D
Deleted member 266
Guest
Ei välttämättä jos putki kestää kovemmat paineet.
Toisaalta suuliekeistä päätellen heittimistä ei yleensä oteta kaikkea irti.
Lieneekö sitten syynä hinta, putkien kuluminen ja ergonomia?
Edit: Käytetäänkö heittimissä muuten missään progressiivista ruutia?
Heittimen sarjapanosjärjestelmä on harvinaisen vaativa suunniteltava:
*PEP:in pitää syttyä/sytyttää tasaisesti; JVA 1582:ssa käytetty Tampellan kehitelmiin perustuva Al-hylsyinen rakenne on todella hyvä, ulkomailla mennään aidan matalimmasta kohdasta ja käytetään MR-virikepanosta, tuloksena jumalaton savupilvi/oksettavia savukaasuja / korroosio-ongelmia
*lisäpanosten pitää palaa tasaisesti, oli panos sitten pieni tai iso; JVA 1582:ssa käytetty rakenne, jossa on erikseen nopeammasta ruudista tehty 1.lp ja hitaammasta ruudista 2...5.lp on erittäin hyvä, ulkomailla käytetään myös ns. sateenkaarijärjestelmiä, jossa erilaisia panoksia (=sössimismahdollisuuksia) on lisää
*eri panosten kantamilla pitää olla sopivat peitto, "overlapping"
*ja kaikki tämä pitää onnistua kaikissa ympäristöolosuhteissa
Lopputulos on, että yleensä panosjärjestelmästä otetaan kaikki irti, MIKÄ ON JÄRKEVÄÄ KOKONAISKUVAN kannalta.
Heittimessä on aina kaasuvuotoa ammuksen ohi ja palamattomia kaasuja ammuksen poistuessa => suuliekki ei kerro mitään erityisestä ongelmasta, kuuluupahan vain aseen luonteeseen.
Ei ole mikään temppu tehdä panosjärjestelmä, jossa tuijotetaan vain maksimikantamaa, mutta helposti tuloksena on "ammu etkä unohda milloinkaan"-asejärjestelmä.
Suomessakin 120 krh:lla ammuttu v0 =636 m/s (vs. 400+m/s @ 5.p @ Nemo), mutta jakamattomalla täyspanoksella ja lopputulos oli tosiaan unohtumaton.
EDIT: tässä hyvä esimerkki suuuliekistä
EDIT 2: korjattu virheitä tekstissä panoksiin liittyen.
Last edited by a moderator: