http://hymy.fi/terveys-hymy/150-000-suomalaissotilasta-sai-punataudin/
Puolustusvoimain eläkkeellä oleva epidemiologi, dosentti
Heikki Korpela kertoo, että kun puntatautiepidemia puhkesi kesällä 1944 Karjalan kannaksella, lähes kaikki suomalaistaistelijat sairastuivat tähän kuumeiseen veriripuliin.
Peräti noin 150 000 suomalaista ja 250 000 neuvostoliittolaista sotilasta joutui taudin kouriin Talissa, Ihantalassa, Äyräpäässä, Vuosalmella ja Viipurinlahdella kesällä 1944.
– Ensimmäiset suomalaissotilaat sairastuivat punatautiin jo Kuuterselän ja Siiranmäen taistelujen aikana, mutta joukkosairastuminen alkoi vasta heinäkuun puolivälissä. Kun veriripuli oli uhkaamassa neljännen armeijakunnan taistelukykyä, kenraali
Taavetti Laatikainen antoi käskyn ripulin ehkäisystä ja torjunnasta, dosentti Korpela kertoo. – Käskyn mukaan kaikki juomavesi oli keitettävä. Ripulipotilaita hoidettiin antamalla heille teetä, kauralimaa ja mustikkakeittoa.
Puna-armeijan suurhyökkäys Karjalan kannaksella loi hyvät edellytykset ripuliepidemian syntymiselle, sillä elintarvike-, vesi-, käymälä- ja käsihygienia huononivat. Valkeasaaressa 9.6.1944 puhjennut tulimyrsky synnytti sekasortoa ja pakokauhua, jolloin lika ja pöly levisivät kaikkialle ja vedenottopaikat saastuivat. Myös puna-armeijan desantit ja partisaanit saastuttivat tahallaan suomalaisjoukkojen vedenottopaikkoja. Vetäytymisvaiheen aikana suomalaissotilaat käyttivät yleisesti purojen tai suonsilmäkkeiden pintavettä tai maanpintaa pitkin valunutta sadevettä. Käskyistä huolimatta juomavettä ei puhdistettu eikä desinfioitu.