Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Jussi Niinistö vaatii NATO-selvityksen

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Vonka, 01.08.2014.

 1. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Jussi Niinistö Aamulehdelle: Suomen Nato-jäsenyydestä tehtävä selvitys
  Ulkoministeri Erkki Tuomioja tyrmää Nato-selvityksen tekemisen. Hän kuitenkin lupaa katsauksen Suomen turvallisuusyhteistyöstä.
  [​IMG]
  Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Niinistö SuomiAreena-tapahtumassa Porissa 15. heinäkuuta. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
  Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) vaatii selvitystä Suomen Nato-jäsenyydestä, kertoo Aamulehti.

  –  Ilman kiihkoilua pitäisi tehdä ajanmukainen selvitys, jossa tuodaan esille Naton plussat ja miinukset: mitä jäsenyys maksaisi ja olisiko siitä hyötyä meille, Niinistö sanoo lehdelle.

  Niinistö asettaisi puolustusministeriön ja ulkoministeriön tekemään selvitystä. Hänen mukaansa selvityksessä tulisi ottaa huomioon sekä jäsenyyden puolustus- että ulko- ja turvallisuuspoliittiset vaikutukset.

  Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) torjuu ehdotuksen Nato-selvityksestä. Hänen mukaansa hallitus valmistelee katsausta turvallisuusyhteistyöstä.

  –  Siinä otetaan YK:sta alkaen huomioon kaikki eri puolet: EU, Pohjoismaat, Etyj, Nato sekä erikseen Suomen ja Ruotsin välinen suhde, Tuomioja kertoo Aamulehdelle.

  Hallituksen katsaus valmistuu Tuomiojan mukaan heti ensi vuoden alussa.


  http://yle.fi/uutiset/jussi_niinisto_aamulehdelle_suomen_nato-jasenyydesta_tehtava_selvitys/7384749
   
 2. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
 3. Mainos 4. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Kristillisdemokraattien Peter Östman olisi valmis teettämään selvityksen, kun taas vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ei pidä sitä ajankohtaisena. RKP:n Ulla-Maj Wideroos haluaisi jättää selvityksen tekemisen seuraavalle hallitukselle.

  SDP:n Jouni Backman arvioi Niinistön esityksen olevan poliittista taktikointia. - Liittäisin tämän Nato-intoilun perussuomalaisten salarakkauteen Naton suhteen, tai sitten he yrittävät tehdä itseään hallituskelpoisiksi kokoomuksen edessä, joka on tunnetusti hyvin Nato-myönteinen, Backman sanoo.

  Keskustan Anne Kalmarin mukaan faktat Nato-jäsenyydestä olisi kuitenkin hyvä saada kansalaisten tietoon.

  Vasemmistoliiton Annika Lapintie taas pitää ehdotusta populistisena pyrkimyksenä saada julkisuutta.

  – On hämmästyttävää, että puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ei tiedä, että näitä selvityksiä tehdään koko ajan. Ainakin ulkoasiainvaliokunta ja käsittääkseni myös puolustusvaliokunta saa selvityksiä sekä ulko- että puolustusministeriön ja myös Ulkopoliittisen instituutin tekeminä. Siinä mielessä tuntuu vähän kesäankalta tämä Niinistön esitys, Lapintie sanoo.

  http://yle.fi/uutiset/eduskuntaryhm...stemppu_ja_salarakkautta/7385608?ref=leiki-uu
   
 5. Recon4Life

  Recon4Life Kapteeni

  Liittynyt:
  30.03.2014
  Viestejä:
  773
  Tykkäykset:
  462
  Pisteet:
  76
  Jotenkin tässä on kuva suomalaisesta NATO-keskustelusta ja yleisesti tavasta politikoida. Jussi Niinistö esittää tehtäväksi NATO-selvitystä. Asiallinen esitys ottaen huomioon yleisen keskustelun ja tilanteen Euroopassa. Tuomioja sanoo, että on tulossa selvitys, jossa asiat käydään läpi. Tuomioja tarjoaakin validin vastauksen viittamalla tiettyyn selvitykseen. Tämän jälkeen Lapintie, Wideroos ja Backman alkavat syyttämään populismista. Lapintie horjuu hyvän perustelun rajamailla, koska sanoo: "näitä selvityksiä tehdään koko ajan". Lapintie ei kuitenkaan nimeä yhtään ajankohtaista tai tulevaa selvitystä, jonka pohjalta voitaisiin aloittaa keskustelu itse asiasta l. NATO:sta.
   
 6. aj77

  aj77 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  08.07.2011
  Viestejä:
  6,337
  Tykkäykset:
  7,552
  Pisteet:
  1,286
  Tämä meidän politiikkojen median Natopalloilu alkaa mennä ylitte pitkään keskustelua seuranneilta. Tulee oksettava ähkyolo.
  Kun toinen puoli huutaa että mennään ja toinen puoli miettii rooliaan nykymaailmassa, niin äänestäjä miettii että mikä ihmeen Natoselvitys?
  Tosin Jouni Backman on täysin oikeassa tuodessaan esiin Persujen salarakkauden Natoon. Tämähän selvisi tarkkaavaisille äänestäjille jo eurovaaleissa missä Sampo Terho kertoi vaalisivuillaan reippaasti että Eu:n puolustusyhteistyö on se juttu eikä Nato. Samalla kuitenkin Tv:n väittelyissä oli tiukasti sitä mieltä että Eu:n puolustusyhteistyö ei ole realistinen vaihtoehto.

  Persuista viis. Kun nyt tehtäisiin edes jotain rakentavaa.
   
 7. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Varmasti tehdään.
   
 8. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,645
  Tykkäykset:
  3,164
  Pisteet:
  636
  Persujen kannatus juuri julkaistun mittauksen mukaan laskenut. Eikä ihme, onhan puolueen riveistä kuultu huomattavan suomettuneita lausuntoja. Vain kepu ollut suomettuneempi. Korjaillaanko tässä nyt laskevaa kannatusta hämmentämällä natolla tätä?

  Nyt kun "takuudet" sekä Portugalin ja Kreikan tukipaketit ovat kadonneet päivän poliittiselta asialistalta niin persujen on löydettävä joku uusi aihe joka vahvistaisi sen hiljalleen näivettyvää asemaa. Yksi persujen profiililinjoista on ollut turvallisuuspolitiikkaan orientoituminen. Törkeä ja ylenkatsottu aihe, myös erinomainen veto jolla olisi potentiaalia juuri tässä ajassa. Kuitenkin puoleen NATO-vastaisuus tai ainakin täydellinen linjattomuus ja suomettuneisuus nakertavat tätä potentiaalisesti merkittävää syömähammasta. Isänmaata pyyteettömästi rakastava ei voi luottaa persuunkaan... Onkohan Sampo Terho indikaattori jostakin selkeämmästä vai pelkkä majakka yössä? Joskus muistan lukeneeni, että perusjen äänestäjäkunta oli kokkareiden jälkeen toiseksi(?) nato-myönteisin. Sääli, että näyttää olevan nato vaikea pala. Linjattomuuteen on helppo sortua.
   
 9. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,336
  Tykkäykset:
  9,767
  Pisteet:
  1,286
  Mutta enemmistö suomalaisist vastustaa natoa. Onko sitten persujen kannattajissa enemmän nato-myönteisyyttä? Muutenhan se kuulostaa kummalliselta äänten kalastelulta jos esiin nostetaan teema jota kannattajat vastustaa.
   
 10. yrjö

  yrjö Kenraali

  Liittynyt:
  29.01.2012
  Viestejä:
  2,645
  Tykkäykset:
  3,164
  Pisteet:
  636
  Toisaalta jos valtionjohto kannattaisi liittymistä, enemmistö suomalaisista kannattaa natoa. Jos Ruotsi liittyisi, Suomi ei millään voisi olla liittymättä. Siten liittymistä ei voi tarkastella "irrallisena". Ruotsi liittyy aina tähän ja valtionjohdon kannalla on niin iso merkitys, että se riittää muuttamaan kansan enemmistön mielipiteen kielteisestä myönteiseksi. Erityisesti naiset auktoriteettiuskovaisempina ovat alttiimpia muutamaan kantaansa jos valtiojohto pitää ideaa hyvänä.

  Väitänkin, että jos Ruotsi aikoisi liittyä ja valtionjohto kannattaa avoimesti jäsenyyttä niin tässä tapauksessa kansan enemmistö tukisi selvästi jäsenyyttä.

  Persujen kannattajien keskuudessa turpo (=turvallisuuspolitiikka) ollut äänestyspäätöstä motivoivana tekijänä uskoakseni suurempi kuin muiden puolueiden. Ne, joille turpo on iso juttu ovat usein muita myönteisemmin nato-jäsenyyteen suhtautuvia.

  Kun persut nyt ovat antaneet suomettuneita lausuntoja ja halunneet sooloilua yhtenäisen EU-linjan rinnalle tai sijaan, niin turpo-pohjalta persuja äänestäneet palaavat kokoomuksen kannattajiksi. Koska persut tuottivat turpo-väelle pettymyksen ja kokoomus on ainoa joka suhtautuu positiivisesti natoon. Nyt on pyrkimys profiloitua uudelleen turpo-aiheesta. Yleinen aika turpo-ratsastukseen on erinomainen. Peruille tuo olisi erityisesti hyvä nakki, koska vain persut kantoivat huolta maanpuolustuksesta äänekkäästi samalla kuin muuta käytännössä vesittivät inttiä minkä ehtivät, perinnevasemmiston suhtautuessa suorastaan vihamielisesti aiheeseen.
   
  Tähystäjä ja Myrskyhiiri tykkäsivät tästä.
 11. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Jäsenyyttä ja option säilyttämistä kannattaa kuitenkin enemmistö.
   
 12. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,170
  Tykkäykset:
  3,083
  Pisteet:
  636
  Nyt YLE:n pääuutisissa oli Sale:n lausunto turvallisuusselvityksestä, jossa sanoi selvitettävän kaikkia liittoutumisvaihtoehtoja, kumppanuuden riittävyydestä liittoutumiseen Ruotsin, NATO:n tai hep hep... USA:n kanssa. Minuteman tuntuu olevan perillä tästä uudesta tuulesta (USA:n turvatakuut mikä tarkoittaisi (sota-)materiaalista tukea kriisitilanteessa). Itseä tämä miellyttää taas täysin perverssillä tavalla, vaikken suurimmasta päästä USA-faneja olekaan. Voisi rauhoittaa tuota itänaapuria kun ei oltaisikaan menemässä sinne pahaan NATO:on, mutta maailman parhaimman siviilikoulujärjestelmän preppaamat ja PV:n kouluttamat + tiuhaan kertauttamat ressut saisivat tarvittaessa viljalti varsinkin defensiiviseen sodankäyntiin sopivia ajantasaisia varusteita. Made in USA.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 13. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Minä jotenkin kyllä uskon, että kahdenvälinen (paperiin perustuva) veljeily amerikkalaisten kanssa ärsyttäisi Venäjää vielä paria potenssia enemmän kuin Suomen Nato-jäsenyys. Katsopa vaikka Koreaa ja Viroa ja mieti, kumman venäläiset haluaisivat naapurikseen.
   
 14. Mainos 15. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  10,050
  Tykkäykset:
  18,756
  Pisteet:
  1,286
  Tuo olisi aika lailla sen tyylisiä sopimuksia, mitä USA:lla on Israelin kanssa. Onhan niillä tosin muitakin sopimuksia.

  Kuten RPG83 tuossa totesi..tuollaiset sopimukset voisivat tosiaan ottaa Venäjää pannuun vielä enemmän. Ja sittenhän sitä vasta leimauduttaisiinkin USA:n käsikassaraksi...
   
 16. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,170
  Tykkäykset:
  3,083
  Pisteet:
  636
  Niin mutta kyse voi taktisesti olla pelkästään aikataulusta. Jos liittoutua on pakko niinkuin v. 1941 niin NATO-jäsenyyden hakeminen ja prosessointi voisi olla se kuoleman ajanjakso meille, kun ollaan lipumassa kohti Suurta Saatanaa ja Venäjällä olisi aikaa laittaa destabilisaatio isolla kierrosluvulla päälle painostaakseen ja pahimmillaan kehittääkseen jonkinlaista puskurivyöhykettä malliin muut pienehköt rajanaapurinsa. Tuo USA-soppari voitaneen vetää alusta loppuun suuremman tietoturvallisuuden kautta ja ennen kaikkea nopeammin? Sitten kun olemme turvallisesti läntisen ison veljen kainalossa voimme kertailla, kehittää valmiuttamme ja samalla liennyttää vimmatusti. Ostetaan Putinille se koira vastalahjaksi Halosen kissasta niin se olisi hyvä askel. Rakennellaan ydinvoimaloita ja miksei vaikka niitä omia ydinaseitakin ja ollaan kavereita kaikkien kanssa.

  No tuo viimeinen lause meni jo vähän lennokkaaksi.
   
 17. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Eli kehitettäisiin jälleen jokin oma only in Finland -doktriini? Sekin vain siksi, ettei haluta ärsyttää itänaapuria?

  Ehdotuksena tuo tietysti on uusi, johan tässä on ehditty kokeilemaan ainakin aseveljeyttä ja erillissotaa sakemannien kanssa, YYA:ta neukkujen kanssa ja NATO-optiota.
   
 18. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Aivan, demokraattisen eurooppalaisten maiden NATO ei kelpaisi Suomelle, mutta jonkinlainen kahdenkeskinen suhmurointi suoraan USA:n kanssa olisi ok?
   
 19. Myrskyhiiri

  Myrskyhiiri Kenraali

  Liittynyt:
  24.04.2014
  Viestejä:
  2,170
  Tykkäykset:
  3,083
  Pisteet:
  636
  Huomatkaa että jopa vanha suosikkini Charly varoittaa rehellisesti tästä vaarasta eikä "sokeroi sitä näkymättömiin":

  "Salonius-Pasternakin mukaan Venäjän reaktiot eivät ole ennustettavissa, jos Suomi joskus liittyisi puolustusliittoon. Hän arvelee, että jonkinlaista sotilaallista sapelinkalistelua voisi syntyä."

  http://yle.fi/uutiset/mita_hyotya_t...melle__tata_mielta_ovat_asiantuntijat/7293053
   
 20. RPG83

  RPG83 Soome Majori Lahjoittaja ELSO 2.0

  Liittynyt:
  20.06.2010
  Viestejä:
  3,751
  Tykkäykset:
  920
  Pisteet:
  1,286
  Väliaikaisratkaisuna sopimus on tyhjää parempi. Kunhan se ei jäisi Budapestin papereiden tasolle...

  Lopullinen tavoitteemme tulisi olla voimakas liittoutuminen, ulkopuolinen tuki ja omat lihakset M/Korea. Siihen ei pala paperia epämääräisine turvatakuineen riitä. Nato-jäsenyys voisi ehkä jo riittääkin. Mieluusti höystettynä liitolaisten tukikohdalla.
   
  Tähystäjä tykkäsi tästä.
 21. Vonka

  Vonka Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 3.0

  Liittynyt:
  14.08.2013
  Viestejä:
  19,513
  Tykkäykset:
  33,165
  Pisteet:
  1,286
  Tämä ihmetyttää minua yhtä lailla. NATO on Pohjois-Atlantin puolustusliitto ja siihen kuuluu käytännössä koko Eurooppa. NATOa vastustaa moni, koska "joutuisimme Yhdysvaltain kassaraksi". Mutta joku Amerikan takuu kelpaisi. Ilmaiseksiko sellaisen saisi?
   
 22. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Ihanko oikeasti haikailet tänne jenkkien tukikohtaa?

  Kannatan kyllä NATO:a, mutta aivan noin pitkälle en olisi menossa.
   

Jaa tämä sivu