Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

Koulutus 2017

Viestiketju osiossa 'Reserviläistoiminta' , aloittaja Vonka, 26.12.2016.

 1. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,328
  Tykkäykset:
  6,743
  Pisteet:
  1,286
  Tuore puolustuspoliittinen selonteko mitä ilmeisimmin kertoo, että miesmäärää tullaan kasvattamaan. Siitä voi nokkela päätellä että nyt olisi aika siirtyä miettimään ja tekemään niitä eteenpäin tavoitteeseen vieviä juttuja.
  Ymmärrän logiikan siten että kun määrä kasvaa, paikkoja on enemmän auki ja niitä voidaan täyttää myös ressuista. Jo pelkästään tämä vastaa siihen, että vapaaehtoiset voivat kantaa kortensa ja osallistua nykyistä paremmin.
  Näitä vapaaehtoisia ressuja ei kai PV:kään hyljeksi kun paikat vaan on avattu. Edelleen siitä lisäyksestä on kyse ja siitä missä heitä koulutetaan.

  Joo, ei tässä ymmärtämisessä mitään vikaan ole. Ero on vain siinä, että monet keskustelijat pohtivat asioita out-of-box ja tyylin "miten asian voisi järjestää". Toisilla taas on sitten kaiken maailman rajoitteet nykyisestä laista ja nykyisestä organisaatiosta ja nykyisestä budjetista ...jne... eihän se vie keskustelua eteenpäin vaan jarruttaa. Voisi enemmän puhua siitä miten asiat voisi tai pitäisi järjestää. Sunkin osaamistasolla voisit ihan hyvin kuvata oman näkemyksesi siitä miten puolustuspolitiikan lisäykset voisi toteuttaa. Ei nää nykyiset jutut julkisissa lähteissä ole niin kiinnostavia, vaan tulevat uudet avaukset.


  .
   
 2. Valmius

  Valmius Kersantti

  Liittynyt:
  19.02.2017
  Viestejä:
  244
  Tykkäykset:
  365
  Pisteet:
  16
  Mies määrä kasvaa, mutta tarvitaanko mitään rekrytointia. Edelleen joka vuosi kotiutuu kaksi saapumiserää joukkotuotannosta vapauttamaan vanhempia "saapumiseriä". Yksi vaihtoehto voisi olla jatkosijoittaa vapautuvista tehtävistä sopivia yksiköitä näihin uusiin tehtäviin, kunhan joku päättää mitä ne on. Nyt asiasta on tietääkseni vasta poliittinen päätös.

  Jos joukot muodostetaan MAAKK:ien tapaan vapaaehtoisista reserviläisistä, mitä veikkaatte koska joukot oliisvat suorituskykyisiä.
  Kumpi on järjestelmälle helpompaa ja halvempaa, "luoda" joukot olemassa olevista sitä mukaan kun uutta tulee tilalle tai parin viime vuoden aikana "sijoituksesta vapautuneista" kokonaisista yksiköistä, joiden edellinen tehtävä on ollut samankaltaltainen kuin tämä uusi juuri perustettu vai kerätä porukka vapaaehtoisista?
   
  Rauhantekijä tykkäsi tästä.
 3. Mainos 4. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,579
  Tykkäykset:
  15,496
  Pisteet:
  1,286
  Tästä syystähän MaakK on tukeva osasto ja PaikP:n SpolK (joka on joukkotuotettu) on se syömähammas.
   
  vastarannankiiski ja Valmius tykkäsivät tästä.
 5. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,096
  Tykkäykset:
  4,740
  Pisteet:
  1,286
  Jos sun asenteella joutuisi henkilökunnan kanssa tekemisiin, monella lähtisi passi toimistolle.

  Onneksi tosielämässä yhteiselo kapiaisten ja ressujohtajien välillä toimii ihan helvetin hyvin..

  Tämä ei ole vittuilua.
   
 6. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,096
  Tykkäykset:
  4,740
  Pisteet:
  1,286
  Me vanhemmat emme näe maailmaa noin mustavalkoisena, vaikka PV on antanut ihan eri sijoitukset kuin ammusmieheksi.

  Jos tuntisin myötähäpeää, olisi se lähellä tuollaisista arjalaisjutuista :( SAD!
   
 7. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,096
  Tykkäykset:
  4,740
  Pisteet:
  1,286
  Joo, meillä oli yhdessä joukkoharjoituksessa keittäjäksi sijoitettuna asfaltinkeittäjä. Pohdimme oliko joku sijoittaja vittuilut, mutta johtopäätös oli että tuollaisiin tehtäviin algoritmit ihan sijoittaa, ja nyt oli mennyt persiilleen. Kaveri oli sinänää ihan OK
   
  KorpiSISSI tykkäsi tästä.
 8. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,743
  Tykkäykset:
  20,188
  Pisteet:
  1,286
  Aivan sama huomio, joka on kantanut kymmeniä vuosia. On turha rakennella mitään kantaväki vs. reservi-probleemaa, kun sitä ei ole.

  Asialliset asiat kun hoidetaan, muuten ollaan kuin ellun kanat. :D Yksi suomalaisen asevelvollisuuden vahvuuksista on juuri tämä kantaväki-asevelvolliset - skismattomuus.
   
  Stagideus, adam7, MeriTJ ja 4 muuta jäsentä tykkää tästä.
 9. Sardaukar

  Sardaukar Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  05.03.2014
  Viestejä:
  8,579
  Tykkäykset:
  15,496
  Pisteet:
  1,286
  Esikunnassa ihan vapaaehtoisesti pitkään eläneenä (vaikka kapiaistaustalla) ja monissa kertausharjoituksissa olleena voin kyllä sanoa, että kantahenkilökunnalla ei tosiaankaan ole mitään ressukammoa tms.

  Nekin joiden napit ovat kauluksessa pykälää isommat ovat aina suhtautuneet hyvin.
   
  Stagideus, baikal, adam7 ja nämä jäsenet tykkäsivät tästä.
 10. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,316
  Pisteet:
  316
  Nojoo. Nyt päästään jälleen siihen jossitteluun ja erilaisilla unelmanhohtoisilla tavoitetiloilla pyörittelyyn. Olisi kiva kehittää joukon suorituskykyä niin, että jos tädillä olisi munat, niin olisiko se sitten enää täti vai sittenkin setä. Vain taivas ja rajalliset resurssit ovat lasikattona sekä kaikki unelmat alas ampuvana showstopperina.

  En kovin mielelläni näe MPK:n tyyppistä puhtaaseen vapaaehtoisuuteen perustuvaa viikonloppukoulutusta kovin hedelmällisenä lähtökohtana sa-joukkojen suorituskyvyn kehittämiseen jo pelkästään siitä syystä, ettei täysin vapaa-ajan vapaaehtoisuuteen perustuva koulutus kykene koskaan tavoittamaan mitään sa-joukkoa tai edes sen avainhenkilöstöä kokonaisuudessaan, vaan ainoastaan ne muutamat vapaaehtoiset. Se työ on siis tehtävä muilla foorumeilla ja MPK:n koulutuksella kannattaa keskittyä tavoittelemaan jotain sellaista, mihin sen rahkeet tosiasiassa riittävät. Ei mopolla moottoritielle, mutta moposta kannattaa virittää tehoja ulos sen verran, että sillä voi pärjätä edes maantiellä.

  Jos kaikenlainen tyhjänpäiväinen sotilasturismi ja harrastaminen karsitaan puulaakista pois, niin muita koulutusaiheita jää jäljelle sotilaan perustaitojen lisäksi upseereiden ja aliupseereiden johtaja- ja kouluttajakoulutus sekä näiden harjoittelua, mihin järjestelmä tarjoaa puitteita. Ne tukevat sa-joukkojen suorituskykyjen kehittämistä ja myös toistaiseksi vielä sijoittamattoman reservin osaamista tai sen ylläpitoa. Samalla voidaan aktivoida ja pitää yhteyttä ihmisiin, joihin sotilaallisella maanpuolustuksella ei muuten olisi mitään mahdollisuutta. Edelleen koska vapaaehtoisuus, tavoittaa koulutus silti vain pienen vapaaehtoisen vähemmistön. Muu enemmistö jää joka tapauksessa ulkopuolelle.

  Toinen realistinen vaihtoehto on tietenkin, ettei olisi edes MPK:n tarjoamaa koulutusta. Jos resurssit olisivat rajattomat, niin silloin myös järjestelmä olisi mitoitettu sen mukaisesti eikä hieman säälittävän nykytilan kanssa olisi mitään rajapintaa.
   
  Ingsoc ja JR49 tykkäsivät tästä.
 11. Valmius

  Valmius Kersantti

  Liittynyt:
  19.02.2017
  Viestejä:
  244
  Tykkäykset:
  365
  Pisteet:
  16
  Nyt taidat tahallaa ymmärtää väärin asioita. En ole mielestäni reserviläisiä dissannut missään kirjoittamassani, sen takia että olisivat reserviläisiä.

  Arjalaisjuttu?


  Sitten tuli vanha sotilasmestari ja ampui Parabellumilla ruokalan kattoon... :) :)

  Ei todellakaan ole. Itse työskentelen mielelläni ressujen kanssa, enkä ole koskaan kokenut siinä mitään ongelmaa.
   
  Rajajääkäri ja Sardaukar tykkäsivät tästä.
 12. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,328
  Tykkäykset:
  6,743
  Pisteet:
  1,286
  Vapaaehtoista maanpuolustusaktiivisuutta koskevassa keskustelussa olen ymmärtänyt, että monin paikoin nykytoimintaan on vaikeuksia saada jäseniä. Esim MAAKK joillain alueilla. Jos on tämän tyyppinen puute, niin sitä voi paikata onnistuneella rekrytoinnilla. Siis kyllä, tarvitaan.
  Jos eräänä päivänä nimi MAAKK ei olisikaan käytössä, niin sille uudelle organisaatiolle tarvitaan ihan samanlainen rekry, kun halutaan aktivoida vapaaehtoisia. Kaikki menestyminen tarvitsee mainostamista. Ihan kaikki.

  Jatkosijoittaa - olen myös pohtinut tuota samaa. Hyvä sana ja idea.
  On selvää, että lisäystä tulee koko ajan sieltä nuoremmasta päästä ja se on oma juttunsa. Noiden jatkosijoitettavien osalta mielestäni tulee kuitenkin tehdä säännöllistä arviointia siitä kuinka suorituskuntoisena yksilöt pysyvät 30 ikävuotensa jälkeen. Aika moni plösähtää jos ei liiku ja treenaa aktiivisesti. Pelkkä sijoitus armeijan papereissa ei takaa tarvittavaa yleiskuntoa kun hyvä palkka ja leppoisa elämä alkavat tehdä tehtäväänsä vyötärön seudulla.
  Elikkäs, mikäli nyt sijoituksesta poistuva pääsee kunnoltaan repsahtamaan noin kolme-nelikymppisenä, niin on olemassa häntä vanhempiakin, jotka voivat ottaa sen jatkosijoituspaikan. Siksi lisäysvaraus myös iäkkäämmältäkin puolelta. Jatkosijoitettava joutuisi siis kilpailemaan paikastaan vapaehtoisen vanhemman ressun kanssa. Jatkosijoitus ei ole itsestäänselvyys.

  Näin voisi rakentua malli toimivasta sijoitetusta porukasta PV johtamalla harjoittelulla teräviin tehtäviin. Toisena ryhmänä olisi jatkosijoitettujen joukko, joka treenaa esim sitä siltavartiota tai muuta kohteensuojausta. Tämä jatkosijoitettujen joukko voisi hyvin perustua vapaaehtoisuuden ja hyvän kunnon yhdistelmään. Toiminta rakennettaisiin hyväkuntoisten 35 - 60 ikäisten sijoittamattomien varaan. Nämä voisivat olla just niitä nopeasti kutsuttavia "osa kamoista kotona" -joukkoa. ( kuka mainitsi Hemvärnet ...? )

  Jotain tuollaista....ideointia vapaaseen jatkojalostamiseen....


  .
   
 13. Valmius

  Valmius Kersantti

  Liittynyt:
  19.02.2017
  Viestejä:
  244
  Tykkäykset:
  365
  Pisteet:
  16
  Jos asia olisi minun päätettävissä, jatkosijoittaminen tehtäisiin niin, että yksikköön luonnollisesti tuleva poistuma voitaisiin korvata henkilösijoituksella sopivista vapaaehtoisista tai kokoalma henkilöt useammasta vastaavasta yksiköstä. Mutta asia ei ole minun näpeissäni, luotan että isoherrat löytävät asiaan toimivan ratkaisun.
  Jos ratkaisu on rekrytoida henkilöstö vapaaehtoisista, niin siihen on tyytyminen. Siinä tapauksessa veikkaan nykyisissä MAAKK:ssa käyvän joukkopako uusiin tehtäviin, koska käsitykseni mukaan nykyisissä MAAKK:ssa on tunkua reservin upseereista ja aliupseereista, joita on jouduttu sijoittamaan miehistötehtäviinkin koska miehistöä ei löydy tarpeeksi. Onko ennustukseni pahasti pielessä?

  Minä en jaksa moisia pohtia enempää, odotan järjestelmän hoitavan asian. Tuskin kysyvät täältä mielipidettä
   
  KorpiSISSI tykkäsi tästä.
 14. Mainos 15. Rauhantekijä

  Rauhantekijä Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  25.01.2015
  Viestejä:
  4,328
  Tykkäykset:
  6,743
  Pisteet:
  1,286
  Niille pitäisi varmaan yleisesti sanoa, että maailma on muuttunut ja rivimiehestä aloitetaan sijoitusten jälkeisessä organisoitumisessa. Sitten paikat osaamisen mukaan. Voi ollakin että noin käy kuten ennustat, mutta se pitäisi silti selvitttää. Mieluummin kertarutina kuin ainainen kitinä. Sittenhän tiedetään. Ei mulla ainakaan ole mitään ongelmaa luopua palvelusajan res.au -arvosta siksi aikaa kunnes toisin todistan. Pääasia on tehdä hommaa jolla on tarkoitus ja johon osaaminen riittää. Puomivartio ja sillan panostus on ihan okei.

  Samaa mieltä. Seurataan miten kehittyy.

  Ei hätää. Lukevat ajatukset kuitenkin ja kuten todettua, keskustelevat kahvihuoneessa. Kyllä se siitä jalostuu ihan oikeaan suuntaan ;)

  .
   
 16. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,916
  Tykkäykset:
  1,156
  Pisteet:
  316
  En ole havainnut että UPS/AU runsaudesta olisi mitään haittaa, päin vastoin. Oikealla asenteella vapaaehtoiset toimivat niissä tehtävissä, mihin heidät on kulloinkin asetettu. Sisäistä tehtäväkiertoa harrastetaan harjoituksissa ja pidemmälläkin tähtäimellä urapolkuja riittää, kiertoa on myös muihin PaikP joukkoihin. Osa porukoista käy hakemassa myös kriha kokemusta KV tehtävissä.
   
 17. Valmius

  Valmius Kersantti

  Liittynyt:
  19.02.2017
  Viestejä:
  244
  Tykkäykset:
  365
  Pisteet:
  16
  Onko joku väittänyt että siitä oliis jotain haittaa. Minun veikkaukseni perustuu siihen, että jos sossain "aukeea" koulutusta vastaavia tehtäviä miehistötehtävien sijaan, niin miksi eivät pyrkisi.
  Asia kuinkin joutavaa jossittelua, kun kukaan ei ole vielä julkisesti päättänyt mitä nuo uudet joukot ovat ja miten niihin sijoitetaan henkilöt.

  Asia menee jo niin kauaksi aiheesta, että minä lopetan tähän.
  Sekaannuin tähän ketjuun muistaakseni kysyäkseni, mitä porukka pitää sotilaspoliisitaitoina, liittyen MPK spol kursseina mainostettujen kurssien sisältöön. En saanut yhtään järkevää vastausta.
   
  Rajajääkäri ja KorpiSISSI tykkäsivät tästä.
 18. Aarne1

  Aarne1 Kersantti

  Liittynyt:
  13.01.2017
  Viestejä:
  217
  Tykkäykset:
  132
  Pisteet:
  16
  KorpiSISSI tykkäsi tästä.
 19. Laamanator

  Laamanator Eversti

  Liittynyt:
  21.04.2013
  Viestejä:
  1,811
  Tykkäykset:
  3,316
  Pisteet:
  316
  Just näin. Antaa "viisaampien" miettiä ja hevosen murehtia kun sillä on isompi pää.
   
  vastarannankiiski tykkäsi tästä.
 20. KorpiSISSI

  KorpiSISSI Eversti

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  1,916
  Tykkäykset:
  1,156
  Pisteet:
  316
  Huomaan tuosta ettet tunne alueellisia kieli-/kultturieroja :)
  Meillä Ylä-Kainuussa sanottaessa "ei siitä mitään haittaakaan ole.." tarkoitetaan että siitä saattaa olla suurikin hyöty :D
  Sama juttu kun ylistetään herkkuruokaa sanomalla "ei se pahhoakaa ollu" :) Taikka neidon kauneutta voidaan kehus "ei se pahankaan näkönen ole" :p
  Olen huomannut täällä etelänpänä että jotkut jopa loukkaantuvat kehuista:rolleyes: syntyy helposti väärinymmärryksiä.
   
  Stagideus tykkäsi tästä.
 21. adam7

  adam7 Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  24.06.2010
  Viestejä:
  5,096
  Tykkäykset:
  4,740
  Pisteet:
  1,286
  No ehkä olen ylitulkinnut, mutta jostain syystä olen saanut tuollaisen käsityksen kirjoituksista. Koitan jatkossa tulkita eri tavalla.

  100% tosi juttu. Minullla oli tehtävän vuoksi pääsy sijoitusluetteloihin (ja velvoite katsoa niitä.) Keskustelin myös tämän keittoryhmään sijoutetun asfaltinkeittäjän kanssa ja meitä molempia sijoitus nauratti.
   
 22. baikal

  baikal Ylipäällikkö Mod Lahjoittaja

  Liittynyt:
  11.04.2010
  Viestejä:
  17,743
  Tykkäykset:
  20,188
  Pisteet:
  1,286
  Hoitaa käsketyt asiat ja tehtävät, pitää suunsa kiinni pääasiassa, ei kommentoi isompiensa asioita, käyttäytyy suht hyvin, noudattaa kuria ja järjestystä ja tukee mahdollisuuksien mukaan lähiesimiehiään ja on valmis kurittamaan vihollisia.

  Tuota listaa noudattamalla menee yhden sodan läpi ilman suurempia hankauksia. :salut:
   
  Rajajääkäri ja Valmius tykkäsivät tästä.

Jaa tämä sivu