Ihmiskokeet kotimaisella nenäsuihkeena annettavalla koronarokotteella alkamassa – rokoteyhtiön osakkaiksi Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot
Yhtiö käy parhaillaan neuvotteluja rahoituksesta.
koronarokote
8.3. 10:57
Yksi koronarokotteen kehittäjistä on Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta. Arkistokuva.Antti-Petteri Karhunen / Yle
Jaa:
Jaa artikkeli Facebookissa80
Jaa artikkeli Twitterissä
Kotimaisen nenäsuihkeena annettavan koronarokotteen kehittäminen etenee pian ihmiskokeisiin. Alustavien tulosten mukaan rokote on toiminut hyvin eläinkokeissa, ja muutaman kuukauden sisällä on tarkoitus aloittaa testaus ihmisillä.
Rokotteen eteenpäin viemiseksi on nyt perustettu tutkimuslähtöinen rokoteyritys Rokote Laboratories Finland Oy.
Yrityksen ovat perustaneet ja sen hallitukseen kuuluvat rokotteen kehittäjät sekä Itä-Suomen ja Helsingin yliopistot. Rokote perustuu Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa tehtyyn tutkimustyöhön.
Kehittäjinä ovat olleet akatemiaprofessori
Seppo Ylä-Herttuala Itä-Suomen yliopistosta, professori
Kalle Saksela ja professori
Kari Alitalo Helsingin yliopistosta sekä diplomi-insinööri
Pasi Kemppainen.
Yritys käy nyt neuvotteluja rahoituksesta, jonka turvin rokotetta saataisiin jatkokehitettyä ja edettyä tutkimuksessa kliinisiin kokeisiin. Rokote voisi varmistaa suomalaista ja eurooppalaista huoltovarmuutta ja rokoteomavaraisuutta, kunhan se on saanut myyntiluvan.
Ylä-Herttuala on aiemmin arvioinut, että rokote voisi tulla markkinoille ensi vuonna.
Kuopiossa valmiudet valmistaa rokotetta isojakin määriä
Kuopiosta löytyy jo nyt rokotteen tuotantoon tarvittava kaupallinen teknologia. Rokotetta voidaan siis valmistaa Kuopiossa huomattavia määriä, mutta myöhemmin rokotetta voidaan myös lisensoida Euroopan ulkopuolelle.
– Nyt keskiössä on luonnollisesti koronarokote, mutta samalla menetelmällä voidaan tehdä rokotteita myös muita viruksia vastaan, Pasi Kemppainen sanoo tiedotteessa.
Rokote perustuu Ylä-Herttualan tutkimusryhmässä kehitettyyn geeninsiirtoteknologiaan. Ylä-Herttuala on kehittänyt menetelmää jo kauan ennen koronapandemian puhkeamista.
– Rokotetta on pystytty edistämään nopeasti, koska se nojaa pitkäjänteisellä tutkimuksella luotuun osaamisperustaan, sanoo Itä-Suomen yliopiston rehtori
Jukka Mönkkönen.
Uusi rokote virusmuunnoksia vastaan
Rokotteen kehittäjät valitsivat rokotteen muodoksi nenäsuihkeen, koska koronavirus tarttuu luonnostaankin hengitysteiden kautta. Ylä-Herttuala ryhmineen olettaa, että uusi rokote voi estää rokotteen saaneita myös tartuttamasta virusta.
Meneillään olevat rokotukset eivät hänen mukaansa poista uusien rokotteiden tarvetta, sillä virusmuunnokset aiheuttavat vielä oletettavasti uusia tartunta-aaltoja.
– Lähivuosina ainakin riskiryhmäläiset tarvitsevat uusia rokotteita virusmuunnoksia vastaan, Ylä-Herttuala sanoo.
Koronaviruksen uskotaan muuntautuvan nopeasti myös jatkossa. Kotimaisessa nenäsumuterokotteessa on huomioitu tärkeimmät virusmuunnokset, eli eteläafrikkalainen, brasilialainen ja brittiläinen muunnos.
Yritys aikoo tehdä ensimmäiset kliiniset rokotekokeet Suomessa. Niihin osallistuminen on kiinnostanut monia. Osallistujat valitaan niin, että saadaan väestöä edustavat ja vertailukelpoiset koeryhmät.
Yritystä tarvitaan esimerkiksi jatkokokeita varten
Tutkimusryhmät aloittivat koronarokotteen kehittämisen keväällä 2020 ja yliopistoissa tehtyä tutkimusta on rahoittanut Suomen Akatemia.
– Työtä on luontevaa jatkaa yrityksessä, joka pystyy vastaamaan esimerkiksi kliinisistä kokeista viranomaisten edellyttämällä tavalla, Ylä-Herttuala kertoo tiedotteessa.
Ylä-Herttualan mukaan se, että yliopistot omistavat osan yrityksestä, helpottaa tiedonsiirtoa akateemisesta tutkimuksesta yritykseen.