Koronavirus Suomessa

inscout

Respected Leader
uuhkajien historiallinen paikka jalkapallon EM-lopputurnauksessa on saamassa ikävää sävyä, kun Pietarista palanneiden suomalaisturistien joukosta on löytynyt runsaasti koronatartuntoja. Juhannuspäivään mennessä kisaturisteista oli löytynyt jo 120 koronapositiivista, mikä on ollut pieniin päiväkohtaisiin kansallisiin tartuntalukuihin tottuneille suomalaisille järkytys. Luku tulee todennäköisesti vielä kasvamaan.

Kaikissa Pietarin EM-paluubusseissa on voinut altistua koronalle –Kisaturisteilla 120 tartuntaa
Ilo Huuhkajien historiallisesta EM-kisapaikasta on muuttunut huutoäänestykseksi siitä, kuka on suurin syyllinen tilanteeseen. Koska asia on kisamatkan osalta niin sanotusti jo tuulettimessa, olisi parempi miettiä, miten tästä eteenpäin. Keskellä kesää yllättänyt koronalinko nimittäin laittaa Suomen rajoituspolitiikan todelliseen testiin.

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui tiistaina pahasti, kun tuhannet Huuhkaja-fanit tekivät paluutaan Pietarista Suomeen.
Vaalimaan raja-asema ruuhkautui tiistaina pahasti, kun tuhannet Huuhkaja-fanit tekivät paluutaan Pietarista Suomeen.

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui tiistaina pahasti, kun tuhannet Huuhkaja-fanit tekivät paluutaan Pietarista Suomeen. LUKIJAN KUVA
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek yritti jo muutama viikko sitten avata keskustelua siitä, minkälaista koronariskiä olemme valmiita sietämään. Nohynek sanoi, että keskustelua pitäisi käydä nyt, kun ikäihmiset ja muut korkean riskin henkilöt ovat saaneet ensimmäisen rokoteannoksensa ja kohta jo toisenkin. Nohynek pyysi miettimään, millaisen koronariskin kanssa olemme valmiita elämään ja minkälaisen riskirajan olemme valmiita hyväksymään – elimmehän ennen koronaakin sellaista arkea, jossa oli siedettävä, että riskejä on.

LUE MYÖS​

”Virus on kuin demonisoitu”, sanoo THL:n ylilääkäri koronasta ja odottaa uudenlaista keskustelua
Erittäin tärkeä keskustelunavaus ei oikein ottanut tuulta purjeisiinsa. Tämä todennäköisesti siksi, että Suomessa oli tuudittauduttu siihen, että kesä menee tartuntalukujen osalta jälleen rauhallisissa tunnelmissa. Viranomaiset ovat itsekin puhuneet kesän "suvantovaiheesta" ja samalla tuoneet ilmi, että syksyllä rajoituksia saatetaan taas joutua kiristämään, mikäli tartuntamäärät nousevat.


Suomen rajoitukset on sidottu isolta osin tartuntojen ilmaantuvuuslukuun – ne kuuluisat perus-/kiihtymis-/leviämisvaiheet – eivätkä viranomaiset ole suostuneet sanomaan esimerkiksi sitä, millaisella rokotuskattavuudella näistä päästään eroon. Pietarin koronatuliaisten myötä onkin suurena riskinä, että joku sairaanhoitopiireistä valahtaa takaisin huonompaan vaiheeseen, jossa odottavat tiukemmat rajoitukset. Kuuma kysymys onkin, mitä päättäjät tekevät.


Tartuntojen määrä tulee nimittäin lähes varmasti nousemaan myös syksyllä, oli rokotuskattavuus mikä tahansa. Rajoitusten kiristäminen olisi todennäköisesti syksyllä hyväksytty laajemmin, mutta keskellä kesää tilanne on toinen. Lisärajoitukset esimerkiksi tapahtuma-alalle ja ravintoloille olisivat kuuman sesongin aikana valtava katastrofi. Mutta jos rajoituksia ei kiristetä ilmaantuvuuslukujen perusteella kesällä, ei niin voida tehdä samassa tilanteessa syksylläkään.

THL:n Nohynekin aloittama keskustelu olisi pitänyt saada vauhtiin jo aiemmin, mutta Pietarista tulleet tartunnat pakottavat sen käyntiin. Oli tiedossa, että rajoitusten purun myötä koronatapaukset lisääntyvät Suomessakin, mutta asiasta ei ole juuri puhuttu – toisin kuin esimerkiksi Tanskassa. Ei ole kestävää, jos tapausmäärien pienenkin nousun myötä meillä alkaa aina keskustelu "paluusta lockdowniin".

Keskustelun pitäisi siirtyä siihen, laskemmeko edelleen positiivisten määrää ja päätämme niiden perusteella, onko maassa rajoituksia vai ei. Vai pitäisikö mittari siirtää johonkin muuhun, esimerkiksi sairaalakapasiteettiin?

Viimeistään syksyllä iso osa perusterveistä nuoristakin on saanut kaksi rokoteannosta. Jos tilanne on silloinkin se, että yrittäjät eivät saa tehdä töitään vapaasti tai opiskelijat joutuvat opiskelemaan etänä, ei syytä voi vierittää suomalaisten jalkapalloturistien niskoille. Syynä on silloin se, että emme ole vieläkään nostaneet kissaa pöydälle siitä, millaista koronariskiä olemme valmiita sietämään.

Se on tehtävä ny

No nyt oli fiksu kirjoitus. Olisi pitänyt olla jo viime syksynä mutta hyvä näinkin.

On mielenkiintoista seuraako tästä "torjuntataistelusta" se, että kun tauti itää koko ajan pikku hiljaa ja mutatoituu sen sijaan että se polttaisi itsensä nopeasti loppuun käymällä väestön läpi, seurauksena onkin taudin paheneminen. Todennäköisyys vakavalle mutaatiolle kasvaa periaatteessa koko ajan kun tätä jojoilua maailmalla harrastetaan.
 

tulikomento

Greatest Leader
Minkähänlainen koronalinko tämäkin oli ? Ja jos mukana oli vielä näitä "vastuullisia" Pietarin veteraaneja.Juhlatuulella olevat festivaalivieraat kertoivat innoissaan ”mökkiralleista”, joissa vierailtiin mökistä mökkiin. Tapahtuma-alueen hotellin käytävillä juhlittiin huoneen ovet avoinna aamuun asti. Monella oli motiivina tutustua uusiin ihmisiin pitkään kestäneen koronatilanteen ja sosiaalisen eristäytymisen jälkeen.

– Otetaan nyt 5000 ihmistä, joiden henkinen tila on se, että ne ovat olleet puolitoista vuotta lasikopissa sisällä. Sitten lyödään litra viinaa sisään ja kaikki samaan ämpäriin. Ei siitä oikeasti voi vastuullisuutta odottaa, varmaan aika ”rai rai” toi on, Apulannan Toni Wirtanen summasi tilanteen hyvin Iltalehden haastattelussa.
 

Herman30

Supreme Leader
Minä introverttinä en käy festivaaleilla enkä yleisötilaisuuksissa enkä paljon muuallakaan joten sen puolen tämä korona-aika ei ole tuonut melkein mitään haittaa elämääni. Paitsi! Viroon teksi kyllä mieli pääästä jo ihan normaalisti ilman mitään testauksia. Viimeksi kävin siellä heinäkuussa 2020. Silloin ei vielä ollut mitään matkustusrajoituksia.
Virolainen naisystäväni samoin, ei ole käynyt kotimaassa kuin viimeksi elokuussa 2020. Kyllä hän nyt pääsisi mutta apteekkari ei päästäisi takaisin töihin ennen kuin karanteeni lusittu.
 

M-1

Majuri
mitä tarttuvampi, sen lievemmäks muuttuu

''MAAILMALLA huolestuttavaa vauhtia leviävän uuden koronamuunnoksen eli deltavariantin on raportoitu leviävän aiempia tunnistettuja variantteja herkemmin. Asiantuntijat ovat kertoneet, että deltamuunnoksen aiheuttaman taudin oireet saattavat poiketa perinteisistä Covid-19-taudin oireista.

Geneettisen epidemiologian professori Tim Spector King´s Collegesta kertoi 9. kesäkuuta julkaistulla Youtube-videolla, että nuoremmissa väestöryhmissä deltavariantin aiheuttama tauti muistuttaa tavallisesti pahaa vilustumista. King´s College on tutkinut Britanniassa koronaviruksen taudinkuvaa käynnistämällään puhelinsovelluksella, johon potilaat voivat kirjata oireitaan.

– Olemme tutkineet sovelluksen käyttäjien yleisimpiä oireita toukokuun alusta saakka, ja ne eivät ole samoja kuin ennen. Yleisin oire on päänsärky, jota seuraavat kipeä kurkku, nuhainen nenä ja kuume. Perinteisemmät koronaoireet, kuten yskä ja hajuaistin katoaminen, ovat nyt paljon harvinaisempia, Spector kommentoi tilannetta uutiskanava CNBC:n mukaan.

Spectorin mukaan muutos yleisimmissä oireissa liittyy Intian variantin samanaikaiseen yleistymiseen. Spector kuvaili BBC:lle deltan oireiden aiheuttamaa tilannetta ongelmalliseksi, sillä vilustumisoireiset saattavat luulla olevansa ”vain” flunssassa ja lähteä ulos juhlimaan.

Brittilehti Guardian raportoi Spectorin todenneen, että nyttemmin yskä on pudonnut potilaiden keskuudessa viidenneksi yleisimmäksi oireeksi. Hajuaistin katoaminen ei enää kuulu edes kärkikymmenikköön.''
 

M-1

Majuri

Husin alueella todettu yli 200 Venäjän matkailuun liittyvää koronatartuntaa – kaksi heistä on sairaalahoidossa​

496 henkilöä on asetettu karanteeniin.
 

Lapinukko

Ylipäällikkö
18kk toisteltu samoja virheitä - siis puolitoista vuotta!! En minä viitsi enää noita pallofaneja syyllistää. Typerä kansa ja typerät poliitikot, sitä saadaan mitä tilattiin. Eikös Lintiläkin ollut sitä mieltä että rajat auki vaan? :D

Paska - ja läpimätä - sisäministerikin keskittynee edelleen lähinnä ilmastoon.
Siinä on ministerilläkin prioriteetit kohdillaan :D
 
Viimeksi muokattu:

heijaa

Korpraali
No nyt oli fiksu kirjoitus. Olisi pitänyt olla jo viime syksynä mutta hyvä näinkin.

On mielenkiintoista seuraako tästä "torjuntataistelusta" se, että kun tauti itää koko ajan pikku hiljaa ja mutatoituu sen sijaan että se polttaisi itsensä nopeasti loppuun käymällä väestön läpi, seurauksena onkin taudin paheneminen. Todennäköisyys vakavalle mutaatiolle kasvaa periaatteessa koko ajan kun tätä jojoilua maailmalla harrastetaan.
Kaikki VOC variantit ovat syntyneet alueilla missä tartuntamäärät ovat korkeimmillaan, Intia, Brasilia, Etelä-Afrikka yms. Virus tarvitsee 'massaa' kehittääkseen laajan kirjon mutaatioita joista sitten ne muutamat harvat ovat ärhäkämpiä. Alueilla missä virus ajetaan umpikujaan karanteeneilla, mutaatioita syntyy myös mutta ne joko tukahtuvat koska jatkotartuntoja ei ole tai viruksia ei vain ole tarpeeksi jotta sattuma korjaisi satoaan.
 

Fisu

Kapteeni
Lehtosen mukaan kyseessä on jatkotartuntojen osalta kriittinen viikko. Hän kuitenkin toppuuttelee esillä olleita puheita mahdollisen sulkutilan tarpeesta kesän aikana. THL:n johtaja Mika Salminen ei sulkenut pois sulkutilan mahdollisuutta Ylen haastattelussa 27.6.

”Rokotukset ovat edistyneet hyvin. En pidä kovin todennäköisenä, että sairaalat kuormittuisivat uudestaan. Korona voi kuitenkin yllättää. Tärkeintä on, että Pietarista tulleet noudattavat ohjeita testaamisesta ja karanteeneista”, Lehtonen sanoo.

werefkds.gif
 
Ja kukaan ei huomaisi yhtään mitään ilman median ja THL:n syöttämää pelkopornoa. Lyhyt on muisti porukalla. Viime keväänä ja kesänä ei testattu juuri ketään. Sitten saatiin hölmölän oma haittaohjelma jokaisen kakkahousun puhelimeen, eli koronavilkku. Samalla aloitettiin todellinen testauspandemia. Tauti johon ei edelleenkään kuole kukaan perusterve ja vain aniharva saa edes tuntuvia oireita. Tämä hulluus loppuu kun jengi lopettaa testeissä ravaamisen ja alkaa elämään. By the way... Erikoinen juttu kun vuoden vaihteessa kuolleiden laskuria ei nollattu. Ja siltikään ei mennä edes tuhannessa.
Nuoret joutuvat 3 kertaisella todennäköisyydellä rokotteesta sairaalahoitoon, verrattuna koronaan. Silti piikkejä tyrkytetään kuin maailmanlopun edellä.
Jos asia haluttaisiin oikeasti hoitaa, laitettaisiin vaikka miljardi ja oltaisiin perustettu vaikka 500 tehohoitopaikan parantola. Aikaa ja rahaa tähänkin olisi ollut. Mutta sekin seisoisi toki tyhjillään, sen ymmärtää jokainen. Olisi edes perusteltu syy jatkaa normaalia elämää.
Jenkeissä puhutaan jo ilmasto lockdowneista, niitä sitten tämän jälkeen...
 

letkuspede

Kenraali
Ja kukaan ei huomaisi yhtään mitään ilman median ja THL:n syöttämää pelkopornoa. Lyhyt on muisti porukalla. Viime keväänä ja kesänä ei testattu juuri ketään. Sitten saatiin hölmölän oma haittaohjelma jokaisen kakkahousun puhelimeen, eli koronavilkku. Samalla aloitettiin todellinen testauspandemia. Tauti johon ei edelleenkään kuole kukaan perusterve ja vain aniharva saa edes tuntuvia oireita. Tämä hulluus loppuu kun jengi lopettaa testeissä ravaamisen ja alkaa elämään. By the way... Erikoinen juttu kun vuoden vaihteessa kuolleiden laskuria ei nollattu. Ja siltikään ei mennä edes tuhannessa.
Nuoret joutuvat 3 kertaisella todennäköisyydellä rokotteesta sairaalahoitoon, verrattuna koronaan. Silti piikkejä tyrkytetään kuin maailmanlopun edellä.
Jos asia haluttaisiin oikeasti hoitaa, laitettaisiin vaikka miljardi ja oltaisiin perustettu vaikka 500 tehohoitopaikan parantola. Aikaa ja rahaa tähänkin olisi ollut. Mutta sekin seisoisi toki tyhjillään, sen ymmärtää jokainen. Olisi edes perusteltu syy jatkaa normaalia elämää.
Jenkeissä puhutaan jo ilmasto lockdowneista, niitä sitten tämän jälkeen...
Miksi ympäri maailmaa perustettu varasairaaloita, kun tehohoitopaikat eivät ole riittäneet. Italiassa tilanne oli aika katastrofaalinen.


Ja mitä ilmastoon tulee niin lämpeneminen perustuu tutkittuun tietoon. Ja on käsittämätöntä jos tieteeseen ja fakta tietoon ei voida enää luottaa, vaan uskotaan ennemmin kaiken maailman salaliittoteorioihin.
 

Nypykkä

Eversti
18kk toisteltu samoja virheitä - siis puolitoista vuotta!! En minä viitsi enää noita pallofaneja syyllistää. Typerä kansa ja typerät poliitikot, sitä saadaan mitä tilattiin. Eikös Lintiläkin ollut sitä mieltä että rajat auki vaan? :D

Paska - ja läpimätä - sisäministerikin keskittynee edelleen lähinnä ilmastoon.
Siinä on ministerilläkin prioriteetit kohdillaan :D
Tottakai on poliitikkojen vika jos yksittäiset kansalaiset tekee typeriä valintoja.
Miksi ympäri maailmaa perustettu varasairaaloita, kun tehohoitopaikat eivät ole riittäneet. Italiassa tilanne oli aika katastrofaalinen.


Ja mitä ilmastoon tulee niin lämpeneminen perustuu tutkittuun tietoon. Ja on käsittämätöntä jos tieteeseen ja fakta tietoon ei voida enää luottaa, vaan uskotaan ennemmin kaiken maailman salaliittoteorioihin.
Eipä tälläisillä nippelitiedoilla ole väliä jos elää minäminä-kuplassa, josta on lamppu rikki;)
Silloin voi huudella kaikenlaista typeryyttä tuntematta häpeää omista kirjoituksista.
 

Lapinukko

Ylipäällikkö
Ja mitä ilmastoon tulee niin lämpeneminen perustuu tutkittuun tietoon. Ja on käsittämätöntä jos tieteeseen ja fakta tietoon ei voida enää luottaa, vaan uskotaan ennemmin kaiken maailman salaliittoteorioihin.
Hyvinkin lämpenee. Mutta minä en luota enää yhtään siihen mitä tämä tiedekonsensus, paneelit, "kansankomiteat" ja komissaarit väittävät. Ne selittävät että lämpeneminen johtuu ihmisistä, johtuu suomalaisista ja että suomalaisia kiusaamalla kaikki korjautuu. Viruskin yritetään selittää lämpenemisestä johtuvaksi vaikka se on valetta. Suurta valetta. Virus levisi kiinalaisesta laboratoriosta.

Pahemmaksi tulee menemään, on parempi varautua siihen että ensi vuosikymmenellä EU tulee käyttämään ilmastonsa vuoksi yhä enemmän kyseenalaisia keinoja ja Suomi ei sellaiseen "(kansan)demokraattiseen" yhteisöön kuulu.

EU:ssahan suunnitellaan jo varsin suuria käyttörajoituksia suomalaisille metsillekin? Hullua eikö? Vaikutukset tulevat olemaan isommat kuin tällä viruksella ja isommat kuin Italialle maksettavilla miljardeilla! Edessä on suomalaisen metsäteollisuuden alasajo. Vain siksi koska EU:n komissiossa on näiden ilmastolahkolaisten, äärivasemmistolaisten ja äärivihreiden kätyreitä.
 
Top