Kirja Etelä-Ossetian konfliktista (RUS vs. Georgia)

HaBa

Kersantti
Centre for analysis of strategies and technologies tarjoaa ilmaislukuun oheista teosta:

“The Tanks of August”

http://www.cast.ru/eng/?id=386

Kuvaus kirjan sisällöstä englanniksi:

The publication of this collection of essays coincides with the second anniversary of the armed conflict between Russia and Georgia on August 8-12, 2009.
The first essay looks into the transformation of the Georgian armed forces under President Mikhail Saakashvili and details Tbilisi’s key preparations for the war.
The second and central essay offers a detailed timeline of the hostilities. It draws on a wide range of sources, from official chronicles and statements to recollections of the eyewitnesses on both sides and Internet reports. The timeline contains detailed descriptions of all the key combat operations and episodes during the war.
The third essay analyses Georgia’s efforts to rebuild its military machine since August 2008, as well as the existing military situation and the balance of power in the region.
The four remaining chapters look into several individual aspects of the Five Day War, including combat losses on both sides, Russian aviation losses, and the post-war deployment of Russian military bases in Abkhazia and South Ossetia, now recognized by Moscow as independent states.
The Annex details in chart form Georgia's procurement of heavy arms and military equipment in 2000-2009.


Tutkaillaan nyt, kun mahdollisuus on annettu..
 
HaBa kirjoitti:
Centre for analysis of strategies and technologies tarjoaa ilmaislukuun oheista teosta:

“The Tanks of August”
<snip>
Tutkaillaan nyt, kun mahdollisuus on annettu..

KIITOS vinkistä, otin ittelleni ja luen ajatuksella jahka syksy tässä etenee. Pidetään tämä ketju mielessä jos vaikka tulee lukiessa ahaa-elämyksiä..?
 
Vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta, joutuu vaan englanninkielen taito koville sitten kun jaksaa rueta lukemaan. Laitan tuon kirjan tähän liitteeksi jos se poistuu tuolta sivuilta siihen mennessä kun jaksaa keskittyä lukemaan.
 

Liitteet

  • The_Tanks_of_August_map_sm.jpg
    The_Tanks_of_August_map_sm.jpg
    725.8 KB · Luettu: 15
  • The_Tanks_of_August_sm_eng.pdf
    3 MB · Luettu: 18
Täähän on vastustajan kirjoittama kirja. Onko sivistysvaltion kansalainen kirjoittanut vastaavaa kirjaa?
 
Olipahan paksua tekstiä. Kirjoittajien mukaan Georgian koko härdelli voidaan laittaa heidän armeijansa kokemattomuuden piikkiin, mutta pitää ottaa huomioon että he olivat ounastelleet, että näin käy ja pistäneet kaksi pataljoonaa odottamaan Gorin tunnelin toiseen päähän.

Heidän mukaansa suurin osa koneista tuli alas oman ilmatorjunnan ansiosta, sillä Georgia ei onnistunut tiputtamaan kuin kaksi ja he vielä menettivät AAA kalustoa kun miehistö lähti käpälämäkeen paniikissa samanlailla kuin he jättivät ison kasan tankeista lojumaan kasarmeille.

Huomattavaa tuon viiden päivän sodan tuloksena on että Georgian armeijalla ei ollut oikein kovin suurta käsitystä miten käyttää pientä ylivoimaa ja tankkeja sen kylän ja tunnelin sulkemiseen.

Dokumentin loppupuolella kirjoittajat toteavat että heillä on kalustollisesti nyt parempi armeija ja he odottavat Georgian kapsahtavan samaan puuhun 2010 lopussa tai vuonna 2011.
 
Sodan alussa, Elokuu 1, Georgia hyökkäsi Etelä-Ossetiaan kevyellä jalkaväellä, mikä oli höystettynä tarkka-ampujilla. Tulos pakotti siviilit pakenemaan tsikinvalin pohjois-osiin, osan jäädessä kaupungin kellareihin rakennettuihin pommisuojiin.

Rauhanturvaajien ilmoituksen vuoksi Venäjä päätti Caucasus 2008 operaation Elokuun toisena ja veti joukkonsa tukikohtiin. Saamaan aikaan pataljoonan kokoinen laskuvarjo-elementti vedettiin pois Etelä-Ossetian pohjois-osista jättäen alueen ainoastaan Sisäministeriön joukkojen, Rauhanturvaajien alaisuuteen ja kahden Venäjällä väijyssä olleen Mekanisoidun pataljoonan harteille (vosteks? ja tavallinen, 14 T-72B, 1500 ukkoa, 16 152 mm 2A6 telatykkiä.)

Käskyn saatuaan he lähtivät 30 km marssille Etelä-Ossetiaan, kun Rauhanturvaajat meni korkeimmalle hälyasteelle. Mitä Georgia teki oli hätkähdyttävää sillä he eivät edenneet taaja-alueella ennekuin Elokuun kuudentena jolloin heidän joukkonsa meni korkeimmalle hälyasteelle.

Lukija voi päätellä että tässä välissä Venäjä oli pystyttänyt tiedustelun Etelä-Ossetiaan, sillä välin kun Etelä-Ossetian presidentti empi pitäisikö sen hyökätä vai ei? Mutu-tuntumalta voisin sanoa että vöyryttämällä olisi menty pitkälle ja mahdollisesti estetty Gorin-tunnelin käytön.

georgiaconflictmap1.jpg


geogianconflictmap01.jpg


geogianconflictmap02.jpgMult puuttuu kuvia noilta päiviltä, joten jos joku pisti talteen Sudettimelta niin please lisätkää.
 
Elokuun 7, Georgia rupesi vetämään siviilejä Ergenatin kylästä samalla kun se iski rauhanturvaajien BMP-2een kello 14.00. Tämän jälkeen he jatkoivat tykistötulella Tsikinvalin puolelle antaen Georgian T-72 tukea kun he tunkeutuivat alueelle kevyen jalkaväen joukkojen kanssa.

Lukijan huomio. Hyvä alku, mutta hieman myöhäinen eikä sillä aiheutettu painetta tutkijoiden muukaan kuin siviileille ja rauhanturvajoukoille. Silti ihmetyttää että mitä he empivät sillä jos rähinä oli jo päällä niin mitä siinä empimään jos diplomaattikanavia ei edes käytetä.

Kello 15.45 he ampuivat iskuja Tsikinvalin etelä-osiin ja Ghetaguron kylän tiennoille. Tämä sai aikaan hälyn rahan tuntumassa väijyvillä joukoilla jotka saivat määräyksen pistää joukot korkeimmalle häly-asteelle.

Kello 17.00 Rauhanturvaajat saivat määräyksen perääntyä.

Kello 19.36 Georgian Presidentti tekee uutislähetyksen ja määrää tulitauon. Jalkaväenjoukot linnoittautuvat asemiinsa kun iskun pääjoukot pistää muodostelmansa kuntoon.

Kello 23.00 Georgian Armeija hyökkää 12s. tankilla. Raskaita tykistö-keskityksiä, raketin ja kranaatinheitin-iskuja. Vasemmalla neljäs jalkaväki prikaati vyöryttää kylän ja ottaa haltuunsa tienristeyksen Tebetin taaja-alueella, ja suuntaa kohti Guftan kylää ja strategisesti tärkeää Guftan siltaa.

Kolmas jalkaväki prikaati hyökkää samaan aikaan Tsikinvalin länsipuolelle tankkien tukemana. Käskynä oli ottaa Prisin kukkalat haltuun ja sitten hyökätä taajamakyliin. Heidän tukemana sisäministeriön erikoisjoukot hyökkäävät Cobrilla Tsikinvaliin.

Kaupungin itäpuolella kaksi sisäministeriön erikoisjoukkoa saa käskyn edetä heikosti puolustetulle alueella, määränä saavuttaa maantietunneli.
 
Elokuu 8.

Aamun tuntumassa Georgialla on alueella 75 t-72sta, 70 Cobraa, 12 000 sotilasta ja 4000 sisäministeriön ukkoa. Tsikinvali ja sen lähistöllä olleet kylät ovat kärsineet pahoin tykistötulen aiheuttamien tulipalojen seurauksena.

Kello 00.03 tykistö siirtää tähtäimensä rauhanturvaajien päämajaan.

Kello 00.30 Georgian Rauhanturvaajat pitävät tiedostustilaisuuden.

Kello 00.45 Venäjän rauhanturvaajien tukikohta saa iskun eteläpuolelle.

Kello 01.00 Georgian 41., 42. ja 43. kevyt jalkaväki pataljoona lähtee hyökkäämään kaupungin pohjoispuolella. Ei vastarintaa.

Samaan aikaan Venäjän Presidentti antaa käskyn puolustusministerille suorittaa vastahyökkäys ja ottaa Etelä-Ossetia ja Akbasian alueet hallintaansa.

Kello 02.00 Ensimmäiset joukot etenevät alueelle. 135. ja 693. Moottoroitu jalkaväki pataljoona ottaa tunnelin haltuun ja jättävät jälkeensä pienen tiedustelukomppanian vartioimaan tunnelin suuta.

Kello 03.00 19. Divisioonan, 503. Mekanisoitu Rykmentti pistetään korkeimmalle hälytysasteella. Saman käskyn saavat 42. Mekaaninen Divisioona, 70. ja 71 Moottoroitu Jalkaväki Pataljoona, ja 50. Mekanisoitu Tykkirykmentti.

104. Maahanlasku-pataljoona saa määräyksen palata kasarmeille.

Samaan aikaan Georgian joukot jatkavat hyökkäystään. 2. Jalkaväki rykmentti saa käskyn siirtyä alueelle. 45 000 reserviläistä mobilisoidaan.

Kello 04.00 Jalkaväen yksiköt alkavat täydentää Sisäministeriön joukkoja kaupunkialueella. Yksi Etelä-Ossetian BMP-2sta tuhotaan, samalla kun Georgian tykistö jatkaa keskityksiään.
 
Auringon noustessa Georgian armeijan kaupungin länsipuolella aloittavat hyökkäyksen. Sisäministeriön joukot etenevät Kvaysan kylään.Etelä-Ossetian puolustusministeriön joukot aiheuttavat kovaa vastarintaa, haavoittaen useita Georgian sotilaita, ja pitäen kylän vapaana sodan loppuun saakka.

Kello 05.00 Georgia rupeaa siirtämään kolmea Mi-24sta kenttätukikohtaan, Kaspin kylän läheisyydessä. Määräyksenä on tukea hyökkäystä Tsikinvalin kaupungissa. Samaan aikaan ensimmäiset reserviläiset rupeavat saapumaan kokoontumispaikoille, missä heille jaetaan aseita ja ammuksia.

Kello 06.00 Georgian kolmas jalkaväki prikaati aloittaa hyökkäyksen Eredvin alueella, kaupungin itäpuolella. Kolme kevyttä pataljoonaa etenee Dmenisin ja Sarabukin kylän välimaastoon. Samaan aikaan armeijan erikoisyksiköt täydentävät Sisäministeriön joukkoja, tavoitteena vallata 250 rauhanturvaajan tukikohta.

Rauhanturvaajien päällikkö määrää kolme BMP-1stä ottamaan puolustusasemat ja hiljentämään sisäministeriön Cobrat. Vastarintaa kohdatessa erikoisjoukot kutsuvat tankkitukea.

Kello 06.30 Kolme t-72sta aiheuttaa rauhanturvaajien ensimmäiset tappiot. Ensimmäinen osuma tuhoaa rauhanturvaajien tähystyspisteen, samalla kun kaksi muuta pistää rauhanturvaajien rynnäkkötankit nippuun leirin edustalla. Yksi t-72 saa osuman RPG-7sta, miehistö pakenee. Kaksi muuta perääntyy.

Kaksi edellä mainittua Venäläistä mekanisoitua yksikköä saavuttaa Djavan kylän, määräyksen ottaa haltuun motarin pohjoisosa, maantiesilta ja Zarkajan kiertotie.

Kello 07.00 Georgian ilmavoimat pommittavat 639.stä tien pituudelta, tavoitteena tuhota maantiesilta rautapommeilla. Vaikkakin he eivät saaneet yhtään täysosumaa, he onnistuivat yllättämään miehistön housut nilkoissa. Paluumatkalla ilmavoimat vetävät Su-25t alueelta ja piilottavat ne tukikohtiinsa. Nämä yksiköt eivät menettäneet mitään, mutta he eivät myöskään ota osaa taisteluihin.
 
Kello 08.00 Georgia lähettää vuoristo pataljoonan ja poliisin erikoisyksikön rajan yli Peverin kohdalla. Yksiköt ottavat yhteen paikallisten kanssa. Heidän etenemisensä pysäyttää tuhottu silta (?).

Kello 10.00 Georgian armeija saa vallattua viimeiset Etelä-Ossetian pesäkkeet Tsikinvalin ympärillä. He suuntaavat katseensa kaupunkia kohden jota sisäministeriön joukot eivät ole saaneet haltuunsa. Samalla kun yksiköt rupeavat siirtämään joukkojaan tykistö jurmottaa rauhanturvaajien rakennuksia tuhoten ensiapupaikan, ambulanssit, ja useita panssaroituja ajoneuvoja.

Kello 10.30 Venäjän ilmavoimat pommittavat Vazianin tukikohtaa.

Kello 11.00 Georgian 4. Jalkaväki pataljoona hyökkää Tsikinvalin lounaisosiin. Samalla sisäministeriön joukot ja yhdistetty tankki pataljoona hyökkää suoraan etelästä kohdaten vähäistä vastarintaa. He pystyttävät tiensulkuja ja rupeavat 'siivoamaan' viimeisiä pesäkkeitä.

Kaupungin itäpuolella hyökkäys on sujunut kohtuullisen hyvin ja 3. pataljoona on saanut vallattua linnoitettu tähystyspaikat ja kranaatinheitin pesäkkeet Kokhatin kukkuloilla. He rupeavat siirtymään kaupungin pohjoispuolelle, kohteena Dmenisin kylä ja sen ympärillä olevat kukkulat kun he joutuvat ensimmäistä kertaa Venäjän ilmavoimien kohteeksi, joka on pyyhkimässä yli kohti Gorin tankki-tukikohtaa.

Kello 14.00 Yksinäinen Georgian t-72 lähestyy rauhanturvaajien tukikohdan esikuntaa kun se joutuu tuhoaja partion tähtäimiin. Lyhyt tulitaistelu päättyy kun RPG-7n panos läpäisee panssarin tornin takaosassa ja räjäyttää ammusmakasiinin. Muutamaa minuuttia myöhemmin kaksi muuta panssari pari korttelia taaempana saavat samanlaisen kohtelun.

Yhtäaikainen kolmen panssarin menetys ja SU-25n hyökkäys 4.ä pataljoonaa kohtaan suistaa moraaliin kuoppaan ajaen pataljoonan paniikin omaiseen perääntymiseen kun yksikkö kärsii yli kahdestakymmenestä kuolleesta ja useista haavoittuneista. He jättävät jälkeensä paljon kalustoa, muun muassa kolme t-72a. Uutiset leviävät kuin kulopalo sanoen että koko 42. pataljoona on täydellisesti tuhottu.

Georgian armeija alkaa perääntymisen.

Samaan aikaan 2. jalkaväki prikaatti rupeaa kokoontumaan lähellä Takhidrizin kylää. He saavat täydennyksiä 3., 5. ja 53. jalkaväki pataljoonasta joka on tuotu paikalle reserveistä.

Kello 14.15 Georgian hallitus julistaa "humanitäärisen" aselevon televisiossa Tsikinvalin alueelle, kehottaen asukkaita pakkaamaan kamppeensa ja lähtemään alueelta. Suurin osa tiedostuksesta menee ohi korvien, sillä siviilit ovat suurimmaksi osaksi piiloissa talojen kellareihin rakennetuissa pommisuojissa.
 
Sillä välin Venäjän armeijan 639. moottoroitu jalkaväkipataljoona on saanut perustettua BM-21 Grad-raketinheittimille ampumapisteet.

Kello 15.00 292. Tykistö pataljoona avaa tulen kohti Georgian armeija yksiköitä lietsoen paniikkia perääntyvissä jalkaväkiyksiköissä. Tunnin tulituksen jälkeen suurin osa Tsikinvalia on vapaa Georgian armeija yksiköistä, ja vain muutama pahanen on linnoittunut kaupungin eteläpuolelle.

Lähes samalla hetkellä kun yksiköt perääntyvät kaupungin länsi- ja lounaspuolelta Georgian 3. jalkaväki pataljoona pysäyttää etenemisen itäpuolella. Hetkeä myöhemmin he saavat niskaansa tykistötulen lisäksi useita ilmarynnäköitä. Hetkellisen rauhan yllätettyä he perääntyvät Eredvin kylästä, ja käskyttävät tankit ottamaan suojaa syvältä omalta maaperältä.

Kello 16.00 Venäjän ilmavoimat suorittavan maahanlasku Pskovan ja Beslan välimaastossa. Su-24M ja Su-25 koneet jatkavat hyökkäyksiä Georgian armeijayksiköitä kohtaan Tsikinvalin ympärillä, Gorin tiellä ja sekä syvällä Georgian ilmatilassa.

Kello 16.30 Kaksi Su-24Mtä hyökkää Georgian ilmavoimien päätukikohtaan tuhoten kolme An-3 joukkojenkuljetuskonetta. Hyökkäys jatkuu kolmena aaltona, puolen tunnin välein ja viimeisessä aallossa Venäjä menettää ensimmäisen koneen.
 
Kello 17.00 Kolme Georgian Mi-24sta päättää marssin kenttätukikohtaan täydentäen yksikön kuuteen koneeseen. Venäjän hävittäjien kaarrellessa rajan lähettyvillä Georgian esikunta päättää pitää kopterit maassa.

Kello 18.00 Tuore 2. jalkaväki prikaati saapuu konflikti alueelle, mutta he ovat myöhässä. Venäjän joukot ovat tunkeutumassa alueella. Sisäministeriön, Georgian rauhanturvaajat ja perääntyvät armeijan yksiköt rupeavat evakuoimaan loppuja kyliä Tsikinvalin ympäriltä. Hämärän saapuessa lähes koko alue on tyhjä. Vain yksinäinen Georgian tankki pataljoona jurnuttaa paikoillaan keräten rohkeutta uuteen hyökkäykseen. Loppujen lopuksi he päättävät lähettää kiilan etenemään Zemo-Nikozin alueen kautta saamatta aikaan juuri yhtään mitään.
 
Kello 19.00 Taistelukentällä valitsevan tauon aikana OCSE neuvottelijat saavat aikaan tuloksen jota hyödyntämällä 24 pahasti haavoittunutta rauhanturvaajaa saadaan vihdoin ja viimeinen kuljetettua turvaan. Evakuoinnin suorittaa Ural-rekka, joka ainoa mikä on selvinnyt ehjänä tykkitulen keskellä, mutta juuri kun se oli ajamassa kaupungista ulos se ajautuu kranaatinheitin keskityksen alle kärsien pahoin, mutta silti se onnistuu kuljettamaan joukon takalinjojen taakse.

Kello 22.00 Tsikinvali on vapaa hyökkäävistä joukoista. Georgia on vetänyt kaikki joukkonsa valtaamiltaan alueilta ja rajan läheisyydestä. Sekä myös Zarkajan kiertotie on vapaa, ja Venäjän joukot hyödyntävät sitä siirtäen niin miehistöä kuin tankkeja eturintaman tuntumaan.

Päivän viimeisinä tunteina tulee selväksi, että Georgia hyökkäys Etelä-Ossetiaan on pahoin mennyt mönkään. Kaiken keskellä heidän joukkonsa ovat perääntyneet kaupungin alueelta, ja ottaneet joitain asemia ympäröiviltä kyliltä. Kaupungin itäpuolella heidän joukkonsa ovat perääntyneet kohti Eredivia ja Priviä, jättäen jälkeensä kaikki alueet mitkä he olivat vallanneet iltapäivän kuluessa. Länsipuolella 43. jalkaväkipataljoona on jättänyt joitain joukkoja muutaman kilometrin syvyyteen.

Tämän päivän aikana Venäjä toi paikalla kolmesta, kolmeen ja puoleen tuhatta sotilasta alueelle. Suurimmaksi osaksi he olivat Tsetsenian sodan veteraaneja, jotka muutamaa päivää aikaisemmin olivat olleet mukana heidän harjoittelemassa taktisia kuvioita silmällä pitäen Georgian pyrkimyksiä alueella. Ainoana heikkoutena heillä oli se että he vastasivat vahvuudeltaan yhtä vastustajien pataljoonaa, mutta silti he onnistuivat hyödyntämään kolmenkymmenen panssarin vahvuista nyrkkiä tykistön ja ilmavoimien tukiessa hyökkäystä. Joukkojen pienuuden vuoksi Venäjän ylijohto ei katsonut että heillä oli vahvuutta muodostaa puskurialue ja siten he päättivät lähettää alueelle lisää joukkoja.
 
Elokuu 9.

Kello 01.30 Georgian tykistö rupeaa pehmentämään aluetta edeltäen 2. jalkaväkipataljoonan vastahyökkäystä aamun tuntumassa. Tulitus kestää tunnin. Tämän jälkeen 3. jalkaväkipataljoona tukee hyökkäystä kaupungin itäpuolella, samalla 43. yrittää pienellä joukolla läpi länsipuolella. Vaikkakin suurin joukko oli keskellä, he eivät päässeet läpi lujatahtoisesta pyrkimyksestä huolimatta.

Kello 04.00 23 135. Mekanisoidun jalkaväki pataljoonan sotilasta saavuttaa rauhanturvaajien rakennukset kaupungin sisällä. Hetkeä myöhemmin he saavat seurakseen kaksi t-72sta, jotka ottavat asemia kompleksin ympärillä antaen tukea tulenjohtajille, sekä pitäen alueen puhtaana iltapäivän tunneille asti.

Kello 06.00 Georgian armeijan yksiköt hyökkäävät useista eri suunnista. 22. ja 23. jalkaväki tunkeutuu alueelle tankkien tukemana Khetarugan suunnassa. He eivät pääse pitkälle, sillä yön tunteina Venäjän tiedusteluyksiköt ovat ottaneet asemia kylän sisältä, pistäen heidän vähäiset tankit tukemaan sivustoja.

Kello 09.00 Venäjän ilmavoimat menettävät kolme konetta lyhyen ajan sisällä. Ensimmäinen, Tu-23 raskas pommittaja ottaa siipeensä Sakcharan yläpuolella. Vähän ajan jälkeen Su-24M ajautuu hankaluuksiin olkapääohjuksen osuessa Shindisin alueella. Samaan aikaan Su-25nen tippuu Tsikinvalin yllä omien joukkojen ampuna.

Tappioista huolimatta Venäjän ilmajoukot suorittivat useita tehtäviä konfliktialueella, esimerkiksi kello 11.00 neljä Tu-22M3 pommittajat pudottivat sata 250 kilon rautapommeja Kopitnaryn kentälle, ottaen sen kokonaan pelistä ulos. Puoli tuntia myöhemmin toinen ryhmä otti kohteekseen Georgian tukikohdan Gorin kaupungin sisäpuolella, tuhoten kolme viisikerroksista kerrostaloa sadan metrin päässä lähimmästä sotilaskohteesta, tappaen 14 siviiliä. Tukikohta joka kuuluu yhdistetylle tankkipataljoonalle kärsii myös sillä heidän ammusvarikkonsa syttyy tuleen.

Kello 13.00 Georgian Mi-24 ottavat aloitteen hävittäjien kadotessa alueelta ja suorittavat ensimmäisen tehtävänsä. He ottavat tähtäimiinsä Etelä-Ossetian neljännen pataljoonan Gudzabarin kylän, ja Tsikinvalin asfalttitehtaan tuntumassa.

Sillä välin heidän armeijan on saanut melkein kokoon uuden joukon suorittamaan toisen hyökkäyksen Zemo-Nikosin alueella ilman että Venäjän tiedustelu on sitä huomannut. He eivät kuitenkaan lähde hyökkäykseen vaikka Venäjä on vetänyt suurimman osan joukoistaan kaupungin sisälle.

Kello 14.00 135. Mekanisoitu jalkaväkipataljoona lähtee siirtymään kaupunkia kohden, mukanaan Kaukasuksen joukkojen kenraali Khuralev ja kolme esikuntatankkia. Samaan aikaan Georgian tykistö rupeaa pehmentämään joukkoja Tsikinvalissa edeltäen uutta hyökkäystä,onnistuen tuhoamaan yhden BMP-1 ja kolme Gaz-66 rekkaa. Tällä välin tiedustelujoukot tuhoavat kaksi t-72sta jotka yhdistetty panssaripataljoona on hylänneet Tbetin kylään.

Kello 15.00 Ensimmäiset 135. pataljoonan joukoista saapuvat Tsikinvaliin lähes samaan aikaan kun Georgia lähtee hyökkäykseen etelästä. Kun he saapuvat alueella, he yllättävät Georgian tiedusteluyksikön kaupungin rajalta. Tulitaistelu on lyhyt mutta ytimekäs haavoittaen kolmea Venäjän sotilasta, kenraalia sekä joukkoa toimittajia. Yksikkö ottaa pahasti siipensä ja vetäytyy alueelta.

Samaan aikaan Georgia rynnii rauhanturvaajien kompleksille Zeno-Nikosin suunnalta. Tankit ryhtyvät tulittamaan rakennuksia, sytyttäen useita tuleen ajaen linnoitusjoukot tukalaan tilanteeseen heidän pitäessä majaa kellareissa. Neljän sadan metrin päässä 135. pataljoona törmää Georgian pääjoukkoihin, menettäen hetkessä neljä rynnäkköpanssaria. Neljännen perääntyy maaseudulle ja loput hakevat paikkoja kaupungin sisältä joutuen samalla Georgian mottiin. Sekaannuksen seuratessa Venäjä menettää yhden Su-25n sen ajautuessa Shilkan tähtäimiin Guftin sillan tuntumassa.

Kello 15.30 Spetnatsit ja Vostokin veteraanijoukot lähtevät vastahyökkäykseen, kutsuen samalla Venäjän tykistön iskemään raskaasti Georgian joukkoihin, sekä ilmavoimat kääntämään kelkkansa ja ottamaan kohteeksi joukkoja kaupungin ympärillä. Kranaattien sataessa Georgialaisten niskaan vastatykistö onnistuu tuhoamaan useita Venäjän yksiköitä Galuntan kylän tietämillä.
 
Melkein viisisataa hittiä, mutta ei yhtään kommenttia.

Pyydän anteeksi kieliasua. Syyn siihen voi lyötää siitä, että en ole kirjoittanut kotimaisella pitkään aikaan. Joten on jotkut termit ja sanamuodot on hieman hakusessa, mutta yritän kääntää teille nyt noi tärkeimmät ja sitten editoida jokaisen entryn parempaan muotoon. Voi tietys tulla toisiin aatoksiin kun tuo urakka on tehty, mutta pääajatus on tosissaan tuon asiakirjan kääntäminen Suomeksi.
 
Loistavaa, KIITOS, oli menny ohi koko ketju viime kirjoituksen jälkeen!
 
Kiitos kiitos vaan qtq....enemmänkin soisi muualla asuvaisten postaavan sikäläisiä juttuja, tässä tapauksessa nyt vissiin kirjasta.
 
ctg kirjoitti:
Melkein viisisataa hittiä, mutta ei yhtään kommenttia.

Pyydän anteeksi kieliasua. Syyn siihen voi lyötää siitä, että en ole kirjoittanut kotimaisella pitkään aikaan. Joten on jotkut termit ja sanamuodot on hieman hakusessa, mutta yritän kääntää teille nyt noi tärkeimmät ja sitten editoida jokaisen entryn parempaan muotoon. Voi tietys tulla toisiin aatoksiin kun tuo urakka on tehty, mutta pääajatus on tosissaan tuon asiakirjan kääntäminen Suomeksi.

Juu jotenkin hankala tarttua tuohon Koko tekstiin. En syyttä niinkään kieliasua (joka minulla ei ole sen kummempi), vaan jotenkin tuntuu että juttu ei ole vielä valmis. Ja toisaalta omat taustatiedot ei anna riittävästi pohjaa heitellä mitään (vitun) analyysejä.

Jatka vain valitsemallasi tiellä, ehdottoman hyvä että edes jotakin himean tarkempaa kuvausta toistakin sotatoimesta saa. Aika yleinpiirteiseksi se on jäänyt niillä tietokanavilla mitä itse selaisen ja mm Suomalainen Sotilas alan lehti Suomen Sotilas ei ole aiheelle lotkauttanut korvaansa ollenkaan, jotakin helvetin yleis-Venäjä mussutusta vain, pollitiikaa yms blaa.
 
Back
Top