Koronavirus Suomessa

Uudenmaan sulun purkamisen tilalle olisi pitänyt esittää vaihtoehtoinen suunnitelma, toteaa kokoomuksen kansanedustaja, varapuheenjohtaja Sanni Grahn-Laasonen.Rajoitusten purkaminen - vieläpä nopeutetusti ennen viikonloppua - lähettää helposti väärän signaalin. Onko arvon edustajalla ymmärtämisen vaikeutta.Hänen työpaikkansa eduskunta perustuslakivaliokuntineen , velvoitti sulun purkamaan heti kun se ei ole ehdottoman välttämätöntä.Ei voitu edes odottaa viikonloppuun johon asti sulku oli voimassa.Lakia muuttamaan ja hallitukselle vapaammat kädet.Poliittista tulkintaa ei nyky laki jätä.Hallitus ei voinut jatkaa sulkua.
 
Ruotsin lehdistössä kerrotaan paljon, miten Suomessa on ollut "paniikkia".

Hysterian- ja paniikintorjuntanarratiivi todellisuuspakoisen virkamiestyön perusteluna vaatii sitä, että jossain on sitä paniikkia ja hysteriaa.

Jos sitä ei ole missään, niin narratiivilla työskentelyn korvanneet lierot jäävät kiinni valehtelusta ja ammattitaidottomuudesta. Ja se on vähän noloa. Työpaikkakin saattaa vaarantua.

Niinpä tuollaisten valta- ja manipulointiorientoituneiden on tehtävä sama kuin muidenkin vastaavien perseilijöiden - valehdeltava kun todellisuus ei suostu tottelemaan heitä.
 
Niin, tässä massa tehdään asiat laillisesti eikä niin miten tuntuu. Koska enää ei ole suurta eroa Uudenmaan ja muun Suomen tautitapauksissa niin laki ei salli jatkaa Uudenmaan eristämistä.
Muotoilisin tämän niin että Länsi-Pohjassa alkaa olla tapausta sellaisella taajuudella, ettei Uudenmaan sulkemista voi perustella samaan aikaan kun valtion länsiraja on auki...
 
STM: Suomen tehohoitokapasiteetti riittää koronaepidemiassa
Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 15. huhtikuuta 2020.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä 15. huhtikuuta 2020.
Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Julkaistu: 14:05

Ministeriö seuraa kuormitusta päivittäin.

Sosiaali- ja terveysministeriö arvioi, että Suomen tehohoitokapasiteetti riittää covid-19-epidemian aikana. Ministeriön mukaan tämä on arvio kaiken nyt käytettävissä olevan tiedon ja todennäköisimpien ennusteiden perusteella.

Lausunto on osa taustamateriaaleja, joita hallitus on käyttänyt päätöksessään lopettaa Uudenmaan eristäminen. Strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki toteaa lausunnossaan, että ministeriö seuraa päivittäin sairaaloiden vuodeosastojen ja teho-osastojen kuormitusta. Potilasmäärät ovat olleet hänen mukaansa viime päivinä jopa oletettua pienempiä.

...........................

Koronapandemian huippua varten tilattujen hengityskoneiden saaminen epävarmaa – HUS vakuuttaa, että tehohoitopaikkoja riittää kuitenkin kaikille
Pääkaupunkiseudun sairaaloiden ventilaattoreiden määrä kasvaa myös yksityishenkilöiden lahjoituksilla.
Kotimaa
15.4.2020 klo 13.45
Potilas makaa sairaalavuoteessa hengitysmkoneessa, sängyn ympärillä useita sairaalalaitteita. Kasvot pixelöity.

Koronapotilas hengityskoneessa milanolaisessa sairaalassa. Kuvituskuva.Andrea Fasani / EPA
13-3-6705777.jpg

Ari Tuhkanen


Koronaviruspotilaiden viimeiseen toivoon, hengityskoneeseen, kohdistuu valtava maailmanlaajuinen kysyntä. Se heijastuu toimitusvaikeuksina myös Suomesta tehtyihin tilauksiin.
Esimerkiksi HUSin epidemian huipun varalle tilaamien hengityskoneiden saaminen on sairaanhoitopiirin toimitusjohtajan mukaan epävarmaa.
Sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo, että helmikuun alusta lähtien tilatuista yli 200 ventilaattorista on toimitettu tähän mennessä vasta 46 laitetta.
– Ei ole mitään varmuutta. Nämä tulevat tipoittain maailmalta, eikä niitä pysty ennustamaan, sanoo Tuominen.
Eniten HUSille on tilattu raskaita ventilaattoreita. Toimitusennusteiden mukaan laitteiden pitäisi saapua huhti-toukokuun aikana.
Epävarmuudesta huolimatta, syytä huoleen ei Tuomisen mukaan ole.
– Tämä on varmuuden varaa, joka päätettiin ottaa sellaisessa tilanteessa, jossa skenaariot eivät olleet Suomen osalta alkuunkaan selviä, vaan oli pelko mittavasti vakavammasta epidemiasta.

Kun Kiinassa kuoli ihmisiä koronavirukseen, Suomessa tilattiin hengityskoneita
Tuomisen mukaan HUS ryhtyi hankkimaan lisää hengityskoneita silloin, kun koronavirus alkoi levitä Aasiasta maailmalle.
– Laitoin tilaukseen heti, kun kriisi siellä Kiinassa näytti pahalta.
Ventilaattoreita on yritetty hankkia Uudellemaalle lisää varmuuden vuoksi myös sen jälkeen, kun pandemia levisi raivoamaan Euroopassa.
– Varsinkin Italian ja Espanjan näkökulmasta näytti, että kaaoksen mahdollisuus on olemassa, mutta onneksi rajoitustoimet ovat hillinneet epidemiaa, eikä vastaavanlaista ole Suomessa näköpiirissä, arvioi toimitusjohtaja Tuominen.

Yksityishenkilöt lahjoittavat sairaaloille hengityskoneita
Sairaaloiden ventilaattoreiden määrä kasvaa myös lahjoituksilla. HUSin kehittämisjohtaja Tomi Kauppinen kertoo, että lahjoituksia ovat tehneet yksityishenkilöt ja yksi säätiö.
– Yksityishenkilöt ovat tehneet lahjoituksensa HUSin lahjoitustilille siten, että he ovat kohdentaneet lahjoituksensa hengityskoneen hankintaan, sanoo kehittämisjohtaja Kauppinen.
Säätiön kanssa HUS on sopinut, että maahantuoja laskuttaa hengityslaitteesta säätiötä suoraan.

HUS: Laitteista koronaviruspotilaiden hoito ei jää kiinni
Toimitusjohtaja Tuominen vakuuttaa, että hengityskoneita riittää pandemiassa kaikille tarvitseville.
– HUS pystyy venymään hätätilassa jopa 500 tehohoitopotilaan hoitoon.
Eritasoisia ventilaattoreita on HUSissa Tuomisen arvion mukaan tällä hetkellä nelisensataa.
– Maailmalla on nähty tilanteita, jossa hengityskonetta käytetään kahden potilaan ventiloimiseen. En pitäisi sellaistakaan tilannetta katastrofaalisena. Hoito toteutuisi niinkin.
Jos koronapandemia Suomessa pahenee, Uudellamaalla saadaan potilaiden hoitoon hengityskoneita myös puolustusvoimilta ja yksityisiltä sairaaloilta.
– Saamme tarvittaessa puolustusvoimilta muutamia kymmeniä ja yksityisten sairaaloiden leikkaussaleista useita kymmeniä ventilaattoreita.

Ihmisten välinen turvaetäisyys on hillinnyt pandemian leviämistä merkittävästi
Koronavirustilanne näyttää Uudellamaalla toistaiseksi rauhalliselta. Tehohoitopaikkoja on sairaaloissa koronaviruspotilaille 84 ja niistä on käytössä nelisenkymmentä.
Sairaanhoitopiiri ennakoi pandemian kehittymistä kahden viikon jaksoissa. Tällä hetkellä HUSilla on valmius laajentaa koronaviruspotilaiden tehohoitopaikkojen määrä yli 220 paikkaan.
– Siinä on erittäin paljon pelivaraa. Meillä on maltillinen ja hyvä tilanne, joka johtuu rajoituksista ja erityisesti siitä, että suomalaiset ovat noudattaneet fyysistä etäisyyttä, arvioi toimitusjohtaja Tuominen.

Puhumme samasta STM:stä, jonka likipitäen kaikki arviot ja toimenpiteet tämän viruksen suhteen ovat olleet "aavistuksen" viturallaan. Luoja meitä auttakoon.

 
Millä tavalla tilanne sitten on tasoittunut muualla Suomessa verrattuna Uuteenmaahan?

THL:n muistiosta käy ilmi, että uusien COVID-19 tapausten ilmaantuvuus viimeisen viikon aikana on ollut Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä suurempaa kuin Uudellamaalla, joka tulee listauksessa toisena. Muut sairaanhoitopiirit tulevat Uudenmaan jälkeen.
 
Tämä Uudenmaan maakunnan "sulku" ja sen lopettaminen on näköjään saanut monien ihmisten arvostelukyvyn laskemaan.
Tuon jo aiemmin esillä olleen lakiperustan lisäksi kysyn edelleen, kuinka paljon muun Suomen väkeä oikeasti suojasi tällainen ?


"Yli kaksi viikkoa kestäneen rajoituksen aikana poliisi kertoo tarkistaneensa rajalla yli puoli miljoonaa autoilijaa, joista noin 4 300 käännytettiin takaisin"

Siis vajaa puoli miljoonaa autoilijaa jatkoi matkaansa erilaisilla perusteilla.

Paljonkohan tuo rajoitti epidemian kulkua ?
 

Hei ihan oikeasti, kielimuuriviive..... miten tyhmana toi jatka oikein ihmisia pitaa. Somaleja joiden lahipiirissa ei ole suomea kohtuu hyvin osaavia on varmaan aika pirun vahan, mutta hyvin se muuten vetaa. Mua ei ainakaan kielimuuri hidastanut juuri ollenkaan, vaikka olen asunut vieraskielisessa maassa vasta vajaat nelja vuotta parin vuosikymmenen sijaan.

Tommosia ne Afrikan Sarvesta tulleet monen kulttuurin taitajat ovat, ei saatana riita kielitaito ymmartamaan 'Pysykaa saatana himassa' lauseen sisaltoa ja merkitysta, vaikka muuten suomalainen kulttuuri on taysin hanskassa....
 
Tämä Uudenmaan maakunnan "sulku" ja sen lopettaminen on näköjään saanut monien ihmisten arvostelukyvyn laskemaan.
Tuon jo aiemmin esillä olleen lakiperustan lisäksi kysyn edelleen, kuinka paljon muun Suomen väkeä oikeasti suojasi tällainen ?


"Yli kaksi viikkoa kestäneen rajoituksen aikana poliisi kertoo tarkistaneensa rajalla yli puoli miljoonaa autoilijaa, joista noin 4 300 käännytettiin takaisin"

Siis vajaa puoli miljoonaa autoilijaa jatkoi matkaansa erilaisilla perusteilla.

Paljonkohan tuo rajoitti epidemian kulkua ?

Tunnetaan maailmankielellä termillä "posturing". Tehdään näyttäviä ja vahvoja toimenpiteitä jotta näytetään johtajien olevan tilanteen tasalla ja homman hanskassa. Todellinen, reaalinen hyöty, on toissijainen asia.

Luonnollisesti tuo purku oli ainoa mahdollinen toimenpide tässä tilanteessa. Päälle jättäminen olisi ollut hyvästi laitonta. Toki siinä myös otetaan pikku hiljaa lusikka kauniiseen käteen ja pohjustetaan väistämätöntä pikaista siirtymistä normitilaan. Tätä ei tietenkään voi tehdä välittömästi, koska äkillinen linjamuutos säikäyttäisi ihmisiä.

Tämä keskustelu maskeista on nähdäkseni osittain juuri tätä pehmentämistä. Annetaan ihmisille uskoa että "voit elää normaalisti kunhan laitat rievun naamalle". Ja näin saadaan ihmiset liikkeelle minkä lisäksi kun taudin jatkuva jauhaminen vähenee, asia alkaa muuttua arkipäiväiseksi ja korona siirtyy pois agendalta. Huomio siirtyy talouteen ja sen ongelmiin. Ainoa vaara on, että seuraavista "aalloista" aletaan samanlainen rumba. Toivottavasti näin ei käy vaan ne otetaan vastaan ihan normitilanteena.
 
Rajojen sulkeminen lyhyeksi ajaksi oli hyvä idea, mutta niiden avaaminen oli nykyisessä tilanteessa ehdottomasti oikein. Se että Uusimaa pidetään oikeasti tai leikisti kiinni ja muualla on rajat auki ei hyödytä pitkällä tähtäimellä ketään.

Jokainen kantakoon vastuunsa ihan itse ilman poliisin apua ja jos ei osamäärät siihen riitä, niin ei voi mitään :ROFLMAO:

Mökkeily on asia mihin minun on vaikea löytää minkäänlaista kantaa. Ymmärrän hyvin mökkeilyyn liittyvät riskit niillä alueilla missä on paljon mökkejä ja mökkiläisiä, mutta asia ei ole ihan yksiselitteinen...

– Täällä on aika kaksijakoiset mielipiteet. Osa näkee vain jonot kaupassa, ja heitä ärsyttää seisoa niissä, mutta he eivät ymmärrä, että ilman mökkiläisiä täällä ei edes olisi kauppaa, Båge sanoo.

 
Viimeksi muokattu:
Maskigatessa Onni Sarmasteen LDN Legal Partners Ltd:n toimittamien hengityssuojainten ja suu-nenäsuojusten tutkimusraportti VTT:ltä julkaistiin tänään ja tuloksena saatu tavara on ollut täyttä kuraa, yksikään kolmesta tuotteesta ei ole ollut edes lähellä täyttää niiltä vaadittua suodatustehoa. Standardin GB2626-2006 mukaisena KN95-luokan hengityssuojaimena ostettu maski käy VTT:n mukaan huomattavasti heikommalla kolmanneksen ilmavirtauksella mitatulla suu-nenäsuojuksia koskevan standardin suodatuskykyllä siis noin viisi kertaa halvemman maskin korvikkeeksi.

Suu-nenäsuojuksina ostetut eivät täytä mitään standardia ja kelpaavat siis itse tehtyjen kangasmaskien korvikkeiksi, joiden arvona voi pitää kanssa jotain pientä murto-osaa niistä maksetusta hinnasta.

VTT:n pikatutkimus tosin oikoi mutkia siten, ettei sen kokeissa tutkittu suu-nenäsuojusten suodatustehoa elävällä stafylokokkibakteerilla, vaan suodatuskankaiden testimenetelmän mukaisesti di-etyyliheksyyli-sebakaatilla. Näin ollen tuloksia voisi arvostella KN95-maskiksi väitetyn tekeleen osalta, että sen suodatustehoa suu-nenäsuojuksenakaan ei ole tutkittu perusteellisesti sovelettavan standardin mukaisesti ja siten se ei olisi hyväksyttävissä mihinkään sairaalakäyttöön ennen lisätutkimuksia.

Suu-nenäsuojuksena ostetut taas ovat niin kaukana suodatustehovaatimuksista, ettei tutkiminen bakteereilla muuttaisi sitä tulosta ainakaan riittävästi paremmaksi.

Sarmasteen_maskit.png
 
Nyt tulee muuten törkeestä petoksesta syyte. Ja valtiotahan ”aina kannattaa ”kusettaa, ottaen huomioon minkäläinen tuomio tuli nuuskanmyynnistä; järjettömät sakot ja oisko kovaa 4-6vuotta verojutuista.
 
  • Tykkää
Reactions: e7i
Nyt tulee muuten törkeestä petoksesta syyte. Ja valtiotahan ”aina kannattaa ”kusettaa, ottaen huomioon minkäläinen tuomio tuli nuuskanmyynnistä; järjettömät sakot ja oisko kovaa 4-6vuotta verojutuista.
Hankala saada rikosvastuuseen ilman todisteita siitä, että Sarmaste olisi ollut tietoinen etteivät maskit täytä laatuvaatimuksia. Korvausvelvollisuus tuosta varmaan syntyy mutta rikostuomioon on pitkä matka. Ja niiden korvausten saaminenkin voi olla työn ja tuskan takana.
 
Tämä Uudenmaan maakunnan "sulku" ja sen lopettaminen on näköjään saanut monien ihmisten arvostelukyvyn laskemaan.
Tuon jo aiemmin esillä olleen lakiperustan lisäksi kysyn edelleen, kuinka paljon muun Suomen väkeä oikeasti suojasi tällainen ?


"Yli kaksi viikkoa kestäneen rajoituksen aikana poliisi kertoo tarkistaneensa rajalla yli puoli miljoonaa autoilijaa, joista noin 4 300 käännytettiin takaisin"

Siis vajaa puoli miljoonaa autoilijaa jatkoi matkaansa erilaisilla perusteilla.

Paljonkohan tuo rajoitti epidemian kulkua ?

Tätä täällä yritin varovasti selittää. Samoin sitä, että ne toimenpiteet, jotka olisivat rajanneet koronan tuloa isojen liikennesolmukohtien ulkopuolelle, jäivät kuitenkin tekemättä.

Tosin ovathan nuo liikennemäärät pieniä verrattuna täysin vapaaseen kulkuun.
 
Back
Top