Mulla on vähän toisenlainen käsitys.
Elän sellaisessa luulossa että Kiina ja USA kävivät pitkään monimutkaisia kauppaneuvotteluja. Ja että epidemia ehti alkaa ennen diilien allekirjoittamista. Ja että Kiina vaati ja sai joihinkin asioihin sellaisen klausuulin, ettei diilistä tartte pitää kiinni jos tulee jokin ylivoimainen este - niin kuin nyt vaikka pandemia. Ja että Wuhanin sulku oli vain Kiinan sisäistä matkustamista koskeva, joten sieltä laukkasi ulkomaille hirvee kööri kipeitä kiinalaisia joita ei suvaitsevaisissa maissa saanut testata, profiloida, vältellä... koska rasismi ja journanatsit.
Ja Kiina piti turpansa kiinni kunnes sopparit oli muotoiltu Kiinan eduksi + allekirjoitettu. Ja WHO piti turpansa kiinni niin pitkään kuin Kiina vaati/korruptoi turvat pysymään kiinni. Ja Kiina vaati/korruptoi WHO:lta passiivisuutta siihen asti kunnes muun maailman luvut menivät Kiinan julkaisemien lukujen yli.
Eli elän siinä foliohattukäsityksessä että wuhan-viiruksen alkuvaiheessa pistettiin tohtorit poseen ja turvat tukkoon keskushallinnon vaatimuksesta näiden kansainvälistä kauppaa koskevien neuvottelujen vuoksi. Ja annettiin pöpön levitä siihen ja vain siihen sasti, kunnes nimet olivat papereissa. Heti sen jälkeen oli kannattavaa huomata pöpö.
Kaikki tämä on tietenkin foliohattuilua, jolla ei ole mitään tekemistä sellaisten asioiden kanssa kuin vaikka kauppasopimusten allekirjoituspäivämäärät tms.
Valkoisen talon odotetaan antavan tarkempia tietoja asiasta. Kiina kommentoi sopua niukasti.
yle.fi
Kauppasodan lieveneminen hyödyttää myös Suomea. Tullikiistan uskotaan kuitenkin olevan osa presidentti Trumpin vaalikampanjaa.
yle.fi
Itse en ylläty jos käy niin, ettei Kiinan tarvitsekaan pitää kiinni omista sitoumuksistaan koska pandemia.
Sellaista klausuulia ei ole. Sopimus on sellainen, että kiistoissa Trump on syyttäjä, tuomari ja rankaisija. Mutta olet jäljillä. Korona on ihan liian sopiva ollakseen vahinko.
Kiina sai Trumpilta turpiin kauppasodassa, ja Kiinan matka mahtavimmaksi supervallaksi katkesi Trumpin valintaan. Tuotanto- ja toimitusketjut alkoivat jo siirtyä muualle Aasiaan, Mexicoon ja takaisin USA:an. Oikeastaan se millä Trump sai USMCAn heittämällä läpi naapureilleen onkin juuri se, että nekin ymmärsivät Kiinan olevan tulevan historiallisen suuren muutoksen häviäjän, ja itsellään olevan mahdollisuus olla voittajien joukossa.
Kun ei tuossa länsimaiden teollisuuden (ja sillä kustannettavan hyvinvoinnin) katoamisessa koskaan ollut kyse mistään väistämättömistä luonnonvoimista, jollaisena se meille on markkinoitu, vaan se on ollut länsimaiden elitiin (rahaeliitin ja sen kätyrinä poliittisen eliitin) tahtotila. Se on ollut länsimaiden päättäjien valinta, että Kiinasta saa tuoda tänne päin vapaasti, mutta sinne ei saa viedä vapaasti. Sillä ne tehtaat sinne lähtivät. Ei se ollut koskaan vapaakauppaa muuten kuin sieltä tänne päin. Tiedän tämä ihan konkreettisestikin Nokia-taustaltani. Jos sinne halusi viedä puhelimia, oli perustettava sinne tehtaat ja tuotekehitystäkin. Ja palkattava paikallisia. Pakotettu teknologiasiirto, kaukana vapaakaupasta.
Massiivinen länsimaiden kansojen kusetus, ja työvoiman halventaminen ja köyhentäminen. Jota tosin äänestäjät eivät Euroopassa oikein käsitä, koska teollisuuden sijaan hyvinvointiyhteiskuntia on ylläpidetty velkarahalla.
Trumpissa on pohjimmiltaan kyse tämän kehityksen suunnan kääntämisestä. Tässä ollaan MAGAn ytimessä. Yhdysvalloissa ihmiset ovat kaikkien myyttien vastaisesti eurooppalaisia valistuneempia. He käsittivät, että pikkukaupungin tehtaan lähtiessä Kiinaan, tilalle tulee köyhyys ja huumeongelmat. Harwardissakin tutkittu juttu, joka ei oikein meillä äänestäjille konkretisoidu, koska hyvää työttömyys- ja sosiaaliturvaa ylläpidetään velkarahalla.
Aasialaisissa kulttuureissa yleensäkän ei siedetä kasvojen menetystä, eikä varsinkaan Kiinan kommunistisella puolueella ole varaa menettää uskottavuuttaan oman kansansa silmissä. Epidemia on näppärä syyllinen tuleviin heikkoihin vuosiin ja alamäkeen. Ja globaali ja globalistinen media auttaa tässä. Ei täälläkään lehdistä tulla lukemaan, että Trump katkaisi Kiinan lennon, vaan koronan piikkiin se Kiinan alamäki tullaan laittamaan vielä pitkään. Ei eliitin media voi antaa populan ymmärtää asian oikeaa laitaa, koska sittenhän täälläkin alettaisiin valita elitistien tilalle populistisia johtajia, jotka ajavat (oman) kansan etua.
Median on ihan pakko käsitellä Trumpia kokonaan negatiivisesti ja lähes kokonaan tyyliseikkojen kautta, jotta kansa ei alkaisi katsomaan varsinaisia asioita. Eikä ainakaan itse pääasiaa, eli länsimaiden alamäkeä. Mutta ehkä koronan yhtenä puolena se alkaa avata silmiä ainakin globalisaation suhteen.