https://yle.fi/uutiset/3-10425830
Airiston Helmen kiinteistökauppojen miljoonat tulivat veroparatiisista – ostaja ja myyjä olivat sama taho
Kiinteistökauppoihin on tullut miljoonia hongkongilaiselta yhtiöltä. Sen omistaa Brittiläisten Neitsytsaarien veroparatiisiin rekisteröity yhtiö, paljastaa Ylen selvitys.
Poliisitutkinnan kohteena olevan Airiston Helmen kiinteistökauppoihin tulleet rahat ovat peräisin pääosin veroparatiisiyhtiöstä.
Hongkongilainen yhtiö on rahoittanut tonttikauppoja Paraisilla ainakin 4,5 miljoonalla eurolla.
Kiinan erityisalueella Hongkongissa sijaitsevan yhtiön johtajana toimii venäläismies, joka vaikuttaa asiakirjojen perusteella olevan Airiston Helmen todellinen vallankäyttäjä.
Vuonna 1964 syntynyttä venäläismiestä ei kuitenkaan ole vangittu tapauksen johdosta.
Veroparatiiseja tutkivan
brittiläisen kansalaisjärjestön Tax Justice Networkin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Hongkong on maailman neljänneksi merkittävin veroparatiisialue.
Lopullinen rahoittaja katoaa veroparatiisin suojiin
Venäläismiehen johtaman hongkongilaisen yhtiön omistaa Brittiläisten Neitsytsaarten veroparatiisiin rekisteröity yhtiö.
Omistusketju on tehty siis käyttämällä kahta veroparatiisialuetta. Näin on onnistuttu salaamaan yhtiöiden lopullinen omistaja tai omistajat.
Omistajatietojen saaminen Brittiläisiltä Neitsytsaarilta on hyvin vaikeaa tai lähes mahdotonta.
Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröityä yhtiötä ei löydy kahdesta suuresta veroparatiiseja koskevasta tietovuotoaineistosta eli Panaman ja Paratiisin papereista.
Ylen MOT-toimituksella on pääsy tietokantoihin.
Veroparatiisiyhtiöitä käytetään usein lailliseen verosuunnitteluun, laittomaan veronkiertoon tai muuhun rikolliseen toimintaan. Airiston Helmen tapauksessa on epäselvää, miksi rahoitus on hoidettu monimutkaisella veroparatiisijärjestelyllä.
Poliisitutkinnassa yksi rikosepäily liittyy kuitenkin juuri törkeään veropetokseen.
Miljoonien tonttikauppa – ostaja ja myyjä sama taho
Yle pääsi veroparatiisin kautta tehdyn rahoitusjärjestelyn jäljille Maanmittauslaitokselta saatujen Paraisten tonttien kauppakirjojen avulla.
Niiden perusteella venäläismiehellä näyttää olleen kaupoissa poikkeuksellinen neloisrooli: hän on toiminut sekä tonttien ostajana ja myyjänä että kauppojen rahoittajana ja rahoituksen saajana.
Näyttävä isku ja talousrikostutkinta
- Jopa 400 viranomaista osallistui Airiston Helmen tiloihin tehtyihin kotietsintöihin viime viikonloppuna.
- Operaatiota johti Keskusrikospoliisi (Krp).
- Krp epäilee kahta Airiston Helmeen liittyvää ulkomaalaista miestä talousrikoksista, kuten törkeästä rahanpesusta.
- Poliisi on kertonut löytäneensä kotietsintöjen yhteydessä kolme miljoonaa euroa käteistä.
Airiston Helmi osti vuosien 2007 ja 2011 välisenä aikana ainakin yksitoista tonttia Varsinais-Suomesta, käy ilmi kiinteistörekisteristä.
Vuonna 2014 Airiston Helmi kuitenkin myi Paraisten Säkkiluodosta sekä Sandvikenista kaksi suurta tonttia. Lisäksi kauppaan liittyi kolmannen tontin sekä yhden rantasaunan vuokraoikeus.
Tonttien yhteenlaskettu pinta-ala on yli 10 hehtaaria. Kaupasta tekee erikoisen se, että myyjä ja ostaja ovat käytännössä sama taho.
Myyjänä toimi Airiston Helmi, jonka omisti kauppojen teon aikana puolalaisen yhtiön välityksellä vuonna 1964 syntynyt venäläismies.
Tonttien ostaja oli sama venäläismies. Lainhuutotodistuksen mukaan venäläismies omistaa edelleen tontit. Hänen hallussaan on siis edelleen yli kymmenen hehtaaria maa-alueista.
Kauppahinta kuitattiin velkojen siirrolla
Tonttien hinnaksi on kauppakirjan mukaan sovittu 4,5 miljoonaa euroa. Käteistä rahaa kaupassa ei kuitenkaan liikkunut kauppakirjan mukaan lainkaan.
Sen sijaan venäläismies sitoutui ottamaan vastuulleen Airiston Helmen velkoja.
"Ostaja maksaa kauppahinnan ottamalla vastatakseen 4 101 567 euron määräisen 10.6.2008 päivätyssä velkakirjassa määritellyn myyjän velan Trading Bridge Ltd -nimiselle yhtiölle mainitun velkakirjan mukaisin ehdoin", kauppakirjassa todetaan.
Loppuosa kauppasummaa taas kuittaantui kauppakirjan mukaan vanhoilla veloilla. Airiston Helmi oli asiakirjan mukaan velkaa venäläismiehelle 398 432 euroa.
Velkojan eli Trading Bridgen puolesta järjestelyn hyväksyi sama venäläismies. Hän näyttää siis olleen kaupassa sekä myyjä ja ostaja että velkoja ja velallinen.
Yle MOT ei tavoittanut venäläismiestä kommenttia varten.