Keskustellaan sähköstä

Olli Pusa

dsootnrpeShiu3sit3ahcul1206 h1a3ag33fru7t0m2c964lctc084f2uu1 ·

Sähköä ilmassa
Fortum julkaisi tulostietonsa. Tappiota suuruusluokkaa 10 miljardia. Tappiot ovat aiheutuneet pääasiassa Uniper-omistuksista. Sen sijaan kotimainen sähköntuotanto on ollut kannattavaa eli Fortumin tuloksessa osa Uniper-keinottelun tappioista on jo peittynyt osittain suomalaisilta sähkönkäyttäjiltä rahastetuilla maksuilla.
Omistajaohjausministeri Tuppurainen on kehunut, että Fortum on kertonut kiitettävästi ongelmistaan. Fortum haluaa valtion tukea toiminnalleen. Sen sijaan Tuppurainen ei muistellut sitä, että koko Uniper-sotkusta ei Fortum paljoa kertonut omistajilleen. Ehkä paperit ovat vain hukassa?
Fortumin osalta on noudatettu ”suomalaista omistajapolitiikkaa”. Valtio on Fortumin suurin omistaja, mutta silti julistetaan, ettei valtio saa puuttua Fortumin toimintaan. Päätöksenteko kuuluu sen hallinnolle, jonka käytännössä päättävät suurimmat ”yksityiset” omistajat. Niitä Fortumin tapauksessa ovat eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen. Sieltä siis tosiasiassa päätettiin tästä Saksan-seikkailusta.
Suomen sähkön hinta määräytyy paljolti sähköpörssissä. Sen toimintaperiaate on kummallinen. Kun pörssissä määräytyy kallein sähkön hinta, saavat kaikki toimijat sen mukaisen hinnan. Siis kun kapasiteettia rajoitetaan, se merkitsee sähkön hinnan nousua ja valtavaa tiliä sähköyhtiöille.
Sähkön tuotantokapasiteettia rajoittavat erityisesti kaksi tahoa. Toinen on vihreät, jotka päästöoikeuksien rajoituksilla ja muilla tempuilla yrittävät rajoittaa tuotantoa ja vedättää sähkön hintaa mahdollisimman korkeaksi. Sillä saavat potkittua päähän suurinta osaa suomalaisista. Luottavat, että Kallion ratikoihin sähköä riittää.
Toinen taho on sähköyhtiöt, jotka haluavat kasvattaa voittojaan myös rajoittamalla sähkön tuotantokapasiteettia. Esimerkiksi Fortumilla on suuria sähkölaitoksia, joiden käyttöönotto pienentäisi olennaisesti riskiä sähköntuotannon kapeikoista ja hintapiikeistä. Mutta Fortum ei halua ottaa niitä käyttöön, koska se pienentäisi voittoja. Julistetaan, että ne ovat vain varavoimalaitoksia sen varalta, että jouduttaisiin katkomaan sähköjä. Energiaviraston virkamies varmisteli tulevaa uraansa hokemalla, että laki kieltää käyttämästä varavoimaa muussa tapauksessa. Toki lait säätää eduskunta…
Siis pyhä kolminaisuus uhkaa ajaa suomalaiset melkoiseen ahdinkoon talvella. Tuo kolminaisuus koostuu kolmesta tahosta. Yksi on Venäjä, joka yrittää kiristää länsimaita riippuvuuksilla, joita se on apuriensa avulla vuosikausia järjestelmällisesti rakentanut. Toinen on lähinnä terroristiliikkeeltä vaikuttava vihreät, joiden mielestä suomalaisten elämää pitää kurjistaa. Hyvin ovat saaneet asiaansa ajettua. Ja kolmas taho on energiayhtiöt, jotka haluavat kerätä suuret voitot. Fortumin tapauksessa keinottelussa näppinsä polttaneet eläkeyhtiöt haluavat kerätä rahaa Uniper-tappioiden peittämiseen. Sillä saisivat palautettua tappiollistensa sijoitustensa arvostuksia.
Lopputulos on siis suomalaisten ahdinko. Miten poliitikot hokevat asian ratkaisemista? Osa julistaa, että valtion pitää maksaa erilaista sosiaaliturvaa pienituloisille. Osa vaatii sähkön arvonlisäveron alentamista sähkön hinnan alentamiseksi. Yhteistä poliitikkojen julistuksille on se, että kaaos maksatetaan veronmaksajilla eli käytännössä valtion velanotolla. Sen sijaan poliitikot eivät juuri uskalla puuttua ongelman juurisyihin. Tosiasiassa se merkitsee valtion piilotukea sähköyhtiöille ja niiden omistajille.
Juurisyihin voisi toki puuttua. Venäjän kiristykseen ei lyhyessä ajassa paljoa voida. Syytä muistaa maan epäluotettavuus jatkossa. Vihreiden terrorin vaikutusta voidaan lieventää mm. turpeen palauttamisella, päästöoikeuksilla ym. väljennyksillä. Energiayhtiöiden rahastusta voidaan lieventää määräämällä ne ottamaan käyttöön nyt käyttämättömiä laitoksia sähkön hinnan pitämiseksi kurissa. Poliitikoille nuo eivät kelpaa. Mikä on se taustalla oleva voima, joka määrää poliitikkoja maksattamaan sekoilut veronmaksajilla?
 
Tietääkö joku tapanko perheeni jollain tavallisesta muovisangosta kuumentuessa tulevalla myrkky-yhdistelmällä siinä sivussa?
Meillä on vuosikymmenet ollut mökin saunassa pesuvesi ylälauteilla lämpiämässä tavallisissa muovisissa pesuvateissa. Perhe elää.

Ps. Vain ulkopinta kuumenee sinne saunan 80-100 asteeseen. Ja pesuvati toki kestää hetkellisesti myös kiukaan lämminvesisäiliön veden - joka on kiehuvan kuumaa.

Ei mikroaaltouuniin laitettavat muoviastiat sen kummempaa muovia ole. Jos tosin ihmisellä on todettu muovihiukkasia jo veressäkin mutta se lienee toisen ulottuvuuden pulma.
 
Selittäkääs joku viisaampi, että miksi tuota tuulivoimaa ja vesivoimaa veivataan vuorokaudenajan mukaan noin? Käsittääkseni päivisin tuulee enemmän. Alla olevasta kuvaajasta näkee historiatiedon myös.

 
Selittäkääs joku viisaampi, että miksi tuota tuulivoimaa ja vesivoimaa veivataan vuorokaudenajan mukaan noin? Käsittääkseni päivisin tuulee enemmän. Alla olevasta kuvaajasta näkee historiatiedon myös.


Ei siinä sen kummempaa veivaamista ole. Vesivoima toteuttaa normaalia tarkoitustaan säätövoimana. Yöllä sähkön käyttö on paljon pienempää kuin päivällä, joten silloin vesivoimaa käytetään vähemmän, aamulla sähkön käyttö lisääntyy, niin kulutuksen noustessa vesivoimakapasiteetista otetaan enemmän irti. Kun tuulee paljon, niin silloin vesivoima pyörii hyvin pienellä teholla myllyjen puskiessa 2000-4000 kwh sähköä markkinoille ja kun tuulee vähän (kuten nyt) silloin käytetään suurempaa osaa kapasiteetista.
 
Sähkösopimus loppui ja uutta sopimusta ei kyllä nyt kannata etsiä. Suoralla sähköllä on 190 m2. Säästöä revitään kahdella ilp:lla, välikaton lisäeristyksellä ja noin 8m3 halkoja. Saas kattoo kuin käy.
Harkinnassa on nyt myös poistoilmalämpöpumppu pattereineen nykyisen lämmöntalteenotto-yksikön tilalle (vanha muh ok ilmanvaihtolaite). Pilp-laite sellainen jossa on lämminvesivaraajan lisäksi myös vesikiertolämmityksen kapasiteetti. Tämä tapahtuisi tavanomaisilla seinäpattereilla (mutta matalalämpöpatterit tuulettimineen) joilla hoituisi pintaputkituksena 4-5 huonetta/tilaa tukeva lämmitys - näihin nuo kaksi ilp tai takkauunit eivät niin hyvin yllä tai eivät ollenkaan (talli ja varasto).

Suorat lattia- ja kattosähkölämmitykset jäisivät varalle. Mietin investointia toki nyt tarvittavan sähkönsäästön kannalta mutta en niinkään poismaksun vaan jälleenmyyntiarvon vuoksi (sähkö/asuinkulut). Palaan asiaan jos tulee mielekkäitä tarjouksia.

Edit. Säästö on aivan liian vähäinen. Jotta olisi merkittävä vaatisi ilmavesilämpöpumpun.
 
Viimeksi muokattu:
Ei siinä sen kummempaa veivaamista ole. Vesivoima toteuttaa normaalia tarkoitustaan säätövoimana. Yöllä sähkön käyttö on paljon pienempää kuin päivällä, joten silloin vesivoimaa käytetään vähemmän, aamulla sähkön käyttö lisääntyy, niin kulutuksen noustessa vesivoimakapasiteetista otetaan enemmän irti. Kun tuulee paljon, niin silloin vesivoima pyörii hyvin pienellä teholla myllyjen puskiessa 2000-4000 kwh sähköä markkinoille ja kun tuulee vähän (kuten nyt) silloin käytetään suurempaa osaa kapasiteetista.

Joo'o, mikä järki kuitenkin on ostaa Ruotsista jatkuvasti jos omaakin tuotantokapasiteettia on? Kun katsoo tuulikäppyröitä niin päivisin tuulee enemmän. Tuota tuulisähkön tuotannon supistamista päivisin olen ihmetellyt jo muutaman päivän noista Fingridin käppyröitä. Tuulivarantojahan ei talteen saa, vesivoimalla ymmärrän säästön kun sillä saadaan vedenpinta pysymään ylhäällä ja näin energia on myöhemmin käytettävissä.
 
Juttelin juuri yhden tutun kanssa joka päällikkönä suuressa marketissa. Hinnat ovat nousseet ja nousevat edelleen. Jos sähkön hinta osuu pahasti tuulettimeen, niin hinnat voivat räjähtää. Tästä voi aikuisten oikeesti tulla salaman nopeasti todella paha lama. Dominoefekti ennen joulua.
 
No tuo on jo ihan perseesta.
Tuolla on yksi kommentti, jota täyttä asia.
"Enemmän vaan energiaa kuluu, kun uimarit lämmittelevät sitten kuumassa suihkussa. Lämpö valuu viemäriin sen sijaan että lämmittäisi rakennusta. Monissa kaupungeissa taitaa olla vihreitä energiaexperttejä :)"

Näin minä olen tehnyt kun koronan takia olivat kiinni saunat, ja moni muukin tehnyt.

Toivottavasti näitä idiotteja kukaan ei kuuntele. Uiminen/vesijuoksu on monille lääkinnallinen, ilman sauna tulee sairastelua. Ja sitten taas "säästöä".

Ei, ei ja ei!
 
  • Tykkää
Reactions: PSS
Kuinkahan moni jättää kinkun paistamatta tänä vuonna, sähkön hinnan takia...
Minä keitän possurulla, ilman kinkkuakin pärjää. Mutta uimahallin sauna jos vievät..kauhistuttaa...
 
Viimeksi muokattu:
  • Tykkää
Reactions: PSS
Kuinkahan moni jättää kinkun paistamatta tänä vuonna, sähkön hinnan takia...
Leivinuuniin pukkaa. Ei mee sähköä.

Itellä kävi kyllä tuuri, kun otin isosta yhtiöstä kahden vuoden määräaikaisen alle 7 centin hinnalla vuodenvaihteessa. Toki kulutustakaan ei paljoa enempää voi optimoida, kun on maalämpö ja kohtuu moderni eristys talossa. Iso leivinuuni, takka ja puusauna auttaa myös. Pöllimettään mars tulevia vuosia varten.
 
En ehtinyt ihmetellä viikkoakaan, mutta nyt kerran nähty tarjous 25 c kwh:sta olikin onnenpotku, paino sanalla OLI. Mutta piti hoittaa muut asiat, arvatkaa harmittaako. Onneksi sain tarjouksesta 27,63 c kiinni, kohta teen sopimusta. Helenin kanssa.
Tuskin mistään saa halvemmalla enää vai saako? Tulin siihen päätökseen että 24kk määräaikainen kannattaa ottaa taas, ja lopettaa vaikka sakolla jos joskus ensi kesänä halpenee. 4.56 c/kwh ilo loppuu 30.9.

Totuttelen nyt laittamaan sähkön kiinni heti saman tien kun poistun huoneesta. Mietin pitääkö kokeilla raaka ruokavaaliota 😏. Eli sitä kun syödään kaikki raakana, raasteet ja suurimot vain veteen turvotettuna. On kuulemma terveellistä. Mutta toisaalta Helenilla kerrottu ettei kodinkoneet syö paljon, vaan valaistus ja sauna.
 
Kodinkoneet eivät niin hirveästi kuluta. Sähkölämmitys on se iso paha susi ja sauna. Ja sähköuuni, ehkä?
 
Joo'o, mikä järki kuitenkin on ostaa Ruotsista jatkuvasti jos omaakin tuotantokapasiteettia on? Kun katsoo tuulikäppyröitä niin päivisin tuulee enemmän. Tuota tuulisähkön tuotannon supistamista päivisin olen ihmetellyt jo muutaman päivän noista Fingridin käppyröitä. Tuulivarantojahan ei talteen saa, vesivoimalla ymmärrän säästön kun sillä saadaan vedenpinta pysymään ylhäällä ja näin energia on myöhemmin käytettävissä.

Kapasiteetti ei ole sama asia kuin tuotanto. Sitä tuulisähkön tuotantoa ei supisteta, tuulivoimalat kyllä ottavat tuulista kaiken mahdollisen hyödyn irti. Myllyt seisovat tuulisella säällä vain huollon takia tai voimalan vaurioitumisen riskin sisältävien vaarallisten myrskytuulien puhaltaessa. Suomessa ongelma on se, että tuulivoima on niin vahvasti keskittynyt länteen pohjanlahden rannoille (ihan hyvistä syistä). Jos etelärannikolla tai idässä tuulee, niin se ei auta kun tuulivoimakapasiteetista suurin osa on lännessä.
 
Tietääkö joku tapanko perheeni jollain tavallisesta muovisangosta kuumentuessa tulevalla myrkky-yhdistelmällä siinä sivussa?
Kunhan ette juo siitä sangosta, niin ei pitäisi olla mitään hätää. Sankkot ja saavit kannattaa mielestäni kuitenkin täyttää melko piripintaan. Se nestejäähdytystä vaille jäävä muoviastian reuna kuumuu eniten ja jos sieltä nyt jotain höyryjä irtoaa niin se on juurikin siitä osasta sammiota.
 
Kunhan ette juo siitä sangosta, niin ei pitäisi olla mitään hätää. Sankkot ja saavit kannattaa mielestäni kuitenkin täyttää melko piripintaan. Se nestejäähdytystä vaille jäävä muoviastian reuna kuumuu eniten ja jos sieltä nyt jotain höyryjä irtoaa niin se on juurikin siitä osasta sammiota.

Kattelin sinkkiämpäreitä niin niiden hankkiminen ei olisi kustannuskysymys, about 5 eur/kpl.

https://www.puuilo.fi/sinkkisanko-10l
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top