Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
JOKO kirjoitti:Miten jenkit ovat järjestäneet asian ellei hekoja voida käyttää tai kapasiteetti loppuu?
baikal kirjoitti:JOKO kirjoitti:Miten jenkit ovat järjestäneet asian ellei hekoja voida käyttää tai kapasiteetti loppuu?
Haavoittuneet odottavat niinkuin muissakin sotalaitoksissa?
JOKO kirjoitti:Herra Kenraali kirjoitti:JOKO kirjoitti:Miten jenkit ovat järjestäneet asian ellei hekoja voida käyttää tai kapasiteetti loppuu?
Haavoittuneet odottavat niinkuin muissakin sotalaitoksissa?
Käsittääkseni monessa muussa armeijassa asia on hoidettu viemällä kirurgit ja leikkaussalit alemmaksi organisaatioon. Eli ei satojen tai tuhansien kilometrien evakuointeja ennen leikkauksia. Lähinnä mietin onko jenkeillä jotenkin joustavat systeemit organisaation muutokseen. Nykyinen malli on älyttömän kallis ja vaatii paljon koptereita. Vaikea uskoa samalla systeemillä mentävän kovemmin sodittaessa.
Onkohan heillä kuinka runsaasti panssaroituja ambulansseja? Esimerkiksi Strykerin tai vastaavan pohjalle tehtynä?
Jenkeillä on viety kirurgit ja leikkaussalit ihan etulinjaan jos nykyisissä sodissa voi enään puhua "etulinjasta". Näitä FST (forvarf surgical team) on kymmenittäin ympäri afganistania ja niihin evakuoidaan potilaat saamaan henkeä pelastavaa hoitoa. Näissä potilaat pyritään vaikauttamaan kuljetuskuntoon jottan siirto ylemmän tason kenttäsairaalaan onnistuu elävänä. Eli FST tekee vain henkeä pelastavia hätäleikkauksia minkä jälkeen potilaat siirretään eteenpäin.JOKO kirjoitti:Käsittääkseni monessa muussa armeijassa asia on hoidettu viemällä kirurgit ja leikkaussalit alemmaksi organisaatioon. Eli ei satojen tai tuhansien kilometrien evakuointeja ennen leikkauksia. Lähinnä mietin onko jenkeillä jotenkin joustavat systeemit organisaation muutokseen. Nykyinen malli on älyttömän kallis ja vaatii paljon koptereita. Vaikea uskoa samalla systeemillä mentävän kovemmin sodittaessa.
JSP kirjoitti:Tässä kenttälääkintää parhainmillaan. Videolla Afganistanin armeijan sotilas astuu IED:hen ja hoitohommia noin 20 min.
Michael Yon IED video
setämies kirjoitti:JSP kirjoitti:Tässä kenttälääkintää parhainmillaan. Videolla Afganistanin armeijan sotilas astuu IED:hen ja hoitohommia noin 20 min.
Michael Yon IED video
On muuten video joka pitäisi näyttää jokaiselle taistelijalle tehtävänkuvasta riippumatta. Antaa aika kouriintuntuvan syyn siihen miksi ensiapu ei ole vain lääkintämiehen hommaa. Lähimmän kaverin on oltava valmis auttamaan heti eikä viidetoista päivä.
aj77 kirjoitti:Onko suomessa mallina vielä suht lähellä sijaitseva Jsp,jossa sitten tehdään hoitotyötä vaativat hommat,niin ei reservin lääkintämiehen tarvitse kanyloida tms muuta sellaista.. Vai tarviiko?
80-luvulla ja aiemmin koulutettiin sissilääkinnässä "piilopoterot". Haavoittuneet kätkettiin piilopoteroon ja miinotettiin ulkopuoli (vetolangan toinen pää poteroon jäävälle). Tarkoituksena noutaa haavikko, kunhan tilanne on rauhoittunut (ehkä..jos on). Tosin kevät talvella -80 olin ryhmäni kanssa kuvauksissa, jossa tehtiin armeijalle viikon verran opetusfilmiä "sissilääkintä talvella". Siinä esitetään koko hoitoketju tuon ajan mallin mukaan (kevyt kenttäsairaala 6:ssa rinkassa jne.). Näin sen ensimmäistä kertaa viime syksynä "Näyttelin" siinä leikkausta avustavaa lääkAU:ta ja ennen kenttäsairaalan perustamista tukkikämpän tiedustelua/haltuunottoa ..kenttäsairaalaksi. Ai niin.. näkyy ko. filmissä myös tekemäni havulaavu (sidontapaikka). Harmi kun ei saa kopiota.PohojosenSISSI kirjoitti:Minäkin haluan tarkentaa. Sissikoulutuksen saanut olen, niin jouduin (silloin pääsin) 2kk Hennalaan LääkAUK:iin. 05-organisaatiossa JSP:t on korvattu EHP:lla. EHP:llä on tosiaan jo lääkäritason hoitoa eli yhtä komppaniaa kohtaa yksi lääkäri, näin karkeasti. EHP:lle ja EHAS:lle on sijoittettu mitä suurimmalla todennäköisyydellä ammattilaisia, jos vain on saatavilla. Res lääkintämiehet joutuvat kyllä kanyloimaan. Suoniyhteys pyritään avaamaan heti ensimmäisessä ensiavussa, ettei EHP:llä/JSP:llä siihen tarvitse kuluttaa aikaa. Jääkärijoukkouessa lääkintämies on "laavullansa" valmiina tekemään välittömän ensiavun. Sissihommissa, etenki tiedustelutehtävissä, lääkintämies taitaa olla käytönnössä vain hengennostatus mielessä mukana. Ei syvältä vihollisen selustasta ketään pelasteta...
PS: Hyviä videoita!