Kotitalouksien varautuminen poikkeusoloihin

Vanhan raappahousun pohdintoja: miksi ihmiset varautumista pohtiessaan ensimmäiseksi puhuvat agren ostamisesta? Eikö huusholli olisi järkevämpää tehdä sellaiseksi että pärjäisi ilman sähköä pidemmänkin ajan? Miksi nykyisin ei edes mietitä moista vaihtoehtoa kun ollaan taloa ostamassa? Olisi niinkun suunnitelma bee. Eikö se olisi mielenrauhan kannalta mukavampi kun tietää että ei tulisi hätä käteen heti? Itse ainakin olen varsin levollisin mielin kun elämä onnistuu ilman töpseli sähköä,nyky mukavuudet tietysti torpasta löytyy..maan ostopäätökseen aikanaan vaikutti metsä ja tuo kallio lampi,lampi tarjoaa tarpeen vaatiessa pesu ja juomaveden,veden saa lämpimäksi puun poltolla,kaikki mitä pitää lämmittää,hoituu puulla.Syrjemmältä talot maineen ovat halvempiakin kuin taajama töllit.Tämmöistä tänään,terveisin mettäkuluman mulukku..

Isot edellä ja pienet perässä. Keskittymätalouden keskittymät saarnaavat että tekniikka pelastaa ihmisen, jopa silloin kun tekniikka heittää häränpyllyä, niin kansa senkun nyökyttää perässä että "näen o, pittee paekkoosa!". Mitään pitkän aikajänteen suunnittelua ei harrasteta vaan kädestä suuhun-peliä harrastetaan vaikka (lähi)tulevaisuudessa koittaakin aika että sähköä ei tule töpselistä ja vettä ei tule kraanasta. Jahka näin käy niin silloin alkaa melkonen kilpajuoksu vihreimmille apajille metsikköön asutuskeskittymistä. Tämähän muistuttaa zombilauman toimintaa jolla järki ei leikkaa kun jano ja nälkä ovat korvanneet edelliset lyhyen tähtäimen tavoitteet.
 
@Justin Case Miten ajattelit ruuan säilyvän ilman sähköllä käyvää jääkaappia tai pakastinta? Sinäkö suolaat ja kuivatat kuten ennenvanhaan?
 
Peruna on meillä pää eväs,vuoden tarpeet maakellarissa,niinkuin porkkanat ja lanttu,voi säilyy pöydällä,muksujen maito kellarissa,lihan kun suolaa ja kypsentää niin säilyy myös pöydällä sen mitä tarvii,ihmiset on liian hysteerisiä tuon säilyvyyden kanssa,meillä on Torpan lämpötila normaalia alempi,ei olla missään 23-26 asteessa niinkuin moni,sekin tietysti auttaa,lihaa ei tietysti sitten voi hamstrata ylenmäärin,ellei tee tiinuun suolausta,maakellari on hyvä siinäkin,ruokaa tehdään päivän tarve,menee minkä tekee,ja vanha lihamies tietää konstit jos lihassa tuoksuu eilispäiväinen :) ei ole ollenkaan vaikeaa elää ilman sähköä.
 
Tuo soutaja on kyllä hienosti hoitanut hommat,hieman Kade ettei ole tuohon pystynyt,nostan kyllä hattua hänelle!!!
 
Tuohon talon lämmitykseen sellainen,kun hiukan miettii korkeus eroja pannun,varaajan ja pattereiden kanssa niin saa kyllä lämpöä taloon ilman töpselisähköä..
Pannu pitää olla tietysti vanhan polven pannu ilman automatiikkaa,oma vuodelta 1983,eikä muuten ole koskaan korjattu..
 
Tuohon talon lämmitykseen sellainen,kun hiukan miettii korkeus eroja pannun,varaajan ja pattereiden kanssa niin saa kyllä lämpöä taloon ilman töpselisähköä..
Pannu pitää olla tietysti vanhan polven pannu ilman automatiikkaa,oma vuodelta 1983,eikä muuten ole koskaan korjattu..
Onko vapaakierrolla?
 
Valaistus,paraikaa valoa tuo Feuerhand myrskylyhdyt,öljyä toki on pitänyt ostaa,sitä kun ei omasta takaa siunaannu,mutta ei kulu sähköä,vaihtoehtoja toki on mutta nämä olivat halpoja lyhtyjä tarjouksesta vuosien takaa,varaosia saa ja niitä tuli ostettua silloin heti varastoon,näillä mennään..kuivakäymälöiden Tuulettimet akuilla ja ylläpito paneeleilla,ulkohuusi löytyy tottakai,emme koe elävämme mitenkään jeesuksen aikaisesti,muut toki niin kokevat :)
 
Ensi vkl haen toisen samanlaisen pannun varalle,on sitten se varapannu jos tuohon tulee halkeama,pikainen vaihto ja saa sitten rauhassa korjata taas toisen varalle.
 
Lämmityksestä vielä,saahan ne kv pumputkin akku toimiseksi jos ei halua töpselisähköä käyttää.
 
Ja kun puulämmittäjiä ollaan niin klapin teon SHTF välineet löytyy myös,puinen pokasaha,justeeri ja läjä kirveitä,ja myös taito näillä tekemiseen,maitokärryt ja rouva Case vetämään.Sähkötyökaluja on muutama sekä sitten entisaikain vastaavat käsipelit,ns. Akka-aura löytyy manuaaliseen potun istutukseen,kylvövakka,hangot,talikot,kuokat ja lapiot,osan haalinut kirppareilta osan tuttujen kaatopaikka kuormista,toisen romu on toisen aarre.
 
Lihan säilyvyyteen,jos suolaatte paistin itse,niin laittakaa tuhdimpi suola,12-13 pros. Säilyy paremmin,vaatii hieman tottumista tosin tuohon -80 lukulaiseen suolaprosuun,se on aika tuhti nykyiseen suolattomaan suolaukseen verrattuna,mutta sitten riittää ohuempi siivu käntyn päälle,ja Motonetin grilli puolelta saa oivan käsiruiskun muutamalla jöröllä,ei tarvitse sitten jiäkuappia lihan säilytykseen..
 
Kun on olemassa kaasuhelloja, -keittimiä, kaasujääkaappeja, puuttuu vielä nykyihmisen kaasutv, kaasukännykkä voi sekin olla tilaavievänpi kuin nykyiset :cool:
 
Enkä sitten ole mikään tuomiopäivän prepperi tai maailmanlopun odottaja..aamulla kaveri jolla on sitten niin viimeisen päälle automatisoitu koti sai älypuhelimeensa viestiä kun sähköt alueelta katkesivat,oli miehellä hätä..itsellä ei hätää tullut:)
 
Suolaa ei voi olla liikaa kun suolaa säilytystä varten.

Pitempään säilytykseen sopii tönkkösuolaus,itse teen joskus suolakalaa,astian pohjalle merisuolaa,kalanpalat päälle ja peitän sen suolalla,kalasta tulee tällä tavalla kova,siitä kun riipii puukolla siivua ruisleivän päälle niin jo vain on hyvää,lahna mielestäni paras tuhon suolakalaan,ja se säilyy,liha tehdään tietysti samalviisii,ennen pataan laittoa sitä kannattaa liotella puhtaassa vedessä että liika suola lähtee.
 
Back
Top