Koronavirus Suomessa

Minusta on älytöntä panikoida minkään sellaisen tuotteen, kuten wc-paperi, kohdalla, jota kotimaassa tuotetaan mielin määrin. Jos söisin jotain harvinaisempaa lääkettä, niin sen suhteen saattaisik hakea kaiken mitä reseptillä saa.

Juuri samasta syystä Norjassa on pula insuliinista. Enää ei saa kuin kuukauden satsin.
 
Yrtitin selvittää miten nuo testit edes tehdään. Onko niissä jotain minkä voi "myydä" tai edes omistaa vai tarvitaanko siihen vain oikea henkilöstö ja oikeat laitteet?

Olisiko täällä joku, joka pystyisi valaisemaan asiaa?
Tällainen tuli naamakirjassa vastaan:

Teksti ilman muotoiluja ohessa siltä varalta ettei joku naamakirjaan halua koskea.
FAQ: Suomi ja koronavirustestaus

JAANA WESSMAN·SUNDAY, 15 MARCH 2020·6 MINUTES
Miksi Suomessa ei enää testata koronaviruksen varalta?

Suomessa testataan näytteitä koronavirusepäilyiltä koko ajan niin nopeasti kuin pystytään. Kaikki testikapasiteetti on käytössä ja lisää hankitaan koko ajan. Testausta ei ole missään vaiheessa suunniteltu lopetettavaksi.

Miksi sitten ei testata samoja ihmisiä kuin ennen?

Koska testejä on rajallisesti, kaikkia epäilyjä ei voida testata. Epidemian alkuvaiheessa pyrittiin löytämään tautia sairastavat henkilöt ja eristämään heidät ja heidän kontaktinsa, jotta tauti ei leviäisi. Silloin oli tärkeää testata lieväoireisia ihmisiä, jotka olisivat voineet saada tartunnan, jotta nimenomaan heitä ja heidän läheisiään pystyttiin neuvomaan välttämään sosiaalista kontaktia. Nyt taudin edettyä on annettu yleiset ohjeet, että vähänkin flunssaoireisten ihmisten pitää joka tapauksessa ehdottomasti pysyä pois töistä/koulusta/yleisiltä paikoilta ja kaikkien, myös terveiden, välttää muuta kuin välttämätöntä lähikontaktia, joten positiiviseksi toteaminen ei lievemmin oireisten kohdalla enää muuttaisi toimintaa niin paljoa. Testausta suunnataan siksi ihmisiin, jotka eivät voi pysytellä pois kontaktista riskiryhmien kanssa (esimerkiksi sairaaloiden henkilökuntaa ja potilaita), jotta pystytään katkaisemaan niitä tartuntaketjuja.
Eikö olisi hyvä testata laajemmin? Eikö varmuus kuitenkin muuttaisi asian vakavuutta myös lieväoireisten kohdalla?
Kyllä. Jos testikapasiteettia olisi tarpeeksi, epäilyjä kannattaisi tutkia laajemmin. Ei kuitenkaan ehkä ihan joka nuhapotilasta - mikään testi ei ole sataprosenttisesti aina oikeassa, joten mitä enemmän testejä tehdään, sitä useampi saa negatiivisen tuloksen vaikka oikeasti sairastaakin koronaa. Väärä negatiivinen voisi aiheuttaa väärää turvallisuuden tunnetta, joka lisäisi riskien ottoa ja tartuttavuutta.

Tällä hetkellä joudutaan kuitenkin priorisoimaan, joten testejä joudutaan kohdentamaan. Jos mahdollisuuksia olisi, testejä epäilemättä tehtäisiin enemmän.

Miten Suomen testikapasiteetti ja valittu strategia vertautuu muihin maihin?

Suomen testauskapasiteetti on nyt maaliskuun alkupuolella 500-600 per päivä ja kasvaa edelleen. (Hus Diagnostiikkakeskuksen johtaja Lasse Lehtonen Twitterissä)

Tällä hetkellä Suomen testaustrategia noudattelee muissa lähimaissamme valittua strategiaa melko pitkälle. Esimerkiksi Ruotsi siirtyi testaamaan vain sairaalahoidossa olevia, henkilökuntaa ja muita vastaavia ryhmiä kaksi päivää Suomea aikaisemmin, mikä vastaa myös epidemiatilanteen kehitystä näissä maissa. Samoin Norjassa on käytössä vastaava testausstrategia.
Miksei Suomi osta lisää testauskapasiteettia?
Tähän on useita syitä. Ensinnäkin testausvälineet ovat tuontitavaraa ja niiden saatavuus maailmalta huononee koko ajan. Niitä tarvitaan myös muualla kuin Suomessa.
Toiseksi koronavirustestien tekeminen ei ole napin painamista laitteessa, vaan melko monimutkainen laboratorioprosessi joka vaatii varsin erikoistuneita laitteita, materiaaleja, ja ennen kaikkea koulutetun toteuttajan ja aikaa. Kapasiteetti ei ole nostettavissa vain rahalla, vaikka Suomessakin on jo voitu avata uusia koronatutkimuksia tekeviä laboratorioita (keskussairaaloiden uuden testaustoiminnan lisäksi esimerkiksi Terveystalo ja Mehiläinen ovat aloittaneet/aloittamassa yhteistyön julkisen sektorin kanssa).

On olemassa myös vasta-aineisiin perustuvia pikatestejä, mutta niiden ongelma on se, että ne eivät havaitse tartuntaa kovin varhaisessa vaiheessa, jolloin juuri sairastunut saattaa väärän testituloksen takia tartuttaa sairautta eteenpäin.

Sekä maailmalla että kotimaassa tehdään tällä hetkellä hyvin aggressiivista tutkimusta ja tuotekehitystä, jotta tilanne saadaan paranemaan.
Ruotsiin (tai muualle) on ostettu automaattisia testauslaitteita, miksei Suomeen osteta?

Nämä laitteet eivät ole uusia keksintöjä, vaan yleisesti (myös Suomen laboratorioissa) käytössä olevaa teknologiaa. Myös Suomeen on tämän epidemian aikana hankittu uusia laitteita. Esimerkiksi aluksi koronavirustestausta tehtiin Suomessa vain kolmessa laboratoriossa, mutta laitteita hankittiin keskussairaaloihin maaliskuun alussa, jolloin testausta voitiin laajentaa.
“Automaattiset” PCR-laitteet automatisoivat osan prosessista, mutta laitteiden käyttö vaatii silti edelleen asiantuntijatyötä suojavarusteissa sekä tulosten tulkintaa. Suomenkin laboratoriossa tällaisia “robotteja” on jo siis käytössä ja niitä voitaisiin hankkia lisääkin, mutta se on järkevää vain jos niille on käyttäjiä. Mikään testi ei toimii 100% oikein ja epidemiatilanteessa on erittäin tärkeää, että testaustilanteessa virheitä tapahtuu mahdollisimman vähän. Jokainen väärä negatiivinen tulos (tartuttava ihminen todetaan terveeksi) lisää leviämisen riskiä ja jokainen väärä positiivinen (tavallisen flunssan luuleminen koronavirukseksi) aiheuttaa turhaa työtä, johon juuri nyt ei ole varaa.

Lisäksi erityisesti näiden näytteiden käsittely vaatii käsittelijöiden ja kuljettajien suojaamiseksi huolellista pakkaamista, jota robotti ei ainakaan toistaiseksi avaa, vaan se on tehtävä laboratoriossa käsin ja suojavarusteet päällä.
Miksi sitten Etelä-Koreassa ja Singaporessa testataan kaikki?

Myöskään näissä maissa ei testata “kaikkia”. Etelä-Korean testauskattavuus on kuitenkin korkea ja siellä epidemia on myös ehkä sammumassa. Epäselvää vielä tällä hetkellä on, mikä osuus testauksella on tässä - Etelä-Koreassa on myös esimerkiksi poikkeuksellisen hyvä ns. komplianssi eli ihmisten halu ja kyky noudattaa annettuja viranomaisohjeita.

Testauksen suhteen heillä on ollut hyvin erityinen tilanne, koska Etelä-Korea on näiden laitteiden ja materiaalien valmistaja. Lisäksi he ovat aivan vastikään tehneet valmiussuunnitelman ja -harjoituksen nimenomaan tämänkaltaista epidemiaa varten. Heillä siis oli valmiina infrastruktuuri, jota missään muualla ei ole. On tällä hetkellä valitettavasti epätodennäköistä, että yrityksistä huolimatta tätä voidaan toistaa missään muussa maassa. Suomi ei ole tässä poikkeus.

Myös Singaporessa on paikallista testituotantoa ja valmista infrastruktuuria, mutta siellä tapausmäärät ovat silti lähteneet kasvuun viime päivinä.

Jos kaikkia ei testata, mistä tiedetään, että raportoitu sairastuneiden lukumäärä vastaa todellisuutta?

Mikään ilmoitettu sairastuneiden lukumäärä epidemiatilanteessa ei ole todellinen sairastuneiden lukumäärä vaan todettujen tartuntojen lukumäärä. Se on siis riippuvainen siitä, kuinka paljon ihmisiä testataan ja keitä testataan. Näin on ollut aivan epidemian alusta asti. Sen takia asia useimmiten uutisoidaan “Suomessa on todettu…” eikä “Suomessa on…” niin-ja-niin-monta tapausta.

Tällä hetkellä on syytä toimia ikään kuin jokainen flunssa olisi koronavirus ja pysyä pois kaikesta kodin ulkopuolisesta kontaktista vähänkin sairaana sekä välttää tarpeettomia sosiaalisia kontakteja myös muuten.

Eikö minut pitäisi testata, kun kuulun riskiryhmään ja minulla on flunssa?
Riskiryhmään kuuluminen ei lisää testaamisen tarvetta, jos oireesi eivät vaadi sairaalahoitoa. Koronaan ei ole olemassa lääkettä eikä testin tulos vaikuta tarvitsemaasi hoitoon, joka on lepo, riittävä nesteen juominen sekä tarvittaessa käsikauppasärkylääke (esim. parasetamoli) kotona. Se vaikuttaisi vain epidemiantorjunnan toimenpiteisiin. Ota yhteys terveydenhuoltoon, jos et enää pärjää kotona tai jos sinulla on sairautesi vuoksi ohje olla yhteydessä aina flunssaan sairastuttuasi. Soita ennen kuin menet terveysasemalle. Muuten huolehdi itsestäsi aivan kuin tavallisessakin flunssassa tekisit.
Haluan että minut testataan, voinko maksaa jollekulle testistä?

Testejä ei tällä hetkellä voi ostaa, vaan niitä tehdään ainoastaan epidemiantorjuntatoimena. Koronavirustestejä ei yleisesti ottaen kuitenkaan tehdä yksilön itsensä vuoksi, koska spesifiä hoitoa ei vielä ole, eikä tulos siten vaikuttaisi tarvitsemaasi hoitoon, vaan ainoastaan eristystoimenpiteisiin. Siksi sinun ei tarvitse huolestua omasta voinnistasi, vaikka epidemiantorjuntaohjeiden mukaan sinua ei tällä hetkellä testattaisi. Vältäthän kuitenkin sairaana lähikontakteja ja noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Vaikka sairautesi ei olisikaan koronaa, samanaikainen koronavirusinfektio ja muu flunssa lisäävät sairauden vaarallisuutta. Siksi negatiivinenkaan koronatestitulos ei tarkoittaisi, että saisit lähteä yleisille paikoille tai töihin sairaana.
Kirjoittanut: Jaana Wessman, FT, LL
Faktat tarkistanut: Eliisa Kekäläinen, kliinisen mikrobiologian erikoistuva lääkäri / immunologian dosentti
 
Keskisuomalaisessa kunnassa esikoulun ja peruskoulun oppilaat etäopetukseen
Jaa
Julkaistu: 21:09

Myös aamu- ja iltapäiväkerhojen toiminta keskeytetään viikoksi.

KESKI-SUOMESSA sijaitseva Toivakan kunta tiedotti sunnuntaina, että se siirtää kaikki esi- ja perusopetuksen koulut etäopetukseen maanantaista alkaen. Poikkeusjärjestelyt kestävät perjantaihin 20. maaliskuuta saakka.

Myös aamu- ja iltapäiväkerho on tauolla ensi viikon.


Varhaiskasvatuksen toiminta jatkuu toistaiseksi normaalisti.


Koulujen sulkemisella kunta haluaa torjua koronaviruksen leviämistä ja tartuntaketjujen syntymisen.


Tiedotteen mukaan tilanne kunnassa on turvallinen koronaviruksen suhteen.


Koulujen oppilaita on jo perjantaina ohjeistettu ottamaan kaikki oppimateriaalit mukanaan kotiin.


Etäopetuksen aikana luokanopettajat ovat yhteydessä omiin oppilaisiinsa päivittäin, ja opiskelu tapahtuu kotona oppilaille tuttuja opetusmateriaaleja ja tietoteknisiä välineitä, ikä- ja osaamistaso huomioiden.

Jyväskylän lähellä sijaitsevassa Toivakan kunnassa on 2 388 asukasta.

 
Ne on löytämässä munat ;)

Pääkirjoitus: Hallitus on löytämässä johtajuutensa koronakriisissä – alkavalla viikolla odotetaan isoja päätöksiä

Tänään klo 21:10

Hallituspuolueista kerrottiin sunnuntaina, että hallitus on nyt valmis ottamaan valmiuslain käyttöön, kirjoittaa Iltalehden politiikan toimituksen esimies Juha Ristamäki.

Hallituksen johtoviisikko oli sunnuntaina koolla pohtimassa ”tarvittavia lisätoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi”. Valmiuslaki, joka antaisi hallitukselle mahdollisuuden esimerkiksi sulkea koulut ja päiväkodit, antaa vielä odottaa itseään.

Monissa kouluissa ja kunnissa on ryhdytty toimeen. Kouluja siirtyy etäopetukseen enenevissä määrin. Samoin yrityksissä siirrytään etätöihin, jos se on mahdollista.

Joukkueurheiluharjoituksia perutaan, kirjastoja menee kiinni ja niin edelleen.

Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen sisällä on tiettävästi ollut ristivetoa eri puolueiden välillä, kuinka raskaisiin toimenpiteisiin pitäisi koronan torjumiseksi juuri nyt ryhtyä.

Vaikeuksiin joutuneille yrityksille tehtiin nopeasti tukipäätöksiä, mikä sinällään on hyvä asia, mutta kansalaiset odottavat nyt toimia ensi sijaisesti oman ja läheistensä terveyden takaamiseksi.
Niitä ilmeisesti onkin nyt tulossa, vitkuttelun jälkeen.

Hallituspuolueista kerrottiin sunnuntaina, että hallitus on nyt valmis ottamaan valmiuslain käyttöön. Se tarkoittaa, että kovempia keinoja on tulossa ja muun muassa kontaktit riskiryhmiin määrätään minimiin.

Lisäksi opetusministeri Li Andersson (vas) kertoi jo, että maanantaina päivitetään myös linjaukset päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten sekä korkeakoulujen osalta. Käytännössähän koulujen ja päiväkotien väliaikainen sulkeminen ja siirtyminen etäopetukseen ei edes vaatisi valmiuslain käyttöönottoa. Riittäisi, jos hallitus sitä suosittaisi, se ajaisi saman asian.

Valmiuslain käyttöönottoa pohdittiin pääministeri Sanna Marinin johdolla torstaina Säätytalolla.
Valmiuslain käyttöönottoa pohdittiin pääministeri Sanna Marinin johdolla torstaina Säätytalolla.

Valmiuslain käyttöönottoa pohdittiin pääministeri Sanna Marinin johdolla torstaina Säätytalolla. JOHN PALMÉN

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi sunnuntaina, että Helsinki ei laita kouluja ja päiväkoteja kiinni. Vapaavuoren mukaan ei ole olemassa näyttöä, että sulkeminen hidastaisi epidemiaa. Vapaavuoren mukaan haitat toimenpiteestä olisivat suuria, koska valtava määrä vanhempia joutuisi jäämään kotiin.

Vapaavuori ennakoi johtamansa kaupungin päätöstä jo lauantaina Twitterissä kirjoittamalla näin: On hyvä muistaa, että ohjeiden tarkoitus ei ole pysäyttää koronaviruksen leviämistä eikä se ole edes mahdollista. Tarkoitus on hidastaa leviämistä, suojata terveydenhoitoa ylikuormitukselta, kehittää laumasuoja ja ennen kaikkea suojata riskiryhmiä.

Laumasuojan kehittäminen” jakaa niin asiantuntijoita kuin poliitikkojakin.
Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC julkaisi 11. maaliskuuta uusimman listan keinoista, joilla koronaviruksen leviämistä on mahdollista estää ja kuolonuhrien määrää rajoittaa.
Koska koronavirus tarttuu helposti, ECDC suosittelee torjuntakeinoksi ihmisten sosiaalisen kanssakäymisen nopeaa ja tehokasta rajoittamista.

Tukholmassa sijaitseva Euroopan tartuntatautivirasto on kirjannut konkreettisten toimenpiteiden listalle koulutusinstituutioiden sulkemisen. Näin ovat jo monet maat tehneetkin.

Esimerkiksi kansanedustaja Päivi Räsänen vaati sunnuntaina hallitukselta toimia nimenomaan koulujen ja oppilaitosten suhteen.
– Hallituksen tulisi jo tänään antaa yhtenäisiä suosituksia kouluille ja oppilaitoksille, koska tällä hetkellä kuntien toimet poikkeavat huomattavasti toisistaan. Päiväkotien ja alakoulujen lapsimäärää voidaan rajoittaa niin, että kotiin siirtyvät ne lapset, joiden vanhemmilla on mahdollisuus hoitaa lapsensa kotona.

Terveydenhoitohenkilöstön ja muiden välttämättömien työtehtävien suorittajien lapset tulee hoitaa. Ihmisten lähikontaktit tulisi nyt rajata vain välttämättömään toimintaan, Räsänen kirjoitti.

Pääministeri Marin sanoi torstaina eduskunnassa, että hallitus on tehnyt toimia koronan suhteen jo tammikuusta lähtien. Samaan hengenvetoon hallitus on vakuuttanut toimivansa vankan asiantuntijatiedon varassa.

Kun katsoo, miten hallitusta opastava terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on epäonnistunut ainakin koronasta tiedottaessaan, on se heittänyt varjon koko hallituksen toimille.

Alkava viikko näyttäisi kuitenkin siltä, että hallitus on löytämässä johtajuutensa. Edellä mainittujen toimien lisäksi hallitus päättänee myös isosta elvytyspaketista.

 
Näyttää nimittäin siltä, että viikko tai kaksi voi olla merkittävä. Enkä viittaa nyt rokotteisiin, vaan lääkkeisiin. Lupaavia lääkekokeiluja on meneillään ja mikäli jokin niistä osoittautuu tehokkaaksi, niin teollisuus kykenee skaalaamaan tuotantoa varsin nopeastikin. Jos vähänkin pystytään hidastamaan, niin sillä voi olla merkittävä vaikutus kuolleisuuteen.

Yhä edelleen asia on niin että prekliinisestä kehitystyöstä hypätään kliinisten faasien kautta markkinoille.

Yleensä se vie 7-10 vuotta. Erikoisluvalla ja -perusteilla voi päästä nopeutettuun käsittelyyn joka myös vie vuosia.

"Parissa vuodessa markkinoille"olisi varmasti maailmanennätys.

Tuossa perusinfo.


Sitten kun joku lääke pääsee faaseihin niin etenemistä voi seurata täältä.

 
Yhä edelleen asia on niin että prekliinisestä kehitystyöstä hypätään kliinisten faasien kautta markkinoille.

Yleensä se vie 7-10 vuotta. Erikoisluvalla ja -perusteilla voi päästä nopeutettuun käsittelyyn joka myös vie vuosia.

"Parissa vuodessa markkinoille"olisi varmasti maailmanennätys.

Tuossa perusinfo.


Sitten kun joku lääke pääsee faaseihin niin etenemistä voi seurata täältä.

Kerran yksi tuttu joka on lääkealalla töissä lohdutti: kaikkiin tauteihin on olemassa lääke, ongelmana vain on se, että miten saada lääkettä nauttinut potilas säilymään hengissä :D
 
Lieneekö tämä mm. THL:ssä operoineen emerituksen kirjoitus ollut jo täällä:
https://worldaccordingtomatti.blog/2020/03/13/covid-19-kuolemat-eivat-ole-vaistamattomia/
Poimintoja:
Näiden perusteella tiedetään, että väestötasolla Covid-19 sairastuneista 15-20 % saa vakavia oireita ja 3,5 % menehtyy sairauteen.

Suomeen tuotuna, olettaen että tuo mainittu 35 % saisi tartunnan, tämä tarkoittaisi 2 miljoonaa sairastunutta, 400 tuhatta vakavasti sairastunutta, ja 70 tuhatta kuollutta, ts. väestön kokonaiskuolleisuuden kaksinkertaistumista. Jokaiselle lienee selvää, että sairaanhoitojärjestelmämme, sen enempää kuin minkään muunkaan Euroopan maan järjestelmä ei voi hallitusti selvitä tällaisesta urakasta.
...
Tyttäreni Paula lähetti minulle juuri keinoälytytkijan, Joscha Bachin eilen julkaiseman artikkelin (klikkaa tästä), jossa hän on päätynyt jokseeenkin tarkalleen samoista syistä kuin minä jokseenkin tarkalleen samoihin johtopäätöksiin: Covid-19 infektiohuipun ajalliseen levittämiseen ja laumaimmuniteetin rekentamiseen perustuva politiikka – johon mm. Suomessa ja Englannissa aioitaan turvautua – on tuhon tie, josta yhdenkään maan sairaanhoitojärjestelmällä ei ole vähimpiäkään mahdollisuuksia selviytyä. Pohjois-Italian saraanhoito on paraikaa luhistumassa vaikka sairastuneita on vasta 0,1 % väestöstä odotettavissa olevan 35-60 % asemasta [siis jos epidemiaa ei saada Wuhanin ja Etelä-Korean tavoin katkaistua].

Toivottavasti hän on väärässä. Arvelen kuitenkin, että hän on oikeassa.
 
Eihän siihen edes tarvita valtiota tartuntatautitapauksissa.

Sen, ettei valtio voi tehdä paljon mitään, ja sitten taas valmiuslakien tai puolustustilalain käyttöönoton välissä on pitkä maasto, jossa päättävät kaikesta päättävät alemmat viranomaiset, kunnat ja aluehallintovirasto, sosiaali- ja terveyshallitus jne.

Tartuntatautilaki antaa valtuudet.

58 §
Laajaan tartunnanvaaraan liittyvät toimenpiteet


Kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin voi päättää toimialueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen ja vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Edellytyksenä on lisäksi, että toimenpide on välttämätön yleisvaarallisen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Aluehallintovirasto voi tehdä alueellaan vastaavat päätökset silloin, kun ne ovat tarpeen usean kunnan alueella.

Jos muu kuin 1 momentissa tarkoitettu tartuntatauti aiheuttaa laajaa tartunnan vaaraa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava toimielin ja aluehallintovirasto voivat alueellaan päättää oppilaitosten ja päiväkotien sulkemisesta, jos se on välttämätöntä taudin leviämisen ehkäisemiseksi.

Edellä 1 ja 2 momentissa tarkoitetut päätökset tehdään enintään yhden kuukauden ajaksi. Toimenpiteet on heti lopetettava, kun tartunnan vaaraa ei enää ole.


Näinpä. Mutta paljon ennakkoon ei oltas voitu siis tehhä mittään.
 
Vapaavuoren mukaan ei ole olemassa näyttöä, että sulkeminen hidastaisi epidemiaa.
Asia on monitahoinen, mutta maailmasta löytyy asiantuntevia henkilöitä jotka ovat eri mieltä Vapaavuoren kanssa tästä. Lisäksi mielenkiintoista on sekin, että valtaosa Euroopan maista on koulut sulkeneet (toki on mahdollista sekin, että he ovat tehneet virheen). Varmaa vastausta en siis voi antaa, mutta purematta en kyllä Vapaavuoren väitettä niele.

Tässä Yalen professori ottaa kantaa.

Proactive school closures—closing schools before there’s a case there—have been shown to be one of the most powerful nonpharmaceutical interventions that we can deploy.

Tässä 37 infektiotautien asiantuntijaa vaatii koulujen sulkemista


Screenshot_4.png
 
Yhä edelleen asia on niin että prekliinisestä kehitystyöstä hypätään kliinisten faasien kautta markkinoille.

Yleensä se vie 7-10 vuotta. Erikoisluvalla ja -perusteilla voi päästä nopeutettuun käsittelyyn joka myös vie vuosia.

"Parissa vuodessa markkinoille"olisi varmasti maailmanennätys.

Tuossa perusinfo.


Sitten kun joku lääke pääsee faaseihin niin etenemistä voi seurata täältä.


Käsittääkseni innokkaimpia ollaan nimenomaan jo olemassa olevista lääkkeistä. Jos lääkkeellä on jo myyntilupa esim. malariaan tai HI-virukseen, voi lääkäri määrätä oman harkintansa mukaan määrätä sitä koronapotilaallekin ns. "off-label".

Mitä tulee hommaan muuten, niin uskoisin mutkia oiottavan suoriksi siellä täällä. Gilead kasvattaa jatkuvasti remdesiviirin tuotantoa, vaikkei varmuutta tehosta koronaan olekaan. Erityisluvalla on mahdollista saada sitä täälläkin, vaikkei Suomessa olisikaan myyntilupaa. Ja tässä tapauksessa uskon vahvasti, että virallinen prosessi joko mukautuu olosuhteisiin tai itkee ja mukautuu olosuhteisiin. Kiinassa ja Intiassa ei nimittäin välttämättä olla ihan yhtä tarkkoja, ja Kamagrat kulkevat Eurooppaan tälläkin hetkellä postissa...
 
Onhan tää tilanne hieman perseestä ,kun osa saa tartuntatautipäivärahaa ja osa ei. Myös karanteeniin määrätyt oireettomat saa, mutta sairaat testaamattomat ei.
Lapsien kohdalla sama juttu. Osa jää hoitamaan päivärahalla ja osa ei.




Yrittäjä sai taudin lomamatkalta, mutta ei pääse koronatesteihin – Yksityiselle puolellekaan ei noin vain kävellä
Yrittäjä tuli laskettelureissulta Itävallasta ja sairastui seuraavana yönä. Koronavirustesteihin pääseminen tuntuu mahdottomalta.

Kun yrittäjä ei pääse testeihin, hänellä ei myöskään virallisesti ole koronaa. Tämä herätti huolen siitä, miten voi hakea tartuntatautipäivärahaa, kun koronaa ei testata,

Pienikin Kelan korvaus olisi kotiinpäin, itsensä työllistävä yrittäjä sanoo.

Tartuntatautipäiväraha korvaa ansionmenetystä, jos henkilö on määrätty olemaan poissa työstä, karanteeniin tai eristykseen tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Tartuntatautipäivärahaa voi saada, vaikka ei ole sairas.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja voi saada tartuntatautipäivärahaa, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin vuoksi

https://www.yrittajat.fi/uutiset/62...utta-ei-paase-testeihin-yksityiselle#448d3862
 
Mitä ihmeen paskaa täällä oikein jauhetaan kuin jossain mummolaaksossa?

Kaikkien koulujen toimet perustuvat viranomaisohjeisiin.

Totta. Tässä haettiinkin sitä että onko lukiossa nykyään herkempää ainesta opettajina. Jotka pakottaa reksin pohtimaan että pitäsikö siirtyä etäilyyn
 
Lieneekö tämä mm. THL:ssä operoineen emerituksen kirjoitus ollut jo täällä:
https://worldaccordingtomatti.blog/2020/03/13/covid-19-kuolemat-eivat-ole-vaistamattomia/
Poimintoja:


Toivottavasti hän on väärässä. Arvelen kuitenkin, että hän on oikeassa.

Tällä hetkellä löytyy netti pulollaan kaikenlaisia tohtoreita ja messiaita jotka huutavat että tuo on paska taktiikka ja tämäkin johtaa meidän kaikkien kuolemaan.
Nyt jos koskaan kannattaa vahvasti miettiä että mennäänkö faktan vai fiktion reittiä

Sen enempää yksilöimättä tuota lainattua viestiä, jos kerrotaan että kaikki kuolemat ois voitu välttää sen perusteella että joku nettiblogistin tytär ilman mitään lääketieteellistä kokemusta linkkasi toisen blogistin artikkelin siitä että havainnollistavien kuvien akseleilla ei oo numeraalisia arvoja niin KAIKKI VITTU KUOLLAAN!!!!!!



Itse kritisoin monta laitosta ennen tätä perjantain paniikkivyöryä, mutta nyt kannatan ehdottomasti sitä että annetaan päätöspalleilla olevien vetää tämä täsmälleen oman osaamisensa ja vastuunsa kautta maaliin ja jätetään nämä saatanan besservisserit netissä levittämään tätä paniikkia millä saadaan aikuiset ihmiset tappelemaan paskapaperista
 
Aamulehden mukaan TAYS:ssa on ollut potilaana vain yksi covid-potilas ja hänkin hyvävointisena vain lyhyen aikaa.

"Osastonylilääkäri Jaana Syrjäsen mukaan osa pirkanmaalaisista koronaviruksesta sairastuneista on jo parantunut. Sairaudet ovat olleet lieviä ja vain yksi potilas on ollut lyhyen aikaa sairaalahoidossa.

Odotettavissa on, että tulevilla viikoilla tapausten määrä tulee kasvamaan merkittävästi."



Jos pohtii tätä Kangasalan tautipesäkettä niin eihän siellä vielä oikein muita ole ollutkaan tartunnan saaneissa kuin nuorehkoja ihmisiä. Ei kouluikäisten vanhemmat noin keskimäärin kuulu yhtään mihinkään riskiryhmään tässä asiassa. Veikkaan, että aika moni on tautia Tampereella levittänyt kun luulee kärsivänsä flunnassasta.
 
Näinpä. Mutta paljon ennakkoon ei oltas voitu siis tehhä mittään.

Kyllä olisi voitu. Sanna olisi voinut edes pyytää maahantulijoita pitämään itsensä 14vrk karanteenissa. Ei tehnyt sitä. Sitä minä hämmästelin ja hämmästeli moni muukin. Pelättiinkö todella että sellainen vetoomus olisi aiheuttanut paniikkia? Mikä esti? Puhematka New Yorkiin?

Thaimaaseenkin oli muka turvallista matkustaa. Oliko oikeasti?

p.s. vedelkööt nyt tosiaankin vastuullaan maaliin asti.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top