Kun Pitäjän Erkkiä tarvitaan

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
PIERASKO (PItäjän ERillinen ASeistettu KOmppania)

Kyllä se on jotenkin niin, että lähtökohtaisesti Laitos varmasti varustaa ne joukot, joita se tarvii. Eli se perusmateriaali on tultava olipa se yksikkö mikä hyvänsä. Perusmateriaaliksi luen seuraavat: (riippuu tietty tehtävistä ja suunnitellusta käytöstä)

- aseistus valtion puolesta, vähintään rk-aseet ja niihin a-tarpeisto
- ainakin räjähteitä ja niihin liittyviä tarvikkeita, mieluummin valmiita miinoja yms.
- jonkinlainen viestintävarustus
- vaatetta, saappaita, telttoja, kenttäkeittiöt, lääkintäperuskamat
- jos kevyitä heittimiä sen parikin saisi suora-ammuntoihin niin aina paree

Jos joku ErK haalii kiikariaseita käyttöönsä niin en näe kaliberiasiaa ongelmana. Patruunoita on sen verran mitä on ja kun loppuu niin loppuu ja piste. Monella aseenomistajalla löytyy komerosta luokkaa sata paukkua per kivääri ja kyllä se nyt yhden pikku sodan tarpeiksi riittää. Ei kai tarkoitus ole kiikarikivääreillä ampua aluevaikutusta tms.

Jos valtio laittaa tämän kolme neljä kuorkillista kamaa per ErK ja niiden mukana tosiaan esim. evp-kapiaisen tai pari, ja kenties rjk- tai rajaevp:ta tai ressuja niin ei siinä viikkokausia tarvi hangata, kun jonkinlainen valmius on tehtäviin.

Se on nimittäin semmoinen juttu, että Suomessa aivan ikään katsomatta noin pyöreet 80-prosenttia miespuolisesta väestöstä on käynyt intin eli jonkinlainen perstuntuma hommaan on jossain vaiheessa ainakin ollut. Ja jos näille Valiojoukoille saadaan peruskamat ja muutama hyvä johtaja niin kyllä ne vaan jonkun homman hoitaa. Eihän ne aivan viimeisen muodin mukaisia joukkoja ole, mutta saattavat pirulaiset olla aika hankalanakin kantona kaskessa sopivassa välikössä. Tuskin Alueen komentaja päästäisi ulkomaalaisia sotakirjeenvaihtajia ja filmiryhmiä kuvaamaan tuollaista koplaa....ehhhei, van annas kun kuvaa sellaista kööriä, missä on kunnon vaatetta ja laihoja nuoria kypäräpäisiä nuorenmiehen pärstiä.
 

Mosuri

Alokas
BAN
Second kirjoitti:
Mosuri kirjoitti:
Kauheeta mikromanagerointia- vai pitäisi vielä paskapaperiakin huolehtia miehille mukaan? Hommahan muistuttaa ihan saksalaisten päätöntä kouhotusta vuosilta 44-45. Kai sitten pitäisi vielä ottaa mukaan paikallinen pienpaino rekan perävaunussa että voidaan painaa hihanauhoja t-paita painatuskoneella?
Kyllä. Koska muuten ne unohtuu liki kaikilta, ja tullaan ehkä parhaimmillaan jossakin kertauskutsuvarustuskessa... Joka ei siis tuossa tilanteessa riitä alkuunkaan. Pahimmat tulee periaatteella että kyllä Torni antaa saappaat ja puvut. Sitten ollaan itku kurkussa kun ei jaettu konkreettisesti muuta kuin kokardi (jos sitäkään). Harvemmin nuo vaellusmateriaaleja koskevat listatkaan on sellaisia että ottakaas nyt jotakin, kyllä ne on ihan syystä hyvin tarkkoja ja yksityiskohtiaisia listoja. Ja ERK:n perustaminen on tosiaan vielä sellainen että muistettavaa materiaalia on ihan pirusti lisää.
Kyllä minulta listoja löytyy ja mielestäni ihan kohtuullisia - niitä on jopa esillä toisissa ketjuissa. Lisäksi olen aikoinaan tehnyt sellaisia hommia joissa "3-day pack" oli ihan tavallista arkea. Kokemukseni varusmiespalveluksesta, reserviläistouhuista ja työelämästä ovat opettaneet sen, että hevosen voi viedä lähteelle mutta sitä ei voi pakottaa juomaan.

Yhtenä suomalaismiehen arkkityyppinä on sniiduilija. Omasta varusmiespalveluksestani muistan tyyppejä jotka alokasleirillä alkutalvesta eivät olleet varanneet valaisinta ja puukkoa mukaan, myöskään vaatteita tai edes pyykkejä ei oltu pakattu muovipusseihin kostumisen tai saastumisen estämiseksi. Sytkäri, käsikopelo, lainailu sekä kärvistely kosteissa vaatteissa olivat arkea. Seuraavana alkutalvena tilanne oli sama- 10-30 markan investoinnit olivat täysin ylivoimaisia. Muita havaitsemiani tyyppejä ovat hyvänsään toiveajattelijat, kruunu pojistaan huolen pitää, mr. gadget ja teuvo tilapäisväline.

Työelämässä olen havainnut aivan samoja ilmiötä. En vain käsitä kuinka Mr. Migreeni lähtee aina huitsin vittuun ilman buranaa viikonlopuksi ja kuinka sitä lääkettä tarjoaa aina mies jonka päätä särkee kaksi kertaa vuodessa?

Teknisesti ei ole mikään haaste lähettää asiallista varustelistaa vaikka 1000 ihmiselle. Suurempi haaste on saada ihmiset tajuamaan oma asemansa. Epäilen vahvasti, että tässä ei tarvita niinkään Aino Aktiivireserviläisen listaa vaan hyviä vinkkejä ihmisten herättelyyn.
 

noska

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Second kirjoitti:
Noska: Just siksi itsekin viittasin maatiloihin tuossa ekassa viestissäni että niistä voisi löytyä tarvittavia aineita r-materiaalia varten. Sen kummemmin en osaa sanoa kun en ole amatööri pommintekijä (enkä välttämättä muutenkaan), mutta tietääkseni aineita voi hyvinkin löytyä juuri maatiloilta.
Nykyisellään yleisimmät ja eniten käytetyt mahddolliset aineet on sellaisessa muodossa, ettei käyttö suoraan onnistu. Mikäli osastoon kuuluu vähänkään asiaan perehtynyt "kokki", niin ongelman ohittaminen ei toki ole mahdottoman vaikeaa. Parempi kuitenkin kun ei näitä "reseptejä" julkisesti pohdita. Sovitaan vain että käytetään jos osaajia löytyy.

Second kirjoitti:
Herra Kenraali kirjoitti:
Tämä ketju mennä puhaltaa sellaista vauhtia, etten minä ole ehtinyt vielä miettiä kuin koiriin ja kokonaisiin possuihin liittyviä reseptejä ja valmistustapoja...te jo soditte täyttä häkää....

Mielenkiintoinen ketju, mutta ei nyt meinaa saada kiinni. Minä häkellyin tyystin, kun pv ei tässä skenaariossa tuonut mitään muuta kuin muutaman isovatsaisen ljk- ja rajaevp:n rynkkykasan kanssa...
Sikäli vaan vähän hankala ketju, kuten Herra Kenraali sanoi että hanakala on aiheeseen saada otetta. Valtavia listoja ja esinemääriä vilisee kokoajan. Jotenkin tulee mieleen joukkohuutokilpailu.
Yhtenä tarkoituksena olikin pitkälti laittaa teidät pohtimaan asiaa ja osoittaa kuinka paljon apua on komppanian vääpelillä valmiista sotavarustelistasta ja kuinka paljon hänelle silti jää vielä hommaa.
Toisena tarkoituksena oli osoittaa, että millaisen työmäärän alla näitä suunittelevat tahot painivat. Vaikka heillä on valmiita sapluunoita käytettävissään, niin homma ei hoidu edes pienessä VEH:ssä ihan kättä heilauttamalla. Siksi onkin usein suorastaan säälittävää katsoa ressua joka tulee ahrjoitukseen ja valittaa kun ei saatu tätä tai tota hyperhärpäkettä ja kalsarit puristaa väärästä paikasta ja pipo on kaksimilliä liian kireä.
Kolmantena oli tarkoitus muistuttaa, että se ennaltasuuniteltu perustamismalli ei välttämättä aina toteudukaan täydellisesti. Jo pelkkä kuljetusyhteyksien katkeaminen voi tarkoittaa sitä että kokonainen komppania jää lähes täysin varusteitta. Kannattaako silloin olla sellainen kuin Päätalon kirjassaan esittelemä helsinkiläinen sisätöihin tottunut sankari, joka paikalle ilmestyi pikkutakissa, puvun housuissa ja pikkukengissä, ilman päähinettä ja kauluspaitaa kummempaa välivaatetta. Usein selviytyjän ja luuserin välillä ratkaisee ennakkosuunnittelu ja -valmistelu.
Oletan että ei tullut sitä rynkkykasaakaan. :a-kiss: :a-cool: :lanssi:
Kasan koko voi vaihdella suurelti :D
Mites yhteistyö naapuripitäjien kanssa? Mitä luulette mennäänkö sodilaarisuuden nimissä vain pitääkö naapuripitäjän (sen rikkaamman pitäjän) ERK kynsin hampain kinni oman ase/metsästysliikeen, apeteekin, ALKOn, ruokakauppojen, autokauppojen yms.yms.yms. materiaalista?
Tarkoituksella rajasin koon yhden pitäjän ja yhden komppanian kokoon. Jos asiaa aletaan laajentamaan pohditaan pian jo pataljoonan kokoluokan asioita. Silloin on jo oltava yhteistoimintaa ja tehtävien kohdistamista ja ajoittamista organisoimassa ylempi taho.
 

noska

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
baikal kirjoitti:
Kyllä se on jotenkin niin, että lähtökohtaisesti Laitos varmasti varustaa ne joukot, joita se tarvii. Eli se perusmateriaali on tultava olipa se yksikkö mikä hyvänsä. Perusmateriaaliksi luen seuraavat: (riippuu tietty tehtävistä ja suunnitellusta käytöstä)

- aseistus valtion puolesta, vähintään rk-aseet ja niihin a-tarpeisto
- ainakin räjähteitä ja niihin liittyviä tarvikkeita, mieluummin valmiita miinoja yms.
- jonkinlainen viestintävarustus
- vaatetta, saappaita, telttoja, kenttäkeittiöt, lääkintäperuskamat
- jos kevyitä heittimiä sen parikin saisi suora-ammuntoihin niin aina paree
Komppania voidaan perustaa ja koulutus aloittaa, vaikka varustetta ei vielä olekaan. Silloin on vlamiina jo koulutettu komppania, joka voidaan varustaa mahdollisuuden auetessa tai tarpeen tullen tehtäväänsä varten.
Oman varustuksen haaliminen ja jonkinmoisen varustuksen oleminen on kuitenkin ensiarvoisen tärkeää osaston motivaatiolle ja hengelle. Erilainen varusteiden haaliminen tuo asiaan tekemisen meininkiä ja joka polla on mukana pohtimassa mihin varusteita kätketään ja miten toiminta-aluetta ajotellaan, käytetään ja huoltoja toteutetaan. Paikallisten mahdollisuuksien hyödyntäminen maksimoidaan tehokkaasti.
Porukka ihan varmasti muistelee ampumisen, asekäisttelyn ja tetsaamisen perusteita mielummin kun kädessä on edes jonkinlainen torrakka, kuin tyhjin käsin. Jos taas koulutuksen aloittamista viivytetään niin kauan, että varustus on saatu, menetetään aikaa. Useammasta kouluttautuneesta osastosta taas voidaan valita sopivin johonkin tehtävään ja kohdentaa varustelu heihin.
 

noska

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Viilataas hiukan skenaariota. Maahanmuuttopolitiikan seurauksena on Suomeen pesiytynyt jatkuvasti kasvava uskonnollinen vähemmistö fundamentalistiset animalistit. Samanaikaisesti kasvaa myös toinen suuri ryhmittymä äärivannoutuneet pakanat. Väkivaltaisia yhteenottoja näiden välillä tapahtuu. Molemmat yhteisöt alkavat vaatiaa lisää oikeuksia ja omien aatteidensa noudattamista yhteiskunnalta. Hyökkäykisä virkamiehiä ja poliisia kohtaan tapahtuu säännöllisesti.
Saman aikaisesti turkulaiset polttavat päreensä jatkuvaan heidän kustannuksellaan vitsailuun ja järjestävät mielenosoituksen arkadianmäen portaikolla. Helsinkiläisten urheiluseurojen kannattajajoukot ilmestyvät yksissä tuumin paikalle ja pahoinpitelevät joukon pahasti. Seuraavana päivänä Turun kauppatorilla nousee Ike pienelle lavalle ja julistaa että "Teitä ei enää koskaan lyödä". Saariston pirtutrokarien jälkeläiset aloittavat aseiden salakuljetuksen Turun seudulle. Ympäristökuntien asukkaat valitsevat puolensa. Koko entinen Turun ja Porin lääni sekä Varsinais-Suomen maakunta astuvat yhteen rintamaan. Pansion laivastoasema ja Huovinrinteen varuskunta vallataan ylläköllä. Varusmiehet joko eivät kykene vastaamaan, koska aseet on lukittuina telineissä tai eivät halua uhmata naapurin miehiä ja omia sukulaisia.
Poliisi, rajavartiolaitos ja puolustusvoimat asetetaan hälytystilaan ja joukkoja marssitetaan länteen. Turkulaiset vastaavat tulella. Ahvenanmaa käyttää tilaisuutta hyväkseen ja ilkkuen turkulaisten selän takaa julistautuu itsenäiseksi ja välittömästi hankkii nykyaikiasta puolustusaseistusta Ruotsista.
Itä-Suomessa Pohjois-Korean kansalaiset ovat ostaneet tontteja, maata, mökkejä ja heitä lomailee alueella paljon ja onpa osa muuttanut sinne asumaankin. Turussa aloitetaan etniset puhdistukset ja kaikki uudenmaan seudulta tulleet opiskelijat kaivetaan esiin ylioppilaskylän itsemurhayksiöistä. Epäturkulainen Osakunta Tampereella julkistaa salassa keräämänsä Mansessa vikuttavien turkulaisten listan. Helsingissä poltetaan elävältä pari ulkomaalaista toimittajaa, koska "ne kuulosti ihan turkulaisilta", "joo sitä isi sisi puhetta niilltä tuli" (Oikeasti sanoivat: Is this Islamistic issue).
Saamenmaa julistautuu itsenäiseksi. Norja ja Ruotsi lähettää rauhanturvaajia tukemaan Saamenmaan itsenäistymisaikeita. P-korealaiset salakuljettavat jatkuvalla syötöllä itselleen aseistusta itsepuolustuksekseen.
Puolustusvoimien, rajavartioston ja poliisien rivit alkavat rakoilla. Yksittäisiä loikkaamisia ja jopa kokonaisten osastojen siirtymisiä eri etnisiin leireihin tapahtuu.
Vihreät järjestävä rasismin ja sodanvastaisen suurmielenosoituksen senaatintorilla. Paikalle saapuu suuria massoja ihmisiä. Pelastuslaitos seuraa tilannetta ja arvioi paikkalla olleen ainakin 42 mielenosoittajaa. Rauhallinen mielenosoitus yltyy kuitenkin mväkivaltaiseksi mellakaksi ohikulkeneen HKL:n bussikuskin (jota luultiin poliisiksi) provosoitua erästä rauhallista kaasunaamaariin ja sirpaleliiviin pukeutunutta mielenosoittajaa katsomalla pitkään. Mielenosoittaja vastaa tähän saattumalta mukana olleen pesäpallomailan (jossa lyötynä nauolja läpi aj piirrettynä lukuisia anarkistimerkkejä) huitaisulla. Saman tien poltetaan ainakin yksi bussipysäkkitolpassa ollut roskis ja heilutetaan lähistöllä ollutta autoa.
Tässä tilanteessa Pitäjän wanhat wiisaat kutsuu luotetut miehet koolle. Perustetaan Erja huolehtimaan pitäjän turvallisuudesta siltä varalta, että vakivaltaisuudet ja rauhattomuudet leviävät sinne asti. Homma päätetään hoitaa säännöllisellä partioinnilla ja valmiuspäivystyksellä. Mitään tukea ei valtiolliselta taholta varmasti ole tulossa. Miten joukko varustautuu? Tehdäänkö muita valmisteluja? Otetannko yhteyttä naapuripitäjien miehiin. Keitä joukkoon voidaan hyväksyä? Pekalla on turkulainen vaimo. Sven on alunperin saaristosta kotoisin, mutta asunut pitkään paikkakunnalla. Liisa on käynyt intin ja työskennellyt kesäkessuna, mutta toi viime lomamatkaltaan jonkun ulkomaan elävän miehen mukanaan. Se mies kuulemma ei kunniota pyhäpäivää vaan työskentelee sunnuntaisinkin ja niillä on jotain eläinpatsiata ja naamareita kotonaan. (Liisa tykkää sisustaa.)

Virne suupielessä kirjoitetusta skenaariosta huolimatta on tarkoitus oikeasti miettiä samaa asiaa kuin aiemmin, pienemmässä mittakaavassa, hieman alemmassa valmiustilassa.
 

suksisissi

Kersantti
Pysytäänpä vielä tuossa alkuperäisessä skenaariossa, jossa perustetaan tällaista improvisoitua erilliskomppaniaa sodan jo ollessa käynnissä. Siinä vaiheessa ottolautakunnat ovat jo käyneet pitäjän perukoillakin, ja nelivetovaltrat, nelivetoavolavat ja mönkijät ja talvella uudemmat moottorikelkat on jo viety viikkoja sitten aiemmin perustettujen joukkojen käyttöön.. Pitäjästä voi löytyä vanhempaa traktorikalustoa, vanhempia maastureita
ja pakuja - ja tietyisti henkilöautoja. Niistä pitäisi kehittää yksikölle ajoneuvot. Toisaalta vanhemmat traktorit ovat sen verran yksikertaisia vehkeitä, että se peräkylän sivutoimista korjaamoa pitävä Jussikin osaa niitä korjata. Varaosia voi kannibalisoida toisista saman merkkisistä; 60-80-lukuisia Massikoita, Valmeteja ja Fordeja löytyy joka kunnasta kymmenittäin.

Riippuu tietysti ErK:n tehtävästä ja toiminta-alueesta, mutta 60-luvun jääkärikomppanian organisaatio voisi olla hyvä lähtökohta: Joka joukkueella yksi traktori + peräkärry; joukkue liikkuisi polkupyörin. Komppaniatasolla yksi maastohenkilöauto ja läheteillä pari mopoa tai enduromoottorpyörää - 125cc:kin riittäisi. Lääkintäryhmälle vielä yksi nelivetopaku - jos on saatavissa.

Pääosa aseituksesta eli rk:t tullee pv:ltä, mutta tarkka-ampujahommiin kannattaisi varata kiikaritähtäimisiä hirvikivääreitä. Kiikareita, siviilivalonvahvistimia ja muita tähystimiä käyttöön sen verran kuin on saatavissa henkilöstöltä.

Kulutusmateriaalin (a-tarv ja muona) huollossa täytyisi turvautua ylempiin johtoportaisiin; joko suorina toimituksina tai etukäteen valmisteltuina kätköinä. Elintarvikkeiden säännöstely tekee aika pian mahdottomaksi muonituksen suorat paikallishankinnat, jos väestö on paikoillaan.

Tällaiselle joukollekin saattaisi löytyä pv:ltä jopa M62-maastopukuja tai harmaita vormuja, ehkä jopa reppuja ja M60 tetsareita. Sen sijaan kaikki alus- ja välivaatteet olisivat henkilöstöltä lunastettuja.

Kenttämajoitusvälineistö voi olla ongelma. Paikalliselta partiolippukunnilta voi löytyä muutama pj-teltta, mutta ainakin aluksi majoittuminen rakennuksiin olisi välttämätöntä. Talvisodan "pahvitelttoja" vastaavat rakennuslevyistä tehdyt puolikiinteät majoitteet voisivat olla yksi ratkaisu ainakin vartiotehtäviin käytettävällä joukolla.
 

suksisissi

Kersantti
*Kenttämajoitusvälineistö voi olla ongelma: Muutama vuosi sitten lahjoitettin Kiinan maanjäristysalueelle 5000(!) pv:n pj-telttaa eli väljän 15 hlö/teltta mukaan laskien 75000 -siis SEITSEMÄNKYMMENENVIIDENTUHANNEN taistelijan kenttämajoituskapasiteetti. 75 tuhannen miehen pataljoonaa... Näinköhä niitä on korvattu uusilla; kotimaisia valmistajia on yksi pienehkö tehdas Karstulassa...
 

Creidiki

Kenraali
Lahjoittaja
Eipä mennä merta edemmäs kalaan:
Mao Zedong:
On Guerrilla Warfare
http://www.amazon.com/Guerrilla-Warfare-Mao-Tse-tung/dp/0252068920/ref=pd_bxgy_b_img_c

Täysi opaskirja ErKin perustamiseen, organisaatiokaaviota ja varustelistaa myöten, aikojen saatossa testattu ja hyväksi havaittu:
:a-wink:
 

akealik

Luutnantti
suksisissi kirjoitti:
*Kenttämajoitusvälineistö voi olla ongelma: Muutama vuosi sitten lahjoitettin Kiinan maanjäristysalueelle 5000(!) pv:n pj-telttaa eli väljän 15 hlö/teltta mukaan laskien 75000 -siis SEITSEMÄNKYMMENENVIIDENTUHANNEN taistelijan kenttämajoituskapasiteetti. 75 tuhannen miehen pataljoonaa... Näinköhä niitä on korvattu uusilla; kotimaisia valmistajia on yksi pienehkö tehdas Karstulassa...
Reservin kokohan on ollut jossain 700 000:ssa asti, ja sama telttamalli on ollu käytössä melkeinpä koko itsenäisyyden ajan, joten eiköhän noita ollut varaakin antaa pois.. tuskin uusimmasta päästä vähennettiin. Vai montaako miljoonaa Erkkiä kaavailet Erkkikomppanioihin? :a-grin:

Majoituksesta puheen ollen... eikö Erkkien olisi edullista kaivaa itselleen katettu majoituspotero tai pieni korsu? Silloin varusteeksi tarvittaisiin vain kamiina ja pari pressua päälle. Ilmasta tähystäminen vaikeutuisi potenssiin neljä, ainut mahdollisuus olisi havaita kamiinan torvi lämpökameralla, ja senkin häivytys onnistunee muutamalla männynnäreellä. Havainnon jälkeenkin oltaisiin maan alla suojassa tykistödivisioonan tulivalmistelulta :camo:
 

noska

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Juuri ajattelin kirjoittaa jatkoa alkuperäiseen skenaarioon kun ei uusi ottanut tuulta purjeisiinsa. AJatuksena oli, että joukko on perustettu, kouluttaminen aloitettu ja saadaan yksi kolonna varusteita läpi. Ongelmana ei välttämättä ole se riittääkö varusteita varastoissa, vaan se onko ne saatu hajautettua ajoissa ja saadaanko ne perustamispaikoille.
Tässä skenaariossahan perustimme Erkin tilanteessa jossa alueella ei vielä ole välitöntä uhkaa. Itse majoittaisin mahdollisimman paljon joukoista vielä sisätiloissa ja loput urheiluliikkeistä, partiolaisilta, VPK:lta jne lainatuissa teltoissa. Useasta VPK:sta muuten saattaa vielä löytyä väestönsuojelunaamaritkin hyvin varastoituna. EIvät toki täytä nykyisiä vaatimuksia ja ovat suodattimiltaan vanhentuneita ja siten suodatusteho on heikentynyt, mutta on sellainenkin tyhjää parempi.
Korsujen rakentaminen on ihan hyvä idea. Etenkin jos on käytössä jonkin näköisiä kaivinkoneita tai persveivareita tai mitä tahansa konevoimaa jolla tyotä voi nopeuttaa ja porukasta löytyy tietotaitoa kyseisen laitoksen rakentamiseen.
Odottelinkin että milloin joku vetää esiin Maon, Chen tai Giapin ja miten kauan moisten herrojen punaväri jarruttaa asiaa. Missä määrin heidän oppinsa sitten sopivat siirrettynä 2000-luvun Suomeen, jossa perustetaan vanhentuneen mallista yksikköä? Yhdysavalloistahan löytyy sitten jo ihan manuaalejakin kyseisen toimen suorittamiseen, vaan miten nekään sopivat juuri Suomeen?
Oletetaas siis, että Erkki sai sen täydennyskolonnan. Lavoilta löytyy 2 kpl 82mm kranaatinheitintä ja niiden kranaatteja, 48kpl m/62 housuja ja 47 kpl m/62 takkeja, yhteensä 39 pukua sekalaisia harmaita sarka-, palvelus- ja työpukuja (koot ovat aivan satunnaisia), 34 paria kumisaappaita kokoa 42 ja 34 paria kumisaappaita kokoa 46, 47 paria nahkasaappaita satunnaista kokoa, kaksi paria maihinnousukenkiä kokoa 38, 63 kpl rynnäkkökivääreitä, neljä laatikollista käsikranaatteja, 100 telamiinaa, 6 viuhkapanosta, 100 putkipanosta, 2 r-laukkua ja kahdet sähkösytytysvälinesarjat, 6 trangiaa ja 82 pakkia, 19 lusikkahaarukkaa, muonaa komppanialle noin viikoksi 2 sissitelttaa ja 2 puolijoukkuetelttaa varusteineen paitsi toisesta pj-teltasta puuttuu salot ja nurkkakepit ja komppaniaan jäävä pioneeri sekä tvälläri. Kaikilla alkuperäisillä täydennysmiehillä ja nyt tulleilla kahdella on tietysti omat henkilökohtaiset varusteensa mukanaan lueteltujen lisäksi.
Miten tilanne muuttuu?
 

Creidiki

Kenraali
Lahjoittaja
Ja tässä soveltaen käännettynä mitä Mao asiasta sanoo:

"[ErKin] varustus ei voi perustua siihen mitä halutaan tai edes siihen mitä tarvitaan vaan siihen mitä on saatavilla. Kaikkea varustusta ei ole saatavilla välittömästi vaan se on hankittava vähitellen. [...]

Vaikein on aseiden ja ammusten hankinta, varsinkin yksikköä perustettaessa, mutta tämä ongelma voidaan aina ratkaista ajan myötä. Paikallisväestöstä perustettavat [ErKit] varustetaan revovereilla, pistooleilla, haulikoilla, miinoilla ja paikallisesti valmistetuilla kranaatinheittimillä. Uudenaikaisia kivääreitä jaetaan niin monta kuin niitä on saatavilla. Vastarinnan jatkuessa voidaan aseita kaapata viholliselta.

Asevarikko tulee perustaa jokaiselle sotilasalueelle korjaamaan aseita, lataamaan patruunoita ja käsikranaatteja. [ErK] ei saa luottaa liikaa asevarikkoon, vaan varusteiden pääasiallinen lähde on vihollinen"

Mieskohtaisesti joka miehellä on oltava kaksi kesäpukua, talvivaatetus, huopa ja selkäreppu.

Kenttäpuhelimet ja radiot eivät ole tarpeellisia aliyksiköissä, mutta kaikilla rykmenttitason yksiköt täytyy varustaa sellaisilla. Laitteet saadaan joko kaappaamalla viholliselta tai lahjoituksena vakinaiselta armeijalta. (ts. kun organisaatio saavuttaa rykmenttitason täytyy siihen sen osat varustaa viestivarustuksella)

[ErKillä] yleisesti ja tukikohdassa erityisesti täytyy olla korkealaatuinen lääkintähuolto. Paitsi lääkäreitä, myös lääkkeitä tarvitaan. Vaikka [ErK] voi tukeutua rajatussa määrin viholliselta kaapattuihin varusteisiin, on pääasiallinen lähde lahjoitukset."


Lisäksi käsitellään propagandaa ja suhteita paikalliseen väestöön. Mao ei ehkä ollut kaikkein kiltein mies, mutta tyhmä hän ei ollut.
 

Creidiki

Kenraali
Lahjoittaja
Eiköhän se tarkoita siviileiltä kerättyjä tarvikkeita tai sitten sen evp majurin ajamaa tarvikekuormuria.
 

baikal

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Creidiki kirjoitti:
Eiköhän se tarkoita siviileiltä kerättyjä tarvikkeita tai sitten sen evp majurin ajamaa tarvikekuormuria.
Eihän se vain ole synonyymi ryöstää-verbille?
 

Creidiki

Kenraali
Lahjoittaja
baikal kirjoitti:
Creidiki kirjoitti:
Eiköhän se tarkoita siviileiltä kerättyjä tarvikkeita tai sitten sen evp majurin ajamaa tarvikekuormuria.
Eihän se vain ole synonyymi ryöstää-verbille?
Muista että pitäjän ErK toimii vain paikallisen väestön tuella/hiljaisella hyväksynnällä. Jos se rupeaa ryöstämään väestön elintarvikkeita/lääkkeitä niin alkaa A2 keltaisen tarjoama hallinto näyttämään houkuttelevalta.

Tämä piti paikkansa myös Maon kiinassa, punainen terrori tuli vasta sitten kun valta oli varmistettu.
 

suksisissi

Kersantti
akealik kirjoitti:
Reservin kokohan on ollut jossain 700 000:ssa asti, ja sama telttamalli on ollu käytössä melkeinpä koko itsenäisyyden ajan, joten eiköhän noita ollut varaakin antaa pois.. tuskin uusimmasta päästä vähennettiin. Vai montaako miljoonaa Erkkiä kaavailet Erkkikomppanioihin? :a-grin:
Joo, toi 700 000 miehen reservi, joka oli aikamoista propagandaa...
Sen viimeisten joukkojen varustus olisi ollut vielä surkeampi kuin Talvisodan malli Kajander.
JOku kiväärintorrakko olisi riittänyt jokaiselle, mutta eipä juuri muuta, kokardia lukuunottamatta.
Ennen sotia ja sotien aikana valmistetut teltat tuhoutuivat sodissa tai menivät niin huonoon kuntoon, että niitä ei vielä 1950-lvun alussa riittänyt edes kunnolla varusmieskoulutukseen. 1950-51 varusmiehenä palvellut isäni kertoi, että telttoja oli Rovajärven leirillä niin vähän, että joka teltassa oli vähintään 25 miestä - ja tykistöön sijoitettiin tuohon aikaan vielä tarkoituksella isokokoisia miehiä...
 

suksisissi

Kersantti
noska kirjoitti:
....2 sissitelttaa ja 2 puolijoukkuetelttaa varusteineen paitsi toisesta pj-teltasta puuttuu salot ja nurkkakepit
Ihan sellainen pikkudetalji, että telttojen salkosarjat kuuluvat vain varuskuntien koulutusvarusteisiin; eivät sotavarustukseen. Mm isossa Leijona-harjoituksessa syksyllä 1994 teltat toimitettiin omalle joukollemme ilman salkoja. No mehän otimme sitten kepit ja kiilat omalla luvalla Helsingin kaupungin ulkoilumetsästä, nykyisen Vuosaaren sataman alueelta. Koska ei ollut välineitä tehdä 2-osaista säädettävää keskisalkoa, joukkueemme Zilin lavalla sojotti siirtymisissä sitten pitkä mäntyriuku. Fiksuina jätimme siihen oksantynkiä varusteiden kuivausta varten.

Tässä ErKin "perustamishommassa" häiritsee se, että edes joukon ensimmäistä/päätehtävää ei kerrota. Onko se jäykän torjuva puolustus perustamisalueen lähellä, jolloin kannattaa aloitttaa kaivautuminen ja linnoittaminen heti, hajautettu häirintäluonteinen sissitoiminta vihollisen kärjen mentyä läpi vai tärkeiden kohteiden (varastot, sillat, muuntamot ym) vartiointi - vai joku näiden yhdistelmä?
 

juhapar

Kenraali
Taajama-ErKit tuskin telttoja saisivat. Onhan siellä katto pään päälle. Samasta syystä niille ei kannata antaa kurkkusalaatteja, jos ne ovat kortilla. Ei maastopukua annettaisi välttämättä tuliasemiin tykkimiehillekään vaan harmaata kamaa varastojen pohjilta.
 

noska

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
suksisissi kirjoitti:
Tässä ErKin "perustamishommassa" häiritsee se, että edes joukon ensimmäistä/päätehtävää ei kerrota. Onko se jäykän torjuva puolustus perustamisalueen lähellä, jolloin kannattaa aloitttaa kaivautuminen ja linnoittaminen heti, hajautettu häirintäluonteinen sissitoiminta vihollisen kärjen mentyä läpi vai tärkeiden kohteiden (varastot, sillat, muuntamot ym) vartiointi - vai joku näiden yhdistelmä?
Tehtävän määrittäminen on tässä tapauksessa pikkasen haastavampi, kun tarkoituksella jätin auki myös kyseisen pitäjän sijainnin Suomen kartalla ja suhteessa pääteihin, jolloin jokainen voi kaavailla asiaa vähän oman pitäjän kannalta. Sanotaan nyt kuitenkin, että tehtävänä ona alkuun aluevalvonta ja tiedustelu sekä mahdollisten alueella olevien tärkeiden kohteiden vartiointi pienryhmätoiminnan varalta, kuitenkin niin, että vihollisen pääjoukkoja tai muuten ylivoimaista vihollista vastaan ei käydä jäykkään puolustukseen. Vetäydyttäessä ennalta määritellyt kohteet tuhotaan tai tehdään muilla tavoin käyttökelvottomiksi ja siitrytään häirintäluonteiseen sissitoimintaan ja tiedusteluun.
 

noska

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
suksisissi kirjoitti:
Ihan sellainen pikkudetalji, että telttojen salkosarjat kuuluvat vain varuskuntien koulutusvarusteisiin; eivät sotavarustukseen. Mm isossa Leijona-harjoituksessa syksyllä 1994 teltat toimitettiin omalle joukollemme ilman salkoja. No mehän otimme sitten kepit ja kiilat omalla luvalla Helsingin kaupungin ulkoilumetsästä, nykyisen Vuosaaren sataman alueelta. Koska ei ollut välineitä tehdä 2-osaista säädettävää keskisalkoa, joukkueemme Zilin lavalla sojotti siirtymisissä sitten pitkä mäntyriuku. Fiksuina jätimme siihen oksantynkiä varusteiden kuivausta varten.
Itselleni kun on tuo pj-teltta tuttu vain erinäisistä testiolosuhteista ja VEHeistä niin en tuota tiennyt. Sissiteltta on se tutumpi versio ja siinähän ei salkoja kulje mukana yleensä. Oppia ikä kaikki. Tuossa itse asiassa olisikin keksinnön paikka. Millaisella pienehköllä laitteella tavan näreistä tekee toimivan säädettävän keskisalon.
Miten muuten on laita näissä korotetuissa pj-teltoissa, jsp-teltoissa ja komentoteltoissa, kulkevatko niissä salot mukana? Korkeampina ovat nimittän asteen haasteellisempia lsen näreen etsimisen kannalta.
 
Top