Hylkää huomautus
Liity mukaan keskusteluun!

Rekisteröityminen ei kestä kuin hetkosen ja pääset keskusteluun mukaan, tervetuloa!

>>> REKISTERÖIDY <<<

KSML: Armeijaan määrättiin yhä harvempi

Viestiketju osiossa 'Kotimaan uutiset' , aloittaja Umkhonto, 07.01.2012.

 1. Umkhonto

  Umkhonto Eversti

  Liittynyt:
  30.04.2010
  Viestejä:
  1,630
  Tykkäykset:
  2,297
  Pisteet:
  316
  7.1.2012 7:18

  "Noin kolme neljästä kutsuntoihin osallistuneesta asevelvollisesta määrätään palvelukseen.

  Melkein joka neljäs välttyi varusmiespalvelukselta viime vuoden kutsunnoissa, kertoo sanomalehti Keskisuomalainen.

  Lehden mukaan kutsuntoihin osallistuneista asevelvollisista 76,6 prosenttia määrättiin palvelukseen seuraavan kolmen vuoden aikana. Edellisvuonna vastaava osuus oli yli prosenttiyksikön suurempi.

  Kaikki ne, joita ei määrätty asepalvelukseen, eivät kuitenkaan saaneet vapautusta armeijasta, vaan 6,5 prosenttia kutsuntoihin osallistuneista määrättiin uudelleen tarkastettavaksi. Tämäkin ryhmä kasvoi edellisvuodesta.

  Majuri Timo Koljonen Maavoimien esikunnasta kertoo lehdelle, että Puolustusvoimien lähtökohtana terveystarkastuksissa on yrittää vähentää varusmiespalveluksen aikaista poistumaa.

  Kutsuntoihin osallistui viime vuonna yhteensä 34 300 asevelvollista."

  http://www.hs.fi/kotimaa/Keskisuomalainen+Armeijaan+m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4ttiin+yh%C3%A4+harvempi/a1305552899713
   
 2. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  Siis paluu 1920-30 -lukujen malliin, jolloin kutsunnoissa ruununraakiksi luokiteltiin liiankin heppoisin perustein ja tämä maksettiin verenä Talvisodassa kun kouluttamattomia vapaaehtoisia sekä pikakoulutettuja nostomiehiä laitettiin rintamalle.
   
 3. Mainos 4. akealik

  akealik Luutnantti

  Liittynyt:
  17.11.2010
  Viestejä:
  315
  Tykkäykset:
  2
  Pisteet:
  36
  Minusta ihan hyvä homma. Moni ei kykene sotilaallisiin tehtäviin ja motivoitumattomat henkilöt haittaavat koko porukan kehitystä. Reservi on niin pieni että tämä kestetään, ja oikeastaan suorituskyky kasvaa kun koulutettava aines on parempaa. Sivarin pitäisi olla lyhyempi jotta lusmuilijat menisivät edes oikeisiin töihin eivätkä kuluttaisi punkkaa ja verorahoja vemppana.
   
 5. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  "Pienenevät ikäluokat" onkin siis pienenevä valittujen määrä. Mikäs siinä. Kun väkisin halutaan pienentää, pienennetään. Toivottavasti syy ja seuraukset ovat oikeasti suotuisia.
   
 6. LasUps

  LasUps Kersantti ELSO 2.0

  Liittynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  203
  Tykkäykset:
  114
  Pisteet:
  16
  Kuinkakohan suuri on siviilipalvelukseen astuvien määrä? Olen samaa mieltä akealikin kanssa, mutta sivarista on tehtävä hyväksyttävämpi vaihtoehto. Edelleenkin liian monia ihmisiä vaivaa se olettamus, että sivariin menevät vain läskit ja nynnyt. Jotkut nyt vaan eivät kykene toimimaan sotilaana, joko arvojensa takia tai fyysisten ominaisuuksiensa takia. Mielestäni C-papereiden myöntämistä tulisi kuitenkin rajoittaa. Jos ei kykene varusmiespalvelukseen, vaikka selkävian takia, niin voi silti mennä sivariin tekemään jotain yhteisen hyvän eteen.
   
 7. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  ja

  Lähde: http://www.mothe rearth.org/hermaja/su/finland.php

  Minä ilmeisesti kuulun noihin ”liian moniin”. Sivarius ei haittaa arkielämän kohtaamisissa, mutta kaveripiiriini ei silti kuulu sivareita eikä totaaleita.
  Ne jotka eivät ole asevelvollisuutta hoitaneet perinteisesti ovat saaneet vapautuksen jonkin terveydellisen seikan perusteella. Joku ehkä jopa vikojaan liioitellen siten, että itse olisin määrännyt palveluskelpoisuusluokaksi pikemminkin B:n kuin C:n…
  No, lääkäri tietysti toimii niin kuin toimii enkä sen enempää kyseenalaista niitä päätöksiä.

  Tulevaisuuden spekulaationa: jos omat (tulevat) poikani valitsisivat intin sijaan siviilipalveluksen niin kokisin varmaan epäonnistuneeni jossain määrin heidän kasvatuksessaan ja pitäisin toimintaa ihan yhtä itsekkäänä ja kunniattomana vätystelynä kuin muissakin tapauksissa. Jos sitten enää edes on yleistä asevelvollisuutta…
  Tämän mielipiteen olen ominut omalta isältäni, jonka kanssa joskus keskusteltiin asiasta ja hän oli sitä mieltä, että olisi epäonnistunut isänä jos poikansa olisivat valinneet siviilipalveluksen ”aattellisista” syistä.

  Itse voisin harkita vaihtoehtoa, jossa Puolustusvoimat kouluttaisi vain A-palveluskelpoisuusluokan porukkaa ja B-palveluskelpoisuudella palveltaisiin jossain esim. väestönsuojeluorganisaatiossa. Osa nykymallin C-miehistäkin pystyisi toimimaan väestönsuojelutehtävissä, vaikka sotilaaksi ei kykenisikään.
   
 8. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Siviilipalvelukseen voidaan määrätä vain uskonnollisen tai eettisen vakaumuksen perusteella. Jos joku hakisi sivariin terveydellisten syiden takia, tulisi hakemus bumerangina takaisin.

  Vai meinaatko, että selkävaivaisen tulisi valehdella vakaumuksestaan?

  Todellisuudessa ongelma on siinä, että Puolustusvoimat on siirtynyt oma-aloitteisesti valikoivaan asevelvollisuuteen. Kyllä siellä edelleen löytyisi uimavalvojan ja tauluvarastonhoitajan vakansseja, joissa selviää pienistä krempoista huolimatta. Samalla saisi suorittaa asepalveluksensa kunnialla, eikä tulisi kruununraakin leimaa.
   
 9. Leppis

  Leppis Luutnantti

  Liittynyt:
  15.04.2010
  Viestejä:
  313
  Tykkäykset:
  128
  Pisteet:
  36
  Kyllä se näkyy, että kutsunnoissa ollaan alettu katselemaan vähän paremmin ketä otetaan sisään.
  Viikon empiirisen havainnoinnin (100 miestä) perusteella väki on lähtenyt hyvällä asenteella liikkeelle ja se näkyy ihan ulkoisesta hapituksesta lähtien. Mielenkiintoinen havainto on, että todella lihavia ei näy ollenkaan ja suurin osa näyttää ihan normaalipainoisilta.
  Kuntotestien tulokset sitten näyttää mistä tasosta lähdetään liikkeelle.
  Pessimistinä kuitenkin arvelen, että kyseessä on vain poikkeussaapumiserä
   
 10. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76
  On se kyllä ihan fiksua että nykyään käytetään jotain järkeä. Omilta aloskapäiviltäni seitsemän vuotta sitten muistan, kuinka jo päältäpäin näki että kasarmilla oli kymmenittäin sellaisia ihmisiä, joita ei olisi sinne pitänyt kutsua, koska heidän osaltaan hommasta ei kuitenkaan tulisi yhtään mitään. Suurin osa näsitä tyypeistä hävisi ensimmäisen viikon aikana. Kaikille olisi ollut parasta, jos eivät olisi tulleet ollenkaan.

  Tosin jäi sinne kyllä joukkueellinen porukkaa, josta osa lämmitti palveluksensa ajan saunaa, eikä mitään muuta. Samt tyypit saivat vain peruskoulutuksen, jos sitäkään Kenenhän etua tällainen pelleily palveli?

  Osa näistä oli sellaisia, että heille piti antaa polkupyörä, että he kykenivät saapumaan ampumaradalla muiden mennessä normaalisti muodossa. Muuten eivät olisi fyysiseltä suorituskyvyltään sinne selvinneet. Uudestaan, Kenen etua tällainen palveli? Jos niistä ajoista on tultu viisaammiksi niin hyvä vain.
   
 11. Hejsan

  Hejsan Alokas BAN

  Liittynyt:
  09.04.2010
  Viestejä:
  5,222
  Tykkäykset:
  81
  Pisteet:
  0
  Niin tätähän Puheloinen on meinanut...
   
 12. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Isänmaan etua?

  Yleistä asevelvollisuutta on jo pitkään perusteltu kansaa eheyttävänä ja syrjäytymistä vähentävänä järjestelmänä.

  Samassa alokastuvassa kohtaavat eliitin ja alaluokan kakarat. Se on todennäköisesti ensimmäinen ja viimeinen kerta heidän elämässään, kun jotain tekevät yhdessä. Myöskään perhetausta ei vaikuta "sotilasuralla" etenemiseen, ehkä sotilassukuja lukuunottamatta*.

  Edelleen asevelvollisuuden kerrotaan (siis Pv kertoo) mahdollistavan syrjäytymisvaarassa olevien pelastumisen. Asepalvelus tarjoaa onnistumisen elämyksiä ja tunteen ryhmään kuulumisesta. Asepalveluksessa opitaan myös sietämään takaiskuja ja sitä, ettei voi aina tehdä oman mielensä mukaisesti.


  * Kenraali Adolf Ehrnrooth muisteli jossakin tv-haastattelussa alokas Ehrnroothilta kysytyn "aikooko alokas Ehrnrooth sotilasuralle?", johon alokas oli nenäkkäästi vastannut "hra kapteeni, suvussani on 9 kenraalia!", eikä asiasta oltu sen koommin kyselty.

  Vielä tänäkin päivänä tulohaastattelussa alokkailta kysytään isän sotilasarvoa.
   
 13. Tvälups

  Tvälups Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  03.05.2010
  Viestejä:
  5,879
  Tykkäykset:
  600
  Pisteet:
  1,286
  skärdikseltä hyviä huomioita, mutta tuo isän sotilasarvon kysyminen oli minulle uutta: ei kysytty minulta ja enpä minäkään moista alokkailtani tiedustellut.

  Virassa ollessa kysyttiin isän nimeä ja kun sattuu olemaan sama kuin PKarPston entisen komentajan nimi niin moni jäi siihen luuloon, että olen everstin poika vaikkakin isäni on vain sissikorpin sattumanatsoilla siunattu.
   
 14. Mainos 15. Touhottaja

  Touhottaja Majuri

  Liittynyt:
  12.01.2012
  Viestejä:
  1,108
  Tykkäykset:
  5
  Pisteet:
  156
  Tuosta "orjatyövaoimasta" sen verrana jatuksentynkää, notta:

  Eihän siellä kukaan varusmiespalveluksessa oleva taida kovin kummoista palkaa saada. Koulutusta saa, ja kenties turvatumman tulevaisuuden. Laitoksen tehtävänä siis kouluttaa reservin perustaidot sodan varalta. Jos joku ei kykene oikein muuhun kun "jämähommiin", ei se haittaa. Ne jämähommat tukevat sitä muuta toimintaa. Jos varusmies Tötterström fiksaa polkupyöriä, siihen hommaan ei tarvitse palkata siviilihenkilönä Sirkkaa tai Simoa kalliimmalla. Taulujen paikkaus on vähän siinä rajalla, mutta PV:n radoilla ammutaan oikeasti paljon, ja samaan hommaan taitaa kuulua myös rikkinäisten taulujen hävitys ja muu huolto, sekä a-radalla päivystys.

  Sota-aikanakin tötterström voidaan laittaa huoltohommiin vaikka pataljoonan kulkuvälinekorjaamoon. Ei se ihan hukkaan mene.
   
 16. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Tuo on täysin totta ja välillä ihmetyttääkin, kuka esimerkiksi huollon tehtävät suorittaisi tulevissa kahinoissa, kun kaikki tuntuvat olevan niin kovia etulinjan taistelijoita.
   
 17. RDF

  RDF Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  656
  Tykkäykset:
  182
  Pisteet:
  76

  Varmaan puolustusvoimilla on oma osuutensa syrjäytymisen estämisessä mutta se ei liene laitoksen ensimmäinen tai edes toinen pääprioriteetti. Näissä tapauksissa puolustusvoimat ei kyllä saanut mitään vastineeksi rahoilleen, joten jos rahaa on varaa heittää kankkulan kaivoon, niin sitten viimeaikaiset leikkauksetkin lienevät perusteltuja.

  Ajatusmalli on myös siitä huono, koska nähdäkseni on varsinkin peruskoulun ja vanhempien tehtävä ensisijaisesti ehkäistä syräytymistä eikä tehtävää eikä voi ulkoistaa puolustustoimille.


  Kyseiset herrat eivät saaneet mitään "oikeaa" koulutusta, taistelijan peruskurssi ja siinä kaikki. Huolto ei myöskään ole paikka jonne kaikki vempat ja muut voidaan huoletta työntää, vaan jotta hommat tulevat sielläkin oidettua, pitää miesten olla kunnossa. Saunan nyt osaa jokainen lämmittää ilman armeijaakin.

  Varusmiehet eivät myöskään ole ilmaiseksi siellä. Joku on esittänyt että hinta epr henkilö olisi 30.000 €. Tosin näissä tapauksissa jäätin varmasti tämän alle mutta ei se muonitus, vaatetus päivärahat jne ilmaiseksi tule.
   
 18. skärdis

  skärdis Ylipäällikkö

  Liittynyt:
  22.04.2010
  Viestejä:
  4,054
  Tykkäykset:
  5,750
  Pisteet:
  1,286
  Yleisen asevelvollisuuden kautta Puolustusvoimat saa käyttöönsä kansakunnan niin älyltään kuin fysiikaltaankin etevimmät nuorukaiset, jotka eivät muutoin taatusti astuisi palvelukseen.

  Sen vastapainona on mielestäni kohtuullista odottaa, että Puolustusvoimat hoitaa oman leiviskänsä myös vähemmän hyvien nuorukaisten suhteen. Puolustusvoimien ei mielestäni pidä olla jakamassa nuorukaisia menestyjiin ja luusereihin yhtään enempää kuin on ehdottoman välttämätöntä.

  On kestämätön ajatus, että yleisen asevelvollisuuden myötä voitaisiin valita vain paras A-ryhmä palvelukseen. Siinä putoaa pohja pois yleisen asevelvollisuuden hyväksynnältä ja kansan sille antamalta tuelta.
   
 19. noska

  noska Ylipäällikkö Lahjoittaja

  Liittynyt:
  04.06.2010
  Viestejä:
  3,193
  Tykkäykset:
  49
  Pisteet:
  1,286
  Tein pienen kyselyn hieman vanhemmista ikäluokista Seitsemästä henkilöstä yksi sanoi että heillä oli ollut yksi kyseisen kuvauksen mukainen henkilö ja toinen jota jostain syytä pidettiin puolitoista kuukautta palveluksen alusta harmaissa vaikka oli paperit että kävelee kepeillä lopun ikänsä. Muilla ei ollut ainuttakaan. Heikompi tasoista väkeä tosin oli, mutta ei noin onnetonta. Kovasti on täälläkin väitetty, ettei tämä nuorempi sukupolvi olisi heikomitasoista materiaalia kuin aiemmat, mutta kyllä tämä vähän pistää arveluttamaan.
  Valitettavasti ei osaa. Omien havaintojeni mukaan noin puolet nykynuorisosta ei osaa tarvittaessa lämmittää puusaunaa, -takkaa tai -hellaa. Kamiinan lämmittäminenkin pitää opettaa.

  Mutta mitä tulee siihen RDF:n kommenttiin, että huoltoon tarvitaan tekijämiehiä eikä kävynpotkijoita, niin se pitää paikkaansa.
   
 20. LasUps

  LasUps Kersantti ELSO 2.0

  Liittynyt:
  24.11.2010
  Viestejä:
  203
  Tykkäykset:
  114
  Pisteet:
  16
  Kiitoksia, en huomanutkaan tuota 7%, varmaan liian hätäisen lukemisen takia.

  B-palveluskelpoisuusluokka olisi tietenkin ihan hyvä, riippuen vähän miten tarvitaan miehiä ja mitä heille voidaan järkevillä resursseilla kouluttaa. Saunanlämmittäjä on ehkä se typerin vakanssi, joka on vain sen takia, että upseerit ja herrasmiehet pääsevät helpommalla.

  Eräänlaista suvaitsemattomuutta tuo sivareidenkin hyljeksiminen. Jotkut ovat sitäkin mieltä, että elleivät lapset mene lukioon, niin kasvatuksessa on mokattu. Sivarit kuitenkin tekevät työtä vanhustenhoidossa, kouluissa ja muissa valtion/kuntien laitoksissa. Minun mielestäni paljon järkevämpää, kuin saunanlämmitys tai yleinen kasarmilla maleksiminen. Pointtina tosiaan se, että ilman palvelusta on huonompi kuin siviilipalvelus. Sitäpaitsi, voi sivarikin toimia puolustusvoimien alaisuudessa sodan aikana, vaikkapa logistiikkapuolella johtotehtävissä ollen puolustuksen kannalta tärkeämpi kuin se jääkäri, joka istuu kotonaan keittämässä kahvia.

  Nykyään monet menevät yrittämään inttiin, mutta tippuvat heti ensimmäisten viikkojen aikana pois, kun eivät kykenekään tekemään vaadittuja asioita. Tämä taas hankaloittaa muidenkin varusmiesten aloitusta. Parempi olisi, jos siviilipalvelukseen paremmin soveltuvat menisivät suoraan sinne, eivätkä kävisi repimässä itsetuntoaan ja muiden hermoja p-kaudella. Rikostaustaisillekin pitäisi heti kättelyssä tehdä selväksi, etteivät heillä ole pv:ssä asiaa muuksi kuin perusjantteriksi, niin eivät luulisi liikoja ja sitten pettyessään lähteä lätkimään.
  Ihan kylmä tosiasia on se, että osa palvelukseenastuvista ovat ns. menetettyjä tapauksia, joista on varuskunnan porttien sisäpuolella enemmän haittaa kuin hyötyä.
   
 21. pstsika

  pstsika Haukka Lahjoittaja

  Liittynyt:
  20.04.2011
  Viestejä:
  4,289
  Tykkäykset:
  3,073
  Pisteet:
  1,286
  Kaikki perinteisiä arvoja hyvänä pitävä taitaa nykypäivänä olla ”suvaitsemattomuutta”.

  Itse olen ajatellut asian siten, että jos mies ei pysty hoitamaan omia velvollisuuksiaan ilman teennäisiä helpotuksia (esimerkiksi siviilipalvelus ”aatteellisista” syistä eli ei vaan nappaa mennä inttiin, koska siellä on joskus epämukavaa) niin kasvatus on epäonnistunut ja isä toisena kasvattajana on myös epäonnistunut isänä.
  Siviilipalveluksen valitseminen tuollaisella perusteella kertoo mielestäni vastuuntunnottomuudesta ja on siten epämiehekäs teko, jota häpeäisin oman lapsen osalta.
  Riittää, että hoitaa omat velvoitteensa parhaan kykynsä mukaan eikä lusmuile. Ei tarvitse olla 6x L yo tai res.ups.
  Ammatin tai koulun valinta ei ole tuohon verrattavissa, kunhan valitsee jonkin ammatin tai alan eikä jää aikuisena vain rötväämään punkan pohjalle ainoana aktiviteettinaan esan venyttely ja sossussa käynti. Myös tuo viimeinen vaihtoehto edustaa sitä vastuuntunnottomuutta ja on jopa suurempi häpeän aihe kuin ”aatteellisin” perustein valittu sivari.

  Monella sivariin lähtijöistä taitaa olla luonnevika. Fyysisesti terveitä, mutta auktoriteetti ja sosiaaliset tilanteet palvelustovereiden kanssa aiheuttavat jonkinlaisen klikin. :lanssi:

  Aselajiin ja palveluksen fyysiseen kovuuteen voi ennalta jo pyrkiä vaikuttamaan ja terve suomalaismies varmasti fysiikan puolesta pärjää suurimmassa osassa erilaisista tehtävistä. Ennen palvelukseenastumista suoritettava seula vain vahvistaisi mielikuvaa valikoivasta asevelvollisuudesta, vaikkei lopputulos eroakaan mitenkään p-kauden aikana suoritetusta karsinnasta. Resurssit tosin säästyvät paremmin jos valinta tehdään jo kutsunnoissa, mutta voiko ketään kutsunnoissa palvelushalukasta suoralta kädeltä raakata ja määrätä siviilipalvelukseen. Tuokin repii varmasti itsetuntoa…

  Legendan mukaan eräässä maavoimien joukko-osastossa pidettiin alokasryhmänjohtajille puhuttelu ennen alokkaiden saapumista ja viesti oli:
  ”Keskimäärin joka kymmenes alokas keskeyttää palveluksensa tässä joukko-osastossa ja jos luku alenee huomattavasti minä osoitan sormellani liian pehmeitä ryhmänjohtajia. Paska aines pitää karsia ennen E-kautta.”

  Päivystävän journalistin ei kannata tehdä tästä isoja otsikoita, koska kyseessä on vain vahvistamaton huhu siitä, että näin todella olisi sanottu.
   
 22. Peiper

  Peiper Kapteeni

  Liittynyt:
  25.04.2010
  Viestejä:
  814
  Tykkäykset:
  254
  Pisteet:
  76
  Immolassa meille ryhmänjohtajille pidettiin tuon kaltainen puhe (90-luvun puoliväli), jonka pointti oli se että meillä suht vapaat kädet ja että jengiä pitää saada putoamaan. :)
   

Jaa tämä sivu