Kahta poliisia ammuttu Porvoossa

Oma teoriani:
Keskiarvoa tyhmempiä pikkunilkkejä, jotka luulivat olevansa oman elämänsä Ramboja, ja yllätys oli iso kun kaikki ei mennytkään niin kuin elokuvissa. Jotenkin vaan jää sellainen vaikutelma, että aseista, varusteista ja asenteesta huolimatta kyvyt ja todellisuus eivät ihan kohdanneet. Sellaista tötöilyä oli koko homma.
 
Yksi "viaton" teoria.

Oletetaan, että pojat olivat Suomessa tosiaan tekemässä pientä kerrostalokämpän remppaa.
- Isoveljellä oli raksafirma
- He kertoivat tekevänsä remppaa
- He toimivat kuin raksatyypit keikalla (aikataulut, ruokailut, vapaa-aika)
- Herättivät huomiota, eivätkä pyrkineet välttämään sitä
- Kaksi kuukautta oli etukäteen arvioitu ja toteutui
- Avaimet oli palautettu respaan ja huone oli siisti

Edelleen tiedetään, että
- Kaverit liikkuivat myös kyseisellä teollisuusalueella
- Kyseiseltä teollisuusalueelta on tehty ryöstöjä aikaisemminkin
- Poliisi sai soiton ihan perus omaisuusrikoksesta / murrosta

Mitä jos kaverit, jotka olivat pikkurikollisia, ajattelivat tehdä vielä viimeisenä yönä pienen keikan, lastata Volvon takakontti täyteen jotain arvokasta ja ajaa Ruotsiin. Saisi pienen extrabonuksen vielä raksakeikalle.

Voi olla, että kun kaverit olivat alueella liikkuneet, niin jokin oli pikkurikollisen silmään pistänyt helppona ja houkuttelevana.

Tätä teoriaa vastaan kuitenkin sotii
- kaverit olivat valmiita niin äärimmäisiin toimiin
- soittaja oli "mielenkiintoinen henkilö"
- tyypeillä ei ollut mitään naaman peittona?
- luotiliivit

Paljas naama ei ole looginen murrossa eikä poliisien väijyttämisessä. Murrossa kasvot voivat jäädä johonkin kameraan esim. sisällä rakennuksessa tai joku voi nähdä ne. Väijytyksessäkin poliisit joku sivullinen voi nähdä kasvot tai ne voivat jäädä poliisin kojelautakameraan/vartalokameraan, vaikka poliisit kuolisivat.

Luotiliivit eivät mielestäni sodi mitenkään erityisesti mitään skenaariota vastaan. Kohdalle voi osua heikkohermoinen poliisimies (niin kuin se ilmoittajan ampunut somalipoliisi jenkeissä) tai yrittäjä voi saapua paikalle haulikon kanssa ja avata tulen (näin on käynyt Suomessakin sekä huoltoasemamurron että kahvilamurron yhteydessä, eli ei ole edes yksittäistapauksesta kyse).


Tuota skenaariotasi vastaan sotii kuitenkin mielestäni lisäksi:

-Autona pieni farmari - mihin kaikki varastettu omaisuus olisi piilotettu tai välivarastoitu ja miten se olisi tarkoitus kuljettaa eteenpäin?
-Edelleen, mitä varastamisen arvoista alueella olisi? Joku mainitsi 3D-printterit. En tiedä, millaisia malleja ko. firma myy, mutta eiköhän varastosta löydy vain ne muutaman tonnin muoviprintterit ja satojen tonnien pistoolitulostimet ovat tilaustavaraa. Kuka varastaisi suhteellisen isokokoisia printtereitä, kun yhtä hyvin voisi viedä viihde-elektroniikkaa? Minne ne myisi? Tablettitietokoneita, puhelimia, läppäreitä on sen sijaan Gigantit ja operaattorien myyntipisteet täynnä. Lasit rikki, sisään, tavarat kantoon ja ulos. Gone in 60 seconds.
 
-Edelleen, mitä varastamisen arvoista alueella olisi?

"Kaikki, mikä ei ole hitsattu kiinni tai pultattu lattiaan voi lähteä"


 
Oven sahaus poikittain on palomiesten ihan perusmetodi. Nopea tapa jos vaikka kerrostalohuoneistoja pitää savun keskellä varmistaa tyhjiksi. Lukon yläpuolinen osa heilahtaa auki ja alapuolen lukon saa näin senkin aukaistua.

Poliisi varmaankin omaksunut saman ”tiirikointitavan”. Jos ovesta pitää päästä yllättämään sisälläolijat niin siihen on sitten eri keinot.
Muuten just näin, mutta se sahaus tehdään palokunnassa aina lukon alapuolelta. Jos avaat savuisen huoneiston oven yläosan, niin kaikki savu leviää porrashuoneeseen. Tämä näin offtopiccina.
Poliisi voi tietty sahata lukon kohdasta puolikaaren tai miten vaan parhaaksi nähdään, koska vastaavaa savun leviämistä ei tapahdu. Jos talossa on vaikka kiviseinät niin seinästä oven sivusta voi hakea suojaa samalla kun sahaa. Nopee homma ja taatusti turvallisempi kuin ampuminen tai räjäytys.
 
"Kaikki, mikä ei ole hitsattu kiinni tai pultattu lattiaan voi lähteä"


Jos veljekset olivat täällä töissä ja päättivät tehdä keikan ennen lähtöään takaisin Ruotsiin, kuten esitit, niin silloin aiemmat omaisuusrikokset eivät ole heidän tekosiaan.

Jos taas veljekset tulivat tänne varkaisiin, niin jatkuva samalla alueella rötöstely on siihen nähden täysin järjetön ajatus. Pelkästään majoitus ja ruoka kahdelta kuukaudelta maksavat tuhansia euroja, ja tarkoitus kai oli tehdä tiliäkin... Pari pihoilta kadonnutta kaasupulloa ja varastettu porakone eivät tuota kata. Samaan aikaan yrittäjät tulevat varovaisiksi ja suojaavat omaisuutensa paremmin. Poliisikin partioi alueella tiheämmin, jos siellä murtaudutaan joka yö jonnekin.
 
Olen aina ihmetellyt tuota viehtymystä moottorisahaan vaikka vaihtoehtona olisi haulikko sopivilla ammuksilla ja ihan oven läpäisyyn tarkoitettuja raivaamispanoksia jotka eivät aiheuta ympäristölle sitä moottorisahaa suurempaa haittaa mutta antaa huomattavasti tehokkaamman yllätys iskuvaikutuksen. En sitten tiedä jos Suomen políisin varustukseen ei tällaiset kuulu.
Haulikko ei ole mitenkään pommivarma keino ja oven takana olevilla on aina jonkinlainen riski, vaikkakin vähäinen nykyaikaisista ampumatarvikkeista ja laukauksen suunnasta johtuen. Mitä taas räjäyttämiseen tulee, niin riittävällä määrällä räjähteitä saa reiän mihin hyvänsä, mutta riskit ovat suuremmat. Asiakaspuolella oleva voi saada vaikkapa kuulovaurion tai loukkaantua ilmassa lentävistä oven/seinän kappaleista. Sen sijaan moottorisaha lienee lähes riskitön, ellei joku nojaile juuri sitä ovea vasten.

Haulikko ei oikein toimi ulos aukeaviin oviin. Lukon kieli tai pesä pitäisi silpoa niin osiksi että oven saisi sorkkaraudalla auki. Jos lukko ei aukeakaan, niin joutuu ampumaan lisää ja kokeilemaan vääntöä uudestaan. Lopulta kun lukko on auki, niin mahdollinen turvaketju pitää leikata tai ampua rikki ennen sisäänpääsyä. Saranapuolella sama hakeminen ja vääntäminen esim. saranapuolen lisätappien kanssa.

Räjäyttäminenkään ei oikein toimi meidänpäin oleviin oviin. Oven joustaminen tai rakenteiden rikkoutuminen se. ovi aukeaa ei, riitä vaan oveen pitää saada reikä tai se pitää räjäyttää kokonaan rikki/irti. Reijän räjäyttämistä varten olisi hyvä tietää miten oven sisäinen rakenne menee, ettei joudu panostamaan isoa aluetta se. poikittaiset jäykisteet katkeavat. Eli voi kokeilla esim. tehdä alas n. 70cm korkean rosoreunaisen reijän tai panostaa iso osa se. esim. 40mm umpipuinen rakenne katkeaa. Jos panos ei riitä niin iterointi on entistä epävarmempaa. Oletuksena panostus pitää siis tehdä se. oven palasia menee läpi esim. takapuolisen huoneen kipsilevyseinistä, ikkunoista tai ihmisistä. Jos ovi on sisätiloissa ei oven lähellä ole kovin terveellistä olla räjäytyshetkellä. Käytännössä joutunee menemään ulos tai eri huoneeseen/kerrokseen. Sotilaskäytössä toimii mutta poliisi ei halunne esitellä ja perustella syntynyttä jälkeä.

Mt.sahalla pystysuuntaan tulee kätevästi "kierrettyä" kaikki saranatapit, turvaketjut, mekaaniset salvat yms. Toteutus on varmasti nopeampi kun ampumalla ja vaatii vähemmän valmistelua kun räjäytys. Mahdollisiin rakenteissa oleviin poikkeavuuksiin on myös helpompi reagoida lennossa.
 
Kasvoja ei peitelty, auto melko pieni mihinkään isoon ryöstösaaliseen, ja media tuntuu olevan aika varma siitä, että kyseessä oli poliiseille viritetty ansa.

Tietojen mukaan poliiseja oli ennen ammuskelun alkamista vaadittu luovuttamaan aseensa. Jos näin olisi tapahtunut, niin mitä sen jälkeen? Oliko jossain, että tekijöiltä oli löytynyt teräase/teräaseita?
 
Kasvoja ei peitelty, auto melko pieni mihinkään isoon ryöstösaaliseen, ja media tuntuu olevan aika varma siitä, että kyseessä oli poliiseille viritetty ansa.

Tietojen mukaan poliiseja oli ennen ammuskelun alkamista vaadittu luovuttamaan aseensa. Jos näin olisi tapahtunut, niin mitä sen jälkeen? Oliko jossain, että tekijöiltä oli löytynyt teräase/teräaseita?
Jonnet kuvasi tiellä lojuneita aseita. Pistoolien seurana jonkinlainen puukko.
 
silloin aiemmat omaisuusrikokset eivät ole heidän tekosiaan.

Jos taas veljekset tulivat tänne varkaisiin, niin jatkuva samalla alueella rötöstely on siihen nähden täysin järjetön ajatus. Pelkästään majoitus ja ruoka kahdelta kuukaudelta maksavat tuhansia euroja, ja tarkoitus kai oli tehdä tiliäkin... Pari pihoilta kadonnutta kaasupulloa ja varastettu porakone eivät tuota kata. Samaan aikaan yrittäjät tulevat varovaisiksi ja suojaavat omaisuutensa paremmin. Poliisikin partioi alueella tiheämmin, jos siellä murtaudutaan joka yö jonnekin.

Eivät olekaan.

Järjetön ajatus on todennäköisesti jossain määrin järjetön myös rikollisille.
 
Meidän oloissamme ulko-oven, jossa ei ole varmuuslukkoa, saa monessa tapauksessa auki muutamassa sekunnissa, lähes äänettömästi ja ovea rikkomatta. Tämä riippumatta siitä, onko saranapuolta tapitettu. Olen tämän nähnyt käytännössä tehtävän. Ovi jäi täysin toimintakuntoiseksi ja tapahtuneesta jäi erittäin vähäiset jäljet. En ala tässä menetelmää tarkemmin neuvomaan, mutta suosittelen kaikille turvallisuudestaan huolestuneille lämpimästi sekä turvalukon asentamista että sen kaverina saranapuolen tapitusta. Varmuusketjusta on isommin apua vain, jos se on kiinnitetty riittävän tukevasti. Näin ei useinkaan ole.

Moottorisahan käytön ymmärrän silloin, kun oven avaamisen täytyy mahdollisimman suurella varmuudella onnistua ensi yrittämällä. Melkeinpä silloinkin kuitenkin uhraisin muutaman sekunnin nopeamman ja siistimmän menetelmän kokeiluun.
 
Meidän oloissamme ulko-oven, jossa ei ole varmuuslukkoa, saa monessa tapauksessa auki muutamassa sekunnissa, lähes äänettömästi ja ovea rikkomatta. Tämä riippumatta siitä, onko saranapuolta tapitettu. Olen tämän nähnyt käytännössä tehtävän. Ovi jäi täysin toimintakuntoiseksi ja tapahtuneesta jäi erittäin vähäiset jäljet. En ala tässä menetelmää tarkemmin neuvomaan, mutta suosittelen kaikille turvallisuudestaan huolestuneille lämpimästi sekä turvalukon asentamista että sen kaverina saranapuolen tapitusta. Varmuusketjusta on isommin apua vain, jos se on kiinnitetty riittävän tukevasti. Näin ei useinkaan ole.

Moottorisahan käytön ymmärrän silloin, kun oven avaamisen täytyy mahdollisimman suurella varmuudella onnistua ensi yrittämällä. Melkeinpä silloinkin kuitenkin uhraisin muutaman sekunnin nopeamman ja siistimmän menetelmän kokeiluun.
Tämä on ihan totta ettei lukittuun ulko-oveen kannata luottaa sokeana. Jos kyseessä on itselle tärkeä kohde niin kannattaa valvoa asiaa siten että lukitus ei ole sen keskiössä (esim elektronisesti oven asentoa tai vaikkapa liikettä alueella yms).
 
Meidän oloissamme ulko-oven, jossa ei ole varmuuslukkoa, saa monessa tapauksessa auki muutamassa sekunnissa, lähes äänettömästi ja ovea rikkomatta. Tämä riippumatta siitä, onko saranapuolta tapitettu. Olen tämän nähnyt käytännössä tehtävän. Ovi jäi täysin toimintakuntoiseksi ja tapahtuneesta jäi erittäin vähäiset jäljet. En ala tässä menetelmää tarkemmin neuvomaan, mutta suosittelen kaikille turvallisuudestaan huolestuneille lämpimästi sekä turvalukon asentamista että sen kaverina saranapuolen tapitusta. Varmuusketjusta on isommin apua vain, jos se on kiinnitetty riittävän tukevasti. Näin ei useinkaan ole.

Moottorisahan käytön ymmärrän silloin, kun oven avaamisen täytyy mahdollisimman suurella varmuudella onnistua ensi yrittämällä. Melkeinpä silloinkin kuitenkin uhraisin muutaman sekunnin nopeamman ja siistimmän menetelmän kokeiluun.
Avaimet respasta. Onko poliiseilla auton perässä Husqvarna?
 
Eivät olekaan.

Järjetön ajatus on todennäköisesti jossain määrin järjetön myös rikollisille.

Ymmärsin viittauksesi väärin.

Joka tapauksessa ja kaikesta huolimatta teoriasi on outo. Veljekset tulevat Suomeen ja tekevät kaksi kuukautta rehellisiä (pimeitä?) töitä - he eivät ole ainakaan täysin holtittomia imbesillejä. Sitten he päättävät tehdä juuri sellaisen keikan kuin täysin holtittomat imbesillit?

Teollisuusalueella ei liene liiemmin kompaktia, arvokasta ja helposti rahaksi muutettavaa omaisuutta. Esimerkiksi työkaluja voi toki löytyä rakennusyrityksistä, mutta autossa on omaakin tavaraa kahden kuukauden Suomessa oleskelun jäljiltä, joten järin suurta saalista ei kyytiin mahdu.
 
Haulikko ei oikein toimi ulos aukeaviin oviin. Lukon kieli tai pesä pitäisi silpoa niin osiksi että oven saisi sorkkaraudalla auki. Jos lukko ei aukeakaan, niin joutuu ampumaan lisää ja kokeilemaan vääntöä uudestaan. Lopulta kun lukko on auki, niin mahdollinen turvaketju pitää leikata tai ampua rikki ennen sisäänpääsyä. Saranapuolella sama hakeminen ja vääntäminen esim. saranapuolen lisätappien kanssa.

Räjäyttäminenkään ei oikein toimi meidänpäin oleviin oviin. Oven joustaminen tai rakenteiden rikkoutuminen se. ovi aukeaa ei, riitä vaan oveen pitää saada reikä tai se pitää räjäyttää kokonaan rikki/irti. Reijän räjäyttämistä varten olisi hyvä tietää miten oven sisäinen rakenne menee, ettei joudu panostamaan isoa aluetta se. poikittaiset jäykisteet katkeavat. Eli voi kokeilla esim. tehdä alas n. 70cm korkean rosoreunaisen reijän tai panostaa iso osa se. esim. 40mm umpipuinen rakenne katkeaa. Jos panos ei riitä niin iterointi on entistä epävarmempaa. Oletuksena panostus pitää siis tehdä se. oven palasia menee läpi esim. takapuolisen huoneen kipsilevyseinistä, ikkunoista tai ihmisistä. Jos ovi on sisätiloissa ei oven lähellä ole kovin terveellistä olla räjäytyshetkellä. Käytännössä joutunee menemään ulos tai eri huoneeseen/kerrokseen. Sotilaskäytössä toimii mutta poliisi ei halunne esitellä ja perustella syntynyttä jälkeä.

Mt.sahalla pystysuuntaan tulee kätevästi "kierrettyä" kaikki saranatapit, turvaketjut, mekaaniset salvat yms. Toteutus on varmasti nopeampi kun ampumalla ja vaatii vähemmän valmistelua kun räjäytys. Mahdollisiin rakenteissa oleviin poikkeavuuksiin on myös helpompi reagoida lennossa.
Unohdit vielä tärkeimmän, eli räjähteet maksaa. ;) Yleensä valitaan helpoin ja halvin tapa tehdä jotain, moottorisaha on juuri sitä. Räjähteitä varmasti käytetään kun se on välttämätöntä, eli myös sijainniltaan yllättävän sisääntulon järjestämiseen seinän läpi, tms. mutta kuten @ip mainitsee, "arkikäyttöä" varten vaakakupissa on aika monta miinusta valmiina, muutenkin kuin hinta.

Kannattaa muuten yrittää breachata haulikolla jotain muuta kuin jenkki-pahviovea. Ei ole niin helppoa. Suomessa on usein täyspuiset tai muuten rakenteltaan haastavammat (paloturva, jne), turvalukolliset ulko-ovet, joiden takana on usein vielä ulos näkymättömiä varmistuslukkoja. Menee koko putkimakasiini sellaisessa hommassa. Lisäksi ampuja tulee olemaan kuolemankartiossa koko avaamisoperaation ajan - no bueno. Samasta syystä virkavalta harvemmin jaksaa kanniskella niitä jenkeistä tuttuja "taktisia muurinmurtajia", tepsivät korkeintaan sisäoviin täällä kotimaassa.
 
Kerran kun on nähnyt kuinka lukkoseppä poraa tollasen normi abloyn auki, niin tuli selväksi, että on ihan turha ostaa siihen varaston oveen kalliita lukkoja. Siitä menee oikeasti niin nopeasti ja siististi sisälle. Eri asia jos ovi on höystetty vielä turvalukolla, mutta pelkkä perusabloy ei paljoa pidättele.

Edit: ja en kerro kuinka helppoa se on ;)
 
Itse ajattelin erästä kikkaa mitä on esitelty eräässä suositussa elokuvassa ja sen jatko-osissa. Muistaakseni tästä oltiin varoiteltu jos poliisi-TV:ssä aikoinaan.
Aaaa, älä nyt kaikille paljasta että ikkunan rikkominen on nopea ja helppo tapa. Rosvot alkaa pian kopioimaan.... :ROFLMAO:
 
Kerran kun on nähnyt kuinka lukkoseppä poraa tollasen normi abloyn auki, niin tuli selväksi, että on ihan turha ostaa siihen varaston oveen kalliita lukkoja. Siitä menee oikeasti niin nopeasti ja siististi sisälle. Eri asia jos ovi on höystetty vielä turvalukolla, mutta pelkkä perusabloy ei paljoa pidättele.

Edit: ja en kerro kuinka helppoa se on ;)
No helppoa joo, mutta silti paljon hitaampaa kuin sahaus ja aiheutta sen verran ääntä että sisällä ehtii hyvin reagoimaan. Hyvä puoli tässä on se, että kallis ovi (ja poliisilaitoksen rahat) säästyy. Sopii parhaiten kiireettömiin tilanteisiin.
-
”Vempele” on ihan jees, mutta ei toimi kaikkiin lukkoihin ja vaatii oman osaamisensa. Sitte jos menee räpläämiseksi, niin se antaa sisällä olijoille aikaa reagoida.
 
No helppoa joo, mutta silti paljon hitaampaa kuin sahaus ja aiheutta sen verran ääntä että sisällä ehtii hyvin reagoimaan. Hyvä puoli tässä on se, että kallis ovi (ja poliisilaitoksen rahat) säästyy. Sopii parhaiten kiireettömiin tilanteisiin.
Juu, kyllähän sahalla menee heittämällä sisälle jos kiirus on.
 
Back
Top