WWII tiedusteluhistoriaa. Kirja Bletchley Parkissa tehdystä työstä akselivaltojen salattujen viestien murtamisessa ja omanlaisestaan elämänmenosta tuossa Britannian Buckinghamshireen sijoittuneessa huippusalaisessa kohteessa. On jo pitkä aika, kun tuon kirjan luin. Sen verran kiinnostava, että pitäisi lukea uudelleen.
Koodinmurtajiksi Bletchley Parkiin rekrytoitiin monenlaisia naisia ja miehiä, esimerkiksi shakkimestareita ja taitavia vaikeiden ristisanatehtävien ratkaisijoita. Tiettävästi jopa näennäisesti "viaton" ristisanakilpailu julkaistiin sanomalehdessä sopivien koodinmurtajakandidaattien löytämiseksi. Näillä ihmisillä toivottiin olevan, niin kuin olikin, kyky tähän työhön, kuten löytää salakielisestä koodista jonkinlainen vihje, jonka avulla murtamisessa päästäisiin eteenpäin. Tässä hyödynnettiin onnistuneesti myös saksalaisten viesteissään toistamia maneereja, joita opittiin tunnistamaan. Erittäin suuri merkitys työssä alkuun pääsemisessä oli myös puolalaisten ennen maansa valtausta tekemällä korkealuokkaisella tiedustelutyöllä, jonka tuloksena puolalaiset olivat onnistuneet murtamaan saksalaisen Enigma-salauslaitteen ja valmistamaan jonkinlaisen jäljennöksen siitä. Tämän britit saivat käyttöönsä puolalaisilta.
Erityislaatuista Bletchley Parkissa oli tietotekniikan käyttäminen koodien murtamisessa. Monialaisen neron ja alan eräänlaisena ATK:n kantaisänä pidetyn Alan Turingin (joka oli tutkimustyössään luonut jo aiemmin automaattisen tietojenkäsittelyn teoreettiset / matemaattiset perusteet) Gordon Welchmanin avustuksella ideoimat sähkömekaaniset tietokoneet kutsumanimeltään "bombe" mallinsivat Enigma-salauslaitteiden toimintaa ja niiden avustuksella pystyttiin sen ajan mittapuulla huippunopeasti purkamaan saksalaisten päivittäin vaihtuvia Enigma-koodeja. Bombet haarukoivat Enigman päivittäisen asetuksen, jonka selville saamisen jälkeen pystyttiin koodi purkamaan selväkieliseksi. USA:n laivasto rakensi myös aikanaan brittien mallia jatkokehitellen oman bombensa. Parhaimmillaan Bletchley Parkissa purettiin suuria määriä radiotiedustelun kaappaamia salakielisiä viestejä päivässä, ja tämän työn tuloksilla oli suuri merkitys monella sodankäynnin alueella. Liittoutuneilla oli mm. ajantasainen tieto lähes kaikkien saksalaisten länsirintaman divisioonien sijainnista Normandian maihinnousun alla.
Toki saksalaiset kehittivät myöhemmin Enigmaa lisäten siihen neljännen roottorin, mikä esti pitkän aikaa salakielisten viestien murtamisen. Tämän murtamisessa USA:n laivaston bombe oli merkittävä. Muistaakseni saksalaisen laivaston Enigma oli alkuun muutenkin erilainen ja parempi kuin muiden asevoimien haarojen käyttämä. Ainakin laivasto oli kurinalaisempi viestiensä sisällön suhteen. Myös laivastokoodit pystyttiin kuitenkin aikanaan murtamaan ja se käänsi sukellusvenesodan Atlantilla Saksalle raskaasti tappiolliseksi. Tietenkin myös onnistuneesti kaapattu laivaston koodikirjakin jossain vaiheessa oli paljonkin avuksi.
Sota-aikana nähtiin Bletchley Parkissa myös ensimmäinen ohjelmoitava elektroninen tietokone Colossus ja sen paranneltu versio.
Alan Turing kaikkien aikojen tärkeimpiin kuuluvana tietotekniikan vaikuttajana ja automaattisen tietojenkäsittelyn perusidean luojana ansaitsee vielä jälkimaininnan. Hänen kohtalonsa kun oli murheellinen. Hän sattui olemaan homoseksuaali, mikä oli siihen aikaan rikollista käyttäytymistä. Hän tuli paljastaneeksi olleensa suhteessa mieheen ja sai siitä syytteen. Rikostuomion vaihtoehdoksi suostui kemialliseen kastraatioon. Hän menetti "rikollisena" turvaluokituksensa ja lopulta elämänhalunsa menettäneenä teki itsemurhan. Britit menettivät Turingissa aikaansa edellä olleen tietoteknisen neron, joka olisi hyödyttänyt vielä varmasti monessakin tärkeässä asiassa. Bletchley Parkin toiminnan äärimmäisen salaisen luonteen takia kaikki siellä tehtyihin asioihin liittyvä oli myös vuosikymmeniä salaista. Ultra-luokitus vanhentui vasta joskus vuosikymmenten jälkeen. Jos britit olisivat lähteneet sodan jälkeen etsimään käytössään olleelle tietoteknologialle kaupallisia ja tieteellisiä jatkokehitysmahdollisuuksia, olisi Britanniasta tullut tietotekniikan johtava maa pitkälle tulevaisuuteen. Näin ei toimittu, ja tietotekniikan veturiksi muodostui lopulta Kalifornia.