Kirgisia ja muut vuoden 2005 'värilliset vallankumoukset' nyt

Heikkilä

Luutnantti
Kirgisian nyt (ilmeisesti) syrjäytetty hallitus oli vuonna 2005 ns. tulppaanivallankumouksessa valtaan noussut ja suhtautui Venäjään edeltäjäänsä kriittisemmin. Samana vuonna Ukrainassa koettiin oranssi vallankumous ja Georgiassa 'ruusuvallankumous'.

Onko sattumaa, että Kirgisian uusi hallinto on pyytänyt ja saanut Moskovan tuen itselleen, Ukrainassa on valta vaihtunut Moskovalle mieluisemmaksi ja Georgia pistettiin aisoihin sotatoimin? Minusta näyttää että vuoden 2005 vahingot on nyt 'korjattu'. Mikä Venäjän naapurimaista olisi seuraavaksi todennäköisin kovistelun kohde, vai onko Karhu nyt kylläinen?
 
Karhu ei taida olla ikinä kylläinen.

Aika kylmästi päästi muuten hallituksen joukot tuossa muutama päivä sitten AK:lla mielenosottajia päin, ei paljoa katottu ketä ammutaan.
 
Voipihan se olla kylläinen, mutta kyllä se ruokahalu palaa aina uudelleen.
Isompiin 'rikkureihin' ukraina jne. linja on vaan toinen.
Baltitkaan ei kyllä jää osattomaksi 'terrorimaisesta provoilusta'
Ja milloinhan tulee lopullinen ratkaisu saari-kiistaan Japsien kans?
 
Kahakointi jatkuu Kirgisiassa

Kirgisiassa syrjäytetyn presidentin Kurmanbek Bakijevin kannattajat ovat kahakoineet vallan ottaneen väliaikaishallituksen edustajien kanssa. Bakijevin tukijat valtasivat päivällä aluehallituksen rakennuksen ja paikallistelevision rakennuksen eteläisessä Jalalabadin kaupungissa ja kivittivät väliaikaishallituksen sisäministeriä.

Silminnäkijöiden mukaan satojen ihmisten joukko osoitti mieltään hallituksen rakennuksen edustalla. Väkijoukko heitteli kivillä Jalalabadissa vierailevaa sisäministeri Bolotbek Shernijazovia, joka kiidätettiin nopeasti pois paikalta. Sisäministeri ei loukkaantunut välikohtauksessa.

Paikallistelevisiossa mielenosoittajat vaativat saada lähettää viestinsä televisiossa. Hallintorakennuksessa he pitivät kuvernööriä tunnin panttivankinaan.

Poliisia ei ole kaupungin keskustassa näkynyt, eikä paikallisia viranomaisia ei ole tavoitettu puhelimitse.

Bakijev syrjäytettiin viime viikolla väkivaltaisessa kansannousussa. Hän pakeni naapurimaahan Kazakstaniin torstaina. Kirgisian eteläosassa sijaitseva Jalalabad on Bakijevin vahvaa tukialuetta.

Reuters, AFP
 
Kirgisia pyytää Venäjän sotilaita rauhoittamaan verisiä levottomuuksia

BIšKEK/ OSH. Kirgisia pyytää Venäjältä sotilaallista apua maan eteläosan levottomuuksien lopettamiseksi. Kirgisian väliaikaishallituksen mukaan väkivalta ei ole enää sen hallinnassa.

Yhteenotot eteläkirgisialaisessa Oshin kaupungissa ovat jatkuneet viikonloppuna. Maan sisäministeriön mukaan kahakoissa on kuollut jo 50 ihmistä ja haavoittunut satoja.

Ministeriön tiedottajan mukaan suurin osa kuolleista ja vahingoittuneista on saanut ampumahaavoja.


Silminnäkijöiden mukaan kaupungin kaduilla on ammuskeltu ja useita rakennuksia on tulessa. Kirgisian väliaikainen hallitus on lähettänyt kaupunkiin joukkoja palauttamaan järjestystä.

Yhteenotoissa on ilmeisesti pääosin kyse kahden kansanryhmän, kirgiisien ja uzbekkien, vihanpidosta.

Silminnäkijät kertovat, että asukkaat ovat pystyttäneet kotiensa läheisyyteen kulkuesteitä. Uzbekkien asuinalueella tuhopolttajat ovat sytyttäneet tulipaloja. Tulessa on asuinrakennuksia ja teehuoneita.


Kirgisiassa on ollut jännittynyttä huhtikuusta lähtien, jolloin presidentti Kurmanbek Bakijev syrjäytettiin. Osh on Bakijevin tukialuetta.

Ammuskelu ja mellakointi leimahtivat kaupungissa myöhään torstaina. Paikalliset tiedotusvälineet kertoivat, että kepeillä ja kivillä varustautuneet nuoret miehet rikkoivat kauppojen ikkunoita ja sytyttivät autoja tuleen keskustassa.

Uusien levottomuuksien pelossa Oshiin ja lähialueille julistettiin hätätila.

Kirgisian sisäministeriö kutsui tapahtumia "paikalliseksi konfliktiksi", joka saattoi saada alkunsa kasinolla.

Lähes 90 ihmistä kuoli keväällä opposition ja hallituksen joukkojen yhteenotoissa.
 
Nyt kun mainitsitte: http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=2194347
 
YYA-realismi valtaa alaa

Heikkilä kirjoitti:
Kirgisian nyt (ilmeisesti) syrjäytetty hallitus oli vuonna 2005 ns. tulppaanivallankumouksessa valtaan noussut ja suhtautui Venäjään edeltäjäänsä kriittisemmin. Samana vuonna Ukrainassa koettiin oranssi vallankumous ja Georgiassa 'ruusuvallankumous'.

Suuri osa maista on huomannut, ettei vapaus ja suvereniteetti olekaan kivaa. Tämä on huomattu jopa Euroopan unionin 27 jäsenvaltiossa, jossa keskushallinto - eivät yhteisen sodan, vaan yhteistyvän velan - avulla kolkuttelee ovella.

Harvalla maalla on sellaista itsetuntoa ympäristöään kohtaan, kuten Korean demokraattiselle tasavallalla, Kuuban tasavallalla, Islamilaisella tasavallalla tai Israelin valtiolla.

Georgia on melko suuri fiktio. Periaatteessa se on British Petroleumin suojelualue öljyputken kohdalta, mutta muuten se on taloudellisestikin jopa Saakashvilin aikana hakeutunut Venäjänsä yhteyteen.

Suomen ongelma on Alma Media, Sanoma ja Yleisradio, jotka eivät myönnä rahaa asioiden selvittämiseksi suomalaisille. Kaiken keskeisen saa itse selata ja kääntää Internetistä.

Euroopan parlamentin jäsen, Pehr Gahrton, on kirjoittanut Georgiasta kirjan: Georgia - pelinappula uudessa suuressa pelissä.
http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=952010609X

Yleensä johtoajatuksena kannattaa seurata Yhdysvaltain energiaministeriön verkkosivuja eikä keskittyä niinkään aatehistoriaan, vaikka se tietenkin on sotilasperinteille mitä parhain kumppani.

Ukrainassa tilanne on se, että Tymoshenko on joutunut seitsemäksi vuodeksi vankilaan, koska maksoi muka maakaasusta liikaa. Tästä on tullut YYA-mies Viktor Fedorovytš Janukovytšin johtoajatus ehkä siksi, että Itä-Ukrainan teräs- ja kemianparonit maksoivat hänen vaalikampanajansa ja vaativat tulosvastuuta.

Gazprom suostuu tukemaan Ukrainan valtiontaloutta alihintaisella maakaasulla, kun Ukraina ei kiirehdi NATO:oon.

Ukrainaiselle perheenemännälle on nimittäin tärkeämpää kuin NATO-jäsenyys ja vapaaehtoisten koalitioit se, että perheellä on ruokaa ja että kaasulasku on kohtuullinen, ei kohtuuton. Ukraina nimittäin on Venäjää köyhempi. Ukrainassa naisilla, myös perheenemännillä on äänioikeus.

Viktor Fedorovytš Janukovytš on samalla linjalla kuin Kekkonen ja Karjalainen: edullisia kauppapolitiikkaa YYA-hengessä.

Tuo Tymoshenkon kohtelu hieman ihmetyttää. Ikään kuin Viktor Fedorovytš Janukovytš ei voisi pitää järkimiehen imagoa yllä hieman pehmeämmin keinoin.
 
Back
Top