uuhkajien historiallinen paikka jalkapallon EM-lopputurnauksessa on saamassa ikävää sävyä, kun Pietarista palanneiden suomalaisturistien joukosta on löytynyt runsaasti koronatartuntoja. Juhannuspäivään mennessä kisaturisteista oli löytynyt jo
120 koronapositiivista, mikä on ollut pieniin päiväkohtaisiin kansallisiin tartuntalukuihin tottuneille suomalaisille järkytys. Luku tulee todennäköisesti vielä kasvamaan.
Kaikissa Pietarin EM-paluubusseissa on voinut altistua koronalle –Kisaturisteilla 120 tartuntaa
Ilo Huuhkajien historiallisesta EM-kisapaikasta on muuttunut huutoäänestykseksi siitä, kuka on suurin syyllinen tilanteeseen. Koska asia on kisamatkan osalta niin sanotusti jo tuulettimessa, olisi parempi miettiä, miten tästä eteenpäin. Keskellä kesää yllättänyt koronalinko nimittäin laittaa Suomen rajoituspolitiikan todelliseen testiin.
Vaalimaan raja-asema ruuhkautui tiistaina pahasti, kun tuhannet Huuhkaja-fanit tekivät paluutaan Pietarista Suomeen. LUKIJAN KUVA
THL:n ylilääkäri
Hanna Nohynek yritti
jo muutama viikko sitten avata keskustelua siitä, minkälaista koronariskiä olemme valmiita sietämään. Nohynek sanoi, että keskustelua pitäisi käydä nyt, kun ikäihmiset ja muut korkean riskin henkilöt ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa ja kohta jo toisenkin. Nohynek pyysi miettimään, millaisen koronariskin kanssa olemme valmiita elämään ja minkälaisen riskirajan olemme valmiita hyväksymään – elimmehän ennen koronaakin sellaista arkea, jossa oli siedettävä, että riskejä on.
LUE MYÖS
”Virus on kuin demonisoitu”, sanoo THL:n ylilääkäri koronasta ja odottaa uudenlaista keskustelua
Erittäin tärkeä keskustelunavaus ei oikein ottanut tuulta purjeisiinsa. Tämä todennäköisesti siksi, että Suomessa oli tuudittauduttu siihen, että kesä menee tartuntalukujen osalta jälleen rauhallisissa tunnelmissa. Viranomaiset ovat itsekin puhuneet kesän "suvantovaiheesta" ja samalla tuoneet ilmi, että syksyllä rajoituksia saatetaan taas joutua kiristämään, mikäli tartuntamäärät nousevat.
Suomen rajoitukset on sidottu isolta osin tartuntojen ilmaantuvuuslukuun – ne kuuluisat perus-/kiihtymis-/leviämisvaiheet – eivätkä viranomaiset ole suostuneet sanomaan esimerkiksi sitä, millaisella rokotuskattavuudella näistä päästään eroon. Pietarin koronatuliaisten myötä onkin suurena riskinä, että joku sairaanhoitopiireistä valahtaa takaisin huonompaan vaiheeseen, jossa odottavat tiukemmat rajoitukset. Kuuma kysymys onkin, mitä päättäjät tekevät.
Tartuntojen määrä tulee nimittäin lähes varmasti nousemaan myös syksyllä, oli rokotuskattavuus mikä tahansa. Rajoitusten kiristäminen olisi todennäköisesti syksyllä hyväksytty laajemmin, mutta keskellä kesää tilanne on toinen. Lisärajoitukset esimerkiksi tapahtuma-alalle ja ravintoloille olisivat kuuman sesongin aikana valtava katastrofi. Mutta jos rajoituksia ei kiristetä ilmaantuvuuslukujen perusteella kesällä, ei niin voida tehdä samassa tilanteessa syksylläkään.
THL:n Nohynekin aloittama keskustelu olisi pitänyt saada vauhtiin jo aiemmin, mutta Pietarista tulleet tartunnat pakottavat sen käyntiin. Oli tiedossa, että rajoitusten purun myötä koronatapaukset lisääntyvät Suomessakin, mutta asiasta ei ole juuri puhuttu – toisin kuin esimerkiksi Tanskassa. Ei ole kestävää, jos tapausmäärien pienenkin nousun myötä meillä alkaa aina keskustelu "paluusta lockdowniin".
Keskustelun pitäisi siirtyä siihen, laskemmeko edelleen positiivisten määrää ja päätämme niiden perusteella, onko maassa rajoituksia vai ei. Vai pitäisikö mittari siirtää johonkin muuhun, esimerkiksi sairaalakapasiteettiin?
Viimeistään syksyllä iso osa perusterveistä nuoristakin on saanut kaksi rokoteannosta. Jos tilanne on silloinkin se, että yrittäjät eivät saa tehdä töitään vapaasti tai opiskelijat joutuvat opiskelemaan etänä, ei syytä voi vierittää suomalaisten jalkapalloturistien niskoille. Syynä on silloin se, että emme ole vieläkään nostaneet kissaa pöydälle siitä, millaista koronariskiä olemme valmiita sietämään.
Se on tehtävä ny