Suomalainen upseeri seuraa Havaijin valmistautumista ydiniskuun paikan päällä - "Yleispaniikkia yritetään selvästi välttää"
Tänään klo 20:30
Havaiji valmistautuu Pohjois-Korean ydiniskuun, mutta turistien elämä siellä jatkuu totutulla tavalla.
--:--:--
Havaijilla opiskeleva laivastoupseeri
Sami Gustafsson,27, on seurannut, miten saarista koostuva Yhdysvaltojen osavaltio valmistautuu Pohjois-Korean mahdolliseen ohjusiskuun. Osavaltion pääkaupungissa Honolulussa pidettiin tiistaina kokous, joka mm. arvioi mahdollisen iskun seurauksia. Asukkaille on annettu yksityiskohtaiset neuvot, miten varautua iskuun ja miten suojautua, jos hälytyssireenit soivat (IL 22.9.)
- Tällä viikolla pidettiin suljettu kokous, Gustafsson kertoo viranomaisten ja sotilasvirkamiesten tapaamista. Hän arvioi, että kokous pidettiin tarkoituksella salassa, koska etenkään turisteja ei haluttu säikäyttää. Turismi on tärkeä tulonlähde Havaijille.
- Yleispaniikkia yritetään selvästi välttää, että se ei vaikuttaisi turismiin. Paikalliset ihmiset ovat huolissaan. Omat tuttavani ovat ostaneet taskulamppuja ja makuupusseja ja muutenkin varanneet juomaa ja muonaa.
Suurin osa selviäisi
Arvioiden mukaan Pohjois-Korea käyttäisi mahdollisesta iskussa sadan kilotonnin ydinohjuksen taistelukärkeä. Viranomaiset rauhoittelevat ihmisiä toteamalla, että ohjuksen tuho ei yltäisi laajalle.
Hawaii Emergency Management Agency toteaa laajan tuhon uhasta, että yli 90 prosenttia väestöstä selväisi iskun suorista vaikutuksista.
Gustafsson on seurannut eri lähteitä ja toteaa, että ydinohjus "tappaisi noin 10 prosenttia väestöstä hyvinkin välittömästi".
Sotatieteen kandidaatti Sami Gustafsson seuraa opiskelukaupungissaan Honololussa, miten Havaiji varautuu Pohjois-Korean mahdolliseen ydiniskuun. Paikalliset ovat hermostuneita, mutta turistit lomailevat kuten ennenkin.
Viranomaiset ovat antaneet varsin tarkat ohjeet, miten varautua mahdolliseen iskuun. Ihmisiä kehotetaan varaamaan kahden viikon ruoka- ja vesivarastot samaan tapaan kuin saarilla varaudutaan ongelmiin huoltoliikenteessä tai vaikkapa tsunamin tuhoihin.
Kohteena Pearl Harbor
Gustafsson on opiskellut pari vuotta Honolulussa
Hawaii Pacific Universityssa. Hän asuu pääkaupungissa Honolulussa suositulla turistialueella.
- Turistit eivät juurikaan tiedä osavaltion valmistautumisesta Pohjois-Korean ohjusiskuun.
Gustafsson sanoo, ettei ole havainnut mitään erityistä esimerkiksi japanilaisten turistien liikkumisessa. Kuitenkin juuri Honolulun asukkaiden arvioidaan olevan vaaravyöhykkeessä, jos Pohjois-Korea iskee. Lisäksi Pohjois-Korean laukaisemat ohjukset ovat lentäneet Japanin yli, mikä on raivostuttanut ja pelästyttänyt japanilaisia.
Yhdysvaltojen Tyynenmeren-laivaston päätukikohta Pearl Harbour sijaitsee Honolulun länsipuolella. Japanin laivasto iski tukikohtaan joulukuussa 1941, mikä sai Yhdysvallat mukaan toiseen maailmansotaan. Nyt tukikohdan odotetaan olevan jälleen kohteena.
- Se on strategisesti erittäin tärkeä alue.
Yhdysvaltojen eksoottinen osavaltio valmistautuu Pohjois-Korean mahdolliseen ohjusiskuun. EPA/AOP
Ei pelota
Gustafsson suorittaa maisteritutkintoa yliopiston diplomatia- ja sotilaskoulutusohjelmassa. Hän luonnehtii itseään optimistiksi ja kertoo pitävänsä Pohjois-Korean uhittelua vastauksena presidentti
Donald Trumpin "aggressiiviseen linjaan".
- Haluan olla optimistinen ja ajattelin että tällaista (iskua) tuskin tulee tapahtumaan, mutta en pidä sitä mahdottomanakaan, hän sanoo ja muistuttaa Pohjois-Korean ja sen johtajan arvaamattomuudesta.
Gustafsson ei ole varautunut iskuun kokoamalla ruokavarastoja.
- En ole ehtinyt enkä halunnut. Asun Honolulussa hyvinkin lähellä Pearl Harbouria. Silloin ei juomapullolla ja ruualla tee mitään, jos tänne kolisee.
Entä pelottaako nuorta miestä nyt asuminen Honolulun alueella?
- Ei suomalaista upseeria voi pelottaa.
Olipa hyvä teksti. Mielummin näitä lukee kuin rattijuoppomajurin punavihreitä vuodatuksia.