Kirjat

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Museo
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Ostin pokkariversion tänään Helsinki-Vantaan kirjamyymälästä matkalukemiseksi. Lohduton teos. Ryssä on sielultaan ikuisesti maaorja, eikä tuo paskasakki tule ikinä tapojaan parantamaan naapurimaiden harmiksi. Valehtelu, huijaaminen ja kusettaminen on noilla geeneissä. Samoin imperiumista haaveilu ja muiden kansojen kyykyttäminen. Vahvaa johtajaa nuo palvovat ja jopa toivovat, että tämä olisi tyranni. Ei tässä kirjassa nyt mitään sellaista uutta ole, jota ei olisi forkalla jo käsitelty. Mutta kyllähän tämän nyt lukee ihan ajatuksen kanssa.

055245feac194b07949702466b6a8acf9789510491850_1.webp
 
Löysin tämän teoksen tänään Norjan Sotamuseon myymälästä. Kertoo siitä miten kesäkuussa 1968 Neuvostoliitto järjesti provokaation Norjan vastaisella rajallaan. Se ajatti kymmeniä panssareita maiden välisen rajajoen, Paatsjoen rantaan. Vastarannalla rajaa vartioineet Sør-Varangerin jalkaväkipataljoonan nuoret norjalaiset varusmiehet valmistautuivat taistelemaan ja kuolemaan massiivisen ylivoiman edessä.

DSCN4085.webp
 
Löysin tämän teoksen tänään Norjan Sotamuseon myymälästä. Kertoo siitä miten kesäkuussa 1968 Neuvostoliitto järjesti provokaation Norjan vastaisella rajallaan. Se ajatti kymmeniä panssareita maiden välisen rajajoen, Paatsjoen rantaan. Vastarannalla rajaa vartioineet Sør-Varangerin jalkaväkipataljoonan nuoret norjalaiset varusmiehet valmistautuivat taistelemaan ja kuolemaan massiivisen ylivoiman edessä.

Katso liite: 108994
Oho, enpä muista tapausta! Kiitos vinkistä, pitäneepä ettiä
netistä ensin
 
Vasili Mitrohin oli KGB:n arkistonhoitaja, joka mullisti käsityksemme ryssän tiedustelutoiminnasta. Tämä työskenteli KGB:n ulkomaantiedustelun arkistossa Moskovassa. Papereita lukiessaan tämä kehitti itselleen erinomaisen hyvän kokonaiskuvan siitä, miten KGB oli soluttautunut läntisiin yhteiskuntiin. Mitrohin itse alkoi inhota neuvostokomentoa siinä määrin, että tämä teki laittomasti omia muistiinpanoja lukemastaan materiaalista ja salakuljetti muistiinpanot kotiinsa aina työpäivän päätteeksi. Tämän jälkeen Mitrohin kätki keräämänsä arkiston datsalleen odottamaan eläkepäiviään. Tämä jäi eläkkeelle KGB:stä 1980-luvun puolivälissä. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen Mitrohin matkusti Latviaan ja otti paperit mukaansa. Tarkoitus oli ottaa kontakti lännen tiedustelupalveluihin.

CIA käännytti miehen pois oveltaan, koska Mitrohinin tarina vaikutti amerikkalaisista liian uskomattomalta. Brittien MI6 sen sijaan otti miehen sisään. Tästä alkoi debriiffaus, joka ylitti läntisten tiedustelumiesten käsityskyvyn. Mitrohin paljasti oikeastaan kaiken tietämisen arvoisen KGB:n toiminnasta. Ketkä poliitikot olivat ns. vaikuttaja-agentteja, kuinka monta oikeasti värvättyä asiamiestä venäläisillä oli solutettuna millekin virkapaikalle, miten KGB levitti disinformaatiota, ketkä hyväuskoiset hölmöt tätä levittivät lännessä jne. Käytännössä Mitrohin paljasti kaiken tietämänsä.

Brittiläinen tiedusteluhistoriantutkija Christopher Andrew pääsi myös aineistoon käsiksi ja tämä julkaisi kaksi asiaan liittyvää kirjaa. Tämän ensimmäisen osan ostin muutama vuosi takaperin.

Katso liite: 108624

Löysin eilen nettidivarista tämän kakkososan.
Itselläkin tuo löytyy hyllystä.
about 1000 sivua !
2018 hankittu 2€
 
Viimenkin sain luettua Dimitri Gluhovskin kirjan Metro 2035. Lähtee vähän hitaasti liikkeelle, mutta menee myöhemmin herkullisen absurdiksi. Kuten yllä oleva Siskinin kirja tämäkin oli kyllä loppujen lopuksi erittäin kyyninen kuvaus venäläisestä fatalismista, imperialismista ja alistumisesta lohduttomaan paskassa pehtaroimiseen. Sinällään varsin raskasta luettavaa, mutta 2015 edellä aikaansa. Nykyvalossa osuvan humoristinen kuvaus naapurista.
 
Panin tämän nettidivarista tilaukseen muutamalla eurolla. Jenkkien erikoisjoukoissa lääkintämiehenä palvellut kaveri muistelee vuoden 1967 Vietnam -komennustaan.

lg_6707e9f71c1b855aca782645.webp
 
Tein vielä edullisia löytöjä.

Kylmän sodan loppupuolella ilmestynyt Ospreyn kirjanen jenkkien erikoisjoukkojen synnystä ja käytöstä mm. Vietnamissa. Saapa nähdä onko miten syvällisesti asiaa vihreistä bareteista kylmän sodan Euroopassa. Kirjoitushetkellä on ollut vielä salaista tietoa.

lg_00322850df7e793858ec4a99.webp

Kriittinen historiantutkijan elämäkerta Nikitasta noin parin vuosikymmenen takaa. Stalinin hirmutyöt tämä tuomitsi, mutta vaikeni omasta roolistaan terrorin toteuttajana. Ryssälän punaisena tsaarina käytti surutta Stalinin metodeja mm. Unkarin kansannousun murskaamiseen.

lg_6479bbe0a03f997e2e94e772.webp
 
08e08c85644b4c338a60eac880075caa.jpg

Puolan salaisen armeijan upseeri soluttautui vangiksi Auschwitzin keskitysleirille ja yritti kertoa natsien raakuuksista kaikkialle – mutta kukaan ei uskonut vuosiin​

Palkittu elämäkerta paljastaa Witold Pileckin uskomattoman tarinan – vastarintaliikkeen sankari selvisi natsi-Saksan kuolemantehtaasta, mutta joutui kommunistihallinnon teloittamaksi sodan jälkeen.

SS-JOUKOT ja Gestapo pidättivät 39-vuotiaan miehen ratsiassa Varsovan esikaupungissa Żoliborzissa 19. syyskuuta 1940. Mies oli olosuhteet huomioiden yllättävän rauhallinen ja levollinen. Hän ei vastustanut pidätystä, vaan otti kohtalonsa vastaan pystypäin.

Hänet ja muut vangit vietiin kuorma-auton lavalla muutaman kilometrin päässä sijaitsevalle Wilsonin aukiolle. Sieltä matka jatkui maneesille, jonka kylmällä lattialla he joutuivat makaamaan kaksi vuorokautta ennen kuin heidät lastattiin junan tavaravaunuun, jonka määränpää oli Auschwitzin keskitysleiri. Sen rakentaminen oli aloitettu toukokuussa 1940.


Henkilöllisyystodistuksen mukaan mies oli Tomasz Serafiński, puolalainen lakimies ja maatalousinsinööri, joka tunnettiin yhteyksistään Puolan vastarintaliikkeeseen. Hän oli SS:n mustalla listalla.


Mistä oli oikein kyse?

Witold Pilecki oli Puolan salaisen armeijan upseeri, joka soluttautui Auschwitziin kertoakseen maailmalle siellä tapahtuvista julmuuksista. – Kirjan kuvitusta.

Witold Pilecki oli Puolan salaisen armeijan upseeri, joka soluttautui Auschwitziin kertoakseen maailmalle siellä tapahtuvista julmuuksista. – Kirjan kuvitusta.KUVA: UNIVERSAL HISTORY ARCHIVE
TÄYTEEN ahdetussa tavaravaunussa ei matkannut Tomasz Serafiński, vaan Karjalan Aunuksessa syntynyt Witold Pilecki, yhä aktiivisemmaksi järjestäytyneen Tajna Armia Polskan TAP:in eli Puolan salaisen armeijan upseeri, jonka tehtävänä oli värvätä sotilaalliseen vastarintaliikkeeseen uusia jäseniä.

Hän oli ottanut vapaaehtoisesti vastaan uhkarohkean, salaisen tehtävän. Hänen toimeksiantonsa oli soluttautua vankina Auschwitzin keskitysleirille ja raportoida natsien murhista ja mielivallasta vastarintaliikkeelle Varsovassa. Sieltä tiedot piti mahdollisimman nopeasti saattaa liittoutuneiden tietoon Lontoossa ja raakuudet tuomituksi.


Omaa nimeään hän ei halunnut käyttää, jotta ei vaarantaisi vaimonsa ja lastensa henkeä. Hän ei ollut seikkailija vaan aito patriootti.

Witold, Zosia, Andrzej ja Maria Pilecki 1930-luvun puolivälissä. – Kirjan kuvitusta

Witold, Zosia, Andrzej ja Maria Pilecki 1930-luvun puolivälissä. – Kirjan kuvitusta
JUNA PYSÄHTYI pimeäntulon jälkeen 21. syyskuuta. Tavaravaunun ovi rysähti auki, ja ilmoille kajahti huutoja, kirkaisuja ja ulvahduksia. Ulos! SS-miehet tupakoivat ja naureskelivat keskenään.

He käskivät erään vangin juosta aidantolpalle polun viereen. Kummastunut mies alkoi hoippua eteenpäin, jolloin vartijat ampuivat hänet saman tien.


He olivat tulleet Auschwitziin.

08e08c85644b4c338a60eac880075caa.jpg

PILECKIN tarinan kertova Mies joka murtautui Auschwitziin voitti vuoden 2019 parhaan elämäkerran Costa Book Awardin, ja siitä on tekeillä elokuva. Kirja on tarpeellinen lisälehti Auschwitzin kylmäävään historiaan.

The Daily Telegraphin ja The Washington Postin sotakirjeenvaihtajana työskennellyt Jack Fairweather on haravoinut tunnollisesti Varsovan valtionarkistoon taltioidut Witold Pileckin raportit, muistiinpanot, muistelmat ja avaimen tämän salakirjoitukseen.


Fairweather korostaa teoksessa, että kyseessä oli tehtävä, josta ei välttämättä selviäisi hengissä. Witold Pileckin oli itse huolehdittava siitä, milloin ja miten pakenisi Auschwitzista. Ulkopuolista apua ei ollut tarjolla.


Ennen soluttautumista oli Varsovaan alkanut tihkua hajanaisia tietoja SS:n hirmutöistä keskitysleireillä. Tässä vaiheessa Auschwitz ei vielä ollut holokaustin pääkallopaikka, vaan se keskittyi lähinnä puolalaisten vankien ja myöhemmin venäläisten sotavankien näännyttämiseen työllä.

Puolalaisia naisia matkalla ammuttaviksi vuonna 1939. – Kirjan kuvitusta.

Puolalaisia naisia matkalla ammuttaviksi vuonna 1939. – Kirjan kuvitusta.
SS:n maalitauluna oli erityisesti Puolan älymystö, josta haluttiin päästä pikaisesti eroon. Siksi Witold Pilecki pysyi visusti paikallaan, kun kapot, leirin julmat vartijavangit, käskivät niitä Auschwitziin tuotuja vankeja, jotka olivat akateemisesti koulutettuja, astumaan syrjään ja muodostamaan oman jonon.


Jos siihen jonoon päätyi, elinajanodote ei ollut pitkä.


Siksi Pilecki ilmoittautui rakennusmieheksi ja sai vankinumeron 4 859, joka ommeltiin raidallisen, sinivalkoisen denimpuvun kaulaan asti napitettavaan takkiin. Poliittisensa vankina hänet oli merkitty punaisella kolmiolla.

Juutalaisia vankeja Auschwitzissa vuonna 1941.

Juutalaisia vankeja Auschwitzissa vuonna 1941.KUVA: KEYSTONE PICTURES
Arjen logiikka tehtiin vangeille heti selväksi. Kirjan mukaan SS-Hauptsturmführer Karl Fritzsch puhutteli pihalle kerääntyneitä vankeja: ”Katsokaa tuonne, savupiipulle. Katsokaa!” hän osoitti kasarmien taakse piiloon jäävän krematorion suuntaan. ”Savupiippu on ainoa tienne vapauteen.”


Kaksipesäinen, koksikäyttöinen uuni pystyi polttamaan 70 ruumista vuorokaudessa. SS oli jo tilannut toisen uunin, mutta halusi myös lisätä jo käytössä olevan uunin poltto- ja käyttöastetta.

Witold Pilecki maaliskuussa 1941. – Kirjan kuvitusta.

Witold Pilecki maaliskuussa 1941. – Kirjan kuvitusta.
WITOLD PILECKI tarvitsi faktoja, mutta ratkaisevan tärkeä tilastotieto, kuolleisuus, oli tarkasti varjeltu salaisuus. Yhtenä päivänä asia valkeni hänelle: jokaiselle vangille annettiin saapumisjärjestyksessä numero, ja viimeksi lokakuussa 1940 saapuneiden vankien numerot etenivät yli kuudessatuhannessa.

Nimenhuudossa aamulla seisovien vankien lukumäärä oli kuitenkin vain noin viisituhatta. Siitä hän päätteli, että noin tuhat miestä oli kuollut, ilmojen kylmenemisen jälkeen suunnilleen kymmenen miestä päivässä.


”Vastarintaliike ei tiennyt keskitysleiristä paljon, mutta kuuli, että saksalaiset veivät sinne yhä enemmän vankeja. Vuoden 1940 elokuussa siellä oli jo yli tuhat ihmistä. Leiriltä saapuneet vankien kirjeet eivät paljastaneet paljon. Mutta Auschwitzin väkivallasta sai käsityksen kuolinilmoituksista, joita SS lähetti menehtyneiden vankien omaisille, ja toisinaan henkilökohtaisista tavaroista, joissa oli veritahroja”, Fairweather kirjoittaa teoksessa.


PAINAJAISMAINEN tilanne Auschwitzissa paheni kuukausi kuukaudelta. Alkuvaiheessa SS vapautti muutamia vankeja, joiden sukulaiset maksoivat riittävän ison summan, ja Pilecki käytti heitä viestinviejinä. Tiedot ommeltiin vapautettavien vankien vaatteisiin.

Pilecki rakennutti leirille joutuneen insinööriopiskelija Zbigniew Ruszczyńkin kanssa myös oman radiolähettimen, johon he saivat osat keskitysleirin radiohuoneen välinevarastosta. Sillä hän lähetti morseaakkosin tietoja Varsovaan.


Hiljalleen Witold Pilecki tajusi, että saksalaiset aikoivat tappaa kaikki juutalaiset, jotka saivat käsiinsä.


Pileckin salakieliset raportit eivät kuitenkaan saaneet julkisuutta. Periaatteessa liittoutuneet tiesivät jo varsin varhaisessa vaiheessa, mitä keskitysleireillä tapahtui, mutta sodanjohto ummisti silmänsä.


Jo lokakuussa 1940 Pilecki oli toimittanut ensimmäisen kerran tietoja Auschwitzin julmuuksista Varsovaan, josta ne oli jo välitetty Lontooseen. Britit eivät ottaneet niitä vakavasti, koska yhteistyö Władysław Sikorskin johtaman Puolan pakolaishallituksen kanssa ei toiminut kunnolla.


Varsovassa toimiva vastarintaliike toimitti Lontooseen maaliskuussa 1942 Pileckin välittämän tiedon, jonka mukaan tuhoamisleiriksi muuttuneessa Auschwitz-Birkenaussa oli siihen mennessä murhattu jo 502 000 juutalaista. Vielä elokuussa 1942 pääministeri Winston Churchill uskoi, että juutalaiset päätyivät itään työleireille kuten saksalaiset itse selittivät eivätkä Auschwitzin tuhoamisleirille.


Pilecki oli leirillä yli kaksi vuotta. Auschwitz-Birkenaun alati nousevat murhaluvut ja oman vastarintasolun hajoaminen pakottivat hänet lopulta pohtimaan vakavissaan pakenemista.


Hän hankkiutui töihin leirin heikosti valvottuun leipomoon, josta hän onnistui pakenemaan kahden muun puolalaisvangin kanssa pääsiäisviikon lauantaina 21. huhtikuuta 1943. Pako päätyi lopulta noin 50 kilometriä Krakovasta kaakkoon sijaitsevaan Nowy Wiśnicziin. Siellä hänet vietiin − luoti olkapäässä – vastarintaliikkeen paikallisen komentajan luokse.


Ympyrä sulkeutui. Komentaja oli Tomasz Serafiński − mies, jonka henkilöllisyyttä hän oli käyttänyt lähes kolme vuotta. Tämän talossa hän laati raportin Auschwitz-Birkenausta Varsovaan toimitettavaksi. Lontoossa ei reagoitu siihenkään.

Auschwitzin nuoria vankeja 13. tammikuuta 1945.

Auschwitzin nuoria vankeja 13. tammikuuta 1945.KUVA: GIRELLA / LAPRESSE
ENNEN lähtöään Varsovaan Witold Pilecki yritti vielä houkutella Puolan vastarintaliikkeen hyökkäämään Auschwitziin ja vapauttamaan hengissä olevat juutalaisvangit. Pyyntö kaikui kuuroille korville. Suutuspäissään hän repi kirjeen, jossa vastarintaliike ehdotti hänelle kunniamerkkiä.

Hän ei halunnut sitä vaan toimintaa.

Sitä hän löysi Varsovasta. Hän osallistui elokuun ensimmäisenä päivänä 1944 alkaneeseen Varsovan kansannousuun, jonka tarkoitus oli vapauttaa Puolan pääkaupunki raskaasta saksalaismiehityksestä ja perustaa maalle itsenäinen hallitus ennen Neuvostoliiton puna-armeijan saapumista.

Witold Pilecki (1901–1948) tuomittiin kuolemaan Puolan kommunistihallinnon järjestämässä näytösoikeudenkäynnissä Varsovassa 1948.

Witold Pilecki (1901–1948) tuomittiin kuolemaan Puolan kommunistihallinnon järjestämässä näytösoikeudenkäynnissä Varsovassa 1948.KUVA: INSTITUTE OF NATIONAL REMEMBRANCE ARCHIVE
Juuri kommunismi koitui lopulta vastarintaliikkeen sankarin kohtaloksi. Kommunistihallinto teloitti Witold Pileckin niskalaukauksella kansan vihollisena 25. päivänä toukokuuta 1948 Mokotówin vankilassa Varsovassa. Sitä oli edeltänyt neuvostomallinen näytösoikeudenkäynti.


Hänen rikoksensa oli se, että hänen isänmaallisuutensa käsitti kaikki ryhmät ja kansallisuudet, jotka kannattivat Puolan asiaa. Se oli hänen toimintansa kannustin niin Auschwitzissa kuin sen jälkeen kommunistisessa Puolassa. Kyseessä oli moraalinen valinta.


Jack Fairweather: Mies joka murtautui Auschwitziin (The Volunteer: One Man's Mission to Lead an Underground Army Inside Auschwitz and Stop the Holocaust). Suom. Jorma-Veikko Sappinen. WSOY. 427 s.

Keskiviikkona 27. tammikuuta vietetään vainojen uhrien muistopäivää. Kyseisenä päivämääränä vuonna 1945 puna-armeija vapautti Auschwitzin keskitysleirin. AlfaTV näyttää keskiviikkona suorana lähetyksenä ohjelman, jossa on keskustelemassa Holokaustin uhrien muisto ry:n puheenjohtajan Kimmo Sasin lisäksi juutalaisyhteisön ja romaniyhteisön jäseniä. Puheenvuorot esittävät muun muassa entinen pääministeri Paavo Lipponen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, Saksan, Israelin ja Puolan suurlähettiläät sekä Poju Zabludowicz. AlfaTV 27.1. klo klo 17–18. Ohjelmaa voi seurata myös osoitteessa permanto.fi.
Justiinsa luin tämän kirjan; tosin tuon alkuperäisen version, The Volunteer. Oli kyllä kylmäävää luettavaa. Hiton hyvä, suosittelen. Kaveri koki vähän niin kuin että pakko mennä sille komennukselle, ja olikin ensimmäinen, jolle tätä nakkia tarjottiin.
ENNEN kuin olin lukenut kirjaa, luulin että hommaan etsittiin vapaaehtoisia.
Näin sieluni silmin kuinka vastarintataistelijoiden joukolle esitettiin kysymys, että tarvitaan vapaaehtoinen todella vaaralliseen tehtävään.
Jokaisen käsi nousi. Kunnes kävi ilmi että tehtävänä on soluttautua pariksi vuodeksi Auschwitziin.
Siinä kohdin olis ittellä kyllä tullut mieleen kaikenlaista.
"Ai niin, muuten toki, mutta anopin 80-kymppiset taitaa osua just tuohon...
ja kummipojan lakkiaiset on kans siinä...ei, ei täs ny millään pysty..."
Mutta Pileckillä ei ollut tällaisia ajatuksia, vaan vain uskomattoman vahvavelvollisuuden tunto,
sekä valtava halu taistella saksalaisia vastaan.
Ryssä huomasi sodan jälkeen, että tuossa on liian pystyvä mies, tuota ei parane jättää henkiin,
"kuulusteli" (eli kidutti) reilut 150 kertaa, jonka jälkeen perinteinen niskalaukaus KGB-talon kellarissa.
 
Ehkäpä Ahdon kunniakäsitys on nykyajalle vieras, sillä hän ainakin Egon Krenzin muistelmien arvostelussa hän halveksuu niitä takinkääntäjiä, jotka DDR:n ollessa voimissaan olivat 100 % DDR:n takana, mutta valtion hajottua he kilvan julistautuivat vankkumattomiksi demokratian tukipylväiksi.

Mitä tulee siihen, että monet kommunistijohtajista olivat juutalaisia, niin kyseistä perspektiiviä on käsitellyt myös historioitsija Frank Ellis kirjassaan Barbarossa 1941 (University Press of Kansas). Ja ehkä kannattaisi myös muistaa se, että sen ajan, siis 2. ms:n aikana ja sitä ennen, ihmisille kommunismin ja juutalaisten "avoliitto" oli paljon tuntuvampi asia kuin nykypäivänä uskalletaan ajatella. Tieteellisen historiankirjoituksen pitäisi välttää historiallisten henkilöitten toimien arvottamista myöhempien aikojen moraalikäsitysten perusteella. Näin kirjoittaa mm. Seppo Hentilä yhden kirjansa esipuheessa. Samaa toisti useasti Matti Klinge.

Mitä tulee Beevoriin, ei hän esittänyt mitään mullistavaa neukkujen käytöksestä. Asiasta oli kirjallisuutta kymmeniä vuosia aiemmin.

Minulla on edelleenkin hyvin hatara muistikuva, että Ahto olisi joutunut sivuraiteille nyky-Venäjää ymmärtävien turvallsuuspoliittisten näkemysten takia. Ja taisi P Visurikin kuulua samaan ryhmään.
 
Löysin tämän teoksen tänään Norjan Sotamuseon myymälästä. Kertoo siitä miten kesäkuussa 1968 Neuvostoliitto järjesti provokaation Norjan vastaisella rajallaan. Se ajatti kymmeniä panssareita maiden välisen rajajoen, Paatsjoen rantaan. Vastarannalla rajaa vartioineet Sør-Varangerin jalkaväkipataljoonan nuoret norjalaiset varusmiehet valmistautuivat taistelemaan ja kuolemaan massiivisen ylivoiman edessä.

Katso liite: 108994

Suunnilleen puolivälissä tätä lukemassa.

Kyseinen valokuva on ollut työmaan kuva-arkistossa vuosia. Kontekstitietojen mukaan kyseessä on talvi 1968. Suomalainen, norjalainen ja neuvostoliittolainen rajapartio kohtaavat kolmen valtakunnan rajapyykillä Itä-Lapin Muotkavaarassa.

Norjan reissulta ostamastani kirjasta löytyi hieman tarkentavaa tietoa. Lapin alueen rajavaltuutettu (Lapin rajavartioston komentaja) oli helmikuun lopulla 1968 yhteydessä norjalaisiin ja kertoi suomalaisten halukkuudesta filmata dokumenttielokuvaa Muotkavaarassa. Tarkoitus oli taltioida kolmen eri valtion rajapartioiden yhtäaikainen saapuminen Muotkavaaralle. Suomalaisen partion mukana liikkui Yleisradion kuvausryhmä. Itse filmaaminen sujui ongelmitta, mutta partioiden poistuessa alueelta panivat sekä suomalaiset että norjalaiset merkille neuvostoliittolaisten varusmiesten kehnon hiihtotaidon. Kaatuilivat ja kompuroivat mennessään.

467843136_10162249352624206_932664354567976350_n.webp
 
Minulla on edelleenkin hyvin hatara muistikuva, että Ahto olisi joutunut sivuraiteille nyky-Venäjää ymmärtävien turvallsuuspoliittisten näkemysten takia. Ja taisi P Visurikin kuulua samaan ryhmään.
Kyllä. Visurin kirjoja lukiessa voi huomata semmosen pohjavireen, jossa kritisoi esim. NL:a vastaan tehtyjä uhkakuvia ja valmistautumista uhkarohkeana. Tämä liittyy eritoten teokseen "Idän ja lännen välissä", joka päättyy Kekkosen ja puolueettomuuspolitiikan ylistyslauluun, koska vain lopputulos ratkaisee.

Hauskana kuriositeettinä hän kritisoi Sotilasaikakausilehdessä aikoinaan tuoreeltaan Riesin ja Penttilän teoksia niiden väitteistä, että puolustuspolitiikka oli jotain muuta kuin se todellisuudessa oli. Siinä toki vielä edusti virallista linjaa, että niistä seikoista ei hiiskuta. Noh, hauska juttuhan oli se, että Riesin teos syntyi Ulkoministeriön (erit. Lehtinen) ja Puolustusneuvoston myötävaikutuksesta.

Visurin uudempaa tuotantoa en järin tunne eikä sinänsä kiinostakaan lukea, mutta hän on kirjoittanut kirjan Talvitien kanssa. Molemmat ovat olleet "Suomen Geopoliittisen Seuran" hallituksen jäseniä. Sinänsä kaikki saman aikakauden kasvatteja.

Ahtolla oli välillä täälläkin joskus mainittuja omia tendenssejä (kuten tuo juutalaisuudesta vauhkaaminen) ja viimeisissä kolumneissa on nähtävissä kritiikkiä eritoten Yhdysvaltoja kohtaan. Hänen viimeistä sivuraiteille johtanutta kolumniaan ei julkaistu.

Kaleva 29.04.2017:
Ahton hyllytetyn kirjoituksen perussävel oli, että ennen Suomi oli rähmällään itään, nyt kumarretaan länteen.

Ahto pohtii, eikö upseerikunnassa saa ajatella kuin yhdellä tavalla.

Hän arvostelee Suomea lännettymisestä. Pääesikunnassa toimii hänen mukaansa ilmavoimien mafia.

– Komentaja on ilmavoimien mies samoin kuin moni muu korkeassa asemassa oleva upseeri. Yhteistä heille on, että heidät kaikki on kurssitettu Yhdysvalloissa. Ei ole vaikeaa lyödä vetoa siitä, mikä on kenraalien suosikki Hornetien seuraajaksi.
 
Tämmöset brittivaununjohtajan sotamuistelmat meni hankintaan. Kattaa vuodet 1944-1945.

61f-DqAUsBL._SY522_.webp

Bovingtonin panssarimuseon kuraattori arvostelee kirjan.

 
Sain käsiini tämän Harry Fergusonin teoksen. Kertoo niistä operaatioista, joita britit suorittivat Leninin bolsevikkihallintoa vastaan Suomenlahdella ja Karjalankannaksella. Alueella operoi brittilaivaston aluksia ja lentokoneita. Tiedustelijoita ja vakoojia solutettiin vastaitsenäistyneen Suomen itärajan yli punaisen hämärän maahan.

lg_66f78e0c46e967a7cfe604b8.webp
 
Sain käsiini tämän Harry Fergusonin teoksen. Kertoo niistä operaatioista, joita britit suorittivat Leninin bolsevikkihallintoa vastaan Suomenlahdella ja Karjalankannaksella. Alueella operoi brittilaivaston aluksia ja lentokoneita. Tiedustelijoita ja vakoojia solutettiin vastaitsenäistyneen Suomen itärajan yli punaisen hämärän maahan.
Tämä on mielenkiintoinen aihe. Jatkoksi sitten Mikko Ylikankas: Mainio pikku sota. Samasta operaatiosta, brittilentäjiä suomessa 1919.
mainipikkusota_1-scaled.webp
 
Back
Top