Kokoomus ja Puolustusministerin salkku

Vonka

Supreme Leader
Kyllä mä tämän hyvin muistan; eihän siitä vielä ole kymmmentä vuottakaan. PM:t ovat viime aikoina olleet epäsuosittuja likasankoja mutta tämä päätös tehtiin kyllä jo kun Kataisen hallitusta ei vielä edes ollut. Demarit jo kerran onnistuttiin melkein heittämään neuvotteluista pellolle mutta lopuksi päädyttiin kuitenkin kuuden puolueen konklaaviin joka alkoi tosimielessä synnyttämään kabinettia. Ennen oltiin sen verran vastuullisempia että uusille menoille piti löytää myös tulot tai vastaavat säästöt. Neuvottelut käytiin työryhmissä hallintosektoreittain eikä nykytyyliin "ilmiöinä" jolloin kukaan ei enää vastaakaan yhtään mistään.

Rahankäyttö- sekä puolustustyöryhmissä päädyttiin sitten tähän 200 miljoonan niistämiseen (Maavoimien) puolustusrahoista. Kun molemmissa oli vihervasemmistolla puolet paikoista, niin eihän lopputulos ole edes mikään kovin suuri ihme. Kataisen ja kokoomuksen ei olisi tietysti pakko ollut tätä ehdotusta hyväksyä mutta silloin ei olisi myöskään syntyny koko hallitusta. Seuraava hallituksen muodostaja olisi ollut demari, joka tietysti olisi nuijinut pöytään saman säästön alta aikayksikön.

Niin että en tästä Kataista syyttäisi. Kun isojen rahasummien kanssa on kaikilta menny suuruusluokkien ymmärrys niin voi olla terveellistä kerrata, mitä 200 millillä saa: Pioneereilta meni Koria ja tykkimiehiltä Niinisalo sekä näiden lisäksi vielä huoltomiesten ja urheilijoiden Hennala. Ja sen jälkeen kaikkien joukko-osastojen aliupseerikoulut sekä vielä alueelliset esikunnat.

Näin se oli.
 

Vonka

Supreme Leader
Jyri Häkämies oli puolustusministerinä vuosina 2007-2011.

Jyri on Jyri. Afganistanista puhuessaan suututti Halosen kysyessään, että "miksi suomalaiset menevät aina kriisialueille hakemaan jotain kanttiinitehtäviä".
 

Old Boy

Ylipäällikkö
Minä syytän.

Kataisella oli mahdollisuus ottaa myös Persut aidosti mukaan hallitusneuvotteluihin. Vaalitulos olisi tukenut tätä lähtökohtaa paljon enemmän kuin kuuden puolueen ripuliroiskehallitusta.
Jättäessään keskusta-oikeistolaisen hallituksen kokonaan pois laskuista Katainen käytännössä päätti sen, että millaiseen koostumukseen ja sen seurauksena hallituspolitiikkaan hänen on pakko suostua.
Jos Persut olisi otettu hallitukseen, niin puolustusministerinä olisi luultavasti ollut Wallinin sijaan Jussi Niinistö ja leikkauksia olisi kohdennettu esim. maailmanparannus-, hum. maahanmuutto- ja muihin tuottamattomiin ja haitallisiin ilmiöihin maanpuolustuksen sijaan.
Tämä näkökulma on huomionarvoinen. Julkisuudessa esitettiin etteivät persut hallitukseen edes halunneet mutta tiedot kulissien takaa kertovat että enemmän toisinpäin se meni. Sitä en tiedä, mita Soini vaati hallitusohjelmalta; kenties sellaista EU:hun liittyvää jota taas Katainen ei voinu hyväksyä. Oletan että tästä neuvoteltiin silloin kun demarit melkein heitettiin pihalle hallituskaavailuista. Mutta kysymyshän on siitä mitä Katainen tiesi demarit lopulta mukaan ottaessaan. Tuskin ainakaan sitä mitä liittounut vihervasemmisto keksii neuvotteluissa vaatia. Eihän Suomeakaan syytetä Talvisodan aloittajaksi kun emme suostuneet neukkujen ehdotuksiin.
 
Top