Mitkä ovat tämän hetken tutkimustiedot asiasta? 30 prosentin laskusta on ollut juttua, mutta millä mittarilla? FEV1?
Laajempaa tutkimusdataahan ei ole vielä saatavilla, mutta alustavia havaintoja on, että ainakin vakavasta tautimuodosta toipuneiden keuhkoihin jää sekä fibroottista muutosta, että pienten keuhkoputkien pysyvää ahtautumista. Näistä aiheutuu sekä FEV1:n laskua, että vitaalikapasiteetin laskua (lähteitä alla)
Kyseessä ei ole tyypillinen influenssan komplikaatio. Covid-19 ei muutenkaan ole flunssa, eikä sitä pitäisi flunsaan rinnastaa, kun kuvataan taudin ominaisuuksia. Se, että suurin osa tapauksista on tautimuodoltaan lievempiä hengitystieinfektioita, ei tee siitä flunssaa. Hyvin monet virustaudit alkavat flunssaa muistuttavilla oireilla, eikä se tee niistä flunssaa.
Covid-19, jonka aiheuttaa SARS-Cov-2 on vielä epätäydellisesti tunnettu zoonoottinen virustauti, joka tämänhetkisen tiedon mukaan vielä osin huonosti tunnetuilla mekanismeilla melko usein vaikuttaa myös sairastuneiden sydämeen ja munuaisiin, sekä ainakin vakavammissa tapauksissa vaurioittaa keuhkoja pysyvästi (lähteitä alla).
Valitettavasti vielä muutaman päivän sisälläkin ovat jotkin valtakunnan korkea-arvoisimmat lääkärit rinnastaneet tämän taudin flunssaan eri uutismedioissa tehdyissä ulostuloissa. Mielestäni näiden lääkäreiden pitäisi tämän hedelmättömän luulottelun sijaan pyrkiä lukemaan tuoreimpia katsauksia, tapausselostuksia ja tutkimustuloksia tästä uudesta taudista, hakien edes alustavaa ja viitteellistä tietoa seuraavista kysymyksistä:
-komplikaatioiden esiintyvyys ja vaikeusaste kaikissa todetuissa tapauksissa eri elimissä?
-komplikaatioiden esiintyvyys ja vaikeusaste vaikeissa, sairaalahoitoa vaativissa tapauksissa eri elimissä?
-Immuniteetin kehittyminen ja suojaavuus, kuinka moni sairastuu uudelleen?
-Viruksen esiintyvyyden merkitys "toipuneiden" näytteissä?
-Onko uusi infektio vahingollisempi?
Jos tämä virus jää kiertämään maapalloa "kausiflunssana", kuten paljon puhutaan, niin miten keuhkovaurioita saaneiden keuhkot kestävät uudet sairastumiskerrat, saatika jos virus tai immunologiset komplikaatiot vaurioittavat sydäntä ja munuaisia lisää toisella kertaa? Toivotaan että toimiva rokote saadaan pian.
Mielestäni olisi myös suotavaa jos ainakin tiedottamisesta ja päätöksenteosta vastaavat lääkärit alkaisivat lukea ja kommentoida ajantasaista tietoa, eivätkä fiilistelisi jostain flunssasta ja laumaimmuniteetista ajatuksella, että "näinhän se on aina ennenkin mennyt". Luulisi että ammatillinen mielenkiintokin ajaisi tähän tiedonhakuun, kun nyt on tosiaan uusi infektiotauti maailmassa.
Although COVID-19's imaging features are variable and nonspecific, the findings thus far do show ''significant overlap'' with those of severe acute respiratory syndrome and Middle East respiratory syndrome. The early evidence suggests that initial chest imaging will show abnormality in at least...
www.sciencedaily.com
As COVID-19 cases go global, a picture is emerging as to its CV impact and how cardiologists in hard-hit regions are coping.
www.tctmd.com
COVID-19 News
www.cathlabdigest.com
The COVID-19 pandemic has had a profound impact on the world. Explore global data and research to understand its impact, spread, and global response.
ourworldindata.org