Kotitalouksien varautuminen poikkeusoloihin

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Fencer
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
"Most plastics that are not clear will block most or all of the UV. Even clear colored dyes usually absorb some UV...

Aivan, mutta vedenkantoon tarkoitettu kanisteri ei ole sellaista muovia jota tuo tekstinkohtasi käsittelee - lisäksi siellä vielä erikseen kerrotaan polyeteenin päästävän hulppeasti läpi UV-valon. Kannattaisi lukea koko teksti eikä vain pätkiä siitä. Ilmeisesti sulla on jonkin sortin ymmärtämishaasteita englanninkielisen tekstin kanssa? Ks. alla.


Pitäisikö tuon sinun tekstisi muka vahvistaa väitteesi? Se kun ei sitä tee. Suora lainaus sieltä: "If glass didn't absorb UV light, we'd all tan from sitting under flourescent lighting!" (Kerro toki, jos sinulla on ymmärryshaasteita tuon lontoonkielisen tekstin kanssa, niin käännän sen sinulle.)

Eli tavallinen ikkunalasi blokkaa UV:n aika tehokkaasti. Ellet edelleenkään usko, niin yritäppä hankkia rusketus ottamalla aurinkoa ikkunalasin läpi.
 
Pitäisikö tuon sinun tekstisi muka vahvistaa väitteesi? Se kun ei sitä tee. Suora lainaus sieltä: "If glass didn't absorb UV light, we'd all tan from sitting under flourescent lighting!" (Kerro toki, jos sinulla on ymmärryshaasteita tuon lontoonkielisen tekstin kanssa, niin käännän sen sinulle. Eli tavallinen ikkunalasi blokkaa UV:n aika tehokkaasti. Ellet edelleenkään usko, niin yritäppä hankkia rusketus ottamalla aurinkoa ikkunalasin läpi.
Mutta kun loisteputkivalaisimessa ei ole "tavallista lasia", vaan voimakkaasti värjättyä lasia (valkoinen, liekkö väriaineena alumiinioksidi, en tiedä). Tavallinen, kirkas lasi läpäisee UV:n leikiten. Tämän vuoksi mm. ikkunan pokatkin tuppaavat "palamaan" ikkunoiden välistä, kun se uv-aiheuttaa sen. Uusissa ikkuna"laseissa" puolestaan ei juurikaan edes ole lasia, eikä varsinkaan uloimapana "lasina" vaan muovia ja nämä suojaavatkin siksi tehokkaasti ikkunanpokia tuolta "palamiselta" ja ne kestävätkin siksi paljon pidempään nykyään.
 
Mutta kun loisteputkivalaisimessa ei ole "tavallista lasia", vaan voimakkaasti värjättyä lasia (valkoinen, liekkö väriaineena alumiinioksidi, en tiedä). Tavallinen, kirkas lasi läpäisee UV:n leikiten. Tämän vuoksi mm. ikkunan pokatkin tuppaavat "palamaan" ikkunoiden välistä, kun se uv-aiheuttaa sen. Uusissa ikkuna"laseissa" puolestaan ei juurikaan edes ole lasia, eikä varsinkaan uloimapana "lasina" vaan muovia ja nämä suojaavatkin siksi tehokkaasti ikkunanpokia tuolta "palamiselta" ja ne kestävätkin siksi paljon pidempään nykyään.

Älä nyt höpöjä satuile. Ikkunapokahöpinöiden sijaan toivoisin jotain tieteellistä linkkiä. Varmasti sellainen löytyy, jos jutuissasi jotain järkeä on.

Käsite "tavallinen ikkunalasi" on tietysti vähän suhteellinen käsite, mutta ei se kovin hyvin UV:ta läpi päästä. Hieman UV-A:ta menee läpi, mutta se ei meitä kiinnosta koska tehokkain aallonpituusalue vedensterilointiin on noin 260 nm*** - mikä on UV-B-säteilyn alalaidassa, lähellä energenttistä UV-C säteilyä.

Uusissa ikkuinoissa on mm. selektiivikalvoja** - jotka vaikuttavat ei-näkyvien valonsäteiden läpäisyominaisuuksiin. Läpinäkyvät muovit eivät kovin hyvin blokkaa UV-säteilyä sinällään, koska sieltä puuttuu atomityyppejä*, jotka voisivat virittyä UV-säteilystä (ja siten blokata yhtään mitään). Joten heitä helvettiin jo tuo epätieteellinen hourailu, hessukessu. Jatkossa jos vielä hourailet asiasta, niin vaadin sinulta fysikaalistieteellisen selityksen väitteillesi.

* "tavallisessa" ikkunalasissa se on yleensä rauta-atomi, mikä blokkaa UV-säteilyn tien siitä läpi

**selektiivikalvot ovat tyypillisesti tyhjiöhöyrystystekniikalla päällystettyjä muovisubstraatteja. Muoviin niiden blokkausominaisuudet eivät perustu - muovifilmi on pelkkä kantoalusta. Itse selektiivikerroksen muodostavat erilaiset metalliatomiyhdisteet. Usein liikesalaisuuksia ja aika eksoottisia maametalleja. Kuten indium-tina-antimoni-yhdisteitä tai lantaani-heksaboriittia.

*** syystä että kyseisellä taajuudella DNA-molekyyli absorboi erityisen tehokkaasti UV-säteilyä. Mitä se ei kestä ja menee "pillunpäreiksi".
 
Viimeksi muokattu:
Onko raadilla suosituksia vedenpuhdistimista?
Sellainen kun olisi ihan näppärä ihan vaelluksilla yms. ja sitten tietenkin myös varautumisen kannalta. Tosin vaellus ja kotikäyttöön olisi varmaan paras hankki kaksi eri kokoluokan laitetta?
Tämä vaikuttaa ainakin vaelluskäyttöön ihan pätevältä: http://varuste.net/Katadyn Vario?_tu=54664

Mitä tulee muuhun varautumiseen niin "pstsika" tuossa listasikin jo varsin ansiokkaasti ne asiat johon itsekkin olen keskittynyt ja mihin pitäisi panostaa.
http://sawyer.com
Suosittelen tuota. Ollut itsellä käytössä pitkään ja toimii. On lähes ikuinen kun muistaa huoltaa käytön jälkeen...
 
Tässä tuosta toisesta keskustelusta muutamia mainitsemisen arvoisia kommentteja liittyen kerrostaloasukin varautumiseen. Löytyvät sitten kätevästi tästä keskustelusta eikä tarvitse etsiä.

Siinäpä monta aiheellista kysymystä. Kaukolämpökerrostaloasunto on pitkän sähkökatkon sattuessa vedetön, viemäritön, ruuanlaittomahdollisuudeton, valoton ja kaukolämpökatkon sattuessa myös lämmötön asunto. Spriikeittimillä (joihin etukäteen varattuna polttoaine ja kuivaruoka, jääkaappi ja pakastinhan ovat pois pelistä), vesikanistereilla (jotka ovat täynnä ja joiden vesi on juomakelpoista eli säilytetty hygieenisesti), kynttilöillä (joita on tarpeeksi, kulutus on yllättävän suuri), ulkona kyykkypaskalla käymisellä sun muilla kikkakolmosilla tulee toimeen päiviä, mutta tuskin viikkoja eikä varmasti kuukausia. Kyllä se aika hankala paikka on. Pienten vauvojen, sairaiden, huonokuntoisten vanhusten yms. suhteen tulee ongelmia todella nopeasti.

EDIT: Rupesin ihan miettimään. Ainakin seuraavat jutut voisivat olla kova sana ja parantaa selvitymiskykyä, eivätkä ole mitään ihme survivalistijuttuja vaan ihan järkeviä asioita kaupunkiasunnossakin:

- Spriikeitin tai pari, polttoainetta, myös muut perheessä opetettu käyttämään niitä
- Tulitikkuja
- Vettä, ainakin 2*5 l kanisteri, mieluusti enemmän jos on säilytyspaikka
- Kuiva- tai säilykeruokaa muutamaksi päiväksi koko porukalle
- Lääkkeet, jos on tarpeen
- Kynttilöitä, reilusti
- Pattereilla toimiva radio, paristoja siihen
- Taskulamppu tai pari, paristoja niihin

Vesikanistereita kannattaa hankkia MUUTAMA sellaisia kokoonpainettavia. En näe järkeä ruveta säilömään 24x365 valmiudessa vettä. Vaikka puhdas vesi kyllä säilyykin puhtaassa kanisterissa maailman tappiin asti. Eiköhän sitä vettä kuitenkin hetken aikaa sähköjen katkeamisen jälkeen vielä tule. Aika monessa paikassa kun on vielä vesitorneja yms eli ei sitä vedenpainetta pumpuilla kehitetä.

Vedenpuhdistin on must. Pieni laite, vie vähän varastotilaa mutta hengensäästäjä pahan paikan tullen! Vettähän on Suomessa liki kaikkialla ja HYVÄLLÄ puhdistimella tekee vaikka kuralammikosta juomakelpoista vettä. Niitä on kokeiltu ja ennen loppuu kokeilijalta kantti kesken ruveta tekemään vaikka mätäojan allikosta sitä vettä kuin etteikö ne laitteet kykenisi sitä juomakelpoista vettä tuottamaan. Vedenpuhdistustabuja kannattaa myös varata (jodista tehtyjä), eivät vie paljon tilaa ja jos joutuu nopeasti valmistamaan isommasti vettä - esim. naapuria auttaakseen.

Lämmityshomma. No sehän ei kerrostaloasukilta onnistu. Suosittelen ostamaan erittäin lämpimiä vaatteita ja erittäin laadukkaan untuvamakuupussin varastoon. Nekään eivät paljoa tilaa vie, mutta life-savereita. Kannattaa viimeistään kriisin alussa haudata sotakirves naapureiden kanssa ja pakkautua kaikki yhteen huoneistoon. Mieluiten sellainen huoneisto, jossa mahdollismman paljon seinäpinta-alasta on eristäviä seiniä eli joku laitahuoneisto ylimmässä tai alimmassa kerroksessa. Ihminenkin lämmittää, aika paljonkin itseasiassa ja jos esim. 30m2 huoneeseen tungetaan 20 ihmistä, se lämpiää aika mukavasti.

Spriikeitin - tai mieluummin: monipolttoainekeitin - kannattaa varata ja siihen polttoainetta. Kriisin alkaessa vielä äkkiä ostamana lisää polttoainetta siihen. Itse ostaisin myös nestekaasukäyttöisiä laitteita. Ne ovat tehokkaita, löytyy ihan lämmittimiäkin. Nestekaasunkin jakelu varmasti isommassa kriisissä lakkaa, mutta myyntipaikoilla on pulloja myynnissä hetken aikaa.

Ruuassa kannattaa satsata energiatiheään ravintoon, jos säilytystila on kortilla. Paristovalaisimia pitää olla USEITA. Nykyään on näitä hyviä, vähävirtaisia ledejä! Yksi valaisin kannattaa olla sellainen lyhtymallinen. Kamalan kätevä, jos pitää yrittää tehdä jotain! Toinen kätevä malli on otsaan kiinnitettävä LED-täsmävalaisin.

Uskosin viranomaisten saavan ainakin kaukolämpövoimaloiden varavoiman toimimaan parin viikon sisään. NIihin roudataan varmaan agregaatteja yms. Useimmat kaukolämpövoimalathan tuottavat kyllä kiltisti lämpöä kunhan saavat hieman sähköä pumppuihin ja puhaltimiin. Tietysti jos on oikein kovat pakkaskelit, ehtivät kaukolämpölinjat jäätyä....siinäpä sitä sitten ollaan.

Ai niin, kriisin alkaessa ei varmaan ole huono idea sännätä lähimpään rautakauppaan ja ostaa peräkärryllinen tehokkaita eristeitä sieltä. Jos siis kriisi alkaa keskellä sydäntalvea. NIistä eristeistä värkkää kyllä kerrostalokopperossakin huomattavasti tilannetta parantavan hätäratkaisun itselleen. Liimaa seiniin vaan jonkun 50-100 milliä finnfoamia niin ei se tilanne ainakaan huonommaksi mene.

Kaukolämpö ei varmaankaan toimi sähkökatkoksen aikana. Vaikka kunnan kaukolämpöverkossa kulkisi lämpö niin siellä asunnon/taloyhtiön lämmönjakopiirissä todennäköisesti ei tapahdu mitään.

Toi aggregaatti kuulostaa kerrostalossa aika mielenkiintoiselta eikä välttämättä ole kovin käytännöllinen ja naapurit tykkää ku rykäset sen käyntiin aamu kuudelta. Sen sijaan mitä voisi harkita on UPS (akkuvarmennus) näitä käytetään pääasiassa tietokoneiden häiriöttömään virransyöttöön mutta malli jossa normaalit virtapistokkeet käy kaikille tavallisille sähkölaitteille (230V jopa 400V). Plug and Play periaatteella virta seinästä UPSiin ja UPSista haluttuun laitteeseen ei sen kummempaa. Jokaiselta jolla on pöytätietokone tai ADSL/kaapeli-modeemi tulisi löytyä vähintään tuollainen kevyt-UPSi jolla estetään tietokoneen sammuminen esim. ukkosen aikana (sekunnin murto-osan katkokset) ja laite suojaa myös muilta sähköverkon häiriöiltä. Tuolla ei vielä varsinaisiin sähkökatkoksiin varauduta, mutta jo 1000 € saa laitteen johon kytkemällä 50W edestä laitteita tarjoaa yli 18 h ajan virtaa. Esimerkiksi jääkaappi ei vastaa edes tuota jatkuvaa tehoa. Samalla voit ladata kännykkää, käyttää tietokonetta tai muita sähkölaitteita (kytkentätehon rajoissa). Tai uutta omakotitaloa rakentaessa asentaa vähän järeämmän laitteiston suoraan sähköpääkeskuksen yhteyteen.

www.apc.com
http://powerquality.eaton.com/suomi/
 
Vesi kyllä säilyy muovi astiassa juomakelpoisena jos se aäilytetään viileässä ja pimeässä, puhtaassa astiassa josta ei liukene kemiallisia aineita veteen... maku pilaantuu nopeasti siitä huolimatta mutta juomakelpoista vesi mausta huolimatta on. Mutta en nyt lähtisi vettä sterilisoimaan auringossa...

Mulla ruukaa olla tiiviisti suljettu 5 l muovikanisterillinen (ostolähde)vettä alkuperäisessä tiiviisti kiinni olevassa ja epäilemättä tuotantovaiheessa hygienisesti käsitellyssä kaupan astiassaan aina säilytyksessä, viileässä pimeässä paikassa (=vaatekaapin alahyllyn takaosassa). Niissä kaupan lähdevesikanistereissa on parasta ennen-päivä, joka on yleensä vuoden-puolentoista päähän. Olen sitten tuon päivämäärän lähestyessä aina investoinut sen pari euroa ja ostanut uuden lähdevesipönikän kaupasta.

Joskus olen maistanut sitä vanhaa kanisterillista kun olen vaihtanut sen pönikän, se on maistunut ihan hyvältä noin aistinvaraisesti arvioituna, olisin sitä kyllä uskaltanut käyttää ruuanlaittoon, varsinkin kun se vesi ruuanlaiton yhteydessä vielä kiehahtaa.
 
Mulla ruukaa olla tiiviisti suljettu 5 l muovikanisterillinen (ostolähde)vettä alkuperäisessä tiiviisti kiinni olevassa ja epäilemättä tuotantovaiheessa hygienisesti käsitellyssä kaupan astiassaan aina säilytyksessä, viileässä pimeässä paikassa (=vaatekaapin alahyllyn takaosassa). Niissä kaupan lähdevesikanistereissa on parasta ennen-päivä, joka on yleensä vuoden-puolentoista päähän. Olen sitten tuon päivämäärän lähestyessä aina investoinut sen pari euroa ja ostanut uuden lähdevesipönikän kaupasta.

Joskus olen maistanut sitä vanhaa kanisterillista kun olen vaihtanut sen pönikän, se on maistunut ihan hyvältä noin aistinvaraisesti arvioituna, olisin sitä kyllä uskaltanut käyttää ruuanlaittoon, varsinkin kun se vesi ruuanlaiton yhteydessä vielä kiehahtaa.

Eihän tuossa varmaan mitään ongelmaa ole. Sen sijaan joku vuosia käytössä ollut silloin tällöin kevyesti pesty vesikanisteri ei kyllä hygienialtaan ole samaa tasoa.
 
Eihän tuossa varmaan mitään ongelmaa ole. Sen sijaan joku vuosia käytössä ollut silloin tällöin kevyesti pesty vesikanisteri ei kyllä hygienialtaan ole samaa tasoa.

Jep.
 
Tämän ketjun aihe on mielenkiintoinen, vaikka itsestäni tuntuu todella loppuunkalutulta. Varautumisen mestarina voin kertoa miten meillä ollaan varauduttu.

Minulla on suulissa iso kasa kuorimakoneella kuorittuja ja kuivattuja tukkeja ja vieressä kaarisahoja ja kirveitä. Ja sitte minulla on sikalan vintillä 40 kw generaattori jossa käyttövoima tulee x mallisesta puomistosta jonka halkaisija on 10 metriä.

Kun se iso hätä sitten kaupuntilaisressukoille tulee niin ne pääsee tekemään polttopuita lämpimikseen ja kävelemään sikalan vintille sähköä (kävelemään puomin perässä generaattorin akselia ympäri).

Itse huidon piiskalla tahtia molemmilla työmailla. Ja nautin siitä, että pääsen antamaan kerrankin takas kaupuntilaisille. Minun elämäntyyliini ei ole kuulunut koreat silkkivaatteet ja hienot autot. Olen kaupunkilaisten pilkasta huolimatta laittanut turhuudesta säästämäni rahat siihen, että torppani on omavarainen kaikissa olosuhteissa. Ja olen varannut myös sotilas- ja humanitääristä kalustoa muidenkin kuin itseni tarpeisiin.

No joo. Ei pidä ottaa noita kovin vakavasti. Tuli vaan mieleen, että maalaisilla on kriisitilanteissa aina paljon rakkaita sukulaisia ja ystäviä joita saa auttaa kun ovat laiminlyöneet oman varautumisensa.

Jos minä muuttaisin kerrostaloon niin minulla olisi samassa korttelissa kontillinen kuivaa klapia ja toinen kontti josta löytyisi kiukaita savuhormeineen, raivaus- ja rakennuskalustoa, vesiastioita, pressuja, polttoainetta, agregaatteja yms.
 
Steriili vesi säilyy niin pikään juomakelpoisena kuin säiliö on ehjä. Toinen mikä tuli mieleen niin kaupungissa paperi+kartonki jätettä voi polttaa grillikatoksissa.

Itsehän olen ollut pentuna taloudessa joka on ollut yli viikon ilman verkkosähköä myrskytuhojen vuoksi. Tosin talouteen kuuluu takka+leivinuuni, puukiukaallinen pihasauna, kaasukeitin, oma kaivo, savustuspönttö ja agregaatti.
Kannettavallakin agregaatilla voi pitää jääkaapin+pakastimen ruokia kylmänä ja käyttää eri laitteita kuten hitsiä. Paljon parempi kuin 0 agregaattia.
 
Eikö vettä voisi käsitellä otsoonilla siten, että se säilyisi käytännössä ikuisesti? Eli laitetaan tiiviiseen säiliöön vettä ja otsonia ihan mielipuolisesti, jotta se tappaa kaiken sieltä. Sitten säiliö kiinni ja (ehkä pari peräkkäin) hyvä venttiili siihen säiliöön. Otsoni tappaa vedestä kaiken ja sitten hajoaa ja haihtuu vedestä happena ja vetynä, joka kulkeutuu venttiin läpi pois säiliöstä (eikä säiliö possahda liiasta paineesta). Bingo. Vai...?
 
Eikö vettä voisi käsitellä otsoonilla siten, että se säilyisi käytännössä ikuisesti? Eli laitetaan tiiviiseen säiliöön vettä ja otsonia ihan mielipuolisesti, jotta se tappaa kaiken sieltä. Sitten säiliö kiinni ja (ehkä pari peräkkäin) hyvä venttiili siihen säiliöön. Otsoni tappaa vedestä kaiken ja sitten hajoaa ja haihtuu vedestä happena ja vetynä, joka kulkeutuu venttiin läpi pois säiliöstä (eikä säiliö possahda liiasta paineesta). Bingo. Vai...?

Voi. Eikä sitä otsonia edes tarvita kovin paljoa. Tosin ei hyvä pohjavedestä otettu juomavesi juuri pahemmin pilaannu.

Helpoin tapa steriloida se juomavesikanisteri on täyttää se, sulkea tiiviisti korkki ja pistää kiehuvaan veteen (esim. saunanpata) 5 minuutiksi.

Myös UV-B säteilyä lähettävällä valoputkella sen voi steriloida. Niitä on semmoisiakin malleja, minkä voi tuikata sinne kanisteriin sisään, jos ei usko/luota siihen, että UV-B menee polyeteenikanisterista (sellainen läpikuultava malli) niin että heilahtaa läpi. UV-B:n etu on että se tepsii kaikenlaisiin vittumaisiin pieneliöihin, jopa kryptosporadiumiin, joka on desinfiointikemikaaleja hyvin kestävä pikku pirulainen.
 
Helpoin tapa steriloida se juomavesikanisteri on täyttää se, sulkea tiiviisti korkki ja pistää kiehuvaan veteen (esim. saunanpata) 5 minuutiksi.
Eikös tuo juomavesikanisteri ylikuumene ja posahda paineen vaikutuksesta jos noin tekee? No, eipä se kai, kyllähän siinä joustoa on.

Itse asiassa jos haluaa oikein hardcore-version tehdä tuosta, niin pitäisi laittaa vesi painekattilaan ja kovassa paineessa keittää se, ikäänkuin siis "ylikeittää" se. Kun paine nousee niin kiehumispiste nousee. 150C:ssä keittäminen on aikalailla tehokkaampaa pieneliöiden tappamiseksi kuin 95C:ssä keittäminen on. Tosin en kyllä tiedä, minkämoisen painesysteemin tuo oikein vaatisi että se kestää sen paineen, hheheheheee..

Myös UV-B säteilyä lähettävällä valoputkella sen voi steriloida. Niitä on semmoisiakin malleja, minkä voi tuikata sinne kanisteriin sisään, jos ei usko/luota siihen, että UV-B menee polyeteenikanisterista (sellainen läpikuultava malli) niin että heilahtaa läpi. UV-B:n etu on että se tepsii kaikenlaisiin vittumaisiin pieneliöihin, jopa kryptosporadiumiin, joka on desinfiointikemikaaleja hyvin kestävä pikku pirulainen.
Saakohan jostain UV:ta tuottavia lamppuja tms. jotka siis ihan oikeasti tuottavat riittävän voimakasta UV:ta? Joku normaali rusketuslamppuhan siihen ei riitä sitten millään. Tarvitaan helvetillisiä tehoja.

PS. Miksei vesilaitoksilla käsitellä vettä UV:llä? Käsittääkseni otsonilla käsitellään joskus ainakin. Luulisi UV:n olevan halpa ja tehokas keino, kunhan vaan laite ja pinnat olisivat oikeanlaiset jolla sitä syötettäisiin sopivaan vesimäärään. Muutama sentti vettä jollain heijastavalla alustalla, jumalaton UV-valo paistamaan päältä ja koko paska sinetöity heijastavilla pinnoilla jotta UV-valo ei pääse karkaamaan mihinkään. Ei se paljon vaatisi, että pöpöt kuolisivat nopsaan ja tehokkaasti.
 
Vesilaitoksilla taidetaan tänäpäivänä käyttää bakteeri peräistä puhdistusta paljon... UV lamput joita käytetään puhdistukseen ovat kuluvia ja hintavia sekä ehkä vähän turhan tehottomia vesilaitos ympristöön missä täytyy puhdistaa isojamääriä vettä. Noita uv lamppujahan myy monet retkeilykaupat (ainakin ulkomaiset).. Kestänevät joitakin tuhansia käyttökertoja.

Keittäminen on hyvä ja tuhoaa pitkälti kaikki bakteerit. Silloin vesi täytyy lähteestä riippuen esi suodattaa...

Esikuntaupseeri on oikeassa siinä että auringon uv:tä hyväksi käyttäen voidaan myös desifioida. Se on vain suht hidasta ainakin näillä leveysasteilla ja vaatii aurinkoisia päiviä. Lisäksi niin kuin on sanottu niin vaatii tietynmuovisen astian että vesi pääsee läpi. Riskinä on tuossa mallissa se että monet levät tykkäävät uv säeilystä ja seisovasta vedestä...

Noita eri vaihtoehtoja voisi kokeilla kesällä...

Itse suosittelen edelleen sawayerin vedenpuhdistinta jonka luvataan 1milj/gal puhdasta vettä... Ja maksaa muutaman kympin. Silloin ei tarvitse miettiä että onkohan vesi puhdasta jos sellainen tilanne tulee vastaan että joutuu luonnosta vettä käyttämään.

Tuollakin on aika hyvä kokoelma vedenpuhdistimia... http://www.thebushcraftstore.co.uk/purification-25-c.asp
 
Eikös tuo juomavesikanisteri ylikuumene ja posahda paineen vaikutuksesta jos noin tekee? No, eipä se kai, kyllähän siinä joustoa on.

Minustakin tuntuu, että ei sitä kanisteria kannata sulkea. Kanisterien sterilointi onnistuu siinä lauteilla seisottamalla varmaankin aika hyvin, jos tuntuu että pesu ei riittänyt. Ja sitten voi täyttää sen kannun siitä saunan padasta, jolloin pitäisi lähteä viimeisetkin eliöt kun täytät lähes kiehuvalla vedellä. Se vesi kestänee sen 5 minsaa kylliksi kuumana, että mitään ei jää henkiin. Ja sitä korkkia ei voi sulkea ihan heti, vaan veden pitää päästä jäähtymään hieman, niin se ei mene niin pahasti ruttuun.
 
Muovipönistereissä on se huono puoli, että niistä tulee usein kemikaaleja siihen veteen.

Minä säilytän vettä mieluummin kaivossa kuin muovipytyssä, mutta kaupunkialueella tuo 5 litran kaupasta ostettava vesiastia kuulostaa yksi kertaiselta konstilta.

Minkä verran mehussa pitää olla alkoholia, että se säilyy vuosikymmeniä juomakelpoisena? Ilmeisesti niin paljon, ettei siit ole ratkaisua kun tulee sitten muita ongelmia niistä prosenteista. Vanhassa testamentissa kerrotaan usein viinistä. Olen ajatellut, että viini säilyi sen aikaisissa oloissa vettä paremmin ja siksi sen käyttö oli suosittua.
 
Alkoholi on ylipäätään huonoa juotavaa jos vettä ei ole saatavilla. Desifiointiin se toki käy kun voltteja on tarpeeksi mutta sisäisesti käytettynä aiheuttaa nestehukkaa.
 
Muovipönistereissä on se huono puoli, että niistä tulee usein kemikaaleja siihen veteen.

Minä säilytän vettä mieluummin kaivossa kuin muovipytyssä, mutta kaupunkialueella tuo 5 litran kaupasta ostettava vesiastia kuulostaa yksi kertaiselta konstilta.

Minkä verran mehussa pitää olla alkoholia, että se säilyy vuosikymmeniä juomakelpoisena? Ilmeisesti niin paljon, ettei siit ole ratkaisua kun tulee sitten muita ongelmia niistä prosenteista. Vanhassa testamentissa kerrotaan usein viinistä. Olen ajatellut, että viini säilyi sen aikaisissa oloissa vettä paremmin ja siksi sen käyttö oli suosittua.

Viinistä en tiedä, mutta olut on ollut niinkin suosittu juoma, koska sen valmistuksen yhteydessä vesi keitetään, joka siis tekee siitä turvallisemman juotavan, kuin saatavilla olevan veden.

Enkä oikein keksi mistä sinä niitä kemikaaleja saat niihin pönistereihin? Meinaatko sinä käyttää jotakin entisiä ikkunanpesuneste pönttöjä? Mutta silloinkin pesemisen pitäisi hoitaa asian.
 
Viinistä en tiedä, mutta olut on ollut niinkin suosittu juoma, koska sen valmistuksen yhteydessä vesi keitetään, joka siis tekee siitä turvallisemman juotavan, kuin saatavilla olevan veden.

Enkä oikein keksi mistä sinä niitä kemikaaleja saat niihin pönistereihin? Meinaatko sinä käyttää jotakin entisiä ikkunanpesuneste pönttöjä? Mutta silloinkin pesemisen pitäisi hoitaa asian.
Olut on huono jano juoma koska alkoholin polttaminen elimistössä kuluttaa nestettä... Monet muovit ovat myrkyllisiä saattavat päästää kemiallisia yhdisteitä veteen.. Toki pullovesi kanisteri joka on vedensäilytykseen tehty on varmasti turvallista muovia.
 
Back
Top