Ennen erotettiin SISSI ja TIEDUSTELIJA -tehtävänimikkeet toisistaan tekemisten perusteella helposti. Tiedustelija kertoi havainnoistaan, mitäs siellä ON. Sissi raportoi siitä, mitä siellä OLI.
Nykyisin tuo rajanveto on hämärtynyt, kun tehtävätkin ovat muuttuneet. Tiedustelijat tekevät tiedustelua mutta myös ns. häirintäiskuja.
Etenkin taistelutiedusteluun koulutetut toimivat hyvinkin agressiivisesti vihollisjoukkojen seassa, hakien sopiviksi käskettyjä kohteita.
Ennen sissitoimintamenetelmät jaettiin koottuun ja hajautettuun toimintaan. Koottu tapahtui pataljoona-komppania-joukkue kokoonpanoissa, 1. taistelutehtävä oli taistelu vihollisen kärkeä vastaan, siitä siirryttiin hajautettuun toimintaan (esim. tieliikeenteen häirintä) ryhmä/partio kokoonpanoissa. Käskettynä siirryttiin koottuun esim. tuhoamisiskuun tai joukkueen suorittamaan väijytykseen, siitä taas hajautettuun jne. Kohteina olivat tuon 1. rytäkän jälkeen enempi pehmeät, kuten; huolto, komentopaikat, viestikeskukset,.. jne. Muodolliset kokoonpanot täydennettiin/koostettiin tarpeen mukaisiksi taisteluosastoiksi (erillistehtävät). Esim. tulenjohto, heitinjoukkueet ym. järeämpää tarvittiin varsinaisen sissiosaston tueksi, kun suoritettiin haasteellisempia taistelutehtäviä.
Tehtävät ja niiden tuomat uudet haasteet ovat ohjanneet toiminnan kehitystä nykyiseen muotoonsa. Vihollisjoukkojen jatkuva liikkeelläolo ja joukkojen nopea liikkuvuus edellyttää puolustaviltakin uudenlaisia otteita. Nopeat iskut ja paikanvaihdot eivät onnistu, jos toimitaan "vanhalla" mallilla. Nykyinen on enempi yhdistelmää sissi- ja jääkäritoiminnasta, kuten uudet "perustaistelumenetelmätkin" osoittavat. Varsinainen suomalaisen sissitoiminnan mallinen toiminta on jalkautettu myös jääkärijoukoilla (HAJ) tehtäväksi ; väijytykset ja iskut kohteisiin.
Jos asiaa tarkastelee vaikkapa suuremman armeijan näkökulmasta, miltei kaikki suomalaiset taisteluvat pohjautuvat "sissitoimintaan"
..aselajeistakin riippumatta. Koko armeijamme on yhtenäinen "erikoisjoukko"
SISSEJÄ
PS. Alkuperältään SISSI-sana pohjalla on metsärosvo (ja maantierosvo) mutta meillehän sillä on vain positiivinen kaiku.
Kyse on kansakuntamme ja olemassaolon oikeuksien puolustamisesta, ei henkilökohtaisen edun tavoittelusta tai poliittisten päämäärien saavuttamisesta.