Huhta
Greatest Leader
Ei yllätyksiä, kunto heikentynyt ja marssimurtumat lisääntyneet. Mikäköhän tuossa sitten taustalla, kun kuitenkin liian obeesit karsitaan jo kutsunnoissa entistä useammin?
Ja kadunmiehen milipiteitä myt on laidasta laitaan...
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702202200073740_uu.shtml
Ja kadunmiehen milipiteitä myt on laidasta laitaan...
http://www.iltalehti.fi/uutiset/201702202200073740_uu.shtml
IL kysyi armeijasta ja huonokuntoisuudesta: Haukkuja armeijan kuntoilulle, pullamössösukupolvelle ja vammojen huomioimiselle
Maanantai 20.2.2017 klo 21.22
Iltalehti kysyi lukijoilta mielipidettä armeijan tarpeellisuudesta ja varusmiesten kunnosta.
- Seura uutisoi lauantaina, että puolustusvoimien päällystön haastattelujen perusteella varusmiesten kunto on heikko.
- Iltalehden kyselyn vastauksissa oli hyvin erilaisia mielipiteitä asiasta.
- Armeijaa kuntokouluna myös kritisoitiin.
Varusmiehiä Santahaminassa. (ALL OVER PRESS)
LUE MYÖS
Upseerit avautuvat Seuralle varusmiesten huonosta kunnosta: "Kaikki on hyvin, kunnes reppu pannaan selkään"
LUE MYÖS
Kansainvälinen helikopteriharjoitus alkoi Lapissa - mukana ensimmäistä kertaa amerikkalaisia joukkoja: "Kaikki voittavat"
Lauantaina Seura-lehti julkaisi artikkelin, jossa puolustusvoimien päällystöstä kerrotaan, ettei nuorten miesten kestävyyskunto tahdo millään riittää armeijassa.
Esimerkiksi jääkäriprikaatin eversti Reima Vanhanen kertoo, että varusmiesten kehot eivät oikein kestä rasitusta.
- Kaikki on hyvin, kunnes reppu pannaan selkään. Kun taakka on päällä ja tulee yllättävä liike, nilkka nyrjähtää tai olkapää venähtää entistä herkemmin, Vanhanen kertoo Seurassa.
- Marssimurtumia tuntuisi olevan nykyisin enemmän kuin ennen, everstiluutnantti Rainer Mäkelä Kaartin jääkärirykmentistä sanoo.
Iltalehti kysyi lukijoilta, tekeekö Suomi mitään nykyisellä armeijalla, ovatko varusmiehet liian huonokuntoisia ja mitä ilmiölle voisi tehdä. Lisäksi pyydettiin omia kokemuksia armeijasta.
Vastauksia tuli satoja. Moni oli sitä mieltä, että varusmiehet tosiaan ovat nykyään huonokuntoisempia kuin aikaisemmin. Varusmiesten kuntoa myös puolustettiin.
Muutama kommentoi, että armeijaa pitäisi uudistaa, eikä yleistä asevelvollisuutta välttämättä edes enää tarvitsisi olla. Myös varusmiesten vammojen vähättely ja varuskuntien sisäilmaongelmat tuotiin esille.
Näin IL:n lukijat kertovat:
Suomi tarvitsee ehdottomasti puolustusvoimat, koska muuten Suomea ei pian ole. Jos varusmiehet ovat huonossa kunnossa, niin he saavat syyttää siitä ainoastaan itseään. Jos itse ei huvita pitää itseään edes tyydyttävällä tasolla kunnossa, niin silloin on turha valittaa jos kroppa ei kestäkään.
Maailma on pilalla
On kokemuksia, nimittäin minä itse. Kävin varusmiespalvelukseni niin sanottuna B-miehenä, nilkat eivät kestäneet varustusta. Taisteluvyötä pystyin pitämään, kovalla maastolla, mutta en metsässä. Kumpaankin nilkkaa tuli rasitusmurtumat, kun jouduin alokasajan metsäleirillä pitämään taisteluvyötä. Loppu palveluksen ajaksi sain siihen ns. kantovapauden, eli VMTL.
Python koodari
Upinniemessä ainakin ihan särmä meno. Omastakin komppaniasta 18 laivastoaliupseeriksi. Ammunnatkin menneet kuulemma normaalia paremmin.
TJ299
Sodankäynnin kuva on melko voimakkaasti muuttunut vaikkapa sitten 1940-luvun. Myös vaatimukset sotilaille ovat muuttuneet. Nykyaikaisella armeijalla on enemmän käyttöä asiansa osaaville IT-asiantuntijoille kuin voimakkaille nilkoille.
Joonas
Tämä asia on sellainen, että se omalta osaltaan kyseenalaistaa Cooperin testin merkityksen varusmiespalveluksen kestävyyskunnon mittaajana. Jo omana armeija-aikanani upseerit sanoivat, että tietävät varusmiehiä, jotka juoksevat 3000 metriä Cooperin testissä, mutta eivät jaksa liikkua varusteet selässä metsässä juuri lainkaan, vaikka liikkuminen varusteiden kanssa on vielä olennaisemmassa asemassa sotilaan suorituskyvyn osalta kuin Cooperin testin tulos. Pitäisikö fyysisen kunnon mittaamista armeijassa jollain tapaa muuttaa?
Inttimuistoja
Olen 55v. mies, kun menin inttiin niin lihoin 4kk aikana 20 kiloa, ihan siitä syystä että siellä pääsi liian helpolla ja ruokaa oli riittävästi. No lähtökohta oli, että olin pienviljelijän poika ja isäni kuoltua 2v ennen inttiä tein kaikki tilan työt yksin ja silloin ei vielä ollut kaikkia töitä koneistettu eli sonnat luotiin käsin lantalaan ja sieltä pellolle, samoin AIV rehut. Eli lihaskuntotestit oli ihan lastenleikkiä. Kyllä tämä liikunnan puutos pelottaa, ja koulu on minun mielestäni ainoa joka voi asiaa auttaa, eli jokapäiväinen liikuntatunti pakolliseksi. Yksinkertaista ja tehokasta.
Kylmälän Jussi
Varuskunnissa sairastuttaa, oma nuoren astma puhjennut uudelleen ja joutuu käyttämään lääkettä, jota ei ole käyttänyt 10 vuoteen. Se vaikuttaa liikkumiseen. Kertoo kotona, että olo helpottuu lomilla jo parin tunnin jälkeen kun pystyy hengittämään.
Äiti
Ei tästä pullamössö- ja sohvaperunasukupolvesta ole taistelijoiksi. Aina vain huonompaan suuntaan mennään, joten puolustus on vanhempien ikäluokkien reserviläisten varassa. Ei niitä sotia edelleenkään käydä pelkkiä viestiyhteyksiä rakentelemalla ja tietokoneita näpyttelemällä.
Veltto sukupolvemme
Nykyajan sodat taidetaan sotia tuolla "verkossa", joten nuoriso on ajan tasalla...
Palle Rungqwist
Palkka-armeija, jossa myös suuri reservi. Koulutuksen ajalta kunnon korvaus(palkka), vaativuuden mukaan. Reservissä "päivystysraha", ehdolla, että pääsee säännölliset testit hyväksyttävästi läpi. Panostusta myös rauhanturvatehtäviin, yhteisharjoituksiin ja muuhun vastaavaan kansainväliseen toimintaan. Vaativamman "tositilanteen" harjoituksen kautta reservi pysyy toimintakykyisempänä.
C-mies
Itse olin huonokuntoisena intissä ja pettymys oli, että liikuntaan ei panostettu tarpeeksi. Olin motivoitunut nostamaan kuntoani, mutta pakollinen ja ohjattu liikunta jäi lähinnä peruskauteen. Moni alokas tarvitsee ohjattua liikuntaa inttiajan alusta loppuun asti ja siitä se voi jatkua omatoimisesti siviilissä. Suomalainen sotilas on varmasti puolustuskykyinen jos kunto on kohdillaan. Siihen olisi hyvä rakentaa koko puolustuskoulutus. Terveellinen ruoka, säännöllinen liikunta 1-2 krt päivässä ja riittävä lepo, niin alokkaista saadaan enemmän irti ja hyvät eväät reserviin.
Teemu
Kotiuduin viime kesänä. Kyllä siellä oli melkoista lusmuilua usein nähtävissä: ennen pitkiä marsseja tai muuta "rankkaa" iski yhtäkkiä huono olo, jalkakipu tai piti päästä sukupuolitautitestiin eikä voinutkaan osallistua. Aina kuuli juttuja miten joku oli osannut välttää hommat. Vaikka toisaalta kyllä niitä kovia jätkiä siellä enemmän oli ja hienoa aikaa loppujenlopuksi. Parhaimmat muistot jäi niistä "huonoimmista" eli rankimmista hetkistä kun oli kunnialla päässyt läpi.
Isänitro
Ei säikähdetä heikkoa kuntoa liiaksi. Taitavasti toimien kuntoa saadaan kohenemaan. Ruumiillinen työ on useimmille varusmiehille ennestään vieras asia. Kaikki eivät ole kiinnostuneita urheilusta ja kalliiksi tulevista välineistä. Luotetaan ajatukseen "hiljaa hyvä tulee". Onneksi sota ei ole uhkaamassa eikä kaikilta vaadita samaa kuin viime sotien miehet joutuivat fyysisesti kokemaan. Varusmiehet ovat hyvää ainesta, heidän taitoihinsa tarvittaessa maamme puolustajina voi hyvin luottaa.
Lauri Oinonen
Itse olin todella huonossa kunnossa ja painoin lähemmäksi 120 kg kun menin armeijaan. Tein koulutuksessa parhaani ja parempikuntoiset kaverit tukivat. Armeijasta päästyäni painoin 90 kg ja kersantin natsat kaulassa. Se on hyvin pitkälti asenteesta kiinni.
2/08 ei kotiudu koskaan
Suomen armeijalla ei nykymaailmassa ole mitään merkitystä maanpuolustuksen näkökulmasta katsottuna. Tietysti armeija työllistää ihmisiä mutta ei tuota mitään. Ostetaan sadoilla miljoonilla käytettyä sotakalustoa ulkomailta leikkikaluiksi. Jos joku maa haluaa Suomen valloittaa niin se tekee sen emmekä mahda mitään.
realisti
ELLI HARJU
[email protected]