Hanski
Ylipäällikkö
Arvon tietäjät jotka tunnette aihepiiriä minua paremmin.
Tunnen epätervettä ja luonnotonta mielenkiintoa heittimiä kohtaan ja etenkin stokes-brandt tyyppisiä kevyitä heittimiä kohtaan 81/82mm kategoriassa.
Mitä mieltä olette kevyiden heitinten käytöstä ja käyttötavoista jalkaväkikomppanian tasolla. Onko mielekästä painottaa käyttöä "tykistöllisesti" esimerkiksi koordinaattimenetelmän käytön muodossa ammuttamalla, vai painottaa käytössä enemmän jalkaväen välitöntä tulitukea yksinkertaisemman lyhytkantamenetelmän muodossa aina painopistesuuntaan heittimiä siirtäen?
Muutamat valistuneet amatöörit joita olen asiassa kuunnellut, ovat aprikoineet että kevyiden heittimien käytön painottaminen tykistölliseksi aseeksi ja tykistöllisillä ampumamenetelmillä käytettäväksi ei välttämättä ole aina kovin järkevää. Kevyt heitin on enemmän jalkaväen tulitukiase kun tykistöase, ja tällöin asetta pakotetaan rooliin johon se ei kaikilta osin ole optimi ja samalla sen optimaalisia käyttöominaisuuksia hukataan. Jos kevyiden heittimien käytössä komppanian tulitukena käytettäisiin enemmän lyhytkantamenetelmää ja jopa tähysteistä ammuntaa niin suorituskyky ja hyöty mikä 2-3 heittimestä saataisiin komppaniatasolla irti, saattaisi olla parempi, koska kevyt heitin toimisi enemmän sille *ehkä* luontaisemmassa tulitukiaseen roolissa kun tykistöllisiä menetelmiä käytettäessä?
Mitäs mieltä olette? Onko täysin tuulesta temmattua fundeeraamista?
Ps. Retorinen kysymys. Kuinka monta kertaa näitä asioita on jo fundeerattu sitten sodan jälkeen?
Kaukaisessa esihistoriassa olisin ollut sa-tehtäviltä hirvikomppanian päällikkö ja jaan kiinnostuksen kevyeeseen krh:hon! Tuolloin krh:n käyttö olisi ollut nykyistä staattisempaa ja ainakin harjoittelussa korostui eri tulimuotojen tykistöllinen ampuminen valmisteltuihin maaleihin. Lyhytkanta- ja suora-ammunta jäivät harjoittelussa vähemmälle, mutta hyökkäyksessä lyhytkanta olisi ollut kova juttu ja suora-ammunta ennen kaikkea itsepuolustuksessa.
Nykyisin voisin uskoa lyhytkannan merkityksen kasvaneen. Heittimet saadaan hyökkäyksessä nopeasti tulitukeen ja murkulat saataneen kuljetettua helpommin aseille, vaikka aseet olisivatkin lähempänä taistelevia joukkoja.
Kevyt heitin ja sen a-tarvikkeet ovat tainneet jäädä kehityksessä 1970- ja 1980-luvuille? Heittimet ovat edelleen samoja M71:ä kuin ammoisina aikoina ja a-tarvikkeetkin taitavat olla 1980-luvun suunnittelua? Käytännön amet taitaa edelleen jäädä noin 2,5-3 kilometrin mittaiseksi?
Oliko tämä Doriassa oleva opinnäyte tuttu:
Sivulta 30 tähän sopiva lainaus: "Sotakokemusten perusteella jalkaväki tarvitsee omaa epäsuoran tulen voimaa komppania tasolla. Kuitenkin vasta 1970 – luvulla organisaatiota muutettiin siten, että kevyet kranaatinheitin joukkueet siirrettiin kiväärikomppanioihin kranaatinheitinjoukkueiksi. Vasta tuolloin kevyitä kranaatinheittimiä kyettiin käyttämään siten, että niiden käytön paras hyöty saatiin esille aseen kohtuullisen lyhyen ampumaetäisyyden ja tarkkuuden puitteissa. Aseen siirtyessä komppanian aseeksi ampumaetäisyys saatiin lyhyemmäksi, jolloin tarkkuuden parantuessa voitiin ampua lähemmäksi omaa ryhmitystä. Tällöin myös kiväärikomppanian päälliköllä oli koko ajan käytössään epäsuoraa tulta itselleen. Asia kuitenkin muuttui jääkäriprikaatin organisaation myötä ja kevyet heittimet poistettiin komppaniatasolta. Ja operatiivisessa prikaatissa ne palautettiin jälleen komppaniaan."