Koronavirus Suomessa

 
Epäilen, että seuraavaksi hallitus laajentaa kuultavaa asiantuntijapohjaansa ja epäpätevät virkamiehet syrjäytetään de facto, jos ei de jure. Toisin sanoen vaikkapa THL jatkaa tiedottamista, mutta tiedot päätöksenteon tueksi haetaan laajapohjaisemmin.

Juuri tuo ja lisäksi pääministerin olisi vaikutettava siihen että myös ministereitä vaihdetaan koska parempikin vaihtoehtoja on noiden puolueiden jäsenkirjan haltijoissa.

Toinen vaihtoehto tietysti on että tietyt ministerit ottavat osumaa kun asioita aletaan todella selvitellä - mitä tapahtui ja mitä jätettiin tekemättä - ja pääministeri kaatuu sen mukana.
 
Minä olen muutamia päiviä seurannut ruohonjuuritasolta tätä hommaa. Ihmiset eivät kokoonnu, kaupoissa säilytetään säädylliset välit, missään ei ole mitään hässäkkää. Kärsivällisyys näyttäisi riittävän. Hyvä suomalaiset!

Juuri tämä paniikin ja hysterian puute oli luultavasti itsestäänselvyys kaikille muille paitsi umpihysteerisille hysterianpelkääjille ja paniikissa oleville paniikistavaroittelijoille, jotka projisoivat oman hysteerisen paniikkinsa muihin.

 
Juuri tuo ja lisäksi pääministerin olisi vaikutettava siihen että myös ministereitä vaihdetaan koska parempikin vaihtoehtoja on noiden puolueiden jäsenkirjan haltijoissa.

Kyllä, lisäksi eteen voi tulla tilanne, jossa Suomessa muodostetaan kansallisen yhtenäisyyden hallitus jossa Kok ja PS tulevat mukaan. Tässä yhteydessä ministeriruljanssi voisi olla paikallaan.
 
Kyllä, lisäksi eteen voi tulla tilanne, jossa Suomessa muodostetaan kansallisen yhtenäisyyden hallitus jossa Kok ja PS tulevat mukaan. Tässä yhteydessä ministeriruljanssi voisi olla paikallaan.

Suomessa oli ehkä tapahtumassa jotain samankaltaista kuin Iso-Britanniassa pääsi tapahtumaan toisinsanoen tieto ei kulkenut päättäjille tai he saivat jopa disinformaatiota. Siinä sitä riittääkin selvittelemistä että miksi. Ei sitä voi selittää THL:n säästöillä tai resurssivajeella.

Osassa hallituspuolueista sitäpaitsi jarruteltiin toimenpiteitä ideologisilla perustelulla. Nähtävästi olisi pitänyt toimia kuten Ruotsissa joka on ainoa poikkeava maa. Kaikki muut maat toimivat aktiivisesti.
 
Keskiverto suomalainen ei halua olla häirikkö ja poiketa yhteisesti sovitusta linjasta eikä ei aio henkisesti murtua ennen naapuria, jotta pääsee toteamaan aina tienneensä näin käyvän
No mutta meikäläinenhän sanoi noin jo viime viikolla... Kestää kestää!

Jokohan tässä uskaltaisi raottaa tän perunakuopan luukkua tuuman verran? Onko tuo ulkoa kuuluva raavinta a) orava, b) zombielauma tahi muu Jehovantodistaja vai c) viiruksenperkele?
 
Pekka Juntin kolumni: Koronatoimet näyttävät kuinka diktatuurit syntyvät
Ruotsi on näyttänyt pehmeältä koronasodassa, mutta mitä jos se haluaakin suojella demokratiaansa, pohtii Pekka Juntti
Poikkeusolot
31.3.2020 klo 06.45
Kolumnisti Pekka Juntti

Pekka Tynell / YLE
17-6372357f4a79a13ed3.png

Yle

Kolumni

Maaliskuussa
Suomi sai oppitunnin, jonka läksyt vasta harvat ovat hoksanneet.

Luiskahdimme yhdestä maailman vakaimmasta ja vapaimmasta demokratiasta pakkolakien tilaan hetkessä, ilman vastalauseita.
Meitä ei pakotettu. Me suorastaan vaadimme perusoikeuksiemme rajoittamista. Kansa huusi niiden perään, osa mediasta(siirryt toiseen palveluun) vaati heti valmiuslain käyttöönoton jälkeenkin vieläkin tiukempaa kuria. Kerrottiin, että eräs toimittaja olisi jopa valmiuslain säätämisen jälkeisessä haastattelussa kiitellyt pääministeri Sanna Marinia siitä, että poikkeustila oli julistettu.

Vallan vahtikoira siis kiitti, että hänen perusoikeuksiaan oli niin komealla tavalla rajoitettu.

Jopa pääoppositiopuolueet, perussuomalaiset ja kokoomus, vaativat päästä demarijohtajan komentoon. Ainoa nurina mitä oppositiosta nettikeskusteluissa kuului, oli epäily siitä, että Marin viivyttelee, koska hänessä ei ole riittävästi johtajaa toimimaan, ja että itsensä presidentti Niinistön piti ojentaa hallitusta ennen kuin vallan keskittäminen hallitukselle lähti kunnolla etenemään.

Sanottakoon, että minäkin kannatin valmiuslain käyttöönottoa. Virus on niin pirullinen ja kokonaisvaikutukset edelleen niin vaikeasti arvattavia, että tiukat toimet tuntuivat hyvältä.

Kotimaani Ruotsi on lähtenyt tautia päin toisenlaisella strategialla. Se hidastelee, toimii maltilla. Se suosittelee ja valmistautuu, eikä halua ruveta koviin toimiin, vaikka tauti kaataa jo kansaa. Ruotsalaiset saavat huutia Suomessa, heille nauretaan, että kylläpä ovat pullan pehmeitä jälleen kerran, kun on kova paikka. Syynet siellä vain diskuteraavat, vaikka vihollinen on jo maassa!

Lällätyksessä voi olla perääkin, sillä yksi syy hidasteluun voi olla Ruotsin lainsäädäntö, jossa ei ole edes olemassa valmiuslain kaltaista poikkeusolojen lainsäädäntöä vaan poikkeustoimet on määritelty jokaisella sektorilla erikseen. Lain puutteet ovat herättäneet keskustelua Ruotsissa.(siirryt toiseen palveluun)

On myös arvioitu, että Ruotsi pelaa koronapeliä rohkeammin kuin muut. Se pitää talouden pyörimässä, ihmiset työpaikoillaan ja lapset kouluissa, ja luottaa, että suositukset riittävät hillitsemään pahimmalta katastrofilta.

On mahdollista, että Ruotsi katsoo asiaa pidemmällä perspektiivillä. Siinä missä muut torjuvat pelkkää tautia, Ruotsi miettii tarkkaan millaisia vaikutuksia ihmisten lukitsemisella kotiin(siirryt toiseen palveluun) on, entä paljonko maan seisauttaminen vaatii kärsimystä ja uhreja pitkällä aikavälillä.

Kukaan ei lopulta tiedä, miksi Ruotsin linja on ollut löysempi kuin muiden, mutta heitä vielä yhden arvauksen. Mitä jos Ruotsi suojelee demokratiaansa? Mitä jos se on jahkaillut siksi, että se punnitsee meitä tarkemmin, mitä poikkeustila tarkoittaa maalle?

Jospa sodasta on niin kauan ja kelpo demokratiaa kestänyt jo sellainen tovi, että poikkeuslait tuntuvat heistä melkein yhtä kammottavilta kuin tuo hurja virus?

Jotta demokratiat voivat muuttua diktatuureiksi, ensimmäiseksi on luotava paha. On luotava sellainen täydellinen pahan ilmentymä, joka uhkaa kansakunnan olemassaoloa ja jota vastaan on taisteltava kovimmin käytettävissä olevin keinoin.

Tuo toinen voi olla poliittinen vastustaja kotimaassa, joka on kaadettava komealla vaalivoitolla tai vallankumouksella, tai muuten me suistumme kuiluun. Paha voi olla joku kansanryhmä, joka on syyllinen kaikkiin ongelmiimme työttömyydestä erektiohäiriöihin.

Se voi olla naapurimaa, kammottava ja likainen verivihulainen, joka uhkaa raiskata meidän naiset, tappaa meidän lapset ja ulostaa isiemme haudoille.

Paha kasvaa mieliimme systemaattisella, väsymättömällä propagandalla, jonka viesti on: Nuo ovat niitä, jotka uhkaavat. Nuo ovat niitä, jotka vievät elämisen mahdollisuutemme. Juuri nuo likaiset valehtelijat vievät meidät tuhoon, jos emme saa tähän jotakin rotia, kuria ja järjestystä!

Kun diktaattorikandidaatin tähdet ovat kohdallaan, eli maailma sopivasti epävakaa ja kansa sulokkaasti peloissaan, hän saa haluamansa – poikkeuslait, ensiaskeleen kohti absoluuttista valtaa.

Sitten voikin tapahtua mitä vain. Eurooppa on täynnä hassuja esimerkkejä.

Koronan kohdalla vihollista ei tarvinnut kauaa luoda. Riitti kun katsoi uutisia Italiasta ja Espanjasta. Absoluuttinen paha oli nopeasti totta kaikille.

Tiedämme, että Sanna Marin on hyvän asialla, tiedämme, että hän seuraa tarkasti lainsäädäntöä ja käyttää pakkokeinoja niin vähän kuin mahdollista.
Mutta tiedätkö, niin ne seuraavatkin poikkeuslakien käyttöönottajat väittävät.

Osaammeko silloin olla kriittisiä vai vaadimmeko jälleen, että vapautemme viedään?

Pekka Juntti
Kirjoittaja on Ruotsin Haaparannalla asuva, Lapissa työskentelevä vapaa toimittaja ja tietokirjailija.

Juu-u. Aivan nurkan takana on esim. Eritrean ja Ugandan meno. Kyllä kyllä.

Huoh.
 
Juu-u. Aivan nurkan takana on esim. Eritrean ja Ugandan meno. Kyllä kyllä.
Huoh.

Toimittaja ei ymmärrä että loppujen lopuksi - jos Ruotsi epäonnistuu - niin siinä sitä vasta tultiinkin vaarannetuksi demokratian tulevaisuus kyseisessä maassa. On kuin kyseisessä maassa olisi tahoja jotka haluaisivat romuttaa Ruotsia kaikin keinoin. Maahanmuuttopolitiikka, maata hajottava multikulttuurisuuden politiikka, maanpuolustuksen alasajo ja nyt tämä viruskin. Varsin ikävää koska kyseessä on meille tärkeä naapurimaa. Missä on se vahva Ruotsi.
 
Viimeksi muokattu:
Laakkosten rahaa se kummassakin tapauksessa on, olipa Punamustan kassassa tai osinkona jaettuna.

Osakkeenomistajat kun omistavat firman ja sen kassan. Ei se kenenkään muun rahaa ole, vaikka Journalistiliitto nyt jotain sellaista väittää.
Onko tämä Laakkosten julkaisu?
image000000uuu5666.jpg
 
Voi olla näin tahi ei. Vai olisiko vahvempi THL vieläkin vahvemmin linnoittautunut omaan erinomaisuutensa Ruotsin FHM:n tapaan? Voisiko tässä tärkein opetus olla, että tiede on kansainvälistä, ei kansallista. Asiantuntemus kannattaa hankkia sieltä, mistä on taudista kokemusta. WHO, Taiwan ym.

Pohtimisen arvoinen asia.

Ymmärtääkseni epidemologia on tiede, jossa edes kymmenien miljoonien väestöpohjan omaavalla maalla ei voi olla omaa epidemologiaa. Sen on pakko olla kansainvälistä ja yhteistä tai sitä ei ole olemassakaan.

Leviämismallien suhteen itse näen asian niin että uusi ja laadullisesti erilainen ilmiö kannattaa varmuuden vuoksi mallintaa tuttujen työkalujen lisäksi myös "väärillä työkaluilla, mutta oikein".

Oma ratkaisuni oli tässä tapauksessa atraktioallasmalli, jokan on loputtomman taipuisa ja riittävän koeteltu epälineaarisissa luontoon ja leviämiseen liittyvissä ilmiöissä.

Yksi sen parhaista hyödyistä on se, että voi tehdä rajatta sekä kaiken kattavia, alueellisia, paikallisia, temaattisia, dynaamisia.... muutoksia ja mallintaa niitä graafisen mallintamisen keinoin numeraalisen rinnalla tai sijaan. (Oma osaamiseni ei edes riitä siihen numeraaliseen kuin ihan perustasolla.)

Eli niin kuin tuon atraktioallasmallin (yli)korostamisesta voi päätellä, niin näen asian niin että edes kansainvälisyys ei riitä vaan tarvitaan myös toimiala- ja aihealuerajat ylittävää osaamista + substanssiosaamisen rinnalle ja osin ohi dynamiikan osaamista. (Se on tietenkin aina ylivoimaisen kova pala pelkkään substanssiin keskittyville nyhrääjille - etenkin jos näiden ajattelu rajautuu loogis-analyyttiselle puolelle eikä ulotu loogis-systematisoivalle alueelle.)
 
Siellä ne venäläiset sotilaat torjuvat epidemiaa Italiassa, vaikka foorumilla jotkut epäilivät, että ei eurooppalaiseen maahan venäläisiä sotilaita kutsuta.. Onkohan Hesari vieläkään uutisoinut asiasta? :cool:

 
Mapon Finlandin toimitusjohtaja Jani Asunmaa leikkasi omaa palkkaansa, jotta yhtiön työntekijät eivät kärsi koronaviruksen vaikutuksista työelämässä.


Asunmaan mukaan hänen palkkansa leikkaamisella yhtiön Suomessa oleville työntekijöille voidaan taata mielenrauha kolmen kuukauden ajaksi. Sen jälkeen tilannetta on katsottava uudelleen, mutta tällä hetkellä toimitusjohtaja on luottavaisin mielin.

– Uskomme, että aurinko nousee vielä. Kyllä tässä bisnestä halutaan tehdä, ei tämä hyväntekeväisyyttä ole, Asunmaa sanoo.

Kun koronavirustilanne muuttui huolestuttavaksi, yhtiössä lähdettiin etsimään kaikkia mahdollisia säästökohteita. Asunmaa sanoo, että ne tahot, joiden palveluita he itse käyttävät, ovat suostuneet joustamaan ja kiinteitä kuluja on pystytty karsimaan.
Asunmaa kertoo, että esimerkiksi siivouspalveluista on luovuttu ja yhtiön johtajat ja päälliköt ovat luvanneet siivota toimistot itse.

– Pyrimme kuitenkin pitämään urakoitsijat leivässä kiinni ja olemme välittäneet viestiä, että haluamme heitä työllistää, Asunmaa kertoo.
 
Pelkkaa haittaa tekevät. Varmaan Pisan torninkin suoristavat.
En tiedä venäläisten sotilaiden hyödyllisyydestä tai haitallisuudesta, mutta nämä joidenkin foorumilaisten kuvitelmat siitä, että venäläisiä sotilaita ei ole Italiassa, ovat osoitus palstalla esiintyvästä toiveajattelusta. Se on kuulkaa sillä lailla, että jos Italiassa päätetään kutsua Venäjän asevoimat kylään, niin siinä ei joidenkin suomalaisten maanpuolustajien ulinat auta. Jää nähtäväksi mitä Italia tarjoaa vastapalvelukseksi Putinille.
 
Mielenkiintoista nähdä, kun vasta-aine testien perusteella alkaa muodostua kuva todellisesta tartuntojen määrästä. En yllättyisi, jos koronaa olisi liikkunut maassa jo kuukausienkin ajan. Eihän tästä ole kuin joitain viikkoja, kun matkustajakoneet vielä sahasivat Helsingin ja Kiinan väliä täysin estoitta. Kiina HAVAITSI viruksen 2019 loppupuolella. Tästäkin kului vielä aikaa, ennen kuin kiinalaisten matkustamista alettiin rajoittamaan, ja vielä tämänkin jälkeen heitä, ja muita Kiinassa matkustaneita liikkui ja palasi kotimaihinsa.

En ainakaan suuresti hämmästyisi, jos n. kuukausi sitten sairastamani hillitön yskä kuumeen kera olikin korona.
 
En tiedä venäläisten sotilaiden hyödyllisyydestä tai haitallisuudesta, mutta nämä joidenkin foorumilaisten kuvitelmat siitä, että venäläisiä sotilaita ei ole Italiassa, ovat osoitus palstalla esiintyvästä toiveajattelusta. Se on kuulkaa sillä lailla, että jos Italiassa päätetään kutsua Venäjän asevoimat kylään, niin siinä ei joidenkin suomalaisten maanpuolustajien ulinat auta. Jää nähtäväksi mitä Italia tarjoaa vastapalvelukseksi Putinille.
Vaikea nopeasti vastata mitä Italia voisi ostaa Venäjältä. Kaasua tai öljyä?
 
Back
Top