Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Japaniin pudotettavaksi tarkoitetun ydinpommin huoleton sorkkiminen tappoi kaksi tutkijaa hullussa k

Viestiketju osiossa 'Menneet sodat ja sotahistoria' , aloittaja Merten sheriffi, 08.08.2016.

 1. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  4,206
  Tykkäykset:
  3,233
  Pisteet:
  1,286
  Nuoret fyysikot käsittelivät ”Paholaisytimeksi” nimettyä plutoniumpalloa huolettomasti ja maksoivat machoilun hengellään
  [​IMG]
  Fyysikko Louis Slotin (vasemmalla) ja maailman ensimmäinen ydinpommi, New Mexicossa heinäkuussa 1945 räjäytetty koelataus.


  LOS ALAMOS NATIONAL LABORATORY
  Niko Kettunen
  ULKOMAATJulkaistu 18:33
  1128
  ELOKUUN puolivälissä 1945 Los Alamosin ydinlaboratoriossa Yhdysvalloissa valettiin kokoon maailman vaarallisin esine. Se oli kuuden kilon painoinen kuula lähes puhdasta plutoniumia, aivan petankkipallon näköinen ja vain hieman suurempi.

  Samanlainen oli muutamaa päivää aiemmin, 9. elokuuta, pudotettu pommin sisällä Nagasakiin. Arviolta 70 000 ihmistä kuoli välittömästi. Hiroshima oli tuhottu uraanipommilla 6. elokuuta.

  Tarpeen vaatiessa tämä kolmas ydin olisi parissa päivässä koottu pommiksi ja pudotettu todennäköisesti Koromoon, Toyotan tehtaiden päälle. Sinne sen olisi lentänyt pommikone kutsunimeltään Necessary Evil, ”välttämätön paha”.

  Kolmatta pommia ei tarvittu. Japani antautui 15. elokuuta 1945, ja toinen maailmansota päättyi.

  PLUTONIUMYDIN sai jäädä laboratorioon tutkittavaksi. Hengenvaarallisen alkuaine numero 94:n tikityksessä oli vielä monta arvoitusta, elettiinhän vasta ydinaseajan ensimmäisiä kuukausia.

  Haluttiin esimerkiksi tietää, missä vaiheessa ydin muuttuu kriittiseksi eli ketjureaktio syntyy. Tätä voitiin kokeilla rakentamalla ytimen ympärille erilaisia heijastimia, jotka ruokkivat reaktiota. Pelkkä ydin ei voisi missään tapauksessa räjähtää, mutta reaktiossa syntyisi kuitenkin aivan hirvittävä määrä säteilyä, jos jokin menisi vikaan.

  Tähän nähden on yllättävää, kuinka vähällä kunnioituksella Los Alamosissa suhtauduttiin tuohon pieneen plutoniumpalloon. Sillä oli jopa leikkisä lempinimi: Rufus.

  Pian se näytti hampaansa – kuin japanilaisten runollisena kostona kuolemankoneiden rakentajille.

  NUORI fyysikko Harry Daghlian astui sisään laboratorioon 21. elokuuta 1945 ja alkoi tehdä kokeita Rufuksella. Hän kasasi plutoniumytimen ympärille neutroneita heijastavia tiiliä ja kirjasi tuloksia. Tarkoitus oli kutitella plutoniumia lähemmäs kriittistä pistettä, muttei missään tapauksessa ylittää sitä.

  Daghlian seisoi aivan ytimen vieressä ilman mitään suojia. Tämä oli hyvin laveasti määriteltynä turvallista niin kauan, kun pienintäkään vahinkoa ei sattunut.

  Viimeinen tiili kuitenkin lipesi Daghlianin kädestä. Se tippui suoraan ytimen päälle ja käynnisti ketjureaktion. Ytimen reuna välähti sinisenä. Daghlian riuhtaisi paniikissa tiilen lattialle paljain käsin ja lopetti reaktion, mutta vahinko oli ehtinyt tapahtua. Daghlianin kädestä kuoriutui iho pois, ja hän kuoli säteilysairauteen alle kuukaudessa.

  YLLÄTTÄVÄÄ on, että turvatoimia ei Daghlianin tapauksen jälkeen mitenkään lisätty. Niitä itse asiassa vähennettiin.

  Kokeita ytimellä jatkoi 35-vuotias fyysikko Louis Slotin. Hän oli Manhattan-projektin veteraaneja ja yksi harvoista, jotka osasivat koota ydinpommin. Slotin oli esimerkiksi rakentanut sytyttimen maailman ensimmäiseen ydinpommiin, New Mexicon aavikolla heinäkuussa 1945 räjäytettyyn Trinityn lataukseen.

  Slotin olikin kylmäpäinen ja machoiluun taipuvainen mies. Hän teki vastaavia kokeita kuin Daghlian, mutta vielä rämäpäisemmin. Slotin sijoitti plutoniumpallon jalustaan, jonka päälle hän sovitteli heijastinkupua samalla ajatuksella kuin Daghlian aiemmin tiiliään.

  Kupu ei siis saisi sulkeutua täysin, tai tapahtuisi kamalia. Vähimmillään riitti, että kuvun reunan alla pidettiin ruuvimeisseliä, joka esti kupua loksahtamasta kokonaan kiinni. Ja vähin todellakin riitti, elettiinhän 1940-luvun cowboytiedemiesten aikaa.

  Slotin pukeutui laboratoriossakin mielellään farkkuihin ja buutseihin. Hän tapasi esitellä koetta nuoremmille tutkijoille pitämällä toisella kädellä kuvusta kiinni ja ujuttamalla toisella kädellä ruuvimeisseliä reunan alle. Slotin oli tehnyt kokeen ainakin 12 kertaa.

  Ketjureaktion periaatteen ensi kertaa todistanut fyysikko Enrico Fermi oli pöyristynyt Slotinin välinpitämättömyydestä. Fermi kutsui koetta ”nukkuvan lohikäärmeen hännän kutitteluksi” ja sanoi, että vuoden sisällä joku taas kuolisi.

  LOPULTA, 21. toukokuuta 1946, kolmen jälkeen iltapäivällä, tuli taas sininen välähdys. Slotinin ruuvimeisseli lipsahti, ja heijastinkupu sulki ytimen kokonaan sisäänsä. Huoneessa oli Slotinin lisäksi seitsemän tutkijaa. Slotin hyppäsi välittömästi ytimen eteen ja repäisi kuvun lattialle pelastaen näin kollegoidensa hengen.

  ”Se oli sitten siinä”, Slotinin kerrotaan todenneen, kun meisseli lipesi. Hän tiesi saaneensa kuolettavan määrän säteilyä: tarkalleen ottaen 10 grayta. Sellaisille määrille altistui harva edes Tšernobylissä.

  Slotin oksenteli jo matkalla sairaalaan ja kuoli yhdeksän päivää myöhemmin. Kaikki muut selvisivät.

  Kohtalokas plutoniumpallo sai nimen demon core, paholaisydin. Se oli ollut tarkoitus koota pommiksi ja räjäyttää ydinkokeissa Bikinin atollilla viimeisenä latauksena, mutta viimeinen koe peruttiin muista syistä.

  Paholaisydin sulatettiin ja kierrätettiin toisiin pommeihin. Ehkäpä osia siitä on vieläkin käytössä jossain ydinkärjessä.

  Slotinin kuoleman jälkeen Los Alamosissa ei enää leikitty meisseleillä. Jatkossa kaikki vastaavat kokeet tehtiin kauko-ohjattavilla roboteilla 400 metrin päästä.

  LOS ALAMOS NATIONAL LABORATORY
  [​IMG]
  Slotinin kokeessa plutoniumydin oli kahden kuvun välissä, ja ketjureaktion esti vain väliin työnnetty meisseli. Lavastettu kuva.
   
  Patu, Fremen, Erkki ja 7 muuta jäsentä tykkää tästä.
 2. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,422
  Tykkäykset:
  6,821
  Pisteet:
  1,286
  Tickling the dragon's tail.

  Netflixissä on hyvä sarja, Manhattan, joka kertoo draamana Los Alamosin touhuista. Ehkä paino on liikaa draamassa ja faktaosuutta saisi olla enemmän. Ei tainnut olla menestys koska loppui kesken eikä toista tuotantokautta ole kuulunut.
   
  Fremen tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. StmSvejk

  StmSvejk Majuri

  Liittynyt:
  08.08.2014
  Viestejä:
  1,284
  Tykkäykset:
  938
  Pisteet:
  156
  Meinasin just kirjoittaa samasta sarjasta. Kakkoskausi on Netflixissä ja jäi viimeiseksi. Minun mielestäni kakkoskausi on huomattavasti parempi. Siinä on juurikin jakso nimeltä "Tickling the dragon's tail."
   
  YliKoo tykkäsi tästä.
 5. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,422
  Tykkäykset:
  6,821
  Pisteet:
  1,286
  Eipä ole tullut valoisaan aikaan kurkisteltua sinne, kiitos vinkistä
   
 6. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  7,887
  Tykkäykset:
  23,714
  Pisteet:
  1,286
  Dramatisoitu kohtaus

   
  Fremen, skärdis, Ikarus ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 7. Sarek1

  Sarek1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  3,195
  Pisteet:
  636
  Ruuvimeisselin käyttäminen reaktion säätökiilana ilman mitään sulkuvarmistusta on peruuttamattomalla tavalla vähäjärkinen juttu.

  Tulee mieleen tämä väännös Laura Voutilaisen alkuperäiskappaleesta "Kerran":
  "Kerran sytkällä voi tankkiin kurkistaa, kerran kaasun auki kämppään unohtaa.
  Kerran itäauton haluu omistaa, kerran sähkötuoliin istua voi vaan.
  Kerran uskoa voi pankinjohtajaan, kerran humalassa hankeen nukahtaa.
  Kerran pomolle voi paskat haistattaa, kerran sirkkeliin voi sormet unohtaa..."

  Tietämys säteilystä ja sen vaikutuksista kaikkinensa oli vähän sellaista nyrkkipajatasoa.
   
  Umkhonto, Rannari, Ikarus ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 8. Merten sheriffi

  Merten sheriffi Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  4,206
  Tykkäykset:
  3,233
  Pisteet:
  1,286
  Miten tuollainen kuula on saatu valmistettua jos pelkkä ruuvarilla koskeminen on tappavaa? Tai mitä sillä ruuvarilla ylipäänsä yritettiin?
   
 9. YliKoo

  YliKoo Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  25.08.2014
  Viestejä:
  3,422
  Tykkäykset:
  6,821
  Pisteet:
  1,286
  Kuula itsessään kai säteilee jonkin verram mutta siinä ei ole fissioreaktiota menossa. Ylä- ja alapuolella olevat berylliumheijastimet ohjaavat protoneja takaisin, ja jostakin syystä nuo halusivat kokeilla sitä rajaa, missä ketjureaktio käynnistyy.

  Kun ylempi kuuppa loksahti paikoilleen, fissioreaktio käynnistyi ja siitä alkoi vapautumaan säteilyä sitten huolella. Siitä sininen välähdys ja käden "palaminen" kun tutkija nappasi ylemmän heijastimen pois.

  Edit: Joo, kuten @Slammer sanoi. Referoin vaan ulkomuistista enkä katsonut uudestaan ekaa viestiä, siinähän se oli tarkemmin...
   
  Viimeksi muokattu: 08.08.2016
 10. Slammer

  Slammer Eversti

  Liittynyt:
  17.07.2013
  Viestejä:
  1,742
  Tykkäykset:
  1,552
  Pisteet:
  316
  Ja kaikki tuo kerrotaan kyllä tuossa jutussa, kannattaa lukea läpi. Pointti ei ollut ruuvarilla koskemisessa vaan siinä, että ruuvarilla estettiin kuvun sulkeutuminen ja siten ketjureaktion alkaminen.
   
  Umkhonto ja YliKoo tykkäsivät tästä.
 11. fulcrum

  fulcrum Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  20.05.2010
  Viestejä:
  5,111
  Tykkäykset:
  4,246
  Pisteet:
  1,286
  Kriittisyydellä leikittelyä nähtiin myöhemmin isommassakin skaalassa, kiinnostuneiden kannattaa tutustua esimerkiksi tapaukseen SL-1. Se oli sellainen amerikkalaisten mini-Tsernobyl, pieni reaktori jonka säätösauvaa liikuteltiin huollon aikana manuaalisesti. Toimenpiteen aikana oli täysin operaattorin käpälien varassa, lipsahtaako sauva liian kauas jolloin reaktori päsähtää kriittiselle, ja lopulta näin kävi. Miksi käsi tärisi tuona kohtalokkaana iltana, ei koskaan selviä koska operaattorit kuolivat hyvin karuilla tavoilla. Arvelut vaihtelevat sauvan juuttumisesta tietoiseen itsemurhaan.
   
  Kaira, Ikarus, skärdis ja 2 muuta jäsentä tykkää tästä.
 12. Tkm

  Tkm Alikersantti

  Liittynyt:
  12.07.2016
  Viestejä:
  85
  Tykkäykset:
  101
  Pisteet:
  6
  ”Se oli sitten siinä” Eli eivät muka tienneet vaaroista. Miksiköhän kaveri sitten tiesi kuolevansa. Näitä vaan sakotettiin ylimielisyydestä raskaimmalla tavalla. Vastaavalla ajatusmallilla ajattelevia menehtyy suomessakin vuosittain. Kyynisesti ajatellen menetykset eivät olleet kovin suuria.
   
  skärdis ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 13. Tkm

  Tkm Alikersantti

  Liittynyt:
  12.07.2016
  Viestejä:
  85
  Tykkäykset:
  101
  Pisteet:
  6
  Jos "kärkitason" ydinfyysikko toimii näin, niin mitä ne muut siellä alamosissa ja muualla oikein tunaroivatkaan? Kokeen toteuttajalle oli ilmeisesti kuitenkin selvillä, mitä ruuvarin lipeämisestä seuraa. Taisi vaan darvin ottaa omansa.
   
 14. Mainos 15. Torrakko

  Torrakko Kapteeni

  Liittynyt:
  30.10.2013
  Viestejä:
  761
  Tykkäykset:
  846
  Pisteet:
  76
  Silläkö siellä Alamossa niin paljo väkee oli palkattuna. Kuolemat saadaan peiteltyä sodan uhreiksi.

  No, ajatusleikit sikseen. Aika moni siellä telo ittesä jos Wikiin on luottaminen:
   
 16. tulikomento

  tulikomento Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  27.01.2015
  Viestejä:
  7,887
  Tykkäykset:
  23,714
  Pisteet:
  1,286
  Joo. Vaikuttaa olleen aika karmea tapaus tuokin. Tässä on aika mielenkiintoisia noiden palomiesten mietteet, jotka saapuivat ensimmäisenä onnettomuuspaikalle.

   
  Kaira, Ikarus ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 17. OldSkool

  OldSkool Kapteeni Lahjoittaja

  Liittynyt:
  14.04.2010
  Viestejä:
  806
  Tykkäykset:
  310
  Pisteet:
  76
  (OT) Duota, ennenkuin täällä muodostuu mielikuva että nuo kaikki atomitutkimuksen henkilöt on vaan hölmöilleet, niin (koetan) taustoittaa.
  1. Uuden tuntemattoman asian kynnyksellä vaan yksinkertaisesti tulee eri suuruusluokan ylilyöntejä. Marie Curie kuoli tutkimusannostukseensa. 50-luvulla jenkkien kenkäkaupoissa otettiin rutiinilla rtg-kuvia. Mistä me tiedetään nyt 2016 että mikä meidän elämäntavassa on pahasti ylivarallista? Tulevaisuus tulee pitämään sitä hölmöilynä...
  2. Elvistely ja diivailu kuuluu ihmisluontoon. Esim, Miksi astronautit ajaa urheiluautoa aggressiivisesti? Rationaalisen logiikan mukaan kalliisti pitkään koulutettu henkilö pitäisi pitää pois liikenteestä tai ainakin urheiluauton ratista...
  Siksi näitä ruuvari-kingejä tulee olemaan jatkossakin.
   
  vlad, Umkhonto, Mustaruuti ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 18. Fremen

  Fremen Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  13.06.2014
  Viestejä:
  4,093
  Tykkäykset:
  8,206
  Pisteet:
  1,286
  Toi oli kyllä äärimmäisen hyvä leffa, vaikea löytää nykyään netistä... ja Paul Newman!
   
  tulikomento tykkäsi tästä.
 19. StepanRudanskij

  StepanRudanskij Eversti Lahjoittaja

  Liittynyt:
  31.01.2015
  Viestejä:
  1,626
  Tykkäykset:
  2,434
  Pisteet:
  316
  Tässä tulee mieleen Top Gun. Kusipäitä, mutta juuri niissä muutamissa tärkeissä asioissa parempia kuin muut.
   
  OldSkool ja Fremen tykkäsivät tästä.
 20. Sarek1

  Sarek1 Kenraali

  Liittynyt:
  26.11.2014
  Viestejä:
  2,010
  Tykkäykset:
  3,195
  Pisteet:
  636
  Ihmiskunnan tietämys lisääntyy yleensä tuskan kautta eli yritys ja erehdys tuottaa pikkuhiljaa tietoa. Viime vuosisadan alkupuolella kaupattiin mm. radioaktiivista hammastahnaa kun uskottiin, että radioaktiivisuus tekisi ihmisestä jotenkin sähäkämmän. (Tämä kuviteltu vaikutus on ollut suosittu aihe populaarikulttuurissa 1900 -luvun myöhemmällä puoliskolla supersankaritarinoissa.)

  Meidän elämäntavassamme ja elinympäristössämme on miinoja, joista emme tiedä tai tiedämme liian vähän. Voi olla, että kaikkea ei välttämättä edes kerrota meille. Erilaiset myrkyt, hormonivastikkeet, kemikaalit, lisäaineet jne. Miksi meille myydään elintarvikkeena keinotekoisella makeutusaineella makeutettua mehua, jolla voi kätevästi mm. tappaa pihalta muurahaisia? Miksi hedelmättömyys ja erilaiset neuropsykiatriset oppimisvaikeudet, autismi jne. ovat lisääntyneet? Ihminen on päässyt pitkälle, mutta viisaus on kaukana hänestä.

  Tiede + Macho Grande = Kaboom!

  Ydintutkimuksessa ja ydinvoimalaonnettomuuksissa tapahtuneiden onnettomuuksien yhteydessä on tehty suurempien vahinkojen estämiseksi monia sankarillisia tekoja ja henkilökohtaisia uhrauksia. Hatunnosto sille.
   
  Umkhonto, OldSkool ja tulikomento tykkäsivät tästä.
 21. miheikki

  miheikki Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2010
  Viestejä:
  6,374
  Tykkäykset:
  8,448
  Pisteet:
  1,286
  Onneksi nykyaikainen lääketiede on erehtymätön. Itse kyllä ennustan samanlaista naureskelua 100 v:n kuluttua.

   
  Sarek1 ja OldSkool tykkäsivät tästä.
 22. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,634
  Tykkäykset:
  2,301
  Pisteet:
  316
  Jep, olihan asbestikin 60-luvulla niin hyvä juttu että sitä piti laittaa joka paikkaan. Nyt on nanonanoa joka paikassa vaikka nanopartikkelien terveysvaikutuksista on vielä kovin vähän tietoa. Eli kyllä sitä tulevaisuudessakin päästään jälkiviisastelemaan :rolleyes:
   
  OldSkool ja JR49 tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu