Myrskyhiiri
Respected Leader
Aina löytyy jotain hyvää. Miten on muiden tautien kanssa?
Onko naidessa maski päässä, mutta alakerrasta krutonki unohtunut?
Tänä vuonna influenssakausi ei kuitenkaan ole vielä käytännössä käynnistynyt lainkaan. THL:n tartuntatautirekisteriin on tähän mennessä ilmoitettu vain muutama A- tai B-influenssatartunta.
”Influenssaviruksia on kiertänyt todella vähän. Ikään kuin influenssakausi ei olisi alkanutkaan meillä”, kertoo Nohynek.
Toinen hyvä juttu mistä ei ole hirveän paljon huudeltu:
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000007644249.html
Huippututkimus: Suomessa ollut jo yli 130 000 koronatapausta – näin tappava tauti on
Suomalainen huippututkija Mikael Mieskolainen oli mukana koronaviruksen tappavuutta selvittäneessä tutkimusryhmässä.26.11.2020 17:47
Suomessa on THL:n virallisen tilaston mukaan raportoitu keskiviikon lukujen jälkeen 22 652 vahvistettua koronavirustartuntaa.
Todellinen luku on kuitenkin moninkertainen, jopa 130 000–194 000 koronatartuntaa.
Tämä käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta, jossa viiden hengen tutkijaryhmä tuli lopputulokseen, jonka mukaan länsimaisissa yhteiskunnissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa noin 0,4 prosenttia koronaviruksen saaneista kuolee viruksen aiheuttamaan covid-19-infektioon.
Tutkijaryhmässä oli mukana suomalainen hiukkasfysiikan tohtori Mikael Mieskolainen, joka toimii tällä hetkellä tutkijatohtorina maailman kymmenen parhaan yliopiston joukkoon kuuluvassa Imperial Collegessa Lontoossa.
– Suomessa kuolleisuus oli vielä tuotakin lukua pienempi, 0,2–0,3 prosentin välissä, Mieskolainen sanoi Ilta-Sanomille.
...
Kuolleisuusluvun selvittämiseksi tutkijaryhmä keräsi ison testijoukon, joille tehtiin serologinen vasta-ainetutkimus, onko heillä ollut tartunta. Sen jälkeen tutkijaryhmä kehitti laskentamallin, jolla korjattiin epidemialle tyypilliset aikaviiveet.
...
Tällä perusteella tutkijaryhmä päätyi siihen tulokseen, että länsimaisissa yhteiskunnissa keskimääräinen kuolleisuusluku koronavirukseen on 0,4 prosenttia (95 prosentin luottamusväli 0,2–0,8%).
Mieskolainen kuitenkin huomauttaa, että eri maiden ja eri ikäryhmien välillä on suuria eroja.
– Jos joku kertoo sairastavansa koronaa eikä kerro kotimaataan tai ikäänsä, niin silloin luku on 0,4. Niissä länsimaissa, joissa ikäjakauma on painottunut ikäihmisiin, kuolleisuus oli lähemmäs yhtä prosenttia, nuoren väestöpopulaation maissa 0,2–0,3 prosenttia. Keskimäärin riski tuplaantuu noin kahdeksan vuoden välein.
– Suomen ikäjakauma on kohtuullisen vanha, mutta kuolleisuus oli silti Suomessa lähellä matalaa päätä. Se oli minulle uusi tieto, että kuolintodennäköisyys on Suomessa niin pieni, Mieskolainen sanoi.
Hänen mukaansa se vahvistaa käsitystä, että Suomi on onnistunut koronaviruspotilaiden hoidossa toistaiseksi hyvin.
– Suomessa julkinen terveydenhoito on pysynyt toimivana, ja täällä on myös onnistuttu suojelemaan kaikista herkimmät eli ikäihmiset taudilta, Mieskolainen näkee.
---------------------------------------------
Tämän lisäksi huomasin yhden virkkeen THL:n tuoreehkossa materiaalissa, jossa todettiin että syystalven tapauskuolleisuus koronaan Suomessa on yli kymmenkertaisesti alempi kuin keväällä. Johtuu tietysti siitä että lisääntyneen testauksen kautta havaitaan enemmän lieviä tapauksia, mutta myös hoitomenetelmät ovat asettuneet enempi paikoilleen.
Luonnollisestikaan en nyt löytänyt tuota THL:n lähdettä mutta ehkä hetken kuluttua.
Ruotsissakin tilanne on se, että nyt tartuntoja on noin kymmenkertainen määrä kevääseen verrattuna, mutta viikoittaiset kuolleisuustasot ovat alhaisempia kuin keväällä. Vaikka valitettavasti lähtivätkin nousuun vaikka aluksi näytti liiankin hyvältä.
EDIT: nyt tapauskuolleisuus syystalvella on karkeasti 211 kuollutta / noin 28 000 varmistettua tartuntaa -> 0,75 %. Keväällä tapauskuolleisuus oli noin 5%:ia, tämän artikkelin mukaan: https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006675566.html
Itse tarkistettuna kevään julkisten lukujen mukaan tapauskuolleisuus oli 318 kuollutta / 6859 varmistettua tartuntaa -> 4,64 %.
Loppuvuoden korkeat kuolleisuusluvut ovat heikentäneet tapauskuolleisuuden suhteellista parannusta kevääseen verrattuna. Samoin kuin Ruotsissa, Suomessakin lähti laaja leviäminen saavuttamaan ikäihmisiäkin ja siinä tuli kuolleita. Suomessa ilmiö oli kuitenkin lievempi ja nyt ollaan tultu tartunnoissa alaspäin jo usean viikon ajan.
Viimeksi muokattu: