Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Keittimet

Viestiketju osiossa 'Vaatteet ja varusteet' , aloittaja Creidiki, 09.07.2015.

 1. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,106
  Tykkäykset:
  1,580
  Pisteet:
  636
  Kuvassa muunnelma Pasi Talvitien Ikea-keittimestä, tähän versioon kamat löytyivät tosin Puuilosta, tulipesänä rosterinen ateriateline, jalkoina kolme vinkkeliin taivutettua alumiinilistaa kiinnitettu mutteripulteilla.

  Koepoltossa palaa kourallinen hakkuusälettä liiterin pohjalta. kaffit tuli muutamassa minuutissa. Tuohon jos laittaa alle esim kertakäyttöisen paistovuokan niin kyseessä ei ole avotuli vaan keitin jota saa polttaa myös vierailla mailla liikuttaessa. Maahan pudonneiden risujen ja käpyjen keruu kuuluu myös jokamiehenoikeuksiin

  keitin.jpeg
   
  MeriTJ, Samses, Rannari ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 2. Beerfect

  Beerfect Eversti

  Liittynyt:
  06.02.2015
  Viestejä:
  1,534
  Tykkäykset:
  1,596
  Pisteet:
  316
  9/10 kuvan perusteella.
  Tekisin leveämmät/levenevät jalat tuohon, suojaamaan kaatumisilta. Muutenkin olisi bonusta jos olisi teleskooppijalat, kääntämisoptiolla. Maasto perhana ei ole aina tasainen siitä kohdasta missä keittimen olisi kätevin olla. Terävät piikkijalat olisi mielenkiintoinen myös, jotta vehkeen voisi upottaa maahan. Ei taatusti kaatuisi mihinkään sitten.
   
 3. Mainos 4. oml

  oml Luutnantti

  Liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  423
  Tykkäykset:
  403
  Pisteet:
  36
  Tässä taas oma "ikeakeitin". Kattilassa porisee Lidlin "MRE:tä" eli Coqette talonpojanpataa.
  kattilan sisällä kulkee mukana taittokuksan ja taittoaterimien lisäksi myös trangian pihdit joilla voi nostella kattiloiden lisäksi myös risukeitintäkin parempaan asentoon jos se tuntuu olevan liian vinossa.
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 09.07.2015
 5. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,543
  Pisteet:
  1,286
  Itselläni tälläinen kaupasta ostettu. Vaakakupissa painoi että saa pieneen kokoon taiteltua.
  Keittimenä siitä hyvä että ei tarvitse kun keräillä kaarnaa ja risuja matkalta kuivaan pussiin niin aina on polttoainetta. Ei paljoa paina.

  image.jpg image.jpg
   
  Karvajalka tykkäsi tästä.
 6. Karvajalka

  Karvajalka Kersantti

  Liittynyt:
  13.07.2014
  Viestejä:
  276
  Tykkäykset:
  478
  Pisteet:
  16
  Ketulla on fiksun näköinen keitin.
   
 7. hessukessu

  hessukessu Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.05.2010
  Viestejä:
  2,064
  Tykkäykset:
  669
  Pisteet:
  636
  Tuo on puukaasukeitin itse asiassa. Pirun tehokas.
   
 8. Deeiii

  Deeiii Eversti

  Liittynyt:
  05.10.2010
  Viestejä:
  1,655
  Tykkäykset:
  1,912
  Pisteet:
  316
  Hommasin piruuttani tommosesta tehdyn kiinakopion. Silmämääräisesti identtinen paitsi että reiät ovat neliön eivätkä pyörylän mallisia ja kattilankannatin on vähän toisenmoinen.

  Tuli nyt testattua parin päivän ajan. Ehkä en vaan osaa, mutta onneksi oli muitakin keittokonsteja koska tuolla en saanut keiteltyä kuin puolisen litraa vettä kerrallaan. Vaikka lieska on komea kunhan kaasutusta alkaa tapahtua, niin ilo loppuu liian lyhyeen. Tulipesä on liian pieni että käsin ja puukolla katkottua risua saisi mahtumaan tarpeeksi, ja kesken kaiken lisääminen tahtoo tehdä masiinasta lähinnä savurasiaa vastaavan merkinantovälineen. Viltti vaan puuttui, muuten olisin jo voinut intiaanityyliin kommunikoida...

  Kun ei ollut kiire niin kulutin puoli päivää tuon kanssa peuhtarointiin ja tuijotin netistäkin jotain ohjevideoita (on tää nykyaika ihmeellistä). Ei auttanut. Vissiin tuohon pitäisi olla valmiiksi tehtynä pientä haketta tai pellettiä jos meinaa mitään isompaa kokkailla. Ihan hyvähän sekin jos vertaa että trangian polttoaineen tekemiseen pitäisi olla ponupannu, mutta ei oikein sovi mun tarpeisiin. Pitää varmaan tommonen ikeakeitin väsätä joskus.

  Mutta voip hyvin olla että en vain osaa, elikäs onko teillä tuosta parempia kokemuksia?
   
 9. KKpilot

  KKpilot Alikersantti

  Liittynyt:
  07.10.2013
  Viestejä:
  60
  Tykkäykset:
  84
  Pisteet:
  6
  Viime talvena tuli kanssa hommattua tuonnoinen kuvauksesi mukainen halpisrisukeitin. Noin 15€ eBaystä ja free shipping Kiinasta, ei ollenkaan paha.

  Kuvassa testi, polttoaineena puuliiterin lattian roskat ja koivun tuohi. Samankaltaisia havaintoja mullakin, vaatii jatkuvaa kyttäämistä ja polttoaineen lisäämistä että palaa kunnolla eikä vain savuta. Sotilaskäyttöön ei siis sinällään kovin hyvä käytön vaikeuden ja stealth- ominaisuuksien kanssa.

  Se, missä kyseinen värkki taas loistaa on erillisen polttimen "boosterina". Pohjalle risujen sijaan ruåtsalaisen pakkikeittimen hieman normitrangiakeitintä isompi poltin, niin johan alkaa tapahtua. Puoli litraa vettä tulee talvellakin vikkelästi, eikä kyynärän mittaiset lieskat paljasta taistelijan sijaintia pimeässä kuusenpersiissä.

  20141230_211345.jpg
   
  Deeiii ja Beerfect tykkäsivät tästä.
 10. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,543
  Pisteet:
  1,286
  Tultahan ei kannata tehdä kuin äärinmäisessä hädässä jos on riski vihollisesta olemasta.
  Takalinjan keittimiä nämä enemmänkin, kaasulla tai alkoholilla veden lämmitys jos mahd.

  Jos on pakko tehdä tuli, suosittelen tekemään dakota fire placen.
  Eli kaivat 2 kuoppaa ja yhdistät ne tunnelilla mitä pitkin ilma etenee.
  Tuli palaa maan alla aika tehokkaasti ja kun kokkailut on tehty työnnät maat takaisin paikalleen heti ja sammaleet päälle naamioiden paikan. Ei tule sammutessa savua eikä jää nuotion jälkiä maastoon. Tätä vois myös käytää jos tarvitset hätäsuojaa ja sekä olet kylmissäsi.
  Teet dakota tulet ja laitat kuoppaan myös kiviä. Annat palaa jonkinaikaa että maa lämpenee ja sen jälkeen peität molemmat kuopat kaivuumaalla ja laitat leiripatjan päälle. Näin maasta hohkaa lämpöä sen 2-4h, ja maapohja on kuiva. Tähän yhdistät viellä sen että kaadat kuuma vettä pulloon ja takin alle jos löytyy pullo.

  Hyvä ohjesääntö on aina kuitenkin siirtyä paikasta mad. Nopeasti pois missä joudutaan tulet tekemään vaikka vain ruokailua varten. Lämmittää tarvittavat vedet ja siirtyy jonkinmatkaa poispäin syömään.
  Legioonassa käyttävät tätä, sama koskee myös leiriytymisiä. Saattavat pitää illalla tauon/tulet ja kun tulee pimeää siirtyy esim 1km itään pimeässä varsinaiselle yöpymispaikalle.

  Syystä että jos joku haistaa/havaitsee tulet tai jos joku seuraa. Tällöin iskevät pimeässä tyhjään leiripaikkaan
   
  Viimeksi muokattu: 21.07.2015
  Deeiii tykkäsi tästä.
 11. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,124
  Tykkäykset:
  8,146
  Pisteet:
  1,286
  Värkkäilin myöskin joitakin vuosia sitten tämän innoittamana tölkeistä puukaasukeittimiä. http://bushbuddy.ca/indexs.html

  Sain kyllä pelittämään, mutta sen jälkeen virittelin kaasukeittimen, ja onhan se vain niin paljon helpompi ja savuttomampi, joten peltipurkit jääneet käyttämättä.
   
 12. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,106
  Tykkäykset:
  1,580
  Pisteet:
  636
  Oisko tuo sitten tarkoitettu kertapanoksella ladattavaksi? Siinä tapauksessa sillä ei Burgundinpataa haudutella vaan tarkoitus on lämmittää kupillinen vettä pakastekuivattuun ruokaan tai murukahviin/teehen.

  Mutta kohottaen lasiaan hän lausui: "Veljet, asiaan."

  Kaasukeitin pesee avotulen ruokaa tehdessä 6-0, mutta puukaasuttimella on puolensa. Kun reissu pitenee kasvaa polttoaineen tarve, samaten silloin jos porukkaa on enemmälti. Vaikka uudistettu taistelutapa onkin massavanhentanut sissit, niin JOS sattusi sellainen viba että esim 9 ukkoa miehittää tähystyspistettä kuusen persieessä parikin viikkoa niin kaasutin alkaa näyttää hyvät puolensa.
   
  Deeiii ja Mustaruuti tykkäsivät tästä.
 13. second3

  second3 Kersantti

  Liittynyt:
  08.07.2015
  Viestejä:
  189
  Tykkäykset:
  142
  Pisteet:
  16
  Mitenkäs arvioit(-te) sitten ihan nuo nestepolttoaineella kuumenevat? Minulla ei ole kokemusta kuin vain siitä. Joskus olen törmännyt huomioon että ilman kantta kanssa vettä ei saa kiehutettua oikein millään (mikä pitää paikkaansa), mutta tuntuu kohtuuttomalle odottaakaan tuollaista ominaisuutta. Tai siis tuntuu kohtuuttomalle tuhlata lämpöä harakoille ilman kantta, oli kaasu tai neste. Omalla kattilalla (ei intti-trangia, vähän isompi vetoisuus) vesi kiehuu jossakin 5-7 minuutissa joka tuntuu kohtuulliselle kun osaa käyttää kantta.

  Kaasu kyllä vaikuttaa näppärälle systeemille mutta jotenkin itse olen pysytellyt nestelöpössä, tuntuu että sen riittävyyden tietää paremmin jos pidempää reissua aikoo.

  Onko pitkällä aikatähtäimellä, vaikka kuukausi, mitään tilankäyttöä tai painoa koskevia huomioita kaasu vs neste? Kaasu varmaan parempi kun kaikki tosiharrastajat käyttää sitä. Me tuurijuopot turataan sitten sinolilla.

  Skål
   
  Viimeksi muokattu: 22.07.2015
 14. Mainos 15. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,124
  Tykkäykset:
  8,146
  Pisteet:
  1,286
  Sissiryhmäkäytössä tuo toimisi huomattavasti paremmin, koska itse huomasin, että toimii paljon paremmin, kun ulkomitat kasvavat (ja tilavuus = ulkomitat^3). Silloin siellä palaa hyvin vaikka märät kävytkin ja sisään voi tunkea isompaa puuta, joka palaa pitempäänkin.
   
 16. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,124
  Tykkäykset:
  8,146
  Pisteet:
  1,286
  Kaasu on kyllä todella riittoisaa. Meillä kulutus on ollut 17-24g per vuorokausi / per kaksi henkeä. Eli kymmenen päivän reissulla ~ parisataa grammaa.

  Tuossa ylempänä varmaan tarkoitit, että ilman kantta ei saa kiehumaan?
   
  second3 tykkäsi tästä.
 17. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,543
  Pisteet:
  1,286
  Kaasussa on vain se että mikä niiden kaasupurkkien saatavuus on sodassa?
   
 18. second3

  second3 Kersantti

  Liittynyt:
  08.07.2015
  Viestejä:
  189
  Tykkäykset:
  142
  Pisteet:
  16
  Ok. Itse en ole noin pitkiä reissuja tehnyt, joten omaa kulutusta en osaa arvioida olleenkaan. En muista paljonko säiliöön menee löpöä kerralla, tuo kaikkipa se tuppaa keittokerralla menemään kun tiskausvedet keittelee yms. Kulutus on todennäköisesti moninkertainen.

  Mutta kaasua ei voi juoda. :cool: Miten lienee imppaaminen sujuu? Onko kokeiltu?

  Juu tuota tarkoitin. Pitääpä korjata :oops:
   
  Mustaruuti tykkäsi tästä.
 19. Herman30

  Herman30 Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  08.10.2013
  Viestejä:
  6,394
  Tykkäykset:
  9,853
  Pisteet:
  1,286
  Eli sodassa olis parempi olla monipolttoaine keitin joka toimii bensalla, dieselillä jne.
   
 20. BlackFox

  BlackFox Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  16.03.2015
  Viestejä:
  3,208
  Tykkäykset:
  4,543
  Pisteet:
  1,286
  Nuo kaasupurkit pitäisi tuoda ulkomailta kriisitilanteessa ja hätävara kaasu olisi pääosin teollisuuden käytössä, ostaen sille aikaa siirtyä muihin polttoaineisiin.
  Myös kuljetuskapasiteetti olisi erittäin rajallinen sotatilassa.

  Spriikeittimiin me voidaan tehdä itse polttoaine ja bensaa/diseliä on varastoissa.
  Näihin myös pv panostaa. Joten veikkaisin että perinteisiin kaasulla toimiviin retkikeittimiin voi olla vaikea saada kaasupurkkeja. Voin tietysti olla väärässäkin
   
 21. Mustaruuti

  Mustaruuti Ylipäällikkö Lahjoittaja ELSO 1.0

  Liittynyt:
  28.08.2014
  Viestejä:
  8,124
  Tykkäykset:
  8,146
  Pisteet:
  1,286
  Ei kai kaasukeittimessä logistisesti olisi sen suurempaa ongelmaa kuin spriissä tai bensassa? Kaasua kuluu vähemmän, mikä on jopa etu sille. Maahantuonti ei ongelma, tai tehdään Suomessa esim. Sköldvikissä.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Nestekaasu

  Sen sijaan on hyvä syy, miksi puolustusvoimat voi suosia bensaa / monipolttoainetta. Se on talvi ja pakkanen. Sekä kaasu että sprii vaativat vähän kikkailua ja spriillä on huono lämpöarvo. Bensaa voi kuljettaa ahkiossa litrakaupalla ja lämmittää sitten vähän enemmänkin.
   
 22. Creidiki

  Creidiki Kenraali Lahjoittaja

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  2,106
  Tykkäykset:
  1,580
  Pisteet:
  636
  Perinteinen pirtupoltin läpäisee vasara-testin, ts sitä ei saa rikki vasaraa hennommilla työkaluilla ja jos keittimelle valintakriteerinä on ehdoton toimintavarmuus pyryssä, pakkasessa, muutaman kerran läpiammuttuna jne niin pirtu on The Valinta.

  Kaasu lakkaa kukkumasta kun pakkasta on riittävästi.
   
  MeriTJ, KKpilot ja BlackFox tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu