Isäni oli Outokummun tehtaalla töissä ennen eläköitymistä ja on kertonut että aikanaan oli tapana ottaa ruokailun jälkeen torkut penkillä asbestirulla tyynynä.Jep, olihan asbestikin 60-luvulla niin hyvä juttu että sitä piti laittaa joka paikkaan.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Isäni oli Outokummun tehtaalla töissä ennen eläköitymistä ja on kertonut että aikanaan oli tapana ottaa ruokailun jälkeen torkut penkillä asbestirulla tyynynä.Jep, olihan asbestikin 60-luvulla niin hyvä juttu että sitä piti laittaa joka paikkaan.
Ihmiskunnan tietämys lisääntyy yleensä tuskan kautta eli yritys ja erehdys tuottaa pikkuhiljaa tietoa. Viime vuosisadan alkupuolella kaupattiin mm. radioaktiivista hammastahnaa kun uskottiin, että radioaktiivisuus tekisi ihmisestä jotenkin sähäkämmän.
Eräs vähän vanhempi kaveri kertoi joskus miten hänen äitinsä kävi ainakaan jossain päin Eurooppaa saamassa radioaktiivisia terveyskylpyjä
Kuula itsessään kai säteilee jonkin verram mutta siinä ei ole fissioreaktiota menossa. Ylä- ja alapuolella olevat berylliumheijastimet ohjaavat protoneja takaisin, ja jostakin syystä nuo halusivat kokeilla sitä rajaa, missä ketjureaktio käynnistyy.
Kun ylempi kuuppa loksahti paikoilleen, fissioreaktio käynnistyi ja siitä alkoi vapautumaan säteilyä sitten huolella. Siitä sininen välähdys ja käden "palaminen" kun tutkija nappasi ylemmän heijastimen pois.
Edit: Joo, kuten @Slammer sanoi. Referoin vaan ulkomuistista enkä katsonut uudestaan ekaa viestiä, siinähän se oli tarkemmin...
wikipediasta löytyi lisää artikkeleista https://en.wikipedia.org/wiki/Demon_core
sekä https://en.wikipedia.org/wiki/Spontaneous_fission#Spontaneous_fission_rates
sekä https://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_chain_reaction#Predetonation
asekäyttöinen Pu 239 isotooppi oli kyseessä.
Pu 239 on alfa- hajoava isotooppi ja lisäksi kykenevä spontaaniin fissioon.
Spontaani fissio ymmärtääkseni oli jossain määrin ongelma kun jenkit suunnitteluvat tehdä plutoniumista 'tykkipommia' jolloinka mahdollisesti koko homma olisi epäonnistunut. Fissio olisi käynnistynyt ennen aikojaan (predetonate), ja pommi olisi vissiin hajonnut kappaleiksi, ennen kuin se olisi "ydinräjähtänyt". Täten fissiili materiaali olisi eronnut toisistaan palasikksi jolloinka reaktio olisi heikentynyt jolloinka olisi tapahtunut "ennenaikainen laukaisu" (that's what she said...)
Sen sijaan imploosio-pommi mitä ilmeisimmin olikin parempi vaihtoehto kriittisen massan tuomiseksi yhteen. Pu 240 isotooppi syntyy reaktorikäsittelyn seuraauksena asekäyttöiseeen plutoniumiin ja sitä on vaikea erotella jolloinka olisi täysin puhdasta Pu 239 ainetta. Näiden isotooppien erottelu toisistaan ei ollut kovinkaan helppoa ainakaan 40-luvulla. wikipedian mukaan n.7% aselaadun massan plutonoumista onkin isotooppia Pu 240 ja loput on Pu 239. Isotooppi 240 on vielä enempi spontaaniin fissioon taipuvainen kuin isotooppi 239.
Elikkä periaatteessa spontaani fissioi on kuitenkin fissioreaktio. Toisaalta käytännössä kuitenkin se ei ole itsessään mitenkään riittävä reaktio pomminkaltaiseen räjähdykseen.
plutonium pallo oli plutonium-gallium seos (joku pieni määrä galliumia...), joka oli kuumennettu ja painettu kahdeksi pallonpuolikkaaksi paineen alaisena. Nikkelipinnoite oli päällä. Puolikkaiden välissä oli joku tiivisteosa, jolloin pallo muodostui.
Kokeessa oli ilmeisesti ollut "ideana" kokeilla kriittisen massan saavuttamista kuten kerroitkin. Ydin pallero oli sijoitettu alempaan beryllium- penkkiin, ja päällä ohjailtiin beryllium kupua.
Kupu oli tehty neutroniheijastavasta berylliumista, jonka tippumisen johdosta alikriittinen plutonium nousi hetkellisesti kriittiseksi, koska neutronien määrä plutoniumissa oli kasvanut jyrkästi hetkellisesti... Kannen poistaminen jälkeenpäin poisti vaaratilanteen uusiutumisen, mutta sinä aikana säteilyä oli jo ehtinyt imeytyä.
Näin syntyi neutronisäteilyä ja gammasäteilyä jotka ovat enempi vaarallisia verrattuna plutoniumin tavanomaiseen alfa-hiukkassäteilyyn.
En ole todellakaan mikään ydinfysiikan asiantuntija, mutta ilmeisesti tuossa onnettomuudessa Louis Slotin omalla kropallaan tavallaan suojasi muita huoneessa olleita saamasta massiivista annosta.
Tässä näkyvät kunkin miehen etäisyydet säteilylähteestä. Vain Slotin sai kertalaakista tappavan annoksen (arviolta 1000 radia). Välittömästi Slotinin vieressä seisonut Alvin Graves sai 166 radia. Annos oli todella suuri ja heppu joutui pitkäksi aikaa sairaalahoitoon. Toipui kylläkin. Muut huoneessa olleet saivat huomattavasti pienempiä annoksia.
Mutta kun gammasäteet ja neutronit ovat läpäisykykyisiä, niin eikö niiden olisi pitänyt mennä heittämällä läpi Slotinin kehosta, vai "imikö" tämä itseensä suurimman osan säteilystä.
Katso liite: 11038
(OT) Duota, ennenkuin täällä muodostuu mielikuva että nuo kaikki atomitutkimuksen henkilöt on vaan hölmöilleet, niin (koetan) taustoittaa.
1. Uuden tuntemattoman asian kynnyksellä vaan yksinkertaisesti tulee eri suuruusluokan ylilyöntejä. Marie Curie kuoli tutkimusannostukseensa. 50-luvulla jenkkien kenkäkaupoissa otettiin rutiinilla rtg-kuvia. Mistä me tiedetään nyt 2016 että mikä meidän elämäntavassa on pahasti ylivarallista? Tulevaisuus tulee pitämään sitä hölmöilynä...
2. Elvistely ja diivailu kuuluu ihmisluontoon. Esim, Miksi astronautit ajaa urheiluautoa aggressiivisesti? Rationaalisen logiikan mukaan kalliisti pitkään koulutettu henkilö pitäisi pitää pois liikenteestä tai ainakin urheiluauton ratista...
Siksi näitä ruuvari-kingejä tulee olemaan jatkossakin.
Juuri tämä suuntaus näkyvissä, vahvasti. Ymmärtääkseni NASAn rahoitus on vaarassa, ihmis-astronauttien käyttäminen on niin paljon kalliimpaa kuin robotiikan (fysiikan lakejakin on rajana), että NASA koettaa profiloitua kansalliseksi tiedeorganisaatioksi. Hiljattain julkistivat kaikki tutkimusartikkelinsa nettiin.Jos nykyään vaikkapa koelentäjiä kuolisi samaan tahtiin mitä 50-luvulla, se olisi kansallinen tragedia ja moni kyseenalaistaisi toiminnan. NASA:kin on olennaisesti joutunut muuttamaan toimintatapoja sukkulaonnettomuuksien jälkeen, ihmishenkien menetykseen ei ole varaa -> kuolleet näkyvät liiankin kanssa rahoituksessa ja budjettiongelmissa (Tähdet ja avaruus -lehdessä taisi olla artikkeli aiheesta). Työturvallisuus, riskien minimointi, ihmishengen merkitys tms. tekijät vähentävät näitä "darwin awards" ehdokkaita, mutta kyllä joukkoon aina joku uskalias mahtuu, jatkossa ehkäpä enemmän erinäisten yksityisrahotteisten toimijoiden puolella - seuraavan kerran asia nousee todella esille kun mietitään miehitettyä lentoa Marsiin. Kiinalla ei välttämättä vastaavia esteitä ole, muutama taikonautti on varaa uhrata Kiinan tähden.
vlad
Tyhmyyttä tuo on. Mutta sanonpahan silti että tuohon aikaan miehet olivat miehiä. Tyhmiä riskejä ei pidä ottaa, mutta ei sitä voi olla ajattelematta että on siinä kova äijä ja tosi mies.
Tämmöistä voi verrata vanhoihin Formuloihin, auton rattiin astuttiin pyhäpuvussa ja autot olivat moottoreita joihin oli kiinnitetty pyörät ja kuski. 10 vuotta myöhemmin meno näytti tältä
Kyllähän tuota porukkaa kuolee Darwin-palkinnon arvoisesti joka vuosi. Tämähän on tämä perinteinen 'on se ennenkin onnistunut, eikä ole turvajuttuja tarvittu, siitä vain nopeasti sutaiset' - ja niskassa kiire, stressi ja muut. Ja siitä sitten näemme lopputuloksena nettikuvista miten venäläinen remppamies keikkuu jonkin epämääräisen risun nokassa kerrostalon katolla
Tämmöisten työkulttuurien ja muiden psykologia on ihan mielenkiintoinen juttu, ylättävän sitkeässä nuo vanhat tavat istuvat kun ne ovat juurtumaan päässeet. Monta raksatapausta sun muuta tullut vastaan jolle suojaimet ovat sama kuin koettaisit saada pelaamaan Pokemonia - "ei tarvi!". Viimeksi korjaamohommista eläkkeelle siirtyneen isäukonkin kanssa tuli leikeltyä sirkkelillä jotain levyjä, ja sanoin että otin tällä kertaa kahdet kuulonsuojaimet mukaan että riittää molemmille. Edelleen taitaa olla ne toiset käyttämättä
Itse olen koettanut (yleensä) järkeillä nuo työpajojen ja muiden turvallisuusjutut aina sen kautta, että kun alussa totuttelee tekemään asian millilleen, niin sitten se huolellisuus jää tavaksi eikä sitä tarvi edes miettiä. Toisin päin se on huonompi - jos jokainen toisto on vähän sinnepäin hutaistu, niin sitten se ei ole kuin toistomäärästä kiinni että milloin napsahtaa. Kaikkein pahimpiahan ne ovat ne caset kun hoksaa että 'oho meinasipa käydä vahinko', siinä kohtaa aina pitäisi ruveta hälytyskellojen soimaan että nyt saattaa olla työtavoissa jotain petraamista kun käy lähellä, mutta yleensä se menee että 'olinpa hyvin hereillä, määhän olenki vanha tekijä!'. Ei sillä, on sitä itsekin tullut monesti mietittyä jälkikäteen että 'ei hemmetti, ens kerralla vois olla vähän vähemmän kujalla'
Ja päälle vielä vanhempi ikän tuo ajattelun "nooh, ei se enää tässä iässä niiin tärkeää ole". Mutta sen ymmärrän, ei meikäläinen ajatellut vanhuksena elää terveellisesti, ei siitä ehdi mitään hyötyä olla enää. Kaikki ilo vain viimeisistä vuosista - joka nykyään venyy yhä useammin vuosikymmeniin ja yli 80 ikään."MIE EN OLE IKHÄN KÄSITTÄNY NUITA SIUN KUULOSUOJAIMIA!"
"Meinasin puhheen kuulla vanahanaki."
"MITÄ?"
"MEINASIN KUULLA PUHHEEN VANAHANAKI!"
"MITÄ?"
"PYSSYY KUULO HY'ÄNÄ!"
"HAHHAA! PASKAPUHETTA! MIE EN OLE IKHÄN KÄYTTÄNNY EIKÄ IKHÄN OLE OLE ONGELMIA OLLU!"
"Juuriko meinhat?"
"HÄH? MITÄ?"
Ja sama keskustelu sekä turvakengistä että viiltosuojahousuista ja -hanskoista.
Miehen kanssa, jolta puuttuu kaksi sormea.
Tässä näkyvät kunkin miehen etäisyydet säteilylähteestä. Vain Slotin sai kertalaakista tappavan annoksen (arviolta 1000 radia). Välittömästi Slotinin vieressä seisonut Alvin Graves sai 166 radia. Annos oli todella suuri ja heppu joutui pitkäksi aikaa sairaalahoitoon. Toipui kylläkin. Muut huoneessa olleet saivat huomattavasti pienempiä annoksia.
Mutta kun gammasäteet ja neutronit ovat läpäisykykyisiä, niin eikö niiden olisi pitänyt mennä heittämällä läpi Slotinin kehosta, vai "imikö" tämä itseensä suurimman osan säteilystä.
Ruuvimeisselin käyttäminen reaktion säätökiilana ilman mitään sulkuvarmistusta on peruuttamattomalla tavalla vähäjärkinen juttu.