakaan ruotsia, sääli, mutta kun kielipää on huono, niin se huono.
Kuitenkin olen ammatissa huomannut, että kaikki ruotsinkieliset osaavat suomea kun hätä on suuri, kukaan ei ole kuollut, osa ehkä loukkaantunut. Toki jos potilas haluaa, voin pyytää toisen yksikön kohteeseen. Ei ole haluttu.

En koe ruotsinkielistä vähemmistöämme mitenkään erilaisina suomalaisina, tai parempi osaisena, mutta vähemmistön on hyväksyttävä, etteivät kaikki osaa heidän äidinkieltään. Sama koskee somaleita, venäläisiä ja muita jotka eivät osaa suomenkieltä.
Kyllä niitä on kuollut. Siitä ei vaan raportoida herrakansan mediassa.


Ei ole kyse siitä että kaikkien pitäisi osata. Hätäkeskuksessa pitää olla joku joka osaa. Se ei tämän päivän toiminnassa onnistu Helsingissä. Kuten itse ehdotit niiden arvauskeskusten osalta, eli miksi ei sinne bortomtakanaan saada lekureita, pitää kysyä miksei onnistu.

Edelleen, tuo "ammatissa" jää hieman hämäräksi, enkä ole valmis hyväksymään väitettäsi. Itselleni en usko tuon olevan ongelma, tänään. Eri asia on kun vanhuus painaa päälle ja muut kieört kun se ensin opittu häviää.

Ja tässä maassa on turha verrata somaleihin venäläisiin jne. Tässä maassa tehtiin noin 100 v. sitten yhteiskuntasopimus kahdesta kansalliskielestä, ja yhteiskuntapalvelut ovat lain velvoitteella molemmilla kielillä. Ruotsinkielisistä jotkut tosin ehdottivat silloisten kielisuhteiden mukaisia alueita, mutta se ei silloin kelvannut.
Kyse ei ole halusta. Nämä ovat ns. kielellisiä oikeuksia jota uusi herrakansa nähtävästi on kieltämässä.
------
Ehkä palataan osa-aikainttiin aiheena.
 
Back
Top