Konflikti Kiinan merellä

A U.S. Navy P-3 plane and a Chinese military aircraft came close to each other over the South China Sea in an incident the Navy believes was inadvertent, a U.S. official told Reuters on Thursday.

The official, speaking on condition of anonymity, said the aircraft came within 1,000 feet (305 meters) of each other on Wednesday in the vicinity of the Scarborough Shoal, between the Philippines and the Chinese mainland.

The official added that such incidents involving Chinese and American aircraft are infrequent, with only two having taken place in 2016.

The U.S. aircraft was "on a routine mission operating in accordance with international law," U.S. Pacific Command said in a statement to Reuters.

"On Feb. 8, an interaction characterized by U.S. Pacific Command as 'unsafe' occurred in international air space above the South China Sea, between a Chinese KJ-200 aircraft and a U.S. Navy P-3C aircraft," it said.

The KJ-200 is a propeller airborne early warning and control aircraft based originally on the old Soviet-designed An-12.

"The Department of Defense and U.S. Pacific Command are always concerned about unsafe interactions with Chinese military forces," Pacific Command added. "We will address the issue in appropriate diplomatic and military channels."

In Beijing, China's defense ministry told state media the Chinese pilot responded with "legal and professional measures".

"We hope the U.S. side keeps in mind the present condition of relations between the two countries and militaries, adopts practical measures, and eliminates the origin of air and sea mishaps between the two countries," the Global Times cited an unnamed defense ministry official as saying.
http://www.cnbc.com/2017/02/10/us-c...inadvertently-close-over-south-china-sea.html

http://www.scmp.com/news/china/dipl...military-planes-come-inadvertently-close-over

aab364f2d5974a98347d7b81c38bbb77


Grant Newsham, a former US Marine Officer and senior research fellow at the Japan Forum for Strategic Studies, says Beijing has backed itself into a box.

Writing in the Asia Times, he says China underestimated the extent to which the new White House administration will go to stop it, and that their geographical set-up in the disputed region will work against them.

Chinese military planners have placed great control on a chain of islands running from the Kuril Islands, near Russia, down to Borneo and the northern part of the Philippines.

This is referred to as the “First Island Chain”, seen as Beijing’s primary defence line against interventionist forces.
http://www.news.com.au/world/analys...s/news-story/5b0c69f59ae55be85d2baa050d8fd5ed

The idea is to seal off enemy forces from within this arc, and block them from being able to combat China’s territorial aims.

“China’s strength inside the First Island Chain may not be the strategic advantage it seems,” said Newsham.

“Regional geography is an unchanging variable and not in China’s favor in this case as it leaves open the possibility that if push comes to shove the US and its partners could hem Chinese forces inside the First Island Chain. And, if necessary, make life exceedingly difficult for Chinese forces operating inside the chain.”

He says there are very few access and exit points through the chain, which can be covered and blocked using a combination of weapons.

He also says there’s nothing to stop weapons from the US and its allies from reaching “well inside” the First Island Chain, which would effectively render Beijing powerless.

“President Xi and his immediate predecessors perhaps didn’t think through the geography angle as much as they might have,” says Newsham.

“For a scheme ultimately dependent on American acquiescence, Donald Trump’s election threw a wrench into the works.”
 
Jos tuolla tapahtuisi jonkinlainen "vahinko", johon toinen osapuoli vastaisi kovalla tulella, mikä mahtaisi olla eskalaatiotahti Danten infernoksi?
 
Iltapäivälehdetkin heräilevät tähän konfliktiin. Huomautetaan mm. että mahdollisessa sodassa Yhdysvallat yrittäisi tuhota Kiinan joukkoja ja päinvastoin... ok.

USA:n ja Kiinan välit kiristyivät nopeasti – asiantuntijat: Näin kävisi, jos sota syttyisi
http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000005084396.html
Yhdysvallat ja Kiina ovat napit vastakkain Etelä-Kiinan merellä, sotilaallisesta selkkauksesta kärsisivät kaikki.
Yhdysvaltain ja Kiinan välit ovat kiristyneet presidentti Donald Trumpin tultua valtaan. Maan ovat napit vastakkain Etelä-Kiinan merellä.

Välejä hiertää se, kenelle kuuluvat Etelä-Kiinan merellä sijaitsevat Spratly-saaret ja Scarborough Shoal -riutta. Kiista-alueeseen kuuluu noin sata pikkusaarta.

Alue sijaitsee Kiinan, Malesian, Vietnamin, Filippiinien, Indonesian ja Brunein keskellä. Kaikki rantavaltiot ovat vaatineet saaria itselleen. Meren pohjassa uskotaan olevan runsaasti luonnonrikkauksia, öljyä ja kaasua.

Etelä-Kiinan merellä maiden välejä on kiristänyt viime vuosina se, että Kiina on rakentanut alueelle keinotekoisia saaria sotilastukikohdiksi.

Presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvallat oli puolueeton Kiinan ja muiden rantavaltioiden kiistaan.

Presidentti Trumpin aikana Yhdysvaltain äänensävy on muuttunut.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson sanoi alkuvuonna senaatin kuulemisessa, että Kiinan toimet Etelä-Kiinan merellä muistuttavat Venäjän tekemää Krimin laitonta valtausta. Tillerson ilmoitti, ettei sallisi kiinalaisten pääsyä rakentamilleen saarille.

Kiinan ja Yhdysvaltain välit ovat tulehtuneet niin, että viime päivinä Kiinan ja Yhdysvaltain armeijan lentokoneet ovat lentäneet vaarallisen lähellä toisiaan, Ilta-Sanomat kirjoitti.

Kolmas maailmansota?
Trumpin neuvonantoja Steve Bannon ennakoi vuosi sitten radiohaastattelussa, että Etelä-Kiinan merellä nähdään sota ”5–10 vuoden aikana”.

Sanomalehti Aftonbladetin haastattelema turvallisuusasiantuntija Mike Winnerstigpitää mahdollisena sotilaallista voimainmittelyä Yhdysvaltain ja Kiinan välillä.

– Yhdysvallat voi lähettää alueelle joukkoja, jotka häätävät kiinalaiset alueelta tai pahimmassa tapauksessa avaavat tulen kiinalaisia vastaan.

Yhteydenotosta tulisi vaarallinen. On kaksi supervaltaa, joista kumpikin pitää viimeiseen asti kiinni omista eduistaan.

Kentuckyn yliopiston lehtori Robert Farley sanoo The National Interest -lehdessä, että mahdollinen Kiinan ja Yhdysvaltain välinen sota merkitsisi kolmatta maailmansotaa.

Farleyn mukaan Kiinalle ei riittäisi pelkkä amerikkalaisten tai japanilaisten joukkojen tuhoaminen.

– Sen laivaston pitää valloittaa, hallita ja puolustaa jotain maantieteellistä paikkaa.

Todennäköisesti tukikohdaksi tulisi Taiwan tai joku etuvartioasema Kiinan merellä.

Yhdysvallat yrittää mahdollisessa sodassa tuhota Kiinan joukkoja. Sen laivasto ja ilmavoimat iskevät Kiinan lento-, laivasto- ja ohjustukikohtiin.

Taantuma alkaa
Yhdysvallat on sotilaallisesti vahvempi kuin Kiina. Kiina on kuitenkin kuronut eroa 20 viime vuoden aikana. Kiinalla on Aasian vahvin laivasto.

Yhdysvalloilla on teknologinen ylivoima.

Asiantuntijat uskovat Yhdysvaltojen voittavan mahdollisen voimain mittelyn. Yhdysvalloilla on 10 lentotukialusta, kun taas Kiinalla on yksi. Yhdysvalloilla on uudenaikaiset taistelulentokoneet.

Sotilaallisen tutkimuksen johtaja Peter Roberts muistuttaa The Independent- lehden haastattelussa sodan seurauksista. Mahdollisessa sodassa Yhdysvallat tulisi kärsimään sotilaallisia tappioita. Se menettäisi tuhansia sotilaita.

– Jos Yhdysvallat menee sotaan, se joutuu totaaliseen sotaan.

Yhdysvaltojen vahvuus Robertsin mukaan on siinä, että sen maavoimat, ilmavoimat, merivoimat ja laivasto toimivat hyvin yhteen. Armeijalla on saanut kokemusta taistelusta.

Asiantuntija varoittavat, että mahdollisesta sodasta kärsivät kaikki, myös Yhdysvallat ja Kiina.

Etelä-Kiinan merialueen halki kulkevat tärkeät kauppareitit. Mahdollinen sota vahingoittaisi kaupankäyntiä ja aiheuttaisi maailmanlaajuisen taantuman.
 
Kiina ei ole supervalta sotilaallisesti tai poliittisesti. Kyllä sielläkin vallanpitäjät oikeasti ymmärtävät realiteetit. Heillä on aikaa odottaa ja perspektiivi on pitkä. Nyt jos lähtevät voimiaan koettelemaan, niin huonosti käy. USN on Tyynellämerellä ehdoton voimakeskittymä jolle ei tällä hetkellä haastajaa löydy. Yhdysvallat ei tietenkään kykenisi valloittamaan Kiinaa, mutta sekä Kiinan laivasto että ilmavoimat lyötäisiin lähes täysin muutamassa viikossa jos täysi sota alkaisi. Laadullinen ero on vaan niin suuri.
 
Rakentaako Kiina kenties omaa Maginot-linjaansa? Jos näin on, kääntyy Sun Tzu haudassaan.
Mestari itse sanoo:

One defends when his strength is inadaquate, he attacks when it is abundant

Kiina tietää ettei se voi voittaa sotaa USA vastaan. Mutta USA on niiiiin kaukana tästä alueesta että joukkojen vieminen sinne vie aikaa ja se tarvitsee suuren kuljetuskapasiteetin.
 
Kiina ei ole supervalta sotilaallisesti tai poliittisesti. Kyllä sielläkin vallanpitäjät oikeasti ymmärtävät realiteetit. Heillä on aikaa odottaa ja perspektiivi on pitkä. Nyt jos lähtevät voimiaan koettelemaan, niin huonosti käy. USN on Tyynellämerellä ehdoton voimakeskittymä jolle ei tällä hetkellä haastajaa löydy. Yhdysvallat ei tietenkään kykenisi valloittamaan Kiinaa, mutta sekä Kiinan laivasto että ilmavoimat lyötäisiin lähes täysin muutamassa viikossa jos täysi sota alkaisi. Laadullinen ero on vaan niin suuri.

Ymmärtävätkö tosiaan? Käsittääkseni siellä joitain kymmeniä miljoonia ihmisiä murhattiin jotta nykyinen valtaklikki on vallassa.
Lisäksi tuolla suunnalla on "hieman" erilainen kunniakäsitys.
 
nykyinen valtaklikki on vallassa
Ei ihan niinkään. Valtaklikit ovat vaihtuneet Maon jälkeen kolme kertaa (Deng, Jiang, Xi).

Tässä olisi (humoristisempi) selitys, vaikka onkin Falun Gongista:

 
Forget those “bad hombres down there” in Mexico. Ignore the way National Security Adviser Michael Flynn put Iran “on notice” and Donald Trump insisted, that, when it comes to that country, “nothing is off the table.”

Instead, focus for a moment on something truly scary — the possibility that Trump’s regime might slide into an actual war with the planet’s rising superpower, China.

No kidding. It could really happen.
https://warisboring.com/trump-is-risking-war-with-china-d37bd5a287f8#.8wmx5nt8o
 
Essentially, sea denial envisages denying or disrupting the adversary’s access to maritime areas of interest, while denying the one practicing this strategy free use of the same space. Wu Shang-su, for instance, has argued that Vietnam, standing little chance against Chinese military aggression, has no choice but to adopt a sea denial strategy. Furthermore, he added, a sea-denial strategy fits well within the broader ambit of Hanoi’s post–Cold War policy, emphasizing such principles as independence, non-alliance and defensive defense.

There is also a fiscal imperative, given that Vietnam continues to prioritize its socioeconomic development set in motion under the “Doi Moi” (Renovation) reforms, under way since the early 1990s (also a time that saw a downsizing in the manpower of the People’s Army of Vietnam). “The state budget is still limited while we have to invest in many significant areas such as transport infrastructure, resources for socio-economic development, welfare for the people who served the country well, healthcare and education,” said then defense minister Gen. Phung Quang Thanh in December 2014, who added, “so investment in defense should be taken gradually and be suited to our capabilities. We have two parallel tasks: protecting and building the country. We do not underestimate any of them but if we focus too many resources on defense, we will lack investment in development. Because of a lack of investment in development, we will lack future resources for investment in defense.”

Yet it would be misleading to view the Vietnamese as fatalistic. They have long recognized the limits of a traditional sea-denial approach, and thus have sought to enhance their strategy to forestall Chinese military aggression in the South China Sea.
http://nationalinterest.org/feature/vietnams-got-new-south-china-sea-strategy-19470

China is considering maritime law changes that could clash with U.S. Navy views on freedom of navigation in the South China Sea and other international waters.

Revisions to China’s 1984 Maritime and Traffic Safety Law would require foreign ships to request permission to enter “China’s waters,” according to Global Times, an English-language daily newspaper tied to the Chinese Communist Party.
https://www.stripes.com/news/chines...hallenge-for-navy-in-south-china-sea-1.454417

The draft also requires submarines and other submersible boats to surface, fly a flag and report to Chinese authorities, the newspaper reported.

The revisions to the law, announced Tuesday, are still in their formative stages and wouldn’t take effect until 2020, Global Times reported.

The U.S. does not recognize any nation’s right to be notified in advance if a ship is transiting through territorial waters under what international law terms “innocent passage.” The Navy conducts freedom-of-navigation missions throughout the world to uphold the principle.

“Freedom of navigation is absolute, and whether it be commercial shipping or our U.S. Navy, we will practice in international waters and transit international waters as appropriate,” Defense Secretary Jim Mattis told reporters in Tokyo on Feb. 4 after meeting with Japan’s defense minister.


Three Chinese warships on Friday wrapped up a week of scheduled training exercises in the South China Sea, state media said, shortly after China's sole aircraft carrier tested its weapons in the disputed region.

The flotilla of warships, including a destroyer that can launch guided missiles, had been conducting drills since Friday last week and were now sailing to the eastern India Ocean and the Western Pacific, the official Xinhua News Agency said.
http://uk.reuters.com/article/uk-southchinasea-china-idUKKBN15W0WR
 
Omavarainen saari. Milläs nyt pysäytät tämän edistysaskeleen? Vitun vaikea saartaa noita saaria jos jengi pystyy olemaan siellä iät ja ajat. Enemmin loppuu ruoka ja hermot saartajilta.

A vegetable production base on the Yongle Islands has begun to provide fresh vegetables to residents of the islands in South China Sea, ending the historical reliance on produce brought in by ships.

The Yongle Islands consist of 13 islands, which are located 40 nautical miles southwest of Yongxing Island, the seat of Sansha. In 2016, the Sansha military garrison proposed building a vegetable production base on the islands. Thanks to the joint efforts of military and civilian leaders, a greenhouse covering 567 square meters was built on Jinqing Island, the administrative center of the Yongle Islands.

The greenhouse was built with materials that resist wind, sun and erosion. Solar panels were installed on top of the greenhouse to absorb excessive heat inside the structure. In addition, an intelligent system was installed to maintain the proper temperature.

At present, workers are growing tomatoes, amaranth and water spinach in the greenhouse. More vegetables will be planted in the future, with an eventual weekly yield of 200 kilograms anticipated.
http://www.ecns.cn/2017/02-17/245759.shtml

A company based in Sansha will soon operate another sea water desalting facility in China's islands in the South China Sea to provide fresh water to their residents and animals, and for landscape engineering.

Beijing Enterprises Water Group Limited, which launched in March its first sea water desalination facility capable of providing 500 tons of fresh water per day, will soon install a new one to treat up to 1, 000 tons daily in Yongxing Island, the Hainan Daily reported on Tuesday.

Sansha, located on Yongxing's Xisha Island, was officially established in 2012 to administer the Xisha, Zhongsha and Nansha island group and surrounding waters in the South China Sea, according to the Xinhua News Agency.

Before China established the southernmost city, residents and troops rationed the use of fresh water due to inadequate supply.

The water they used were tap and bottled water shipped to the island, locally-purified rain and underground water, said the Hainan Daily.

Water supply was also threatened by the poor quality of underground water and storms which limited the shipment of fresh water.

Research shows fear of damaging the coral reef limited the amount of underground water in Yongxing that could be extracted.

Aside from desalination, Sansha also sent a sewage disposal system to recycle water for irrigation and construction projects to save on fresh water.
http://www.ecns.cn/2016/09-22/227406.shtml
 
Tietty tilanteen vaatiessa saaren voi miinoittaa ympäriltä ettei saa apujoukkoja ja pari täsmäpommia kokkaamaan pojille fosforissa sihautetut wokkiannokset.

Tuo olisi kuuma sota. Ei saarto tilanne. Ja jos trumppiin on katsominen niin tuohon varmaan mennään, koska sillä ei ole hermoja hoitaa tätä diplomaattisesti ja yrittää löytää kaikille osapuolille sopivaa diiliä.
 
Tuo olisi kuuma sota. Ei saarto tilanne. Ja jos trumppiin on katsominen niin tuohon varmaan mennään, koska sillä ei ole hermoja hoitaa tätä diplomaattisesti ja yrittää löytää kaikille osapuolille sopivaa diiliä.
Kyllä sotilastukikohdan saartaminenkin olisi aika kuumottava tilanne, samoin kuin krimillä aikoinaan. Trump tuskin Kiinaa enään kiusaa, kun sai firmalleen tavaramerkkidiilin hommattua presidenttinä myytäväksi. Menis hyvä bizniz nurin.
 
Kyllä sotilastukikohdan saartaminenkin olisi aika kuumottava tilanne, samoin kuin krimillä aikoinaan. Trump tuskin Kiinaa enään kiusaa, kun sai firmalleen tavaramerkkidiilin hommattua presidenttinä myytäväksi. Menis hyvä bizniz nurin.
Eli Kiina saa alueella vapaat kädet ja maailman mahtavin valtio perääntyy. Ei helvetti, sääliksi käy sitä ihmis parkaa joka hyppää pressan tuolille Trumpin jälkeen. :D

Tuonne pitäs heittää helvetin suuri laivasto-osasto muutamine lentotuki-aluksineen ja muutama sata erilaista lentokonetta + B-52, B-2. Sitten pistää Kiinan kanssa kova kovaa vastaan ja aloittaa koko sotakoneiston mobilisointi ellei se heti säikähdä ja vetäydy kuoreensa. Sitten tehdään joku diili että molemmat voi vetäytyä voittajina ja kumpikaan ei menetä kasvojaan.
 
  • Tykkää
Reactions: xzu
Tulee mieleen Kuuban saarto...ja sekin kyllä nosti jännitystä aika "kivasti".
 
Back
Top