Jos Suomi ei olisi joutunut konfliktiin Neuvostoliiton kanssa, miten Suomen poliittinen linja olisi kehittynyt 2. MS jälkeen?

Aika vaikea on ajatella että Suomi olisi voinut pysyä sotatoimien ulkopuolella. Kun Suomenlahden saaret ja Karjalan kannas olisi pysyneet meillä, olisi Saksan operaatiot Baltiassa johtaneet joko niiden luovuttamiseen Saksalle, tai sotaan Saksaa vastaan. NL kannalta vastaavasti nämä olisivat turvanneet punalaivaston pääsyn Itämerelle, Leningradin piiritys olisi ollut vielä enemmän auki kuin mitä se oli. Ja Saksa olisi mahdollisesti huseerannut suomalaisten heimoalueilla Vienan ja jopa Laatokan karjalassa.

Sotaan olisi joka tapauksessa jouduttu. Toki vastapuolella olisi saattanut olla Saksa.
Olisiko se ollut helpompi vastustaja, ken tietää. Saksastahan on tehty aivan käsittämättömän eeppinen supersotakone, mutta kyllähän sota Suomea vastaan olisi ollut Saksallekin jotain aivan muuta kuin suurin osa heidän sotimisistaan pitkin Eurooppa ja Afrikkaa.
Ne täällä paljon parjatut erityisolosuhteet olisivat olleet sakemanneille pirullinen paikka. Vaikka Saksan voima Itämerellä olikin hurja, Suomenlahden pohjoisranta oli ja on hankala tekijä. Punalippuinen laivasto olisi kyennyt Suomen myötävaikutuksella myös pysymään Itämerellä - toki tiedä sitten, mikä sen arvo olisi sitten ollut Saksaa vastaan, mutta tukeutuminen Suomen rannikkoon olisi varmasti auttanut. Pohjoisessa Saksa olisi huomannut olevansa vastakkain sekä NL :n että Suomen armeijan kanssa, ja olemassa olevankin historian valossa se ei olisi ollut saksalaisjoukoille varsinainen "kävely puistossa", excuse my french.
Vastaavasti, kun aseapua alkoi lännestä tulemaan .. sitä olisi varmaankin tullut myös Suomelle runsain mitoin.

Ruotsille tämä olisi myös saattanut olla huomattava muutos. Olisiko Ruotsi pysynyt "puolueettomana" ja varmistanut omalta osaltaan etti Saksan laivasto olisi päässyt Pohjanlahdelle. Olisiko jouduttu antamaan muillekuin kuin vain 163. divisioonalle "kauttakulkuoikeus". Melkoisessa lirissä olisi Ruotsi ollut.Mahtoiko Ruotsi olla absoluuttisesti vahvempi. Ei ainakaan ilmavoimien osalta, laivaston osalta kyllä, mutta eikös maavoimatkin olleet aika heikoilla - montaa divisioonaa ei ollut?
Ongelmaksi Suomen ja Ruotsin hypoteettisessa sodassa Saksaa vastaan olisi tullut logistiikka - Saksa olisi helposti asettanut kummatkin kauppasaartoon, varsinkin Norjan miehityksen jälkeen. Toki pohjoisesta rintamasta olisi voinut muodostua strateginen suunta myös länsivalloille Ruotsin tullessa peleihin mukaan. Suomi yksinään sodassa Saksaa vastaan olisi ollut tosi kusessa, koska Ruotsin tuntien, Saksan painostuksen vuoksi heidän kautta ei olisi materiaalia tullut. Neuvostoliiton tuen varassa oltaisiin oltu, ja se tie olisi vienyt suoraan satelliitiksi sodan jälkeen.
 
Back
Top