Koronavirus Suomessa

Toki se kaveri joka matkustaa halki suljetun Euroopan ja tulee Turun satamaan pyytämään turvapaikkaa on aika epätodennäköinen. Ehkä ohjaisin hänet mielenterveyden tarkistukseen.
Kun meillä edelleen on tuo perkeleellisen pitkä itäraja
 
Veikkaa nyt sinä vuorostasi. Miksi maailman johtajat ovat valmiit nyt "johtamaan" ja pysäyttämään koko maailman tämän flunssaviruksen takia, joka on tappanut noin 8000 ihmistä maailmanlaajuisesti ja sen alkumaassa epidemia on ilmeisesti jo loppumassa kun vuosi toisensa jälkeen nämä samat johtajat eivät tee mitään kausiflunssille jotka tappavat maailmassa arviolta 400000 ihmistä joka vuosi.

 
Mäkelä ihmetteli sisäministeri Maria Ohisalon eilisessä tiedotustilaisuudessa antamaa lausuntoa, jonka mukaan turvapaikanhaku jatkuu entisellään rajojen sulkemisesta ja rajoitustoimista huolimatta.

– Tämä on laajan kansalaispalautteen perusteella aivan käsittämätöntä. Rajoja suljetaan tavallisilta ihmisiltä, suomalaiset joutuvat tinkimään liikkumisvapaudestaan, lastemme kouluja suljetaan, taloutemme syöksyy — silti rajojen yli voi tulla edelleen noin vain tavoittelemaan parempaa elintasoa.

– Ministeri ja koko hallitus, selittäkää tälle salille ja Suomen kansalle, miksi olette linjanneet näin. Mikä on tämän moraalinen viesti? Mäkelä kysyi.

Ohisalo: ”Suomi on sitoutunut kansainvälisiin velvoitteisiin”

Ohisalo kiitti kysymyksestä ja ällistytti vastauksellaan suurta osaa kansanedustajista.

Hallitus on päättänyt rajaliikenteen rajoituksista normaalin lainsäädännön puitteissa. Rajavartiolain 15 ja 16 § ovat tänään olleet meillä käsittelyssä. Emme siis puhu tässä kohtaa valmiuslaista vaan voimme toimia normaalin lainsäädännön puitteissa, ja 16 §:n mukaan kansainvälistä suojelua voi hakea siitä huolimatta, vaikka rajanylityspaikkoja suljettaisiin.

– Tämä liittyy toki siihen, että Suomi on oikeusvaltio, joka on sitoutunut kansainvälisiin velvoitteisiin, Ohisalo huomautti.

Eikö ole mahdollista vastaanottaa turvapaikanhakijat, mutta sulkea heidät karanteeniin sitä varten erikseen varattaville alueille ja käsitellä turvapaikkahakemukset myöhemmin? Useimmiten he ovat niin nuoria, että he todennäköisesti selviäisivät koronaviruksesta ilmankin lääketieteellistä apua.
 
Tuottajilta ja teollisuudelta hätähuuto kuluttajille: Älkää hamstratko, ruokahuolto pelaa
18.3.2020 13:08 Päivitetty 18.3.2020 13:11 Anita Simola

Pian alkavat kylvöt vaa`ankielessä. Jos väkeä kaatuu, mistä osaajia maatiloille?
Pian on alkamassa kevään kylvöt. Mitä tapahtuu, jos viljelijäväestä iso osaa kaatuu sängyn pohjalle tai joutuu sairaalaan, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kysyy. Kuva: Aulis Alatalo / Arkisto


Pian on alkamassa kevään kylvöt. Mitä tapahtuu, jos viljelijäväestä iso osaa kaatuu sängyn pohjalle tai joutuu sairaalaan, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kysyy. Kuva: Aulis Alatalo / Arkisto
Tyhjää, tyhjää, tyhjää. Kuljen tutussa ruokamarketissa ostaakseni viikon ruoat. Tummaa leipää on jäljellä pari pakettia, jauheliha on loppunut. Hamstraus näkyy.
Kuluttajien ostokäyttäytymistä seurataan nyt kauppojen lisäksi erityisen tarkasti tuottajajärjestö MTK:ssa ja Elintarviketeollisuusliitossa.
Molemmista järjestöistä kuuluu sama pyyntö kuluttajille.
– Älkää hamstratko ruokaa.
MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila toteaa, että jos kansa nyt ostaa ruokaa arkkupakastimet täyteen pahan päivän varalle, niin tällainen käyttäytyminen voi kaataa koko järjestelmän.
– Nyt tarvitaan kuluttajilta luottamusta. Hamstraus on täysin turhaa. Kykenemme toimittamaan ruokaa joka päivä, kunhan elinkeino itse ja valtiovalta varmistavat tietyt kriittiset alueet.

Akuutein ongelma liittyy kausityövoimaan. - Meillä on maa- ja puutarhatiloilla yli 16 000 kausityöntekijää pääasiassa EU:n ulkopuolelta. Nyt koronan leviämisen takia heidän saamisensa maahan on vaarassa, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pohtii. Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto
Akuutein ongelma liittyy kausityövoimaan. – Meillä on maa- ja puutarhatiloilla yli 16 000 kausityöntekijää pääasiassa EU:n ulkopuolelta. Nyt koronan leviämisen takia heidän saamisensa maahan on vaarassa, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pohtii. Kuva: Mauri Ratilainen / Arkisto

Normaali hätävara riittää
Marttilan mukaan joka kodin hätävaraksi riittää parin viikon varastot.
– Ne pitäisi olla kaikilla erilaisia kriisejä varten. Ylimääräistä ei kannata ostaa.
Tilatkaan eivät kestä loputonta säntäilyä ruoan perässä.
– Aikatauluja voidaan hiukan säätää tiloilla, että tuotanto on aika tarkasti ohjelmoitua. Siellä on tietyt kapasiteetit ja kasvuajat eläimille. Ei voida lähteä siitä, että sikala tyhjennetään, jotta kansa saa pakastimet täyteen lihaa.

Kylvöt askarruttavat
Ruokaverkosto toimii nyt hyvin, mutta pari estettä voi tulla matkan varrelle. Marttilan mainitsemat kriittiset alueet ovat pian alkavat kylvöt, tilojen kriisit ja ulkomaisen työvoiman saanti.
– Maatiloillakin pitää varautua monin tavoin. Pian on alkamassa kevään kylvöt. Mitä tapahtuu, jos viljelijäväestä iso osaa kaatuu sängyn pohjalle, tai joutuu sairaalaan, hän kysyy.
Hänen mukaansa pahin skenaario on, että kevätkylvöt jäävät vajaiksi. Silloin ei ole satoa, jota korjata.
Kylvökausi voi alkaa tänä keväänä normaalia aiemmin leudon talven jäljiltä.
– Kausi on kohta käsillä.
Hän korostaa, ettei alkutuotantokaan kestä mitä tahansa.
– Tiloilla on jo eletty kriisissä kriisin perään. Kyky ottaa vastaan uusia takaiskuja on erittäin heikko.
Akuutein ongelma liittyy kausityövoimaan.
– Meillä on maa- ja puutarhatiloilla yli 16 000 kausityöntekijää etupäässä EU:n ulkopuolelta. Nyt koronan leviämisen takia heidän saamisensa maahan on vaarassa.
Järjestö odottaa apua hallitukselta. Kyse on työvoiman saatavuuden helpottamisesta.
Marttila muistuttaa, että asialla on kiire.
– Kuukauden sisällä alkaa taimitarhoilla sesonki. Taimet pitäisi saada tuotantoon, mutta uskaltaako viljelijä tuottaa, jos työväkeä ei ole saatavilla.

Omat suut ruokitaan
Suomessa ruoan omavaraisuusaste on hyvä, 80 prosenttia.
– Maailmankauppa järkkyy ja silloin omavaraisuus nousee suureen arvoon.
Hän muistuttaa ruokakriisistä, joka ravisutti maailmaa kymmenen vuotta sitten.
– Silloin nähtiin, että suurissa ruoan viejämaissa viennille asetettiin esteitä. Nyrkkisääntö oli, että omat kansalaiset ruokitaan ensin.
Hän jatkaa, ettei kukaan tiedä, mihin koronakriisi ulottuu maailmanlaajuisesti.
– On onni, että meillä on ruokaverkosto näin hyvässä iskussa.
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja kertoo, että muiden maiden tilanteista voi päätellä, että hamstrauksessa on kyse lyhyestä kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksesta, joka kestää yleensä 3-5 päivää. Kuva: Marttiina Sairanen / Arkisto
Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Pia Pohja kertoo, että muiden maiden tilanteista voi päätellä, että hamstrauksessa on kyse lyhyestä kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksesta, joka kestää yleensä 3-5 päivää. Kuva: Marttiina Sairanen / Arkisto

Hamstraus vähentynyt
Toimitusjohtaja Pia Pohja Elintarviketeollisuusliitosta on samoilla linjalla kotivarastojen suhteen.
– Paniikkiin ja hamstraamiseen ei ole tarvetta, ruokahuolto ja -ketju pelaavat normaaliin tapaan.
Hän jatkaa, että muiden maiden tilanteista voi päätellä, että hamstrauksessa on kyse lyhyestä kuluttajien ostokäyttäytymisen muutoksesta, joka kestää 3-5 päivää.
– Suuntaus on näkynyt jo Tanskassa ja jopa Italiassa hamstraaminen on vähentynyt.

Väki kotona
Korona on siirtänyt suomalaiset etätöihin ja lapset koulusta kotiin.
– Tämä on aiheuttanut päivittäistavaroiden jakelukanavaan erittäin suuren kysyntäpaineen.
Niinpä elintarvikeyritykset ohjaavat nyt raaka-ainetta ja tuotantoa kuluttajatuotteisiin. Vastaavasti ne vähentävät yksityisten ravintolatuotteiden valmistusta, koska ravintoloissa käynti on hiljentynyt.

Raaka-ainetta riittää
Mitkä elintarvikkeet ovat kaikkein haavoittuvimmat?
Pohja kertoo, että meillä on paljon kotimaista raaka-ainetta, joka saadaan tarvittaessa nopeasti tuotantoketjuun. Kysyntään voidaan vastata.
– Pidemmän ajan kuluessa joidenkin tuontituotteiden, kuten hedelmien ja vihannesten saatavuudessa voi olla vaikeuksia.
Pohjan mukaan elintarvikeyritykset ovat tehneet riskikartoituksia ja -suunnitelmia jo pitkään.
– Yritykset ovat nostaneet valmiuttaan ja tehneet suunnitelmat kukin oman toimintansa perusteella koronatilanteen vuoksi. Myös valmiutta huolehtia työntekijöiden turvallisuudesta poikkeustilanteissa on nostettu.
Pohjakin korostaa omavaraisuutemme korkeaa astetta.
– Se on poikkeuksellisen korkea verrattuna muihin maihin.
Suomeen tuodaan elintarvikkeita ja maataloustuotteita noin 4,7 miljardin euron edestä.
Vaikka tuonti tyrehtyisi, ruokaverkosto selviää.
– Ilman muuta.

 
Miksi työttömät saa tuoda lapsensa yleiseen päivähoitoon tällaisen kriisin aikana? Mielestäni lapsi pitää nyt hoitaa kotona.

Perheet joissa olot ovat "huonot" päihdeongelmien takia, tulisi lapset ottaa huostaan jotta heille voidaan hallitusti tarjota se päiväruoka mikä nyt jää koulun takia puuttumaan.

Ei tuokaan huono idea ole, että kaljan ja muun viinan myyntiin stoppi vähäks aikaa. Tekisi ihan hyvää isolle osalle suomalaisia.
.
 
Sinulla ei taida olla ihan realistinen käsitys siitä millaisissa perheissä osa lapsista elää.
No itseasiassa todella hyvä. Mutta se osa lapsista joilla ei ole kelvollisia vanhempia ja kouluruoka on ainoa lämmin ateria on toki ongelma. Mutta ko perheet ovat ongelma myös karanteenin osalta. Varmasti toimivin ratkaisu eristys silmällä pitäen olisi ruokajakelu kotiin jollakin perustein mutta ei taida resursseja tähän löytyä.
 
Miksi työttömät saa tuoda lapsensa yleiseen päivähoitoon tällaisen kriisin aikana? Mielestäni lapsi pitää nyt hoitaa kotona.

Perheet joissa olot ovat "huonot" päihdeongelmien takia, tulisi lapset ottaa huostaan jotta heille voidaan hallitusti tarjota se päiväruoka mikä nyt jää koulun takia puuttumaan.

Ei tuokaan huono idea ole, että kaljan ja muun viinan myyntiin stoppi vähäks aikaa. Tekisi ihan hyvää isolle osalle suomalaisia.
.
Alkais kapina. Muutoin kannattaisin
 
No itseasiassa todella hyvä. Mutta se osa lapsista joilla ei ole kelvollisia vanhempia ja kouluruoka on ainoa lämmin ateria on toki ongelma. Mutta ko perheet ovat ongelma myös karanteenin osalta.
Kyllä, yleensä päätöksiin liittyy sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvien ja/tai huonojen puolien mainitseminen ei tarkoita, että pitäisi päätöstä onnistuneena tai epäonnistuneena.
 
Melkein toivoisi kaljan myynnille stoppia ja alkojen ovet kiinni...

Kyllä. Tässä on käsillä suuret mahdollisuudet ison osan kansaa alkoholiongelman kärjistymiselle ja uusien alkoholistien synnylle. Tilapäinen kieltolaki voimaan, näinhän tehtiin sota-aikanakin ratkaisutaistelujen aikaan.

Mahdollisesti kiljun teko yleistyy. Se on ollut laillista 1.3.2018 lähtien.
 
No itseasiassa todella hyvä. Mutta se osa lapsista joilla ei ole kelvollisia vanhempia ja kouluruoka on ainoa lämmin ateria on toki ongelma. Mutta ko perheet ovat ongelma myös karanteenin osalta. Varmasti toimivin ratkaisu eristys silmällä pitäen olisi ruokajakelu kotiin jollakin perustein mutta ei taida resursseja tähän löytyä.

Löytyy, jos on haluja. Kaupunkien joukkoliikennettä ajetaan alas, takseilla ei juuri liikennöidä. Ratkaisumahdollisuuksia on monia:

a) Nouto tiheillä kaupunkialueilla
b) Drive-in
c) Kuljetusoppilaille parin päivän ruoat kerrallaan koulutaksilla

Näin esimerkiksi.
 
Amerikasta voisi ottaa oppia asioihin lääkkeiden jaossa. Amerikassa on autoluukullisia apteekkeja, joista voi noutaa myös reseptilääkityksensä. Tällainen olisi Suomeenkin ihan kätevä järjestely ainakin tällaisissa karanteeniolosuhteissa, koska varsinkin lähimaksulla maksaessa siinä ei kovin paljoa altistaisi muita ihmisiä kun autoon vaan ojennetaan lukulaitetta, jolle vilautetaan korttia.

Samaten tällaisissa kriiseissä voisi olla hyvä ratkaisu nettikauppaa kehittää esim. ruoan suhteen niin, että netistä voisi tilata ruoat valmiiksi ja pusseihin pakattuina ja sitten vaan tarvitsisi ajaa jonoon pakkauslaiturille ja kaupan työntekijä lataisi ruokapussit auton peräloosteriin.
 

@Demokratian tukipilarit auttavat selviytymään poikkeustilasta. Suomella on erittäin luotettu ja suhteellisen vähäeleinen poliisi, jonka suosio perustuu palvelemiseen, ei voimankäyttöön. Hallitus on paikkamääräisesti vahva eikä vaikuta horjuvan tällä hetkellä sisäisesti. Lehdistö luetaan yhdeksi maailman vapaimmista. Sananvapaus mahdollistaa virkamiesten, poliitikkojen ja median äänekkäänkin arvostelun, ja sitä poikkeustila ei rajoita. Verkkoyhteydet maailmalle ovat auki, ja voimme vertailla Suomen toimintaa suhteessa muuhun Eurooppaan. Hallituksen ohella poliisin toimintaa on nyt syytä seurata tarkalla silmällä.

Voimme suojella yksittäisiä virkamiehiä joutumasta tilanteisiin, joissa he ovat alttiita tekemään kyseenalaisia päätöksiä. Se saattaa onnistua melko hyvin noudattamalla koronaviruksen välttelystä annettuja ohjeita – jos ne siis ovat päteviä. Joka tapauksessa kriittisen otteen on pysyttävä niin kansalaisilla kuin medialla. Valtiomuoto on hengityskoneessa koronavirustartunnan takia.@
 
Oireettomana ja varastot täynnä on mökillä hyvä olla. Niiden jotka tuli ajoissa. Osallahan voi olla parempikin kakkosasunto maaseudulla. Kunhan kaupunkilainen ei loukkaa itseään. Pitäisi olla tarkkana ettei aleta leimata mökille väistämistä vääräksi toimenpiteeksi - seuraava kriisi voi olla sellainen että sinne juuri käsketäänkin!

Sitä vähän tuumailin jo viime viikolla että liikkumista pitäisi silti rajoittaa. Niin että ei tulla enää tässä tilanteessa Helsingistä pienille paikkakunnille eikä edes Oulusta kohti Kuusamoa tai Utsjokea. Alueellisia rajaustoimenpiteitä ja vain perustellusta syystä sallittu liikkuminen. Varmaan auttaisi vieläkin.

Mutta kun ne Scheininit taustalla konsultoimassa ja samojen tahojen harrastama "korojoen"-hallituksen operaattoreiksi leimaamiset. Kerta kaikkiaan sellainen myyräntyö riittää ja minulta kaatui muutenkin kuppi.

Vaatii vahvaa johtajuutta ja esimerkkiä. Pääministeriin olen nyt tyytyväinen. Ei tässä puoluekantoja katsota kunhan on henkilö ja hallitus joka toimii. Oli varmaan kokematon muttei tämän jälkeen.
Näin. Juuri nyt ei kaivata syyllisiä vaan Lahtista ja konekivääriä.

Ensimmäinen etäopetuspäivä takana. Odotuksiin nähden positiivisella mielellä, ainoa vaan että kotona vastassa oli IKEA:n kirjahylly & kakaroiden työpiste-työmaa...
 


Oliko ennakkotietoa?
Näppituntumalta sanoisin, että etätyöläisiä ja koronapakolaisia on tosiaan siirtynyt myös tänne Päijänteen tasalle. Sen huomaa tietyistä merkeistä, ja mm. koiraa lenkittäessä kuljin kahden taajamassa loma-asuntokäytössä olevan kiinteistön ohi, ja niissä oli väki paikalla. Toisen asukit ainakin kuuluu riskiryhmiin.
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Back
Top