Näkisin Wallinin kirjoituksen viittaavan ensisijaisesti siihen puolustusvoimia lähitulevaisuudessa kohtaavaan haasteeseen, että ilmavoimien kalliin hävittäjähankinnan lisäksi myös suuri osa maa- ja merivoimien kalustosta on parhaillaan saavuttamassa elinkaarensa pään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vanheneva sotavarustus on korvattava uudella tai muuten sen käytettävyys tulee romahtamaan. Asevoimat ilman aseita ei ole mikään voima, vaan paperitiikeri ja ulkoilmamuseon kaatopaikka.
Koska kaikki maksaa rahaa, jota tässä maassa on perinteisesti aina ollut kovin vähän käytettävissä, niin oleellinen kysymys on ensisijaisesti valtiontaloudellinen ja se fokusoituu kaikkien tarpeellisten varustehankintojen rahoituksen järjestelyihin. Kirjoituksessaan Wallin ilmaisee varsin selkeästi, että tarvittaessa ainakin hän olisi valmis priorisoimaan merivoimien alushankintoja sekä kohdentamaan niiden edellyttämät rahalliset resurssit esimerkiksi maavoimien hankintoihin.
Kirjoituksen esittämä ratkaisu kuulostaa yksinkertaiselta ja varmasti jonkun mielestä myös ehdottoman kannatettavalta, mutta meripuolustuksen jättäminen pelkästään rannikkojoukkojen varaan ei ole Suomen olosuhteissa toimiva ratkaisu. Samalla ilman aluksia merivoimien tärkeä tehtävä ja Suomen huoltovarmuuden kannalta kriittinen meriliikenteen suojaus jäisi tekemättä. Meriliikenteen suojausta kun ei hoideta rannalta käsin huutelemalla tai soutuveneillä. Siihen tarvitaan oikeita ajanmukaisia sota-aluksia ja suorituskykyjä.
Kenen tahansa on tietysti helppoa puolihuolimattomasti visioida, miten asioiden pitäisi olla, minkälaista kalustoa tarvitaan tai mitä ei ainakaan tarvita. Koska tunnetusti piru asuu yksityiskohdissa, on valtiontalouden viitekehyksessä hankintojen tarvitseman rahoituksen käytännönjärjestelyt hyvinkin haasteellinen ongelma, joka on kuitenkin ratkaistava. Voi olla, että valtiontalouden ongelmat jäävät myös Perussuomalaisilta ratkaisematta.
Villinä arvauksena viimeistään 2020-luvulla tapahtuu maanpuolustuksessa ennen näkemättömiä poliittisia periaatepäätöksiä, rakenneuudistuksia ja sa-joukkojen lukumäärän rajuja supistuksia. Sen merkit ovat erittäin vahvasti ilmassa ja tätä kehitysen suuntaa on tälläkin foorumilla jo muutamaan otteeseen ehditty povaamaan.