Keittimet ja ruokailuvälineet

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja noska
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
JSP kirjoitti:
Ulkomaan reissuilla on tullut vastaan lukuisia erilaisia keittimiä joista parhaaksi pienryhmätoimintaan valikoitui Primuksen omnifuel. Takuuvarma toimimaan, suhteelisen nopea ja tehokas, polttoaineen saanti on turvattua erilaisissa toimintaympäristössä sekä käyttövarmuus. Laitan myöhemmin kuvia erilaisista kokeiluista. Tämä siis puhtaasti oma ja yhden ryhmän mielipide.


IMG_7894.JPG

Montako heppua syö tuosta kylläiseksi, mitä arvelet? Onko tämä omnifuel se, joka voi polttaa mitä? aineita? Toimiko pakkasessa, tuliko kokemuksia?
 
Itse ostin Ruotsalaisen rosteripakin joskus vuosituhannen vaihteessa paikallisesta halpakaupasta, hinta oli sama kuin vastaavanlaisilla alumiinipakeilla.
Rosteri pakin on valmistanut Gense. Kuvassa vasemmalla rosteri -pakki ja oikealla alumiininen.
[attachment=503]
 

Liitteet

  • IMG_9645.webp
    IMG_9645.webp
    139.7 KB · Luettu: 49
baikal kirjoitti:
Montako heppua syö tuosta kylläiseksi, mitä arvelet? Onko tämä omnifuel se, joka voi polttaa mitä? aineita? Toimiko pakkasessa, tuliko kokemuksia?
Meillä homma toimi siten että käytönnössä keittimiä käytettiin puhtaasti vedenkeittämiseen eikä muuhun. Ruokana oli pääasiassa vihreitä Tst-muonia joihin lisättiin vesi. Lisänä oli ajoittain MRE:tä ja paikallisia tuotteita. Leipiä yms..
Tossa oli muistaakseni 2 vai peräti 3 litran kattila ja polttoaineena pudistettu bensiini. Keittimen etuna on että sillä pystyy polttamaan jopa dieseliä hätätapauksessa.
Toimi kaikissa olosuhteissa niin kesällä kun talvella ilman ongelmia. Kovassa tuulessa vuorilla vaati hieman suojan etsintää mutta ongelmia ei ollut.
Tuossa kuvassa on valmistumassa ns. "kaukopartiomiehen erikoinen" joka koostuu paikallisesta nan-leivästä jonka sisään ruottalaisia Pilsner korv nakkeja. Lisukkeeksi erilaisia kastikkeita jotka säilyy maastossa mukana. Mukavaa vaihtelua perinteisiin "tst-muoniin"
Minkäänlaisiin suurempiin kokkailuihin ei ollut syytä lähteä mm. hygieenia syiden takia. Rajallisen puhtaan vedene takia tiskaaminen oli mahdotonta joten riskiä taudeista ei voi ottaa.
 
Tässä yksi kokeilu eli Trangia ja polttoaineena käsidesi. Toimi mutta hitaasti.
IMG_1738.JPG


Paikallinen kaasukeitin joka oli hengenvaarallinen ja isokokoinen.

IMG_4680.JPG
 
baikal kirjoitti:
noska kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Viittaamassasi joukossa voi olla niinkin defaistisia yksilöitä, jotka toteavat: juoskoot perhanat, mennään kahville.[/size]
Oisivatpa oppineet moisen ajatustavan jo varusmiesaikana niin ois molemmat päästy helpommalla.

nuorena sitä juoksentelee, kun joku vaan yllyttää.
Sanos muuta ja yllykeeksi ei tarvita juuri muuta kuin se, että kaikki tietävät jos joku on luuseri-ikäluokasta, jonka rajan tyypit sai kiinni.
 
JSP kirjoitti:
Ulkomaan reissuilla on tullut vastaan lukuisia erilaisia keittimiä joista parhaaksi pienryhmätoimintaan valikoitui Primuksen omnifuel. Takuuvarma toimimaan, suhteelisen nopea ja tehokas, polttoaineen saanti on turvattua erilaisissa toimintaympäristössä sekä käyttövarmuus. Laitan myöhemmin kuvia erilaisista kokeiluista. Tämä siis puhtaasti oma ja yhden ryhmän mielipide.
Tuosta olen kuullut kehuja monissa muissakin yhteyksissä. Itse en ole päässyt testaamaan (tai olis kai päässyt kun olis raskinut ostaa mutta kun tota tavaraa on jo ennestään joka nurkka täys).
 
oml kirjoitti:
Itse ostin Ruotsalaisen rosteripakin joskus vuosituhannen vaihteessa paikallisesta halpakaupasta, hinta oli sama kuin vastaavanlaisilla alumiinipakeilla.
Rosteri pakin on valmistanut Gense. Kuvassa vasemmalla rosteri -pakki ja oikealla alumiininen.
Kyllähä tuo ihan teräkseltä tosiaan näyttää. Ensin katsoin että miten siellä alumiinipakissa oli ruostetta, mutta tais ollakin jotain muuta likaa. Oon vähän ootellut että tollanen rosterinen tulis vastaan, mutta aatellut ettei niitä ole Suomeen eksynyt. Briteillä ja jenkeillä niitä näkyy youtubevideoissa olevan. Se pakkikeitin tuohon onkin jo kaapissa, mutta tosiaan pakin haluisin rosterista enkä alumiinista.

Tossa alumiinisessa muuten näkyy paremmin se henkarimainen lisäkoukku, josta puhuin ja rosterisessa taas se sangan nokkaus. Lisäksi näkyy hyvin nuo pakinkannen kahvassa olevat kääntyvät D-lenkit lisävarren kiinnittämiseen. Suomalaisissa ja saksalaisissa pakeissahan on vain yksi leveämpi mutta sisämitaltaan pienempi kiinteä vanne (josta muuten menee vanha nahkainen irtohihan sopivasti läpi) samaan tarkoitukseen. Kiinteä vanne on tukevampi, mutta kakis kiinnityspistettä taas omalla tavallaan tukevampi ratkaisu. Muodoltaan ruotsalaispakki toimii paremmin paistinpannuna.
Tuossa rosterissa näköjään ei olekaan pakinkannenkahva ja itse pakin sanka rosteria.
 
JSP kirjoitti:
baikal kirjoitti:
Montako heppua syö tuosta kylläiseksi, mitä arvelet? Onko tämä omnifuel se, joka voi polttaa mitä? aineita? Toimiko pakkasessa, tuliko kokemuksia?
Meillä homma toimi siten että käytönnössä keittimiä käytettiin puhtaasti vedenkeittämiseen eikä muuhun. Ruokana oli pääasiassa vihreitä Tst-muonia joihin lisättiin vesi. Lisänä oli ajoittain MRE:tä ja paikallisia tuotteita. Leipiä yms..
Tossa oli muistaakseni 2 vai peräti 3 litran kattila ja polttoaineena pudistettu bensiini. Keittimen etuna on että sillä pystyy polttamaan jopa dieseliä hätätapauksessa.
Toimi kaikissa olosuhteissa niin kesällä kun talvella ilman ongelmia. Kovassa tuulessa vuorilla vaati hieman suojan etsintää mutta ongelmia ei ollut.
Tuossa kuvassa on valmistumassa ns. "kaukopartiomiehen erikoinen" joka koostuu paikallisesta nan-leivästä jonka sisään ruottalaisia Pilsner korv nakkeja. Lisukkeeksi erilaisia kastikkeita jotka säilyy maastossa mukana. Mukavaa vaihtelua perinteisiin "tst-muoniin"
Minkäänlaisiin suurempiin kokkailuihin ei ollut syytä lähteä mm. hygieenia syiden takia. Rajallisen puhtaan vedene takia tiskaaminen oli mahdotonta joten riskiä taudeista ei voi ottaa.
Tuo on tuttua erinäisiltä partioreissuilta. Mielellän sitä kantaa mukana jopa ihan säilyketölkkejä, joissa muonan voi lämmittää vesihauteessa, kuitenkin ilman veden kontaktia itse muonaan, kun vedenpuhtaudesta ei ole takeita tai vettä on muuten rajallisesti mukana. Sangen moni muuten tuhlaa puhdistettua juomavettään juuri vesihauteeseen tai MRE:n lämmittimeen, kun siihen käyttöön kelpaa epäpuhdaskin vesi (kunhan keitin puhdistetaan ja desinfioidaan kunnolla ennen käyttöä normaaliin ruoanlaittoon tai vedenkeittoa). Meillä oli aikoinaan tapana pitää yhdessä trangiassa isointa kattilaa erikoiskäytössä. Siihen maalattiin selkeä tumman vihreä raita (US color coding) ja teksti kont. osoittamaan käyttöä kontaminoituneen veden kanssa ja se laitettiin aina ensin muovipussiin ennen kuin pakattiin muun keittimen kanssa yhteen. Sitä käytettiin sitten vain ja ainoastaan vesihauteisiin ja ei sisäiseen käyttöön tai ruoka-astioiden pesemiseen tulevan (esim yks pölhö halus aina ajaa partansa) veden lämmittämiseen.
 
noska kirjoitti:
Ilmeisestikään et käytä deanturoitua vaan puhdasta tavaraa tai olet vielä kovempi jätkä mitä luulin.
Juuei. Alanmiesten vehkeistä saa vain ennennäkemättömät kännit. A12 on tullut testattua mutta sitä ei juo pirukaan. Paitsi parin turkinpippuripussin kanssa sekoitettuna.

Puhtaalla parempi.
Mutteripannua olen itsekin joskus miettinyt, mutta kun yksikään myyjä ei ole osannut sanoa, että toimiiko se nuotiolla. Ilmeisesti toimii, kun olet sitä käyttänyt? Pitänee vaan olla metallipintainen (eli maalamaton ja emaloimaton) versio ilman mitään muovisia kannennostimia tai kahvoja.
Hyvin harvoin on tullut nuotiolla keiteltyä mutteripannulla ja muoviosien kanssa pitää olla tosi varovainen. Ainakin Trangioiden kanssa toimii vallan hyvin kun vain improviseeraa. Pienemmässä alumiinimallissa kahva on pelkkää muovia. Pitää asettaa vain yhdeltä nurkalta lähelle liekkiä ettei kahva vahingossa sula ja kahvit pahimmassa tapauksessa kaadu syliin. Kahva heiluu nykyään jo kuin... Isommassa rosterimallissa on kumieriste metallisen kahvarangan ympärillä. Eriste kuumenee mutta ainaskaan kahva ei jää vetävän käteen. Eli mutteripannu toimii myös notskilla tietyin varauksin. Ainahan teeseitsekaveri voi ottaa muovikahvan poies ja tehdä oman virityksen tilalle.
BTW. Pakastekuivattua muonaa mussuttaville tiedoksi että ilman kuitulisäkkeitä tahi oheisnäkkäriä muona jämähtää kuin kuivabetoni kuten maailmanympäripurjehtijat voivat todistaa.
Jaa mulla sitten on toi näkkäri ja mûslipatukat varmaan hoitaneet tuon puolen.
Kaverin kulkupuheiden mukaan eräät purjehdussankarit olivat soittaneet satellittipuhelimella lääkärille kun tavara oli pysynyt sisällä yli viikon. Lääkäri kyseli että ovatko poijaat laittaneet sitä kuitujauhetta kuivamuonan sekaan ohjeistuksen mukaan...
 
Teme kirjoitti:
Hyvin harvoin on tullut nuotiolla keiteltyä mutteripannulla ja muoviosien kanssa pitää olla tosi varovainen. Ainakin Trangioiden kanssa toimii vallan hyvin kun vain improviseeraa. Pienemmässä alumiinimallissa kahva on pelkkää muovia. Pitää asettaa vain yhdeltä nurkalta lähelle liekkiä ettei kahva vahingossa sula ja kahvit pahimmassa tapauksessa kaadu syliin. Kahva heiluu nykyään jo kuin... Isommassa rosterimallissa on kumieriste metallisen kahvarangan ympärillä. Eriste kuumenee mutta ainaskaan kahva ei jää vetävän käteen. Eli mutteripannu toimii myös notskilla tietyin varauksin. Ainahan teeseitsekaveri voi ottaa muovikahvan poies ja tehdä oman virityksen tilalle.
Täytyy sitten alkaa katseleen noita tarkemmin. Ootko huomannut onko koolla väliä? Voisin arvella, että se minitrangian poltin-alustasysteemi toimisi tuossa hyvin. Motonetissa näky olevan sellanen erikseen myynnissä Otso-merkkisenä.
Kaverin kulkupuheiden mukaan eräät purjehdussankarit olivat soittaneet satellittipuhelimella lääkärille kun tavara oli pysynyt sisällä yli viikon. Lääkäri kyseli että ovatko poijaat laittaneet sitä kuitujauhetta kuivamuonan sekaan ohjeistuksen mukaan...
Muistan itse yhden selviytyisharjoituksen jälkeen olleen tavaran melko jämäkkää ja tilannetta ei siinä vaiheessa helpottanut, että oli siinä viikon aikana tullut syötyä pettua. :blush:
 
Amerikkalainen "kenttäpullomuki" ja saksalainen tablettikeitin on toimivaksi havaittu yhdistelmä pikakahvin keittämiseen.
Muki kulkee huomaamatta kenttäpullon kanssa ja keitin ei vie yleistaskusta tupakka-askia enempää tilaa.
Ei varmaankaan kovin hyödyllinen retkeilyssä, mutta taisteluvarustukseen sopii hyvin jos joukko ei kanna pakkeja tetsareissa.
 
pstsika kirjoitti:
Amerikkalainen "kenttäpullomuki" ja saksalainen tablettikeitin on toimivaksi havaittu yhdistelmä pikakahvin keittämiseen.
Muki kulkee huomaamatta kenttäpullon kanssa ja keitin ei vie yleistaskusta tupakka-askia enempää tilaa.
Ei varmaankaan kovin hyödyllinen retkeilyssä, mutta taisteluvarustukseen sopii hyvin jos joukko ei kanna pakkeja tetsareissa.
Suosittelen hankkimaan siihen kenttäpullomukiin siihen suunnitellun keittimen. Pakkautuvat päällekkäin ja säästyy se esbit-keittimen tilakin. Tai tietysti ne polttoainepalat vievät lähes saman tilan ilman keitintäkin jos haluaa ostaa heksamiinia valmiiksi tableteiksi puristettuna moninkertaiseen kilohintaan.
Kemian tukuissa on se ikävä puoli, että useimmilla on tarjolla heksamiini paakkuuntumisenestoaineella, mikä tässä tapauksessa on ei-toivottu ominaisuus (ja nostaa pirusti hintaakin).
Noista valmiista tableteista muuten tuo varustelekan hinta on suositeltava. Muualla kun tuo 12x14g pakkaus on tuossa 8,70€ paikkeilla (kilohinta 51,79€) ja tuo lekan 20x4g pakkaus on 3,00€ (kilohinta 37,50€). Pienemmissä erissä sitä on helpompi säännöstellä tarvitsematta paloitella tabletteja ja tabletit on pakattu tiiviimmin eli tilantarve on pienempi.
 
noska kirjoitti:
Täytyy sitten alkaa katseleen noita tarkemmin. Ootko huomannut onko koolla väliä? Voisin arvella, että se minitrangian poltin-alustasysteemi toimisi tuossa hyvin. Motonetissa näky olevan sellanen erikseen myynnissä Otso-merkkisenä.

Muistan itse yhden selviytyisharjoituksen jälkeen olleen tavaran melko jämäkkää ja tilannetta ei siinä vaiheessa helpottanut, että oli siinä viikon aikana tullut syötyä pettua. :blush:
Koolla on väliä. Pienempi mutteripannu on liika pieni minitrangian polttimelle. Pitää olla riittävän iso. Oma isompi toimii hyvin. Tulee joskus otettua puistopiknikeille mukaan kanssa tuoreen kahvin saannin turvaamiseksi. Kannattaa ottaa poltin mukaan kahvipannuostoksille varmuuden välttämiseksi.

Tuota masun jämäköitymistä voi käyttää hyödyksi ripulin rauhoittamiseksi. Etelä-Amerikassa paikallinen ripulilääke oli pari lusikallista maissitärkkelystä (vastaavaa kuin perunajauho) mukilliseen vettä ja päälle yhden limen mehut. Maissitärkkelys tekee vatsan sisällöstä tukevaa kiisseliä ja lime toimii desinfiointiaineena.
 
Pittäpi sitten mennä tutustumaan tarkemmin paikallisten kauppojen tarjontaan heti viikolla.

Itse olen todennut paremmaksi paskoa jallan pois. Immodium ja sen sellaiset lääkkeet on ihan vihoviimeisiä kun kunnon jalla on päällä. Tulee vaan hitonmoiset mahakivut ja tauti pitkittyy, mahdollisesti jopa nostaa kuumeen. Tuollainen "luonnonlääke" on kuitenkin kokeilematta ja saattaisi jopa toimia. Täytyypi pistäää muistiin.
 
Ripuli ja yökkiminen: cokis ravistellaan hapottomaksi ja lämpötila sovitetaan haarukkaan 18-24 astetta celsiusta. Tepsii ja pysyy sisällä siinä kuin mikä tahansa apteekin kama. Voin taata, että ko. lääke tunnetaan mm. Afrikassa laajasti ja sen saatavuus on hyvä. Eikä mitään saatanan soktonilla maustettua vaan sitä oikeaa sokericokista pitää valita.
 
baikal kirjoitti:
Ripuli ja yökkiminen: cokis ravistellaan hapottomaksi ja lämpötila sovitetaan haarukkaan 18-24 astetta celsiusta. Tepsii ja pysyy sisällä siinä kuin mikä tahansa apteekin kama. Voin taata, että ko. lääke tunnetaan mm. Afrikassa laajasti ja sen saatavuus on hyvä. Eikä mitään saatanan soktonilla maustettua vaan sitä oikeaa sokericokista pitää valita.
Aikoinaan brittiläiset medicit opasti että pitää nimenomaan ottaa sokeritonta cokista ja sokeroida se itse. En nyt enää varmaksi muista mutta taiai olla yksi palasokeri puoleen litraan. Normicokiksessa kun on kuulemma liikaa sokeria eikä se siksi imeydy kunnolla. Samaa systeemiämuuten käyttävät monet kestävyysurheilijat. Ja sinällään se ei toimi varsinaisesti vatsataudin parantajana vaan rehydraatiojuomana ja kivennäsitasapainon palauttajana. Ripulissa on aina erittäin tärkeää ylläpitää neste-, kivennäis- ja suolatasapainoa.
 
noska kirjoitti:
Pittäpi sitten mennä tutustumaan tarkemmin paikallisten kauppojen tarjontaan heti viikolla.

Itse olen todennut paremmaksi paskoa jallan pois. Immodium ja sen sellaiset lääkkeet on ihan vihoviimeisiä kun kunnon jalla on päällä. Tulee vaan hitonmoiset mahakivut ja tauti pitkittyy, mahdollisesti jopa nostaa kuumeen. Tuollainen "luonnonlääke" on kuitenkin kokeilematta ja saattaisi jopa toimia. Täytyypi pistäää muistiin.
No mennee offitopikkiin mutta menköön.

Aivan. Keho koittaa päästä eroon bakteereista tahi muista ongelmien aiheuttajista ja Imodiumilla tulppaaminen estää tämän. Kehon reaktio voi olla tosiaan kuume bakteerien eliminoimiseksi. Tähän ikään mennessä Imodiumia on tullut käytettyä muutama kertaa max puoli pilleriä kerrallaan jarruttamaan, muttei tulppaamaan.

Ko "luonnonlääke" teki loppupelissä saman kuin Imodium mutta luonnolisemmin. Siksipä se oli selkeä valinta kahden välillä. Ripuli vaihtui mietoon mahakipuun mutta joskus täytyy tehdä valintoja. Etenkin kun edessä oli useamman tunnin patikointitaival Andeilla. Kaksi mukia lääkettä (=vettä+ noin 4 tl maissitärkkelystä + pari pientä limeä) tulppasi meikäläisen about 12 tunniksi.

Reissuilla on yleensä matkassa myös antibiootit mutta niiden sivuvaikutukset ovat sen verran tukevat että ne on varattu ainoastaan sille varallle että tulee k*k*ttu* verta.
 
Esbitin ja kenttäpullomukin mainitsin jo aiemmin.

Lisään listalleni Mini-Trangia, kenttäpakin (suomalainen ja ruotsalainen+keitinosa) ja Primus Mimer Kitin. Eri tilanteisiin ja eri ympäristöihin aina sopivin riippuen olosuhteista.

Mini-Trangia on riittävä yhdelle ihmiselle ja polttoaineensa puolesta kelpaa myös talvisin. Kattilan koko riittää ”lisää vain vesi” / pakastekuivattuihin 1 henkilön ateriapusseihin ja kahvikupilliseen. Tai aamupuuroon ja kahvikupilliseen.

Kenttäpakki keitinosalla riittää vähän enempäänkin, mutta sen tiskaaminen on vaikeampaa, kuten myös syöminenkin. Sitä voi tosin arkailematta käyttää myös tulilla ja jos valmista ruokaa on tarjolla niin pakkipussia käyttämällä säästyy tiskaamiselta. Suomalaispakin muotoilu on parempi jos keittää vettä kamiinan kyljessä, mutta ruotsalaispakissa on irtokoukku ja pokkaus, joten tulilla se taas on parempi.

Primus on käytössä silloin jos on tarvetta valmistaa sapuskaa kahdelle tai useammalle. Tai jos haluan yksin valmistaa ”parempaa” ruokaa, jolloin tarvitsen enemmän kuin yhden keitto-osan.
Joskus mukana on pelkästään poltinosa ja kaasu joko pakin tai minitrangian kanssa. Ei tosin talvella ainakaan tälläisillä keleillä, vaikka kaasu mukamas onkin neljän vuodenajan ainetta. En ole kokeillut onko, mutta suhtaudun asiaan epäillen.

Ruokailuvälineinä lusikka ja joskus harvoin mukana on myös haarukka. Ruokailuveistä en erikseen tarvitse vaan käytän lusikkaa ja puukkoa. Lusikka-haarukkaa pidän huonona kapistuksena.
Juoma-astiana kovamuovinen kaiketi Savotan? valmistama kuppi ja ruotsalainen taittomuki, joka yleensä on taskun pohjalla hätävarana tilanteisiin, jossa valmista kahvia on saatavilla, mutta omat ruokailuvälineet ovat repussa.

Ja mahatautia varten mukana on hiilitabletteja. En ole tosin vuosiin niitä tarvinnut, vaikka hygienia onkin metsässä huonommalla tasolla kuin kotona.
 
Olen ajatellut hankkia ns. risukeittimen, mutta nuo ovat minulle aika tuntemattomia kapistuksia.
Onko kenelläkään näistä kokemuksia ja uskaltaako kukaan suositella jotain tiettyä? En tajua noiden eroista muuta kuin hintaeron...
 
pstsikaa peesaten, onko faktaa että risukeittimen käyttöä ei katsota lain silmissä avotulen tekemiseksi? Eli käpyjen ja irtotikkujen keräily jokamiesoikeutena + risukeitin = oikeat tulet luvallisesti vieraalla maalla?
 
Back
Top