Koronavirus Suomessa

"Koululta ei ollut tiedotettu yhtään mitään siitä, että yhdellä oppilaalla on ollut korona ja hän on tulossa kouluun."

Noista on nyt vaan otettava opiksi jatkon kannalta. Ja nyt enemmän painetta päättäjiin, koulut on suljettava jo heti maanantaina! Huippua oleva koululaitos, kehutaan että on tabletteja ja modernia tekniikkaa. Miksi sitä ei hyödynnetä ja opeteta etänä edes niitä jotka haluavat olla kotiopetuksessa? Miksi ihmeessä otetaan lisää osumapintaa ja kun sitä kyselee niin leimataan sometollojen toimesta disinformaatikoksi ja ties miksi?

Illalla lähtee viestiä muutamille kokoomuslaisille kansanedustajille. Laittakaa kaikki muutkin olipa puolue mikä tahansa. Ihme on jos eivät ala käyttää järkeä. Ajatelkaa taloutta ja mikä lama tässä maassa onkaan jos edessä on Italian tie. Osumapinta pieneksi. Edes osa suojaan kuormittamasta terveydenhuoltoa.
 
Viimeksi muokattu:
Infektiotautiopin emeritusprofessori: Olen pöyristynyt tästä paniikista
..............
Infektiotautiopin emeritusprofessori Heikki Peltola sanoo olevansa hämmentynyt koronaviruksen aiheuttamasta paniikista.
– Koronavirus on yksi hengitystieinfektioiden aiheuttaja monen muun joukossa. Meillä on 135 000 tautitapausta maailmanlaajuisesti ja noin 4 000-5 000 kuollut. Tavallinen influenssaepidemia tappaa maailmanlaajuisesti noin puoli miljoonaa, Peltola suhteuttaa Ylen tv1:n Ykkösaamussa.
– Olen edelleenkin täysin pöyristynyt, kuinka tällainen asia voi aiheuttaa näin suuren kaaoksen. Minusta siihen ei ole mitään eväitä, Peltola arvioi.

Hän muistuttaa, että tapana on toki aiemminkin ollut ennakolta suurennella tauteja – esimerkiksi sarsia, josta ei laajaa epidemiaa sittemmin tullutkaan.

Peltolalta kysyttiin, että miksi koronaa sitten pelätään niin paljon.
– Olen hämmästellyt sitä itse kovin paljon. Kysymyksessä on yleensä lievä tauti, joka sairastetaan useimmiten kotona.
............

HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen allekirjoittaa Peltolan näkemyksen ”aika pitkälti”.
– Toki erona (kausi-influenssaan) on, että väestöllä ei ole vastustuskykyä tautia kohtaan vielä lainkaan, jolloinka todennäköistä on, että tauti leviää hieman laajemmin.

Olen prof Peltolan kanssa aivan samaa mieltä.
Toki kyseessä on uusi muunnos corona viruksista ja kuten ylilääkäri Järvinen edellä sanoo, sen leviäminen on vanhempia versioita laajempaa ja nopeampaa.

Voisi jopa epäillä, että monet käyttävät "tietolähteenä" somen huhumyllyä ja vetävät aika radikaalejakin johtopäätöksiä sen perusteella.

Nämä viimeisten päivien aikana Suomessa päätetyt yleisötilaisuuksien (vast) perumiset ovat enintään kosmeettinen hidastusyritys taudin leviämisnopeudelle.

Kannattaa muistaa, että erään lähteen mukaan tämä nykyinen coronavirus todettiin ensimmäisen kerran Kiinassa 19.12.2019
Kiinan ulkopuolella ensimmäinen maa, joka alkoi hallitusti sitä rajoittamaan oli Singapore tammikuun alkupuolella.
Muut maat tulivat mukaan vähitellen seuraavien viikkojen kuluessa.
 
Tampereen Ammattikorkeakoulu siirtyy etäopetukseen

Miksi ihmeessä tuon tyyppinen päätöksenteko jätettiin yksittäisille kouluille, kaupungeille tai jopa yksilöille? Päättömiä kanojako hallituksessa on?

Olipa tarpeeton paniikki tai ei niin sitä ei tiedetä vasta kuin jälkikäteen. Sanoivat Titanic on uppoamaton. Kun osui jäävuoreen niin oliko tilannekuvaa. Ei pitänyt upota. Mutta kyllä se upposi.
 
Viimeksi muokattu:

Koronavirustartunnan leviämisen hillitsemiseksi Tampereen kaupungin perusopetusta järjestävät koulut siirtyvät tarjoamaan etäopetusta vuosiluokkien 7-9 sekä lisäopetuksen oppilaille 16.-27.3.2020.

Kaikki perusopetuksen koulut tarjoavat myös mahdollisuuden lähiopetukseen oppilaan omassa koulussa.

Lukio-opetuksessa siirrytään etäopetukseen maanantaista 16.3. lähtien ainakin neljännen jakson loppuun eli 2.4. asti.

Vuosiluokat 1-6 jatkavat toimintaansa normaalisti.
 
Miksi ihmeessä tuon tyyppinen päätöksenteko jätettiin yksittäisille kouluille, kaupungeille tai jopa yksilöille? Päättömiä kanojako hallituksessa on?

Olipa tarpeeton paniikki tai ei niin sitä ei tiedetä vasta kuin jälkikäteen. Sanoivat Titanic on uppoamaton. Kun osui jäävuoreen niin oliko tilannekuvaa. Ei pitänyt upota. Mutta kyllä se upposi.

Tartuntatautilaki lähtee nimenomaa alhaalta ylöspäin. Siinä kaupungit ja kunnat ovat tekemässä päätöksiä. Hallitus asatuu kehiin vasta valmiuslain kautta.

EDIT:

Näin jälkiviisaana voi myös sanoa, että miksi Titanicilla ryhtyivät epätoivoiseen väistöyritykseen. Olisivat vaan suoraan menneet päin jäävuorta niin vahingot olisivat vaan tulleet laivan keulaan ja laiva olisi jäänyt pinnalle...
 
Siviiliyhteiskunta ei pysty huolehtimaan edes nyt olleista karanteeneista. Sukulaiset ovat toimittaneet ruokaa oville. Viranomaiset eivät ole kaikissa tapauksissa edes kysyneet tarvitseeko karanteeniin määrätyt tai itse jättäytyneet jotakin apua. Hallituksen puheet siitä, että kaupungin/kunnan viranomaiset toimittavat ruokaa ja muuta apua ja, että ruokaa saa tilattua nettikaupasta ovat aivan täyttä paskaa. Jollakin kunnan sosiaalitoimella ei ole omin voimin mitään mahdollisuuksia hoitaa koteihin määrättyjä, jääneitä ja sairastuneita epidemian iskiessä paikkakunnalle.

Suomessa toimii sellainen hätänumero kuin 112 hätätilanteessa. Lisäksi joka jumalan kunnassa on 24/7 vastaava sosiaalipäivystysnumero.

On turha odottaa että sosiaaliviranomainen lähtee proaktiivisesti tuomaan ruokaa ovelta ovelle kysellen että sattuuko olemaan nälkä. Ensisijaisesti luomuverkostot hoitaa näitä asioita. Kyllä sen verta voi kansalaiselta odottaa oman henkensä turvaamiseksi, että osaa soittaa hätänumeroon, ennen kuin nälkäkuolema uhkaa. Häke kun ilmoittaa meille että tällainen tilanne on kyseessä, saamme noin tunnin viiveellä kotipalvelun paikalle, yölläkin. Sosiaalityöntekijä voi tehdä lennosta maksusitoumuksen, esim. majoitusta varten näin toimitaan tarvittaessa tulipalojen jälkeen. Ehkä se jotenkin ruokaan ja lääkkeisiinkin onnistuisi. Nytkin me tilaamme kotipalvelulta kaatuneiden vanhusten nostoja yöaikaan kotiinsa tällaisissa tilanteissa. Jos on tosi paljon kiloja, palokunta tulee mukaan tehtävälle.

Siis nykyisessä tilanteessa. Apuja on mobilisoitava ja yhteistyökuvioista sovittava ennenkuin tässä koronahässäkässä on täysi rähinä päällä. Onneksi on olemassa valmiussuunnitelmat, mutta niistä ei meille tavallisille kuolevaisille kerrota ennen kuin tilanne on päällä. Ovat salassa pidettäviä.

Mielenkiinnolla itse odotan omaa sosiaalipäivystysvuoroani, joka iskee kiinni muutaman viikon päästä. Tulee hyvät ylityölisät, mutta luulen että pääsiäislomat palaa kun valmiuslaki lähtee laukalle.
 
Marin: Hallituksen viisikko kokoontuu huomenna käsittelemään lisätoimenpiteitä koronaviruksen hillitsemiseksi
Pääministeri Marin kertoo myös käynnistäneensä valmiuslain käyttöönottoasetuksen valmistelun, jotta tarvittaessa asetus voidaan antaa nopeasti.
Koronavirus
14.3.2020 klo 15.31
Pääministeri Sanna Marin

Pääministeri Sanna Marin eduskuntapuolueiden puheenjohtajien ja ryhmäjohtajien kokouksessa Säätytalolla 12. maaliskuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
17-6372357f4a79a13ed3.png

Mikko Leppänen


Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo viestipalvelu Twitterissä, että hallituksen viisikko kokoontuu huomenna käsittelemään tarvittavia lisätoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi.

Marinin mukaan hallitus kokoontuu maanantaina.

Sanna Marin

@MarinSanna

https://twitter.com/MarinSanna/status/1238815292005986304

Hallituksen viisikko kokoontuu huomenna käsittelemään tarvittavia lisätoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Hallitus kokoontuu maanantaina.

577

15.12 - 14. maalisk. 2020
Twitter Ads -tiedot ja yksityisyys

130 ihmistä puhuu tästä



– Olen lisäksi käynnistänyt valmiuslain käyttöönottoasetuksen valmistelun, jotta tarvittaessa asetus voidaan antaa nopeasti. Valmiuslaki ei ole maanantaina hallituksen käsittelyssä. Varaudumme kuitenkin kaikkeen, Marin kirjoittaa Twitterissä.
Lisäksi Marin kertoo, että hän aikoo ensi viikolla järjestää tiedotusvälineille ajankohtaiskatsauksia virustilanteesta. Hänen mukaansa tällä hetkellä yhteiskunnassa leviää myös väärä tieto.

 
Minut on sijoitettu maakuntajoukkoon sodan ajan sijoituksena. Jos maakuntajoukkoja aletaan käyttämään, niin tuleeko kutsu tai siis käsky?
 
Minut on sijoitettu maakuntajoukkoon sodan ajan sijoituksena. Jos maakuntajoukkoja aletaan käyttämään, niin tuleeko kutsu tai siis käsky?
Voi hyvinkin tulla. tiedän, että MAAKK:sta pois lähteneitä on kutsuttu kertauksiin jälkeenpäinkin. Varmaankin ensisijaisesti kutsutaann sitoumuksen tehneitä.
 
Viimeksi muokattu:
Tää jätkä on basisti. Ja joku Tietotekniikan laitoksen proffa. Edelleen ihmissairauksissa luotan enemmän ihmislääkäreihin kuin tietotekniikan ja rotta-asiantuntijoihin.
Onko sinulla mitään kritisoitavaa hänen juttujen sisällön suhteen?
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
THL:n emeritus tutkimusproffa

Useimmat COVID-19 kuolemat eivät ole väistämättömiä
Euroopan poliittiset johtajat valmistelevat parhaillaan kansalaisia siihen, että Covid-19 epidemian leviämistä koko väestöön ei ole mahdollista enää estää – keinoja ei yksinkertaisesti ole. Boris Johnson kertoi juuri englantilaisille, että 80 % heistä voi sairastua, Angela Merkel tarjosi saksalaisille muutama päivä sitten 70 % riskinarviota. Meidän omat ministerimme olivat torstain tiedotustilaisuudessa optimistisempia, riski voisi meillä olla 35 %, mutta hekin olivat vakuuttuneita, että epidemian leviäminen läpi koko väestön on väistämätöntä. Huoli sairaanhoidon kapasiteetin riittävyydestä, henkilöstön terveydestä ja jaksamisesta sekä talouden kantokyvystä on suuri.

Tähän mennessä Suomen vähän yli sadasta Covid-19 potilaasta tiettävästi kenenkään sairaus ei ole kuitenkaan ollut vakavinta laatua, eikä kuolemantapauksia ole tämän kirjoittamiseen mennessä kertynyt ainoatakaan. Tilanne on samankaltainen kaikissa Pohjoismaissa ja ilmeisin syy on, että jokseenkin kaikki tartunnat on hankittu talvisilta turistimatkoilta Italiasta, ts. joukossa ei juuri ole korkeimpaan riskiluokkaan kuuluvia vanhuksia tai kroonisesti sairaita. Tämä etu katoaa, kun epidemia leviää Suomen sisällä. SARS-CoV-2 viruksen aiheuttaman Covid-19 influenssan tartunnan, sairastumis- ja kuolemanriskin sekä rajoittamismahdollisuuksien arvioinnissa ei tarvitse enää rajoittua yleiseen influenssaepidemiologiseen tietoon, koska spesifistä epidemiologista, kliinistä ja mekanistista tietoa Covid-19 sairaudesta kertyy ja julkaistaan jo nyt kiivaaseen tahtiin eri puolilta maailmaa ja myös kansainvälisten konsortioiden toimesta, kts. https://www.ssrn.com/index.cfm/en/coronavirus/. Näiden perusteella tiedetään, että väestötasolla Covid-19 sairastuneista 15-20 % saa vakavia oireita ja 3,5 % menehtyy sairauteen.

Suomeen tuotuna, olettaen että tuo mainittu 35 % saisi tartunnan, tämä tarkoittaisi 2 miljoonaa sairastunutta, 400 tuhatta vakavasti sairastunutta, ja 70 tuhatta kuollutta, ts. väestön kokonaiskuolleisuuden kaksinkertaistumista. Jokaiselle lienee selvää, että sairaanhoitojärjestelmämme, sen enempää kuin minkään muunkaan Euroopan maan järjestelmä ei voi hallitusti selvitä tällaisesta urakasta.
Ja kuitenkin Kiina on selvinnyt. Edellisen laskelman logiikalla Kiinassa, pelkästään 60 miljoonan asukkaan Wuhanissa, josta epidemia sai alkunsa, olisi pitänyt sairastua 21 miljoonaa ja menehtyä yli 700 tuhatta [koko Kiinassa vastaavasti 20 kertaa enemmän]. Todellisuudessa koko Kiinassa sairastui ja kuoli Covid-19 epidemiaan alle sadasosa näistä määristä.

Chaolong Wangin kahdentoista kollegansa kanssa 10 pv sitten julkaisema Wuhanin Covid-19 epidemian analyysi https://doi.org/10.1101/2020.03.03.20030593 osoittaa, että 1.3.2020 mennessä Wuhanissa on sairastunut 79 000 ja kuollut 2873 (3,6% sairastuneista). Päivittäisten sairastapausten määrä on viime päivinä supistunut noin kymmeneen (!), ts. epidemia on – ainakin tällä erää – ohi. Sekä sairastuneiden että kuolleiden määrät olivat Wuhanin epidemiassa alle puoli prosenttia siitä, mitä Euroopan johtajat näyttävät pitävän väistämättömänä ja siis hyväksyttävänä. Ero on käsittämättömän suuri. Se ei johdu siitä, että Covid-19 olisi Kiinassa vähemmän tarttuvaa, tai että kiinalaiset olisivat sille aivan ratkaisevasti vastustuskykyisempiä, vaan siihen, että Kiinassa väestön altistumistiet SARS-CoV-2-virukselle katkottiin tarkoituksellisesti ja suunnitelmallisesti käyttäen hyväksi sekä altistumistiedettä yleensä että Wuhanissa toteutettujen toimien asteittaista säätämistä tulosten perusteella.

Olen kansainvälisen kollegaryhmän kanssa juuri julkaissut altistumisen arvioinnista laajan käsikirjan https://www.springer.com/gp/book/9783319961477.

Ensimmäiset Covid-19 tapaukset havaittiin Wuhanissa 8.12. ja potilaita alettiin korkean kuolleisuuden vuoksi pian hoitaa eristystiloissa. Tammikuun ensimmäisellä viikolla identifioitiin taudin aiheuttama SARS-CoV-2 virus. Uusia tapauksia ilmestyi tuolloin samaan tahtiin kuin nyt Suomessa, ja infektion alkupisteeksi oletettu Wuhanin kalatori suljettiin. Chunyun, Kiinalainen uuden vuoden juhla alkoi 11.1. ja sadat miljoonat kiinalaiset alkoivat lähteä käymään kotiseuduillaan. Seurasi eksponentiaalinen päivittäisten uusien sairaustapausten lisääntyminen muutamasta kymmenestä yli tuhanteen ja tautia alkoi levitä ympäri Kiinaa. Covid-19 sairauden tarttuminen ihmisestä toiseen varmistui 20.1., potilasmäärät ruuhkauttivat hoitoyksiköt, epäillyt tapaukset asetettiin kotikaranteeniin ja kaikista lääketieteellisistä resursseista syntyi ankara pula.

Toisessa vaiheessa, 23.1., Wuhanin alue eristettiin (asetettiin cordon sanitaire’en). Peräkkäisinä tammikuun päivinä keskeytettiin ensin julkinen liikenne, sitten taksit, ja lopulta kaikki liikkuminen kaupunkialueella ilman erityistä lupaa. Yleisötilaisuudet kiellettiin, liikkeet ruokakauppoja ja apteekkeja lukuunottamatta suljettiin. Kasvosuojus tuli pakolliseksi julkisissa tiloissa liikuttaessa ja määräyksiä annettiin käsihygieniasta, kotien puhdistuksesta ja pintojen desinfioinnista. Wuhaniin perustettiin joukko uusia, yksinomaan Covid-19 sairaille kohdennettuja sairaanhoitoyksiköitä, niihin toimitettiin merkittävästi uusia työntekijöitä ja tarvikkeita erityisesti hengitystieinfektiopotilaiden tarpeisiin, ja virustestejä lisättiin ja nopeutettiin. Näillä keinoilla uusien päivittäisten sairaustapausten määrä saatiin pysäytettyä 1000 – 1300 tasolle, ja jopa käännettyä hienovaraiseen laskuun.

Kolmannessa vaiheessa 2.2. annettiin joukko uusia määräyksiä ja otettiin käyttöön uusia, entistä tiukempia keinoja. Kaikki Covid-19 potilaat, heidän kanssaan lähikontakteissa olleet, tautiepäillyt sekä kuumeiset potilaat keskitettiin, eristettiin ja hoidettiin vain tälle potilasryhmälle perustetuissa sairaaloissa [Useimmat varmaan näkivät videon yhden sairaalan rakentamisesta viikossa. Loistava propagandatemppu, tietenkin, mutta samaahan voi sanoa esim. Apollo-ohjelmasta, jolla Amerikka lähetti astronauttinsa kuuhun]. Näissä sairaaloissa koko henkilökunta liikkuu vain suojavarusteissa ja noudattaa valvottua päivittäistä desinfiointiohjelmaa. Kaikkien tiedettyjen ja epäiltyjen SARS-CoV-2-virusten kantajien poistaminen muista sairaaloista vapautti niissä toimivan henkilökunnan jatkuvasta tartuntavaarasta ja sen riskinhallinnasta. Sairaanhoitohenkilökunnan työ muodostui molemmissa yksiköissä selkeämmäksi ja turvallisemmaksi. Tähän vaiheeseen määrättiin myös karanteenialueille ympärivuorokautinen ulkonaliikkumiskielto [pl. erityisluvalla liikkuvat], sekä jokaista sitova velvoite oman ruumiinlämpötilan mittauksesta ja sen sekä mahdollisten oireiden päivittäisestä raportoinnista. Näillä toimenpiteillä saatiin uusien Covid-19 tapausten määrä viimein nopeasti alenemaan, ensimmäisen kahden viikon aikana noin sataan ja maaliskuun alkupuolella noin kymmeneen vuorokautta kohden. Eikä menestys rajoittunut Wuhaniin, vaan menetelmiä sovellettiin tarpeenmukaisesti myös Kiinan vähäisemmissä Covid-19 pisteissä. Tänään koko Kiinasta raportoidaan päivittäin vähemmän uusia Covid-19 tartuntoja kuin esim yhdestäkään Pohjoismaasta.

Euroopan poliittisten johtajien ja nähtävästi myös laajojen viranhaltija- ja asiantuntijatahojen omaksuma käsitys, että Covid-19 epidemian leviäminen yli koko väestön, siitä seuraava hallitsematon potilastulva ja kuolleisuus on väistämätön, on väärä. Kulumassa olevan vuoden mahdollisista Covid-19 uhreista enemmän kuin yhdeksänkymmentäyhdeksän sadasta on estettävissä turvautumalla jo testattuihin ja toimivaksi osoitettuihin menetelmiin. On tietenkin arvokysymys, katsotaanko Kiinan epidemian torjunnassa käyttämät menetelmät suuremmaksi uhaksi eurooppalaisille arvoille kuin kymmeniätuhansia ylimääräisiä kuolemantapausia Suomessa ja miljoonia Euroopassa kesään 2021 mennessä. Väistämättömiä nämä kuolemat eivät ole.

 
Onko Suomi toiminut liian lepsusti koronaviruksen torjuntatoimissa? Ministerit vastaavat

Sosiaali- ja terveysministeri Anna-Kaisa Pekonen (vas) myöntää, että nykylainsäädännön byrokraattisuus on ollut osaltaan esteenä sille, ettei epidemia-alueelta Suomeen saapuvien pakkokaranteeneihin ole Suomessa ryhdytty.

Ei byrokratia voinut olla esteena, kuten tammikuussa Lapin kiinalaisten eristys osoitti. Päätöksiä pitää vain pystyä tekemään. Toki tuosta joku sjw teki valituksen...
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top