Kriisitietoisuus Suomessa kasvaa! Jäämme seuraamaan harjoituksen läpivientiä!
http://www.aamulehti.fi/Pirkanmaa/1194931580099/artikkeli/valmiusharjoitusta pohjustettiin dramaattisella uutislahetyksella nain siina kerrottiin.html
Valmiusharjoitusta pohjustettiin dramaattisella uutislähetyksellä: Näin siinä kerrottiin
Colourbox
Kuvituskuva
Pirkanmaa | 6.10.2014 | 15:02 | Päivitetty 15:132
Aki Taponen
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston järjestämä valmiusharjoitus tietoverkkoja lamaannuttavaa kyberhyökkäystä vastaan alkaa tiistaina. Pohjustukseksi Pirkanmaan kuntien edustajat katselivat maanantaina dramaattista ylimääräistä uutislähetystä, joka on kuvattu Yleisradion uutisstudiossa.- Useisiin tietoverkkoihin on murtauduttu, eivätkä viestiyhteydet toimi tai ne toimivat puutteellisesti, Ylen Hämeen uutisten uutisankkuri aloitti aidolta vaikuttavan lähetyksen.Ongelmiin olisivat tällaisessa kuvitellussa tilanteessa joutuneet useat kunnat sekä aluehallintoviranomaiset.- Tietojärjestelmät ovat vaikuttaneet myös veden jakeluun, sillä automatisoidussa järjestelmässä on havaittu happamuuden säätöongelmia. Muun muassa Pirkanmaalla otetusta näytteestä on löytynyt viitteitä jätevesiperäisistä epäpuhtauksista, uutisankkuri totesi koelähetyksessä tavalla, joka toi mieleen muutaman vuoden takaisen Nokian vesikriisin. - Sähkön jakeluhäiriöistä ja epäillyistä verkkojen häirinnöistä johtuen matkapuhelinoperaattorien verkkojen häiriöt ovat vaikeuttaneet avun saantia onnettomuustilanteissa. Avun saannin viivästymisen vuoksi onnettomuuksissa on arvioitu menehtyneen ainakin 12 ihmistä, ja omaisuusvahingot ovat olleet suuria, uutistenlukija jatkoi kuvitteellista dramaattista katsaustaan.Sitten lähetyksessä alettiin taustoittaa, että Suomessa havaitut tietoturvaloukkaukset liittyvät lähivaltioiden konflikteihin.- Keltainen valtio on tuonut joukkojaan Dalpin rajalle, ja sen asevoimien viestiliikenteessä tapahtuneet muutokset viittaavat sotilaallisen toiminnan valmisteluihin. Osapuolet ovat pyrkineet vaikuttamaan Suomeen paitsi poliittisesti myös tietoverkkoliikennettä häiritsemällä, kuvitteellisessa lähetyksessä jatkettiin.Harjoitustoimintaa olisi havaittu myös Suomen rajan tuntumassa.- Harjoitusten aikana Suomen viranomaistaajuuksissa ja ilmavalvontajärjestelyissä on ollut häiriöitä. Myös sisäministeriön tietoverkoissa on havaittu palvelunestohyökkäyksiä, kuvitteellisessa lähetyksessä kerrottiin.Kaksipäiväisen valmiusharjoituksen tavoitteena on tunnistaa eri toimijoiden kannalta kriittiset toimintatavat ja järjestelmät sekä niiden haavoittuvuus. Aluehallintovirasto kokoaa osana harjoitusta tilannekuvaa ja harjoittelee myös omaa häiriötilannetoimintaansa varsinaisen kunnille suunnatun harjoituksen jälkeen.
http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kyberhyokkays-26364
Kotimaa
Pirkanmaa testaa voimiaan laajaa kyberhyökkäystä vastaan
Jenny Thuneberg
5.10.2014 klo 09:15
Harjoituksen kuvitteellisena taustatilanteena on kiristynyt kansainvälinen tilanne, josta on aiheutunut tietoverkkohyökkäyksiä ja niiden johdosta puolestaan monia vakavia seurauksia. Käyttäjä on hyökkäyksissä usein heikoin lenkki.
Ensi viikon Pirkka 14-harjoituksessa muun muassa sairaanhoidon järjestelmät ovat kuvitteellisesti sekaisin.
(Lehtikuva/Jarno Mela)
Ensi viikon alkupuolella järjestettävä laaja valmiusharjoitus selvittää, miten kunnat kykenevät toimimaan laajojen tietoverkkohyökkäyksien edessä. Harjoituksesta uutisoi
Aamulehti.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto järjestää ensi viikolla Pirkka 14 -valmiusharjoituksen. Harjoitukseen osallistuvat kaikki 22 pirkanmaalaista kuntaa sekä niiden lisäksi 10 muuta kuntaa, muun muassa Vaasa, Seinäjoki, Kokkola ja Jyväskylä. Harjoituksen kuvitteellisena taustatilanteena on kiristynyt kansainvälinen tilanne, josta on aiheutunut tietoverkkohyökkäyksiä ja niiden johdosta monia seurannaisvaikutuksia.
Tietotekniikkaympäristöä kohtaan suuntaavat hyökkäykset ovat asiantuntijoiden mukaan aseellista hyökkäystä todennäköisempiä ja niiden uhka kasvaa koko ajan. Tietokoneilla ohjataan tänä päivänä yhteiskunnan kannalta elintärkeitä toimia niin valtioissa kuin kunnissakin, mutta myös muun muassa voimaloissa, vesi- ja sähkölaitoksissa, pankeissa, maanpuolustuksessa ja terveydenhoidossa.
Heikoin lenkki tietoliikenneyhteyksien suojaamisessa on yleensä ihminen itse. Huolimatta suojauksista jää järjestelmiin asiantuntijoiden mukaan aina aukkoja, ja esimerkiksi liitetiedostojen kautta haittaohjelmia pääsee livahtamaan järjestelmiin.
Ensi viikon harjoituksessa onkin tarkoitus löytää käyttäjien kannalta kriittisiä ja haavoittuvaisia järjestelmiä sekä toimintatapoja. Harjoituksen aikana kyberhyökkäys vaurioittaa tietoliikenneyhteyksiä, jonka takia vedenjakelussa on happamuudensäätöongelmia, onnettomuuksien avunsaanti on häiriintynyt ja 12 henkilöä on menehtynyt. Lisäksi sairaanhoitopiirin järjestelmä on sekaisin ja toimeentulotukien, eläkkeiden ja palkkojen maksu on sekaisin. Myös ruoanjakelussa on ongelmia.