Koronavirus Suomessa

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja AKE-ukki
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Uusin tilasto. ""
Tuttuun tapaan tämänpäiväinen tilanne vertailumaista, jotka sijaitsevat lähistöllä, ovat kulttuuriltaan yleisesti aika samankaltaisia ja erityisesti sellaisia, joihin palataan talvilomilta Italiasta, Itävallasta ja Espanjasta:
Saksa
tapauksia/miljoona: 1 568; kuolleita/miljoona: 39
Britannia
tapauksia/miljoona: 1 383; kuolleita/miljoona: 178
Ruotsi
tapauksia/miljoona: 1 133; kuolleita/miljoona: 102
Tanska
tapauksia/miljoona: 1 124; kuolleita/miljoona: 52
Suomi
tapauksia/miljoona: 571; kuolleita/miljoona: 12
Norja
tapauksia/miljoona: 1 222; kuolleita/miljoona: 26
Viro
tapauksia/miljoona: 1 035; kuolleita/miljoona: 23
Mikään ei viittaa siihen, että Suomi olisi jotenkin lähestymässä vertailumaiden lukuja. Kuolleita on 64, tehohoitotapauksia 74.
0

Jari-Pekka Vuorela Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.
 
Jos muuttaisin vaikka työn perässä Sri Lankaan niin kyllä lasken edukseni osata kieltä mahdollisimman hyvin.

mutta niin, täällä kun ollaan oltu usein viikkoja ennen muita oikeissa johtopäätöksissä niin; vappuna vai juhannuksena julkisilla paikalla pitää olla kasvosuojus? Veikkaan ennen kesäkuuta olevan ”ohje” pitää sitä.

Kohta nähdään siis terassilla crocksit, reisitaskushortsit, hihaton paita, päivän puna niskassa, koff, maski (jonka vaimo teki lakanasta mitä vihaa) ja NY lippis päässä olevia keski-ikäisiä miehiä nauttimassa kesästä.
 
tässä teille karantteeni laulu. sopii foorumin henkeen.
Huomioikaa nuuskapurkki pöydällä heti alussa, jenkkiveteraanitkin oppinut tavoille. (huutonauru)
 
Viimeksi muokattu:
Tavattoman kiinnostavaa on, miksi maahanmuuttajayhteisöt sairastavat enemmän..

Kulttuuri ja sosiaaliset tavat (pätee varmasti myös Euroopan maiden välisiin eroihin), koulutus, sivistys, kielitaito, muidenkin kuin oman kulttuuripiirinsä asioiden seuraaminen tai seuraamatta jättäminen... Etenkin Euroopassa maahanmuutto on ollut pitkälti humanitääristä (osin jopa naiivia ja lepsua sellaista). Näin ollen tämä porukka ei keskimäärin ole myöskään sitä nopeasti uusia kieliä omaksuvaa, suuren tietomäärän ja sen soveltamisen hallitsevaa, pitkälle tulevaisuuteen näkevää ja suureen menestykseen kykenevää. Tällaisille ihmisille olisi houkuttelevampiakin vaihtoehtoja tarjolla kuin tulla tänne. Moni vanhempi, ei suomessa kasvanut tulija ei välttämättä pahimmillaan osaa edes lukea tai ymmärrä numeroita. Silloin voi olla vaikea myöskään ymmärtää näkymätöntä uhkaa nimeltä virus ja sen leviämistapoja.

Toki onhan täällä myös asian hyvin ymmärtäviä maahanmuuttajia, ja vastaavasti täysin älyvapaata kantaväestöä, mutta ei tuo tilasto silti yllätyksenä minulle tullut. Olisiko jossain Britanniassa ja Ranskassa tilasto tämän suhteen erilainen, kun siellä on jo aika monta maassa kasvanutta ja koulut käynyttä sukupolvea?
 
Tätä pyykkiä pestään vielä pitkään ja luulenpa, että oppikirjojakin kirjoitetaan.

Elisa sairastui koronaan työssään sairaanhoitajana ja huomasi miten huonosti tautiin on varauduttu – ”Maksamme tästä kalliin hinnan”
Julkaistu: 6:46
1586926023038.png
Kuva: Kotialbumi
Kuolemanpelko on vaihtunut toiveikkuuteen, että viruksesta voi selviytyä.

Uudenmaan alueella päivystyksessä työskentelevä sairaanhoitaja Elisa Salko sairastui koronavirukseen maaliskuun puolenvälin jälkeen. Kuukauden pituinen sairastelujakso on avannut terveydenhuollon ammattilaisen silmät monessa asiassa.

– Korona on vakava ja arvaamaton yleisvaarallinen tartuntatauti, joka tappoi ihmisiä maailmalla jo vuoden alussa eikä meillä silti varauduttu siihen kunnolla. Testejä ei maaliskuussakaan vielä saanut tehdä, potilaita ei eristetty ja hoitohenkilökunnalle korostettiin, ettei turhaan kannata suojautua, Salko luettelee tehtyjä virheitä.

Hidas reagointi johtaa hänen mukaansa nyt siihen, että yhteiskunta maksaa kalliisti terveydenhuollon työntekijöiden sairastumisista.

– Jos yksi lääkäri tai hoitaja on kuukauden pois työstään tartunnan takia ja jokaisen tartunnan saaneen takia kymmenen muuta on kahden viikon karanteenissa, maksamme tästä kalliin hinnan, Salko huomauttaa.

Salko avautui aiheesta Facebook-päivityksessään viikonloppuna.

1586926042430.png

"Fuck corona. Mä ja mun tytär ollaan selvitty nyt tästä, vaikka mä oon keuhkokuumetoipilaana vielä tuon tulevan viikon. Yhteensä oon ollut poissa pelistä kuukauden. Mä sain tän taudin hoitaessani päivystyspotilaita silloin, kun tästä taudista ei vielä ollut kunnollisia ohjeita ja suojaimista käytiin kovaa keskustelua. Ohjeetkin päivittyi koko ajan ja niitä muuteltiin pitkin päivää. Elettiin maaliskuun alkupuolta pelon ja epävarmuuden varjostamina.

Mun elimistö taisteli tätä tautia vastaan ekan viikon kotona. Kolme ekaa päivää meni vielä aika hyvin ja olin ihan fine, mut sitten alkoi tapahtua kummia. Viikon kohdalla en enää pärjännyt kotona vaan ajauduin päivystyksen kautta osastolle. Keuhkot oli tulessa, yskitti ja oksetti, ja tuntui kuin olisin hengittänyt lasinsiruja. Vatsa meni sekaisin, niveliin ja lihaksiin särki vietävästi. Päänsärky oli sanoinkuvaamaton. Kroppa oli päässyt kuivahtamaan, kun en enää pystynyt huolehtimaan nesteytyksestäni kunnolla vaan olin enimmäkseen unensekaisessa, epämääräisen sekavassa tilassa.
Mä en polta ja urheilen paljon. Oon saanut influenssarokotteen ja pneumokokkirokotteen, mulle aloitettiin antibioottikuuri jo kolmantena päivänä ja astmakin on juuri todettu olevan hyvässä hoitotasapainossa. Säästyin vaikeimmalta tautimuodolta. Mut en kivulta, tuskalta, hengitysvaikeudelta, kuumeelta, keuhkokuumeelta enkä sairaalajaksolta. Covid-19 on jättänyt myös mun keuhkoihin pysyviä muutoksia. Mä joudun edelleen syömään antibioottia ja olen poissa sairaanhoitajien reservistä kunnes olen terve. Näillä näkymin tosiaan vielä tuon seuraavan viikon.

Kaikille ei käy yhtä hyvin. Jotkut on osastolla tai koronateholla viikkotolkulla. Vierailut on kielletty, joten siellähän makaat, yksin. Jotkut ei selviä hengissä.
Aika paljon on itkettänyt ja pelottanut tänä aikana, koska tää on ihan helvetin pelottava ja arvaamaton tauti. Mut samaan hengenvetoon olen onnellinen siitä miten paljon tukea mä olen saanut läheisiltä ja ystäviltä, läheltä ja kaukaa. Kiitos.

Voin sanoa, että palaan urheana soturina takaisin sairaanhoitajan töihin ja jatkan sen ihmettelemistä, miten meidän - koko terveydenhuollon henkilöstön hyväksi tarjotaan vain valojen sytyttämistä parin tonnin edestä johonkin Oopperatalon seinustalle vai minne ikinä olikaan, mut ei mitään muuta. Jotenkin nöyryyttävää. #korona #coronasurvivor

Edit: saa jakaa"
3,3 t.7332,6 t.


Salko työskenteli alkuvuonna hoitajana päivystyksessä ja valvonnassa. Hänen mukaansa koronaviruksen leviämisestä alkoi tulla runsaasti ohjeistusta työpaikoille helmi-maaliskuun vaihteessa. Välillä ohjeistusta tuli sivukaupalla sähköpostiin ja taukotilojen pöydille useita kertoja päivässä.

Hänen mukaansa tilanne vaikutti sekavalta. Henkilökunnan keskuudessa kasvoi pelko tartuntojen yleistymisestä ja taudin hoitotavoista. Koronatestejä tehtiin niukasti.

1586926120255.png
Elisa Salko työskentelee hoitajana päivystyksessä ja valvonnassa. Kuva: Elisa Salko

– Testauskriteerit olivat vielä tuohon aikaan todella tiukat ja niitä sai tehdä vain virka-aikaan erityisellä luvalla. Testauskapasiteettia ei saanut turhaan kuormittaa, sillä testien tiedettiin olevan kalliita. Elettiin pelon ja epävarmuuden keskellä. Ohjeistus saattoi muuttua kesken työpäivän, hän kuvailee tilannetta.

Salko sairastui koronavirukseen maaliskuun puolivälissä. Sairaus alkoi huimauksena ja voimattomuuden tunteena. Hänelle nousi nopeasti korkea kuume, tuli kurkkukipua sekä nivel- ja lihaskipuja.


Toisena sairauspäivänä hän sai luvan käydä koronatestissä. Näytteenottopaikka oli noin 20 kilometrin päässä Aalto-yliopiston kampuksen takana. Sinne ei päässyt kuin omalla autolla. Tuttava lähti kuskiksi.


Sairauden neljäntenä päivänä Salko sai testituloksen ja kyseessä oli koronavirustartunta. Tartuntaselvityksessä ilmeni, että hänen sairastumisensa oli altistanut useita muita tartunnalle. Työkavereita määrättiin karanteeniin kahdeksi viikoksi.

1586926395442.png
Koronatesti tehtiin Aalto-yliopiston kampuksen takana.Kuva: Elisa Salko

– Sitten alkoi kunnon ralli. Minulle tuli vatsaoireita, oksetti, yskitti ja keuhkot olivat kuin täynnä lasinsiruja. Henkeä ahdisti. Tuli sekava olo. Kuume sahasi 38–40 asteessa.

Viikon kuluttua tauti pahenin niin paljon, että Salko soitti lääkärin neuvosta ambulanssin. Hätäkeskus lähetti apua, mutta ambulanssin ensihoitajat eivät halunneet ottaa koronapotilasta kyytiin.


– He ilmoittivat, etteivät mielellään kuljettelisi koronapotilaita, koska joutuvat pesemään sitten koko ambulanssin. Heidän mukaansa olisin vielä pärjännyt kotona. Toinen ensihoitaja odotti koko ajan rappukäytävässä. He olivat täysissä suojavarusteissa ja silti pelkäsivät tartuntaa kuin ruttoa. Sen näki heidän elekielestään ja silmistään. He kokivat epämiellyttävänä tutkia, hoitaa ja kuljettaa koronapotilasta.


Salko yllättyi ensihoitajien käyttäytymisestä, sillä heidän tehtävänsä on hänen kokemuksensa mukaan hoitaa potilasta sairaudesta huolimatta asiallisesti ja viestiä turvallisuuden tunnetta


– Toivon ettei ketään muuta kohdeltaisi asiattomasti, vaan potilaat kohdattaisiin turvallisuutta tuoden, koska tauti on vakava, pelottava ja kaikille vieras. Oireet voivat pahentua minuuteissa tai tunneissa henkeä uhkaavaksi.


Sairaalajakson aikana hän huomasi, että henkilökunta koki kiusallisiksi kontaktit potilaiden kanssa. Jokaista kohtaamista varten hoitajien piti pukeutua muovisiin suojavarusteisiin, joissa tulee hiki.


– Hoitajat pyrkivät minimoimaan potilaskontaktit. Meille korostettiin, että vain hengenhädässä saa kutsua hoitajaa paikalle. Sairaalassa vallitsi suuri kuoleman pelko. Se väistyi vasta kun olin lähdössä kotiin, Salko kertoo.

Salko pääsi sairaalasta kotiin vajaan viikon jakson jälkeen. Kotona odotti koronaan sairastunut 15-vuotias tytär. Hänen mukaansa tilanne oli vaikea, koska molempien piti elää erityksissä kotona eikä yksinhuoltajalla ollut läheisten turvaverkkoa ympärillä.

– Inhimillinen kärsimys ja henkinen stressi on ollut koettelemus keholle ja mielelle. Tauti on jättänyt fyysisiä ja henkisiä jälkiä. Olen itkenyt paljon. Kun ei ole sukulaisia lähellä, niin yksinhuoltajana olen pelännyt miten tyttären käy. Onneksi on ystäviä, joiden tuki on ollut tärkeää. Kaupungilta en ole saanut minkäänlaista apua, hän huomauttaa.

Salko on sairaslomalla vielä viikon. Ensi viikolla pitäisi palata töihin hoitamaan hengityskonepotilaita. Hän sanoo, että sairaus on syönyt yleiskunnon melkein kokonaan.


– Portaiden nousu hengästyttää. Rasitusta en siedä kunnolla, tauti jättää jälkensä elimistöön. Maksa-arvot ovat koholla. Toipuminen on hidasta. Edelleen yskittää. Mietityttää se, että koronaa on tutkittu niin vähän emmekä tiedä taudin pitkän aikavälin vaikutuksia, hän aprikoi.

Salko kokee kuitenkin, että hän on selvinnyt koronaviruksesta helpolla, sillä moni sairastunut joutuu viettämään viikkokausia teho-osastolla tai ei selviä taudista lainkaan.

Häntä hämmentää tieto siitä, että terveydenhuollon henkilökunta ei saa ansaitsemaansa arvostusta koronakriisin hoitamisesta.

– Meille ei tarjoilla mitään muuta kuin valojen sytyttämistä Finlandia-talolle, mikä on jollakin tavalla jopa nöyryyttävää ja noloa. Ansaitsemme nyt jotain konkreettista. Hoitohenkilöstön palkkoja on nostettu muualla maailmassa jo, ja tarjotaan muitakin korvauksia. Ja tarvitsemme niitä suojaimia! Niiden tuotannon käynnistämiseen olisi ryhdyttävä heti nyt Suomessa, hän painottaa.

1586926329970.png
Elisan sairaalajakso kesti vajaan viikon.
Kuva: Elisa Salko
Mirja Rintala

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006474814.html
 
Vaimo manaa kans lanssissa, kun ei ole suojavälineitä. Eikä testeihin pääse millään. Hän vielä tammikuussa ja helmikuussa vähätteli asiaa kun koronasta puhuin. Nyt hänen näkemyksensä on, että tämä on hoidettu Suomessa päin vittua:sneaky:
 
Erittäin hyvä ja kansantajuinen video kuinka helposti aseptiikka pettää.

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/d49e0447-8ab9-4c4d-9ab3-f79ff9ca2c7d

"Kaikki alkoi yhdestä onnettomasta Vuokatin-viikonlopusta” – Nyt Kainuussa on 46 tartuntaa

Eilen klo 23:22
Asukaslukuun suhteutettuna Kainuussa on kolmanneksi eniten koronatartuntoja Suomessa.












Volume 0%










00:10







02:33
03:01




Näin bakteerit leviävät, vaikka pitäisit käsineitä – sairaanhoitaja havainnollisti videolla.
Kainuu sinnitteli muuta maata kauemmin poissa koronakartalta, mutta tällä hetkellä koronavirustartuntojen ilmaantuvuus on maakunnassa Suomen kolmanneksi suurin.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 14. huhtikuuta päivittämissä luvuissa Kainuun (ilmaantuvuus 58,1) edelle kirivät vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (117,9) ja Länsi-Pohja (89,6).
Ilmaantuvuudella tarkoitetaan tapausten määrää suhteutettuna alueen väestöön, tässä tapauksessa 100 000 asukasta kohden.
Kainuussa on kolmanneksi korkein ilmaantuvuusluku. Pidätkö tätä huolestuttavana, Kainuun soten pandemiapäällikkö, ylilääkäri Olli-Pekka Koukkari?
– Totta kai ja kun kaikki alkoi yhdestä onnettomasta Vuokatin-viikonlopusta. Siinä on tasan kaksi vaihtoehtoa: joko täällä on ollut joku todellinen supertartuttaja tai täällä on ollut lauma tartuttajia kyseisenä viikonloppuna, Koukkari sanoo.
Vuokatin-viikonlopulla ylilääkäri viittaa kansainväliseen Euroloppet-sarjaan kuuluvaan Vuokatti-hiihtoon, joka oli tarkoitus kilpailla 14. maaliskuuta.
Tapahtuma kuitenkin peruttiin 12. maaliskuuta sen jälkeen, kun hallitus oli samana päivänä suositellut yli 500 hengen yleisötilaisuuksien perumista.
– Vuokatti-hiihto toimi hyvin vastuullisesti ja peruutti sen tilaisuuden. Sen jälkeen samana päivänä, jolloin hiihdon piti olla, mutta sitä ei ollut, joukko kansalaisia oli kuitenkin kokoontunut illanviettoon ravintolaan, jossa tapahtui merkittävä määrä altistumisia, joista osa johti sairastumisiin ja taudin leviämiseen. Sitä ennen ei ollut ensimmäistäkään tartuntaa (todettu) koko Kainuussa.
 
Vaimo manaa kans lanssissa, kun ei ole suojavälineitä. Eikä testeihin pääse millään. Hän vielä tammikuussa ja helmikuussa vähätteli asiaa kun koronasta puhuin. Nyt hänen näkemyksensä on, että tämä on hoidettu Suomessa päin vittua:sneaky:
Meillä kotosalla tapeltiin tästä taudista tammikuun lopusta maaliskuun puolivälille. Olin kuulemma paranoidi tinapipo. No, en ole enää eikä tapella ja samassa ruokakunnassa pysytään. Edelleen kyllä ihmettelen miten jotkut ihmiset eivät pysty käyttämään maailman uutisia aikakoneena tulevaisuuteen...
 
Meillä kotosalla tapeltiin tästä taudista tammikuun lopusta maaliskuun puolivälille. Olin kuulemma paranoidi tinapipo. No, en ole enää eikä tapella ja samassa ruokakunnassa pysytään. Edelleen kyllä ihmettelen miten jotkut ihmiset eivät pysty käyttämään maailman uutisia aikakoneena tulevaisuuteen...
Joo, jotenkin en ole vielä itse skumppapulloa avannut sen kunniaksi, että Suomi hoiti tämän parhaiten. Täytyy odotella niiden vasta-ainetestien antamaa dataa siitä, missä mahdollisesti mennään leviämisen suhteen.
 
Joo, jotenkin en ole vielä itse skumppapulloa avannut sen kunniaksi, että Suomi hoiti tämän parhaiten. Täytyy odotella niiden vasta-ainetestien antamaa dataa siitä, missä mahdollisesti mennään leviämisen suhteen.

Tämän taudin tase voidaan tulkita vasta ehkä vuoden parin kuluttua. Niin se vain on. Ennen rokotetta tauti etenee ja leviää ihan varmasti jollain tasolla ja volyymilla. Sitä forumillakin laajasti pahexuttua Thö Laumasuojaa syntyy taatusti, haluttiin tai ei.

Forumilla rajattomasti suitsutettua -Aasian mallia- esitetään joka välissä. Eikä näköjään vieläkään huomata, että -aasian mallissa- mm. rajoitustoimet ja sanktiot ovat sellaista laatua, että niiden ajaminen eurooppalaisväestölle ja -kansoille ottaa aikaa, ihan takuulla. Ulvonta tulee olemaan kovaa, kun pakataan singaporelais-eteläkorealainen mallisto toimivana läpi Euroopan. Onnea poliitikoille.
 
Meillä kotosalla tapeltiin tästä taudista tammikuun lopusta maaliskuun puolivälille. Olin kuulemma paranoidi tinapipo. No, en ole enää eikä tapella ja samassa ruokakunnassa pysytään. Edelleen kyllä ihmettelen miten jotkut ihmiset eivät pysty käyttämään maailman uutisia aikakoneena tulevaisuuteen...

Olen tullut siihen tulokseen, että aika harva loppujen lopuksi seuraa kovin tarkasti mitä maailmalla, tai joskus edes kotimaassa tapahtuu. Tai sitten seuraa, mutta se otetaan ikään kuin jonain kaukaisena ”ei tällaista meillä voi tapahtua” asiana sen kummemmin miettimättä. Kai se jotenkin vaikuttaa, jos on elänyt koko ikänsä siinä uskossa, että täällä ei kertakaikkiaan voi tapahtua mitään ikävää. Se on suorastaan perusoikeus, että ei vaan voi, se on aina vaan siellä muualla. Ongelmat ovat olleet luokkaa juna myöhässä, tai uusin iPad loppunut kaupasta.

Muistan, kun ehkä n. pari viikkoa ennen Turun terrori-iskua kuulin ohimennen kahden ihmisen keskustelevan. Toinen kertoi, että hänestä vaikuttaa maailman- ja kotimaan tapahtumien valossa siltä, että täällä voi ihan lähiaikoinakin tapahtua jotain. Tähän taas toinen osapuoli hymähti, ”No ei täällä mitään voi tapahtua, ne on ison maailman juttuja vain!”

Mauritiuksella eleli aikoinaan lintulaji, dodo. Sillä ei ollut saarella mitään luonnollisia saalistajia, ja kun ihminen lopulta rantautui sinne nälkäisenä, ei eläin osannut lainkaan pelätä ja välttää ihmistä. Lintu oli niin helppo saalis, että se metsästettiin nopeasti sukupuuttoon. Muistona lajista jäi vain patsas ja pari täytettyä yksilöä.
 
Uusin tilasto. ""
Tuttuun tapaan tämänpäiväinen tilanne vertailumaista, jotka sijaitsevat lähistöllä, ovat kulttuuriltaan yleisesti aika samankaltaisia ja erityisesti sellaisia, joihin palataan talvilomilta Italiasta, Itävallasta ja Espanjasta:
Saksa
tapauksia/miljoona: 1 568; kuolleita/miljoona: 39
Britannia
tapauksia/miljoona: 1 383; kuolleita/miljoona: 178
Ruotsi
tapauksia/miljoona: 1 133; kuolleita/miljoona: 102
Tanska
tapauksia/miljoona: 1 124; kuolleita/miljoona: 52
Suomi
tapauksia/miljoona: 571; kuolleita/miljoona: 12
Norja
tapauksia/miljoona: 1 222; kuolleita/miljoona: 26
Viro
tapauksia/miljoona: 1 035; kuolleita/miljoona: 23
Mikään ei viittaa siihen, että Suomi olisi jotenkin lähestymässä vertailumaiden lukuja. Kuolleita on 64, tehohoitotapauksia 74.
0

Jari-Pekka Vuorela Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1955 syntynyt toimittaja, yhteiskuntatieteilijä ja isoisä. Jazz forever.


Ruotsin lehdistössä kerrotaan paljon, miten Suomessa on ollut "paniikkia". Kuolleisuusluvut he selittävät sillä, että Suomi tulee vain 2-3 viikkoa perässä.

Paniikkiin en ota kantaa, mutta jälkimmäisellä Ruotsin terveysviranomaiset vaientavat arvostelijansa bluffilla. Kun vetää graafit päivästä 1, ainoastaan kymmenen päivää on hiukan samannäköinen... Ruotsissa lähtee miltei lapasesta jo siinä kohtaa.
 
Tämän taudin tase voidaan tulkita vasta ehkä vuoden parin kuluttua. Niin se vain on. Ennen rokotetta tauti etenee ja leviää ihan varmasti jollain tasolla ja volyymilla. Sitä forumillakin laajasti pahexuttua Thö Laumasuojaa syntyy taatusti, haluttiin tai ei.

Forumilla rajattomasti suitsutettua -Aasian mallia- esitetään joka välissä. Eikä näköjään vieläkään huomata, että -aasian mallissa- mm. rajoitustoimet ja sanktiot ovat sellaista laatua, että niiden ajaminen eurooppalaisväestölle ja -kansoille ottaa aikaa, ihan takuulla. Ulvonta tulee olemaan kovaa, kun pakataan singaporelais-eteläkorealainen mallisto toimivana läpi Euroopan. Onnea poliitikoille.
Tämän edellä mainitun lisäksi realismia on ymmärtää, että aasialaisten malli kumpuaa sekin kollektiivisesta uhasta ja kuolemantapauksista. Nykyinen malli pohjaa lintufluuhun ja sarssiin ja ties mihin pöpöön. Eli sielläkin tarvittiin edeltäviä henkeä uhkaavia kriisejä, että nykymalli saatiin luotua nyt käyttöönotettavaksi.
Mitä se otti aikaa Aasian maissa, veikkaan että järjestelmä on luotu pikemminkin vuosikymmenen syklillä. Ei Länsi saa sitä käyttöön ja vaikuttamaan tähän koronaan. Sitten seuraava viirus, siihen voimme ollakin valmiimpia.
 
Back
Top